Κυριακή, Δεκεμβρίου 10, 2006

Ονειρα καρριέρας

Βλέπω γύρω μου ανθρώπους με πτυχία, με γνώσεις, αξιόλογες προσωπικότητες που δεν έχουν πιάσει τα επαγγελματικά τους όνειρα.
Αυτό γίνεται επειδή
  1. έχουν αφιερώσει χρόνο για σπουδές σε θέματα-αντικείμενα που η ελληνική αγορά δεν τα έχει ανάγκη. (Είμαστε μιά χώρα που έχει κατά πολύ χαμηλή δαπάνη κατά κεφαλή για έρευνα και ανάπτυξη, δυστυχώς)
  2. η Ελληνική αγορά είναι μικρή οι υπέρβαροι σε πτυχία εμφανίζουν "αντικοινωνική" συμπεριφορά, λόγω του ότι δεν βρίσκουν θέσεις εργασίας με απολαβές σύμφωνα με το μοντέλλο που έχουν στο μυαλό τους, έτσι ωστε να μην γίνονται "εμπορεύσιμοι" .

Μοιάζουν με ένα μεταλλείο που έχει μπόλικα αποθέματα καλής ποιότητας μετάλλευμα αλλά που κανείς δεν ενδιαφέρεται να προμηθευτεί.

Κρίμα δεν είναι?

Εσείς τι γνώμη έχετε για όλα αυτά?

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μαρινα είναι κρίμα... όταν τα όνειρα τόσων ανθρώπων
δεν γίνονται πραγματικότητα. Νομίζω ότι λίγο
απο όλα αυτά που ανέφερες συνθέτουν το παζλ
της ελληνικής πραγματικότητας , βάλε και τον παράγοντα
τύχη , επίσης κάμποση θέληση και φυσικά γνώση
όπως επίσης και την επιλογή του δρόμου που έχει διαλέξει
ο καθένας για να πετύχει και τι θεωρεί επιτυχία...

Θέλω να πω ότι κατά την γνώμη μου είναι θέμα δύσκολα αναλυόμενο
αφού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κατά πολύ προσωπικό. Οπως μια σούπα κάθε φορά χρησιμοποιούμε τα ίδια υλικά , αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα διαφορετικό , άλλες φορές λιγότερο και άλλες περισσότερο.

Συμφωνώ όμως ότι η ελληνική πραγματικότητα είναι δύσκολη για όλους...

ΥΓ: Ωραίο το καινούργιο σου template

nassos είπε...

Αίτια:

1) Δεν υπάρχει σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός. Οι περισσότεροι σκέφτονται με βάση το τι θα γίνει σε 2-3 χρόνια και όχι σε 10-20... Άλλες ανάγκες τώρα , άλλες αργότερα (θα το δείτε με τους μέλλοντες παιδαγωγούς, όπως με τους κοινωνιολόγους τη δεκαετία του 1980 και με πολλούς άλλους κλάδους)

2) Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά με κρατικοδίαιτο (μονοπολιακό και ολιγοπολιακό) χαρακτήρα και με περιορισμένες ευκαιρίες για επαγγελματική σταδιοδρομία.

3) Συμφωνώ πώς σχεδόν όλοι έχουμε τη λαθεμένη νοοτροπία πως πτυχίο+Master πρέπει να ισούται με €1,500 το μήνα. Πάντα όταν ξεκινάς πέρνεις λίγα (σε όλο το κόσμο έτσι γίνεται)

Υπάρχουν και άλλα αίτια, αλλά αυτό το ανέλυσα σε παλαιότερο post στο blog μου.

An-Lu είπε...

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πολλοί "μάζευψαν" πτυχία για να ικανοποιήσουν το εγώ των γονιών τους πρωτίστως.... οπότε όλοι έγιναν "γιατροί & δικηγόροι" και "οικονομολόγοι με ΜΒΑ" και ελάχιστοι κάτι πιο πρακτικό...

Jason είπε...

Συμφωνάμε.
Μας κάλυψαν οι προλαλήσαντες και ιδίως ο Νάσσος.
Μεγειά και η καινούρια εμφάνιση του blog...

Unknown είπε...

Έστω λοιπόν ότι όλοι αποφασίζουν να γίνουν ιατροί. Μα δεν είναι δεδομένο ότι κανένας δεν θα έχει χρήματα;

Ουτοπικό;
Ναι, σίγουρα δεν θα αποφασίσουν όλοι να γίνουν ιατροί.
Έστω ότι αποφασίζουν οι διπλάσιοι απ' όσους πραγματικά χρειάζεται ο πληθυσμός.
Χμμμ τότε αν δεν διπλασιαστεί ο πληθυσμός δεν είναι δεδομένο ότι θα αναγκαστούν να πάρουν το ήμισι των χρημάτων που θα έπαιρναν κανονικά;
Και αν κάποιοι απ' αυτούς, για λόγους, όχι απαραιτήτως αξιοκρατικούς, πάουν περισσότερα, δεν είανι δεδομένο ότι αφήνουν στους άλλους λιγότερα; Ή τους αφήνουν στην ανεργία; Ή τους εξαναγκάζουν στην εξαπάτηση του κόσμου;

Η αθρόα παροχή πτυχίων απαξιώνει τα διπλώματα, ωθεί στην παρανομία, καταστρέφει όνειρα στο τέλος του δρόμου και καθυστερεί και θρέφει την ανεργία δημιουργώντας υπέρκορα επαγγέλματα.

Βέβαια, όταν έχεις κάνει μια ολόκληρη πλύσση εγκεφάλου σε μια γενιά και έχεις απελευθερώσει τα πάντα, διδάσκοντας τον ανταγωνισμό έναντι του συναγωνισμού και κατ επέκταση την βαθμοθηρία και όλα τα συναφή, οδηγώντας δεν την γενιά στις σπουδες για να ελαττώσεις εικονικά την παρούσα ανεργία, μεταθέτοντάς την στο μέλλον, αντί να την ελαττώσεις πραγματικά μέσω ανάπτυξης, προφανώς και δημιουργείς ακόμα χειρότερες καταστάσεις.

Έτσι περνάμε τώρα στο δεύτερο σκέλος που αναφέρεις πρώτο. Όταν οι θέσεις εργασίας είναι ούτως ή άλλως περιορισμένες, φροντίζεις τουλάχιστον να έχεις μια σωστή συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους και να υποδηλώνεις και τις ανάγκες της κοινωνίας σου. Εν συνεχεία φροντίζεις να αναπτυχθείς πραγματικά για να υποστηρίζεις τον κόσμος σου και όχι εικονικά (μέσω κατασκευών που είναι το μόνο πράγμα που γνωρίζουμε στην Ελλάδα ως ανάπτυξη) για να δείξεις ανεβασμένους δείκτες ενώ στην ουσία δεν έχεις κάνει τίποτε παρά μόνο χτίσματα... Φυσικά και δεν προσφέρεις δουλειές έτσι, αλλά ούτε εξασφαλίζεις το μέλλον.

Όταν όμως αντίθετα δεν χαλιναγωγείς την κοινωνία και φτάνεις τους ανθρώπους να μην έχουν καν τα προς το ζην, τότε ο πιό ηθικός επιστήμονας γίνεται αγρίμι που ζητά εκδίκηση, όχι από τους ανθρώπους μεμονομένα, αλλά από το άθλιο κοινωνικό σύστημα που δεν σεβάστηκε την ζωή του.

Marina είπε...

Johny, πάρα πολύ δύσκολη ιδιαίτερα για όσους βγαίνουν τώρα μετά απο χρόνια σπουδών και διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ στο αντικείμενό τους. Και ή θα πρέπει να πάνε οπουδήποτε με 3 και 60 ή θα περιμένουν και θα ψάχνουν..

nassos, με βρίσκεις σύμφωνη. Ομως κάποια στιγμή αυτό χρειάζεται να σταματήσει.

an-lu και εγώ σε αυτό ήθελα να καταλήξω. Οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στο να στραβωνουν τα παιδιά φορτώνοντάς τα με τις δικές τους επιθυμίες.

jason, Το νέο template το βλέπεις καλά? Γιατί ένα άλλο που είχα βάλει το σβκύριακο δεν φαινόταν σωστά σε μεγάλες αναλύσεις.

darthiir, ότι και να πείς έχεις δίκιο. Μεταθέτουν το πρόβλημα, χρόνια σπουδάζουν τα παιδιά και μετά, τρώνε μία μούτζα. Και μετά απορούν γιατί υπάρχει πικρία. Το νέο template το βλέπεις καλά?

Unknown είπε...

yep

Katerina ante portas είπε...

Nόμισα ότι μπήκα σε άλλο σάιτ!!

Με γειά και ωραία άρθρα!

Όνειρα; Ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουνε γίνει ρόζ... ;)

tzo είπε...

Πόσο δίκιο έχεις! Αλλά όπως και να έχει η γνώσει είναι ωραία και δεν πρέπει να στεναχωριόμαστε ακόμη και αν δεν μπορεί να μας βοηθήσει σε όλους τους τομείς!

Marina είπε...

Katerina ante portas, ευχαριστώ, είπα να κάνω μιά αλλαγούλα..
Χωρίς όνειρα πώς θα ζήσουμε βρε Κατερίνα μου? Πώς θα πείς στη κόρη σου πώς η Ιστορία Τεχνης που θέλει να σπουδάσει ή η Αστροφυσική δεν έχει ψωμί? Πώς θα κόψεις τα φτερά ενός παιδιού που θέλει να μάθει? Θα μου πείς, η Πολιτεία φροντίζει να το κάνει αντ' εσού αργότερα. Αλλά δεν είναι άδικο?

allitnil, μα όλοι μας στο όνομα της γνώσης δεν σπουδάζουμε?