Κυριακή, Απριλίου 29, 2007

5 λεπτά...μνημόσυνο

Σήμερα πήγαμε κατά τις 12.00 το μεσημέρι στο Νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου σε ένα μνημόσυνο. Η λειτουργία ξεκίνησε στις 12.05 και τελείωσε στις 12.10. Ως τις 12.15 είχε αδειάσει η εκκλησία απο το "δικό μας μνημόσυνο" και έμπαινε ο κόσμος για το επόμενο.
Σε κηδείες και μνημόσυνα έχουμε πάει πολλές φορές. Οι λειτουργίες διαρκούν ένα χρονικό διάστημα, απο 10 λεπτά και πάνω, ποτέ ως τώρα όμως δεν είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε το μνημόσυνο-ξεπέτα των πέντε λεπτών. Το γευτήκαμε σήμερα. Με το που μπήκαμε στην εκκλησία, έπρεπε να βγούμε έξω.
Ντροπή κύριοι παπάδες. Δεν φτάνει που μας τα παίρνετε απ' όλες τις πλευρές (κάτι ξέρω και εγώ που έχω θάψει και τους δύο γονείς μου), αλλά να μας κοροϊδεύετε και απο πάνω πάει πολύ.
Ξέρω ότι οι εκκλησίες των νεκροταφείων έχουν πολύ κίνηση , κόσμος περιμένει και θέλει να εξυπηρετηθεί, αλλά 5 λεπτά λειτουργία να αναλογεί στον καθένα ταλαίπωρο που θέλει να μνημονεύσει τον γνωστό του
Είναι αίσχος

18 σχόλια:

Jason είπε...

Στους γάμους παλεύεται κάπως η κατάσταση (όνι όνι κύριε ελέησον, και η γυνή να φοβήται τον άνδρα, Ησαΐα χόρευε και λοιπά, παιδιά να ζήσετε και άντε στην ευχή του θεού γιατί βιαζόμαστε) αλλά και σε κηδείες και μνημόσυνα... ήμαρτον κύριε.

mn8 είπε...

Τα ξερω κι εγω απο πρωτο χερι...

Αυτο που μου την δινει εμενα παντως ειναι το εθιμο καποιος πολυ κοντινος του νεκρου να "πρεπει" να δωσει καποια χρηματα στην τσεπη του παπα...

Unknown είπε...

Μμμμ πολύ σωστά.
Αλλά εγώ θα επιμείνω όπως πάντα: Γιατί;

Άμα δεν ρωτήσεις το γιατί δεν κάνεις τίποτε...

Χμμμ Με το που βγήκατε μπήκαν άλλοι ε; Άρα οι παπάδες δεν κάθησαν, δεν σας ξεπέταξαν για να χαλαρώσουν...

Πιστεύω Μαρίνα μου ότι έχουμε γίνει πάρα πολλοί. Και όλα αυτά τα προβλήματα δημιουργούνται από την υψηλή πυκνότητα πληθυσμού.
Ίσως και από το γεγονός πως οι περισσότεροι θέλουμε συγκεκριμένη εκκλησία, συγκεκριμένο μαγαζί κτλ... Δηλαδή τελικά πάλι η πυκνότητα πληθυσμού καταλήγει η αιτία...

Αυτά φυσικά δεν αναφέρονται μόνο στην εκκλησία αφού το φαινόμενο είναι γενικευμένο...

Η άλλη λύση φυσικά είναι περισσότερες εκκλησίες (περισσότερες υπηρεσίες κτλ) αλλά εί8σης είναι κάτι που (λέμε ότι) δεν θέλουμε...

Unknown είπε...

^^επίσης... :s

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Δυστυχως ετσι ειναι αυτα τα πραγματα.
Τι να πω...
Ντροπη...

prophet81 είπε...

Ο παππούς μου ήταν παππάς, αλλά την έκανε πριν γεννηθώ εγώ γιατί ήξερε ότι θα του την έλεγα πολύ άσχημα για το συνάφι του, αν και από ότι μου λένε ήταν ωραίος τύπος.
Πάντως το όλο σκηνικό με τα μνημόσυνα είναι καθαρά θέμα ψυχολογικό για τους συγγενείς που νιώθουν ότι έκαναν τα πάντα σωστά, τουλάχιστον τελετουργικά. Κατά τα άλλα σιγά μην περίμεναν οι δικοί μας άνθρωποι να τους διαβάσουν οι παππάδες για να πάνε στον Παράδεισο! Τους κοιτάνε από ψηλά και γελάνε με τα χάλια τους!
Φιλιά...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σκέψου απλά ότι εμείς ζήσαμε στα 7 λεπτά 4 μνημόσυνα ταυτόχρονα. Παρτούζα σε μνήμες δεν ξαναείδα. Δεν προκαλώ συναισθήματα, προκαλώ αντιδράσεις γιατί ακριβώς περί παρτούζας του παπά επρόκειτο.

Ανώνυμος είπε...

Κι αν δε του χώσεις το 20άκι στραβώνει και από πάνω... ;)

Ανώνυμος είπε...

να πέσει φωτιά να τους κάψει!!!

να τους ρίξει ο Θεός φωτιά ρε παιδί μου!!!!

Marina είπε...

Jason, παντού δυστυχώς πλέον. Τους έχει σιχαθεί η ψυχή μου.

mn8, ο παπάς έχει μισθό. Δεν βλέπω γιατί να χρειάζεται να τον λαδώσω για να κάνει τη δουλειά του. Οσες φορές μου το ζήτησαν έκανα την κουφή. Δεν τους αρέσει, αλλα δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς παρά να εύχονται κάποιες σαν και μένα να είναι μειονότητες.

Darthiir the abban, και περισσότερες εκκλησίες να υπήρχαν πάλι τα ίδια θα γίνονταν. Εχω πάει σε μνημόσυνα μακριά απο Νεκροταφεία που η λειτουργία βαστάει τουλάχιστον 15 λεπτά. Στα Κοιμητήρια όμως, τους ξεπετάνε γιατί υπάρχει τεράστια ζήτηση. Και βέβαια δεν τίθεται θέμα να φτιάξουμε και άλλα κοιμητήρια. Ακόμη και αν καίγαμε τους νεκρούς, πάλι τα ίδια θα κάνανε. Πιστεύω ότι για όλα φταίει το παπαδαριό που τα έχει κάνει μπίζνα για να τα κονομάει. Παλιά κάπως τα ζήταγαν απο κάτω απο το τραπέζι. Πάνε τώρα αυτά, η τσίπα έχει χαθεί. Και εντάξει μπορείς να μην κάνεις μνημόσυνα..τον νεκρό όμως θα τον θάψεις.
Εχουμε γίνοι πολλοί. Ναί έχουμε. Αυτό δεν είναι λόγος να μας εκμεταλλεύεται η ίδια η Πίστη. Και να παραπονιούνται που οι νέοι δεν πιστεύουν σε τίποτα. Καλά κάνουν! Τι να πιστέψουν, στην αισχροκέρδεια?

preza ΤV, είναι έτσι γιατί κανείς δεν τους βάζει τις φωνές και δεν τους ξεμπροστιάζει. Αν σου ζητήσει ο παπάς έξτρα και δεν του δώσεις, τι θα κάνει? Θ' αρνηθεί να θάψει τον νεκρό? Θα τον πάρει ο διάβολος με τη φασαρία που θα κάνεις.

o prophet81, ο πατέρας του πεθερού μου ήταν παπάς. Απ' όσο ξέρω ήταν σωστός σε ότι έκανε και τον τιμούσαν. Δεν κατηγορώ τους ανθρώπους, κατηγορώ το σύστημα της εκμετάλλευσης. Ναί έχει γίνει "πρέπει" να κάνουμε μνημόσυνα, τρισάγια κλπ. Ισως να μην νοιώθουν τίποτα όσοι τα κάνουν. Ισως όμως και να θέλουν να θυμηθούν τους φευγάτους, εκεί και όχι αλλού. Η εκκλησία όμως επ' ουδενί δεν θα έπρεπε να εμπορεύεται την επιθυμία των άλλων με τέτοιο αισχρό τρόπο.

dείμο, αυτά και άλλα βλέπω (στα νεκροταφεία να δείς τι γίνεται) και με κάνουν να ασπάζομαι τις επωνυμίες που έδινε ο συγχωρεμένος Καζαντζάκης "τραγόπαπες που απλώνουν την παλάμη και πουλάνε το Χριστό"

confused, α! καλά! Ακόμη κι αν το δώσεις δεν σημαίνει ότι θα πάρεις κάτι παραπάνω. Το 20άρικο έχει γίνει "καφές", αν θές έξτρα περιποίηση, το χέρι βαθιά στην τσέπη πλήζ.

bασίλη. Ελα όμως που δεν τους ρίχνει?

kelly alamanou είπε...

Eίναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ! Ε χεις απόλυτο δίκιο.
Καλή σου μέρα και καλή πρωτομαγιά!

Epikouros είπε...

Γέλασα που έγραψες "κύριοι" παπάδες... Μακάβρια σύμπτωση πάντως, την συγκεκρίμένη Κυριακή ήμουν κι εγώ σε μνημόσυνο.. εγώ συγχίστηκα με έναν άλλο παράγοντα της βιομηχανίας των νεκρών.. τον καφετζή!! Καλό μήνα..

Unknown είπε...

Μα γιατί μπερδεύεσαι; Μόνη σου είπες: Γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Από εκεί ξεκινάει, όχι από το παπαδαριό....

€lisavet είπε...

Αδικαιολόγητοι...Δεν τίθεται θέμα υπερβολικού πληθυσμού και ζήτησης. Θεωρητικά, 5 λεπτά μνημόσυνο σημαίνει 12 μνημόσυνα την ώρα και 96 το 8ωρο. 15 ευρώ να του βάζουν στην τσέπη κάθε φορά, 1440 ευρώ ημερησίως θα βγάζει κι έχει και μισθό.
Τραγικό, όμως πραγματικά έχω ακούσει παπά που ήθελε να χτίσει σπίτι και γι'αυτό δούλευε σε εκκλησία νεκροταφείου...κι ύστερα σου λέει ο άλλος "λειτούργημα".

Marina είπε...

Darthiir, και επειδή υπάρχει ζήτηση πρέπει οι παπάδες να το ρίξουν στην εκμετάλλευση? Ντροπή βρε σύ. Φυσικά και φταίνε. Εχουν απλώσει την παλάμη τους, το 20άρικο έχει γίνει "καφές", και ξεπουλάνε. Ζήτω η ζήτηση!

Marina είπε...

epikouros, αυτούς άστους. Αλλη εκμετάλλευση εκεί. Για να θαφτεί κάποιος με αξιοπρέπεια πρέπει ν' αφήσει ΚΑΙ κομπόδεμα στους κληρονόμους για να πληρώνουν το παπαδαριό, καφετζήδες, μαρμαράδες κλπ..

elisavet, όταν πηγαίναμε στο Νεκροταφείο, πίσω μας περπάταγε ένας παπάς που μιλούσε στο κινητό και διαβεβαίωνε ότι εξάπαντος θα βρίσκεται σε ένα νησί των Κυκλάδων και πρίν απο το πανηγύρι για να κάνει δεήσεις.."μη κλείσεις άλλον παπά, εγώ θα έρθω για όλα, εσύ κύττα να μαζέψεις κόσμο.." έλεγε..Ψωμάκι να βγαίνει..

Unknown είπε...

Θα σου αντιγυρίσω το ερώτημα: Αν συμπεριφερόταν ως όφειλαν, ο κόσμος θα ήταν ευχαριστημένος ή πάλι θα γκρίνιαζε ότι δεν εξυπηρετείται;

Φυσικά θα συμφωνήσω μαζί σου πως κανονικά θα έπρεπε να συμπεριφέρονται όπως πρέπει και να πείσουν τον κόσμο να απαιτήσει ότι ακριβώς χρειάζεται ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι και σωστά. Θα μας άρεσε αυτό τότε; Πάλι πρόβλημα δεν θα είχαμε;

Γίναμε πολλοί. Και οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν μας φτάνουν (γενικά οι περιοχές δεν μπορούν να υποστηρίξουν τόσο κόσμο όσος μαζεύτεται). Και παρόλ' αυτά, λόγο της χαζονοοτροπίας μας δεν καταλαβαίνουμε πως πρέπει να αυξήσουμε και τις υπηρεσίες.. όοοοχι, λιγότερες υπηρεσίες για να μην πληρώνουμε υπαλλήλους...

Το μυαλό μας το κλούβιο φταίει... Και φταίει ακόμα περισσότερο γιατί ζητάμε μεμωνομένα "σωστή συμπεριφορά" αντί να την ζητήσουμε από το σύνολο - τον εαυτό μας πρωτίστως - και να αντιληφθούμε και το κόστος της...

Όταν είμαστε υπέρμαχοι της ασυδωσίας, ας μην ζητάμε σωστή συμπεριφορά. Το σχόλια αναφέρεται στο σύνολο παροχών, τμήμα του οποίου αποτελεί και η εκκλησία....

Juanita La Quejica είπε...

Το προηγούμενο σάββατο, μνημόσυνο στο νεκροταφείο Παπάγου κράτησε ακριβώς 17 λεπτά.
Την κυριακή που εσείς ήσασταν στο Παλαιό Φάληρο, εμείς σε διπλό μνημόσυνο στα μέρη που "κυκλοφορεί" ο Darthiir είχαμε την ακριβώς αντίθετη εμπειρία. Δεν έλεγε να τελειώσει με τίποτα ο παπάς, μας είπαν να είμαστε εκεί κατά τις 9.30 γιατί τάχα μου τελειώνει νωρίς η λειτουργία και τελικά μαζί με το μνημόσυνο κοντέψαμε να πιάσουμε το μεσημέρι. Συμπέρασμα; Δεν ξέρω. Προσωπικό μόνο συμπέρασμα είναι ότι σιχαίνομαι τα μνημόσυνα, ειδικά των πολύ δικών μας ανθρώπων, είναι σαν μικρές κηδείες.