Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006

Κυβέρνηση και εξομολόγηση

Μήπως (και διορθώστε με αν κάνω λάθος) ο σκοπός που η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή κάνει ενέργειες για την κατάργηση της εξομολόγησης στα σχολεία είναι για να πετύχει τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας?

19 σχόλια:

  1. Θα σε γελάσω, όταν ακουστούν πολύ περισσότερα πράματα ίσως σχηματίσω ιδέα..

    Πάντως να σου εξομολογηθώ την αμαρτία μου, αν και πέρασα από τα ελληνικά δημόσια σχολεία (και έχω σχέσεις - λόγω επαγγέλματος - με πάρα πολλά παιδιά που περνάνε τώρα), δεν ήξερα ότι εξομολογείται κανείς στο σχολείο..

    Οπότε θα έλεγα ότι όλα αυτά μάλλον κινήσεις εντυπωσιασμού είναι...

    Τρωγώμαστε με τα ρούχα μας που ήδη έχουν παλιώσει και τα έχουμε βάλει στο χρονοντούλαπο....

    Για αποπροσανατολισμό τον κόβω λοιπόν για την ώρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι άλλο είναι στα σίγουρα..γιατί όσα χρόνια πήγα σχολείο απο Δημοτικό δλδ, ποτέ δεν μας ζήτησαν να εξομολογηθούμε..εν αιθρία αυτή η κατάργηση σε κάτι που δεν υπήρχε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εμας φέρνανε παπά (και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο),και όποιος ήθελε εξομολογούνταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα συμφωνήσω με τον νταρθ....

    στο χωριό μου το λένε "κάθεσαι κάθεσαι τοσυς το γκατζόλι?... δλδ, δεν έοχυμε τι να κάνουμε, και κάνουμε άσκοπα πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι εμάς ακριβώς έτσι είναι, όπως στου βασίλη.
    Ο παπάς ερχόταν, μας ενημέρωναν, και όποιος ήθελε πήγαινε να εξομολογηθεί.

    Δε βλέπω πού είναι το κακό σ' αυτό και γιατί θα έπρεπε να καταργηθεί, αφού έτσι κι αλλιώς εξομολόγηση έκανε μόνο ΟΠΟΙΟΣ ΗΘΕΛΕ.

    Αλλά απ' την άλλη δε βλέπω γιατί έπρεπε να μπει ο παπάς στο σχολείο, αφού η εκκλησία ήταν από κάτω ακριβώς και λες και δεν είχαμε αρκετές εκκλησίες στη γειτονιά για να εξομολογηθεί ΟΠΟΙΟΣ ΗΘΕΛΕ.

    Και αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι περισσότεροι πήγαιναν για να σπάσουν πλάκα με τον παπά.

    Αληθινός διάλογος:

    -Βρίζεις παιδί μου;
    -Ναι, πάτερ.
    -Γιατί βρίζεις, θυμώνεις;
    -Όχι ρε παιδί μου, έτσι γενικώς.
    -;;;;;
    -Και επίσης για να τη σπάσω και λίγο στην καριόλα τη δασκάλα μου.
    -.....

    Μάλλον κάτι τέτοια φαινόμενα ήταν που έκαναν το... έθιμο αυτό τραγελαφικό και γι' αυτό καταργείται.

    Γενικότερα, όμως, πιστεύω πως ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας δε θα τιμούσε μόνο περισσότερο το κράτος, αλλά θα έδινε και μεγαλύτερη αξία στην εκκλησία.

    Ίσως να μην αργήσουμε πολύ να το μάθουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ούτε εγώ συνάντησα κάτι τέτοιο όσα χρόνια πήγαινα στο σχολείο. Ο άντρας μου που πήγαινε στο St Paul όμως νομίζω ότι είχε 2 φορές το μήνα την επίσκεψη του εξομολόγου στον οποίο φυσικά έκαναν μεγάλη καζούρα γιατί του έλεγαν απίστευτα πράγματα. Ούτε τώρα που πάει ο γιος μου στο Γυμνάσιο άκουσα κάτι περί εξομολόγησης στα σχολεία. Απλά σε μερικά σχολεία όπως αυτό του γιου μου που είναι ένα κανονικό δημόσιο σχολείο, γίνεται μεγάλο pressing στην αρχή της χρονιάς για να γραφτούν στο κατηχητικό. Άλλη βλακεία και αυτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμείς πηγαίναμε με την τάξη στην κοντινή εκκλησία. Μέναμε όσες ώρες χρειαζόμαστε για να περάσουν τα μαθηματικά της ημέρας. Προσωπικά, είχα μάθει να λέω ψέματα πολύ νωρίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΑΠΠΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΛΑΖΟΥΜΕ ΠΕΖΟΔΡΟΜΕΙΟ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπα...Αν θυμαμαι καλα,χουντα και εκκλησια τα ειχαν παντα καλα.
    Δολοφονουσαν στο ονομα του Κυριου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν το βλέπω να γίνεται σύντομα, κρύβονται πολλά απο πίσω.
    άλλωστε δεν γίνεται να χαλάσει το τρίπτυχό τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Bασίλη, έτσι ε? Και βέβαια φαντάζομαι τα παιδιά κάνανε πλάκα..

    Marilina, όντως ακούγεται αυτή η κατάργηση σε χρόνο κούκου..Γιατί να στρέφουν τη προσοχή του κόσμου εκεί?

    Jason, μακάρι να γίνει ο διαχωρισμός, έτσι ούτε οι μέν θα βγαίνουν στα παράθυρα κρίνοντας το Κράτος, ούτε οι δε θα ασχολούνται μαζί τους κάνοντάς τους σούργελα. Ο καθένας θα ηγείται στον τομέα του και ο κόσμος όπως καταλαβαίνει τη θρησκεία ας πράττει

    so far, το σχολείο του άνδρα σου είναι Καθολικό νομίζω,εκεί είναι αλλιώς, ακολουθούν άλλο δόγμα. Για το κατηχητικό άλλη ιστορία επίσης..

    attalanti, αυτό είναι άλλο, στην Εκκλησία όποιος θέλει μπορεί να εξομολογηθεί, να κοινωνήσει, να προσευχηθεί..ότι θέλει εκεί, ας κάνει.

    anonymos, υπάρχει βέβαια και η λαϊκή πίστη/ρήση "πάρε τον παπά" που σημαίνει ότι θα σου βγεί ξυνό..κάποιο λόγο θα έχει που βγήκε

    Πρέζα TV, οι μέρες όμως για να μην πώ οι δεκαετίες της Χούντας έχουν παρέλθει εδώ και καιρό, μήπως είναι καιρός η Εκκλησία να κυττάει τα της εκκλησίας και μόνο?

    Vivian

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Vivian, ποιός θα τολμήσει να πειράξει την Εκκλησία? Εκτός αν όλα γίνονται για ψηφοθηρευτικούς λόγους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν νομίζω ότι έχει δρομολογηθεί κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μα εκεί μου φαίνεται φυσιολογικό να γινόταν, αφού πρόκειται για καθολικό σχολείο. Αλλά στα δημόσια δεν το συνάντησα σαν μαθήτρια. Όσο για το κατηχητικό ,ναι είναι καλό να ξεινήσουμε μία συζήτηση και γι' αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. argyrenia, αν δεν είναι αυτό, τότε είναι ψηφοθηρία?

    so far, οι Καθολικοί είναι αλλιώς η εξομολόγηση είναι ένα είδος ψυχολογίας όπου ο ιερέας είναι σύμβουλος..ενώ στην Ορθοδοξία, βάζουν ένα γέρο παπά να μάθει τα προβλήματα π.χ. των παιδιών, τι σχέση έχει ο παπούς με το παιδάκι..το χάσμα των ηλικιών κλπ.. καταλαβαίνεις τι εννοώ. Ο αδελφός της πρώην πεθεράς μου ήταν πάστορας και η συμπεριφορά του ήταν εντελώς διαφορετικη απο την αντίστοιχη των δικών μας παπάδων..

    Τώρα για το κατηχητικό, ναί στην συζήτηση και στις απόψεις σου. Ποτέ δεν πήγα εγώ τα σάββατακ, γιατί οι γονείς μου δεν θέλανε, με πήγαιναν σε άλλες δραστηριότητες σπόρ κλπ..Ο άντρας μου όμως που πήγαινε κατηχητικό, τίποτα δεν έμαθε, κάνανε πλάκα τα αγόρια μεταξύ τους. Αρα ο θεσμός έτσι όπως ήταν σερβιρισμένος δεν έχει νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στο ορθόδοξο υπερχριστινιακό σχολείο που πήγαινα ερχόταν εξομολόγος πολύ τακτικά. Δεν μας υποχρέωναν να πάμε, αλλά χάναμε μάθημα έτσι οι μεν και έγλυφαν τις θεούσες καθηγήτριες οι δε. Όσο για τα πιστεύω του παπά... αν κάναμε ποδήλατο (κοριτσάκια 12χρονα), φορούσαμε παντελόνια και λέγαμε πάνω από μία καλημέρα σε αγόρια, μας απαγόρευε να κοινωνήσουμε για αρκετό καιρό. Ό,τι πρέπει για να γίνει κανείς άθεος, να καθαρίσει το μυαλό από τον σκοταδισμό.
    Δεν ήξερα ότι και στα δημόσια σχολεία υπήρχε εξομολόγηση. Δεν πιστεύω όμως ότι έχει τόση σημασία, όταν το ευρύτερο κλίμα δεν είναι νοσηρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. chloe, ούτε στο δικό μου σχολείο υπήρχε τέτοιος θεσμός, πλήν όμως καθώς βλέπω απο τα κείμενα και τα σχόλια, εφαρμοζόταν αλλού και είχε και την έγκριση της πολιτείας σύμφωνα με τον νόμο πάντα..που τώρα προσπαθούν να καταργήσουν.

    beniamin 12th, η κυβέρνηση αυτό πιστεύω ότι προσπαθεί να κάνει, να καταργήσει αυτούς τους συνταγματικούς νόμους..που πότε εφαρμόζονται πότε όχι..

    Juanita, άρα το μέτρο εμφανιζόταν σποραδικά αλλά όχι παντού..

    ΑπάντησηΔιαγραφή