Πέμπτη, Μαΐου 22, 2008

ΑΜΕΑ και Γιατροί στην Ελλάδα

Το περασμένο σβκ ο πεθερός μου και εγώ πήγαμε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να δούμε την ετήσια έκθεση αξεσουάρ για Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες. Ηταν Σάββατο και είχε αρκετό κόσμο που κύτταγε, δοκίμαζε, έψαχνε, μαζί τους ψάχναμε και εμείς για τις εφαρμογές της νέας τεχνολογίας σε ανθρώπους που περπατούν με κάποιες δυσκολίες.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι 9/10 των περιπτέρων αφορούσαν στα αναπηρικά αμαξίδια και σε όλα τους τα αξεσουάρ. Για τους ανθρώπους που περπατούν με κάποιες δυσκολίες σχεδόν τίποτα δεν υπήρχε, 2 μόνο περίπτερα, το ένα εκ των οποίων το χρησιμοποιούμε ήδη.


Μιλώντας λοιπόν στον εξυπηρετικότατο υπάλληλο, εξέφρασα την απορία μου πώς υπάρχει τόση μεγάλη προσφορά απο επαγγελματίες στο χώρο των αναπηρικών αμαξιδίων και τόση μικρή ώς ανύπαρκτη ποικιλία για όσους κατάφεραν να σηκωθούν απο το αμαξάκι και να περπατήσουν με βοήθεια στηριγμάτων, κηδεμόνων, μπαστουνιών κλπ. Ο υπάλληλος μου είπε τα εξής.


"Στην Ελλάδα, κυρία μου, με τα τόσα τροχαία και μη ατυχήματα που γίνονται καθημερινά, οι γιατροί κυττάνε να περισσώσουν όπως μπορούν τους επιζήσαντες. Τους βάζουν σε μία αναπηρική πολυθρόνα και τους αφήνουν, εκείνοι πάνε..στον επόμενο. Ενώ το κύριο μέλημα των γιατρών του εξωτερικού είναι να ασχολούνται με τα άτομα αυτά και πώς να σηκώσουν όσα δείχνουν δυνατότητες ότι μπορούν να ξανα-περπατήσουν ή να κινήσουν με βοήθεια στηριγμάτων τα άκρα τους, σε εξειδικευμένα κέντρα αποκατάστασης, στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω. Πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που σηκώνονται απο τα αμαξάκια, όχι γιατί δεν μπορούν, αλλά γιατί οι γιατροί δεν ασχολούνται με τα περαιτέρω. Χρειάζεται απο μόνοι τους να τρέξουν οι συγγενείς (αν είναι δυνατόν στη ψυχολογική κατάσταση που βρίσκονται) να ψάξουν, να βρούν μήπως υπάρχει κάποια πιθανότητα ο άνθρωπός τους μπορέσει να ξαναπερπατήσει, να σταθεί όρθιος, να κινήσει τα μέλη που τραυματίσθηκαν."


Αν πώ ότι έφριξα, θα είναι λίγο. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να μου εξηγήσει ΓΙΑΤΙ να γίνεται τέτοιο ΕΓΚΛΗΜΑ εις βάρος των ανθρώπων?

18 σχόλια:

An-Lu είπε...

Διότι στο γελλαδιστάν, οτιδήποτε και οποιοσδήποτε ξεφεύγει από το "φυσιολογικό", απλά δεν υφίσταται για τους λοιπούς "φυσιολογικούς"....

snikolas είπε...

Είναι να αισθάνεσαι όμορφα που ζεις στην Ελλάδα!

Γ.Π. είπε...

Δεν θα σχολιάσω το άρθρο για να αποφύγω να επαναλάβω τα αυτονόητα! Στεναχωρήθηκα όμως που δεν πήρα χαμπάρι ότι παίζει τέτοια έκθεση γιατί είχα ανάγκη (για τη γιαγιά μου) οπωσδήποτε να πάω!!! Που έχει δυστυχώς το ίδιο πρόβλημα, θέλει δηλαδή κάτι να τη βοηθήσει να περπατήσει και όχι αναπηρικό αμαξίδιο...
Δεν πιστεύω να είμαι τόσο τυχερός ώστε να συνεχίζεται και αυτό το σουκού,ε;
Μήπως μπορείς να μου δώσεις καμιά ιστοσελίδα- διεύθυνση-τηλέφωνο (μιας και λες ότι κάποια χρησιμοποιείς αν κατάλαβα καλά για κάποιον στην οικογένεια...)
Σε ευχαριστω Μαρινάκι

ELvA είπε...

Θα συμφωνησω με την An-lu για τις..παρεκλησεις στην Ελλαδα! Δυστυχως, το κρατος που εχουμε ουτε για τους υγιεις μεριμνα, ουτε για οσους χρειαζονται βοηθεια!
Οι μονοι που ευνοουνται απο τη κρατικη ..βοηθεια ειναι οι ευποροι, μη τυχον και ξεπεσουν και γινουν σαν και εμας, τους.. πληβειους!!

ZouZouna είπε...

Στην Ελλάδα, ζούμε είπαμε...
Πέραν τούτου, έχω επέτειο και κερνώ κερασοφιλιά.

patsiouri είπε...

Δε θυμάμαι πού διάβαζα, πως κάποιος είχε παέι στη Γερμανία και είδε πολλούς ανάπηρους να κυκλοφορούν έξω. Ρώτησε το Γερμανό σύνοδό του "Μα καλά, τόσα τροχαία έχετε κι εσείς εδώ??? Πού βρέθηκαν όλοι αυτοί???' Ο Γερμανός απάντησε: "Εσείς έχετε τους δεκαπλάσιους, αλλά δεν τολμούν ναβγούν έξω..."

Marina είπε...

an-lu, αυτό που λέτε όλοι σας είναι σάπιο και σκάρτο. Δεν δέχομαι ότι υπάρχουν άνθρωποι λιγώτερο ίσοι απο τους άλλους και δοθείσης της ευκαρίας ΒΡΙΖΩ πατόκορφα αυτούς τους περίφημους γαϊδάρους, είτε είναι απλοί πολιτες είτε κάνουν ένα λειτούργημα π.χ. γιατροί

snikolas, αισθανόμαστε άσχημα γιατί με την ανοχή όλων μας αφήνουμε και γίνονται πράγματα

καημέ, κύττα τα links 1) http://www.disabled.gr και για την έκθεση με τους εκθέτες
http://www.autonomiaexpo.org/

elva, το κόστος αποκατατάστασης συχνά καλύπτεται απο τα ταμεία, απλά οι ασθενείς δεν το ξέρουν! . Υπάρχει χαρτούρα αλλά καλύπτεται.

Γ.Π. είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ, ελπίζω να βρω κάτι...

Marina είπε...

patsiouri, το θέμα δεν είναι μόνο η συμπεριφορά των Ελλήνων πρός τους ΑΜΕΑ συνανθρώπους μας ή την αντίστοιχη αντιμετώπιση της Πολιτείας με την έλλειψη των βασικών (πρόσβαση όχι μόνο σε δρόμους αλλά ΠΑΝΤΟΥ) αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος ο ιατρικός κλάδος δεν ΠΡΟΩΘΕΙ στην βελτίωση των συνθηκών ζωής αυτών των ανθρώπων. Εχω ακούσει και απο άλλους που πήγαν εξωτερικό και σηκώθηκαν απο το καροτσάκι, ενώ στην Ελλάδα ακόμη καθιστοί θα ήταν.
Αλλα και για όσους κυκλοφορούν με αναπηρικά αμαξίδια είναι απίστευτη η καφρίλα αντιμετώπισης, να τους κρύψουν, να τους θάψουν, να μη φαίνονται σε εστιατόρια, θέατρα, κλάμπ- απαγορευμένα όλα λόγω πρόσβασης.
ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΚΑΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ

ELvA είπε...

Μαρινα, εχεις δικιο για το χαρακτηρισμο''ΣΚΑΤΑ''!Eμενα ομως δεν μου φταιει
η ΧΩΡΑ, αλλα το..ΚΡΑΤΟΣ!
Να μη τα συγχεουμε! Λες να μη ξερει ο πολυς κοσμος οτι το κόστος αποκατατάστασης καλύπτεται
απο τα ταμεία; Οι περισσοτεροι το ξέρουν! Το προβλημα ομως ειναι οτι η
..χαρτούρα, που λες και εσυ, συνεπαγεται ωρες αναμονης με ουρες στα ταμεια κλπ.Ατομα που ειναι υγιεις ''αρρωσταινουν''
και μονο στη σκεψη της ταλαιπωριας, τι να πουν τοτε και τα ΑΜΕΑ; Το κρατος με τη κακη του οργανωση, η καλυτερα με την.. αποδιοργανωση του ειναι που φταιει!

Unknown είπε...

Γιατί δεν υπάρχει σχεδιασμός και πρόβλεψη, αλλά όλα αφήνονται στην "ιδιωτική" πρωτοβουλία του καθενός μας...

Ανώνυμος είπε...

Πάσχω από κάτι και δυστυχώς οι γιατροί δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Γι αυτούς είσαι κρέας, κεφάλι για το οποίο πληρώνονται. Τελικά βελτιώνεται η κατάστασή μου με πολύ αυστηρή δίαιτα που την έφτιαξα μόνος μου συλλέγοντας πληροφορίες από το ιντερνετ. Για το λόγο αυτό αλίμονο σε όποιον αρρωστήσει.

Psipsinel είπε...

ine ontos frikto afto pou ginete

"ζαχαρούλα.." είπε...

απλά ανατρίχιασα.. και για ακόμα μία φορά έφριξα!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Φίλη μου Μαρίνα, χάρηκα πολύ, που είχες την ευκαιρία να επισκεφθείς την Autonomia EXPO. Προσωπικά επειδή δε μένω Αθήνα, δε μπορούσα να το κάνω. Λυπήθηκα για όσα άκουσες από τον υπεύθυνο. Εύχομαι να αλλάξει η νοοτροπία. Θα σου πω όμως φίλη μου και για μία άλλη νοοτροπία. Λίγες μέρες πριν γίνει η έκθεση, στο χώρο εκείνο, κάποια οδηγοί, πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους, πάνω στο πεζοδρόμιο, κλείνοντας τους ειδικούς διαδρόμους που είναι για όσους συνανθρώπους μας, έχουν μία δυσκολία με την όραση. Εδώ μπορείς να δεις, τις προκλητικότατες φωτογραφίες:
http://www.katagelies.gr/katagelies/content/view/349/178/
Και μακάρι να ήτανε μόνον σε εκείνο το μέρος. Χάρηκα πολύ, που επισκέφθηκες το χώρο φίλη μου. Χαίρομαι για τις ευαισθησίες που έχεις. Εύχομαι να αποκτήσουμε μία διαφορετική νοοτροπία, απέναντι σε αυτούς τους συνανθρώπους μας. Το δικαιούνται και το αξίζουν. Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε.
Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr

ZouZouna είπε...

Πέρασα να πω ευχαριστώ γιατί ήσουν στην επέτειό μου. Φιλιά

KitsosMitsos είπε...

Και να συμπληρώσω λέγοντας ότι και τα κέντρα αποκατάστασης που υπάρχουν υπολειτουργούν, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό (πχ φυσιάτρους κτλ). Και να σκεφτείς ότι σε τροχαία (δυστυχώς) είμαστε από τους πρώτους.
Κρίμα και πάλι κρίμα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου kitsosmitsos, μακάρι πολύ εύστοχη η επισήμανσή σου. Πολλά κέντρα αποκατάστασης χρειάζονται βοήθεια από την πολιτεία. Όσο για τα τροχαία, όπως πολύ σωστά ο Ιαβέρης, λέει, πολλοί άνθρωποι, μένουν μετά με κινητικές δυσκολίες....Κάτι που το ξεχνάμε και μένουμε μόνο σε όσους χάνουν τη ζωή τους στα τροχαία και ξεχνάμε να αναφέρουμε και πόσοι ακόμα, έχουν μετά τα τροχαία δυσκολίες κινητικές.
Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr