Κυριακή, Αυγούστου 28, 2005

Τι τρώνε τα στραβάδια ?

Ληγμένα τρόφιμα

Ολα τα ληγμένα τα τρώει...ο Ελληνικός Στρατός.
Τα τρώνε μόνο οι νεοσύλλεκτοι.
Οι αξιωματικοί δεν τα τρώνε..τρελλοί είναι οι άνθρωποι?

Μου λένε : Ο Στρατός πρέπει να έχει απόθεμα τροφίμων για περίπτωση πολέμου, γιατί ως γνωστόν δεν πάει ο στρατιώτης πόλεμο με άδειο το στομάχι.

Ετσι αγοράζουν ΠΟΛΛΑ τρόφιμα που τα αποθηκεύουν σε καταψύκτες για ΧΧΧ χρόνια (1 χ = 1 δεκαετία). Και τα τρόφιμα της δεκαετίας του 70' τα τρώνε τώρα τα στραβάδια..

Και ερωτώ

ΓΙΑΤΙ τα παιδιά που κάνουν τη θητεία τους να υποφέρουν ΚΑΙ για το φαγητό?
ΓΙΑΤΙ να γίνονται σκουπιδοφάγοι ενώ
+ χρήματα υπάρχουν
+ μέσα
+ γνώσεις
για ένα ευπρεπές γεύμα?

22 σχόλια:

Lili είπε...

Marina δεν γνωριζω αν ισχυουν αλλα στον στρατο και αλλα στο Ναυτικο, αλλα επειδη ο αντρας μου ηταν υπευθυνος για τα τροφιμα στα καραβια, τυχαινει να γνωριζω οτι το φαγητο ηταν φρεσκο, εκανε καθε μηνα παραγγελιες και εφτιαχνε το μενου και τα ψωνια αναλογα με το τι θελανε αλλιως θα ειχε και γκρινιες.
Παντα κρεας, παντα πατατες και καμια φορα και καραβιδες η γαριδες(μη χεσω)...
και αποσο ξερω το φαγητο αυτο ηταν για ΟΛΟΥΣ

Roark είπε...

Αυτό είναι urban legent. Καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Κατ'αρχήν οι αξιωματικοί τρώνε από το ίδιο φαγητό. Ακόμα και στη λέσχη αξιωματικών μέσα στο ΓΕΣ, το ίδιο φαγητό είναι με αυτό των στρατιωτών, καλύτερα σερβιρισμένο.

Μετά, τα τρόφιμα έχουν ημερομηνίες λήξης που τηρούνται. Ότι λήγει πετιέται. Πολλές μονάδες δεν προμηθεύονται τρόφιμα από τέτοιες αποθήκες αλλά κατευθείαν από την αγορά.

Επιπλέον, γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι από τον γιατρό κάθε μονάδας ενώ υποχρωτικά στέλνονται τακτικά δείγματα τροφίμων και νερού στο ΚΒΙΕΣ για έλεγχο της καταλληλότητας. Και εκτός αυτού υπάρχει και περιοδικός έλεγχος από κτηνιάτρους του Στρατού.

Και αυτά δεν τα βγάζω από την κοιλιά μου. Είμαι γιατρός (και επίκουρος αξωματικός υγειονομικού που κάνω την θητεία μου) και τα ζω.

Πριν λίγες εβδομάδες έγινε διακοπή ρεύματος για λίγες ώρες στο στρατόπεδο που είμαι. Αμέσως μετά με έβαλαν και έλεγξα όλα τα τρόφιμα και όλα τα ψυγεία για αλλιώσεις και έβγαλα χιλιάδες παγωτά και αρκετά κρέατα ακατάλλητα, τα οποία καταστράφηκαν.

Marina είπε...

Λοιπόν. Γνωστός μου που κάνει τη θητεία του στις κουζίνες της μονάδας του, μου είπε ότι τους δίνουνε βούτυρα και μαργαρίνες που έχουν λήξει (το γράφει επάνω στη συσκευασία) τον ΜάΙο του 1972!...Γι αυτό το λόγο αγανάκτησα!.

Lili είπε...

βρε Μαρινα, υπηρχε το 72 μαργαρινη και βουτυρο στην Ελλαδα, περα απο το Κερκυρεικο, προβειο?
Εγω θυμαμαι να πηγαινουμε στον Βασιλοπουλο για να βρισκουμε βουτυρο αγελαδος(εισαγωγης)...
απο την αλλη, το βουτυρο αλλιωνεται δραματικα...

Νομιζω οτι καποιο μπερδεμα εχει γινει...

Marina είπε...

Lili, του δώσανε λίπος-φυτινοειδές, από κατάψυξη με αυτή την ημερομηνία λήξεως..γι' αυτό ΕΦΡΙΞΑ.
Να σκεφτείς ότι πάντα πίστευα ότι τρώνε καλά στο στρατό..

- είπε...

Εγώ θυμάμαι ένα τυροειδές που μας έδιναν, σε κονσέρβα, με επάλληλες διαγραφές και "διορθώσεις" της ημερομηνίας λήξης. Η τελευταία από αυτές είχε παρέλθει και αυτή! Υπηρέτησα γύρω στο 1997.

Επίσης, κλασικές είναι οι διηγήσεις για τις σφραγίδες που βρίσκονται στα κατεψυγμένα κρέατα. Θυμάμαι κάποτε τον μάγειρα να με φωνάζει απελπισμένος, να μου δείχνει έναν μαύρο όγκο σαν μετεωρίτη σε ένα τραπέζι, και να μου λέει: "δεν μπορώ να το κόψω με τίποτα". Ήταν το κρέας που έπρεπε να ξεπαγώσει/μαγειρέψει.

Σε κάθε περίπτωση, το φαγητό είναι άθλιο (αν μη τι άλλο λόγω οικονομίας).

Unknown είπε...

Χμμμ από την εμπειρία μου θα πώ ότι απλά το "μαγείρεμα" δεν είναι πάντα το καλύτερο δυνατό (οι καλοί μάγειρες περνάμε δύσκολα στο στρατό..:p)

Κατά τα άλλα από ποιότητα δεν νομίζω ότι υπήρξε πρόβλημα (άλλωστε αν η μαργαρίνη ήταν τόοοοσο παλιά... μάλλον μύκιτες θα ήταν και όχι μαργαρίνη... σκέψου το λίγο...)

Το "γκοτζίλα" μόνο δεν ξέρω αν είναι καλό..

Nenyaki : ) είπε...

Ελπίζω αυτό το ποστ να μην το πετύχει το blogoστραβάδι μας (strabadi.blogspot.com) γιατί βλέπω να ακούγονται πυροβολισμοί από την Αλεξανδρούπολη!

averel είπε...

Πριν από δυο χρονια, υπηρετώντας την θητεία μου σε ακριτικό νησί μου ανατέθηκε η θέση του επόπτη εστιατορίων. Η θέση αυτή δεν είχε σκοπιά οπότε δέχθηκα με ευχαρίστηση. Μόλις πήγα μου ανακοίνωσαν πως αναμένεται επιθεώρηση οπότε πρέπει να καθαριστούν όλα. Καθαρίστηκαν. Οι "παλιοί" μέσα στα μαγειρεία με παρακάλεσαν να κάνω και καμία προσευχή για να "μην εμφανιστεί ένα από τα πολλά ποντίκια την ώρα της επιθεώρησης"...
Λίγο καιρό αργότερα κάποιοι έπαιζαν ποδόσφαιρο με το κρέας του 1978 που θα τρώγαν κάποιοι κακόμοιροι αργότερα.
Τα φρούτα ήταν από την Τουρκία (φθηνότερα). Αυτά θυμάμαι. Τα υπόλοιπα τα έχω απωθήσει. Από την άλλη πρέπει να ομολογήσω πως κανείς δεν έπαθε δηλητηρίαση από τα φαγητά του στρατού. Από τα σουβλατζίδικα της Μύρινας ωστόσο , αρκετοί ταλαιπωρήθηκαν...

Ανώνυμος είπε...

Αν υπάρχουν τέτοια βούτυρα από το 1972, τότε αρκεί να κρατήσεις μια τέτοια συσκευασία ή να πάρεις φωτογραφία που να δείχνει εκείνο το 1972, κτλ.

Διαφορετικά αυτά είναι φήμες και "ειδήσεις" χωρίς ουσία.

Marina είπε...

"Δαφ." δεν είναι καθόλου φήμες. Το παιδί είδε το ληγμένο λίπος με τα μάτια του. Ακόμη και αν φυλάξει τη συσκευασία, δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί έτσι και ανοίξει το στόμα του...και αφού καταλαγιάσει ο ντόρος...η ζωή του στη Στράτευμα θα γίνει ΑΦΟΡΗΤΗ. Ετσι και αλλιώς σκατά περνάει..κρίμα είναι..να πάει για χειρότερα.

Tyxod είπε...

Σειρά 2004Α... Γαστρεντερίτιδια λίγο πριν την ορκομωσία... Λόγω εκλογών η ορκομωσία ήταν σε μόλις 9 ημέρες... την 8, τα σούπερ βούτυρα (σούπερ γιατί αντιστέκονται πλέον σε κάθε νόμο της φύσης), έριξαν 10 άτομα στο κρεβάτι, και άλλους 300 στις 40 συνολικά τουαλέτες...

Για να μην ξεχνιόμαστε, ΚΕΔΒ στο Χαιδάρι... Με δίκα (διοικητή) τον Τχμη (ΔΒ) Ε. Βαγγέλη... Που όταν έγινε Σχης (ΔΒ) εγώ πήγα και του πήρα το καινούριο σφραγιδάκι (και έκλεψα και μια ώρα να πάω για καφέ)... Κουβάλησα ένα παιδί στην πλάτη... Δεν την πάλεψε...

Ο υπουργός ήρθε το επόμενο πρωί βόλτα... μας ΜΑΝΤΡΩΣΑΝ μέσα στους θαλάμους για να μη μας δει που ΧΕΖΑΜΕ συνέχεια, και πάθει τίποτα... ... Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟ ΦΑΝΤΑΡΟ (ΥΠΟΦΕΡΑΜΕ ΟΛΟΙ) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΒΓΗΚΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ Γ...ΚΑΝΑΛΑ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ...

(ο πρώην υπουργός της πρώην κυβέρνησης - ο νύν έκανε άλλα, αλλά άσχετα με το θέμα μας)

ΥΓ. Λόγω ενός ιδιαίτερα χιουμοριστικού στομαχιού, δεν έπαθα τίποτα στην επιδημική αυτή γαστρεντερίτιδα, αλλά μια βδομάδα αργότερα μόνος μου... τεσπα...

jojo είπε...

μάλλον είναι και αυτό μέσα στα πλαίσια της σκληραγώγησης και χτισίματος της προσωπικότητος των νεοσυλλέκτων και μη....
σπάμε τον τσαμπουκά τους έχοντάς τους συνεχώς στην καλλιόπη με διάροια, ενώ παράλληλα τους αναπτύσσουμε αντισώματα ικανά να τους όπου στα μπουντούμια δεν έχουν την πολυτέλεια της εκλεκτής γκουρμέ κουζίνας....
λέμε τώρα....

jojo είπε...

ικανά να τους... (κενό)
(κενό) = κρατήσουν εν ζωή σε συνθήκες πολέμου, οπου στα μπουντρούμια... κλπ.
ο δαίμων του πληκτρολογίου χτύπησε ξανά.

Marina είπε...

από ότι έμαθα και εγώ μετά, τους βάλανε σε σκηνές σε έναν ξερότοπο, για 10 μέρες κάνανε γυμνάσια, δεν τους άφηναν να πλυθούν, τρώγανε ληγμένα...κοιμόντουσαν κανένα 2ωρο μόνο..τι στην ευχή, για λοκατζής δεν πήγε,..μιά απλή θητεία κάνει ο άνθρωπος!!

Ανώνυμος είπε...

Να μην ξεχνάμε και το ότι ο κάθε παπάρας που είναι στον στρατό προσπαθεί να κάνει εντύπωση όπως μπορεί

Θες με το υποθετικό αντικούκου,θες ότι βγήκε πρώτος στην σκοποβολή και ο ταξίαρχος του έδωσε τιμητική άδεια,θες ότι ξέσκισε κάθε θυληκό βαθμοφόρο,θες ότι βρίσκεται στα τάρταρα και στην χειρότερη μονάδα και παέι λέγοντας . . .

Καλύτερα λέγε ΝΑΙ με χαμόγελο

Ανώνυμος είπε...

mpliax...

kat.@ είπε...

krima... kai me to mamalaki (mono agno elaiolado, extra partheno, ennoitai, prin lixei) nomiza pos eixe ginei mia sxetiki proodos. kala, autoi sto strateuma den exoun akousei oti "eisai oti trws"? Tou pousti. Pws perimeneis meta na einai to ithikon akmaion?

Dr3amPush3r είπε...

Ναι και γω στο ναυτικο τιν εβγαλα
για 6-7 χρονακια
θυμαμαι ομως την απαντηση του μαγειρα οταν ρωτουσα τι μαγειρευει
"Godzilla,οπλονομε,godzilla"

TziNtziras είπε...

σε ενα φιλο τους πηγαινανε τα ψωμια μεσα σε σακκουλες σκουπιδιων. To ακομα χειροτερο ηταν πως οι σακκουλες ηταν αρωματικες, για να μην βρωμανε τα σκουπιδια οποτε το ψωμι φανταζεστε...
Αυτα που λετε με καλυπτουν απολυτα και ειναι μερικως απαντηση σε αλλο blog που ειχα διαβασει που εβριζε οσους δεν θελουν να πανε στρατο...
Αμ πως... πρεπει να γινουμε αντρες...
(Στον Αρκα, βρισκει ο μαγειρας τον Μοντε στο τσουκαλι..-Α ωστε εσυ γεμιζεις το φαγητο τριχες! και ανησυχουσα.-Μη σου παραπονεθουν οι αντρες? - Οχι, μην χανω μαλλια...)

kaltsovrako είπε...

Μαρινάκι ήμουν μάγειρας στο στρατό σε μεγάλο στρατόπεδο στη Θεσσαλονίκη το 1994-5.

Όπως λέει και ο Roark : Urban legent.
Ψωνίζαμε απο το Βασιλόπουλο (κοντά στο γήπεδο του Μακεδονικού-για αυτους που ξέρουν) κρέατα, μπαχαρικά, Vitam κλπ.
Το μόνο που έχω να πω είναι πως ΜΟΝΟ κάθε Τρίτη αν θυμάμαι καλά, τρώγαμε μακαρόνια με κιμά (γεια σου ρε Ρουβά - άλλη ιστορία με το στρατό αυτή) και παίρναμε έναν τάκο κρέας κατεψυγμένο να τον κόψουμε και να τον κάνουμε κιμά. Δεν ήταν όμως τόσο τραγική η Ημ.Ληξης!
Άντε έναν χρόνο. Άλλωστε δεν χαλάει.

Αυτά, sorry για το χώρο σου.
Περιπτώσεις με δηλητηριάσεις κλπ. πάντοτε υπάρχουν και όχι μόνο στο στρατό, αλλά παντού.

issallos είπε...

εκανα μαγειρας στο ναυτικο.....και ετυχυ να παραλαβω ενα τεραστιο κομματι μπουτι χοιρινο καταψυγμενο απο τον ναυσταθμο να το παω για κοψιμμο σε μεριδες για το πλοιο....η σραγιδα πανω του ειχε ημερομηνια......1957