Παρασκευή, Ιουνίου 20, 2008

Βίοι παράλληλοι;

Επεισόδιο πρώτο
Χθές το απόγευμα που επέστρεφα, ήθελα να βάλω το αυτοκίνητο στο υπόγειο πάρκινγκ. Βγάζω φλάς αριστερά και διαπιστώνω ότι κάποιος είχε σταματήσει ακριβώς μπροστά. Ευτυχώς ήταν μέσα. Του κορνάρω για να φύγει. Τίποτα. Του ξανακορνάρω πιο έντονα αυτή τη φορά. Ενας νεαρός γύρω στα 25 βγαίνει έξω απο το αυτοκίνητο που με εμπόδιζε. Και γίνεται ο εξής διάλογος:
Μ : "Σας παρακαλώ μπορείτε να το μετακινήσετε λίγο πιο μπροστά να στρίψω να μπώ στο πάρκινγκ;"
Νεαρός : "Αει στο διάλο μωρή απο εδώ, δεν πάω πουθενά".
Τι του λές τώρα που βρίζει στα καλά καθούμενα;
Βεβαίως μουλάρωσα, τραβηξα χειρόφρενο στη μέση του δρόμου με αυτοκίνητα πίσω να μαζεύονται και άρχισα να του κορνάρω συνέχεια.
Αυτός να χειρονομεί, να με στολίζει με τα χειρότερα επίθετα. Αλλο να σας τα λέω και άλλο να τα ακούτε. Εντάξει είχε ζέστη χθές, δεν είναι δικαιολογία αυτή για τέτοιο παραλήρημα!! Ευτυχώς εκείνη τη στιγμή ήρθε μία γειτόνισσα που μένει απο πάνω, ευγενεστάτη, είδε τι γινόταν, έτρεξε πρός εμένα και μου είπε ότι ο γάϊδαρος ήταν υπάλληλος στην εταιρεία που δουλεύει, είχε περάσει να τη πάρει..
"Να μας συγχωρείτε πολύ" και μετά με αυστηρή φωνή του είπε να το τσουλήσει το αμάξι 3 μέτρα πιο μπροστά, ώστε να μη κλείνει την είσοδο του γκαράζ!
Επεισόδιο δεύτερο.
Χθές το πρωϊ, κινήθηκα με το τράμ! Είχα καθίσει κιόλας, μια χαρά ήμουνα. Μπροστά μου καθόντουσαν δύο μετανάστες, μάλλον Ινδικής καταγωγής γύρω στα 25. Σε κάποια στάση μπήκε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων με σόρτς, τα μπανιερά τους, προφανώς πηγαίναν θάλασσα νότια. Οι ηλικιωμένοι ήταν ευσταλείς, ο άντρας γύρω στα 70 ή και παραπάνω και δεν του φαινόταν, αδύνατος με το καπελάκι του και τα πάνινα παπούτσια, η γυναίκα καλοθρεμμένη αλλά ζωηρή. Αμέσως σηκώθηκαν οι μετανάστες να τους δώσουν τη θέση τους. Δεν ήταν απαραίτητο να σηκωθούν, οι άνθρωποι δεν έπασχαν απο τίποτα. Εκεί, σώνει και καλά να τους καθίσουν.
Και σκέφτομαι τις δύο συμπεριφορές. Οι ηλικίες σχεδόν ίδιες. Οι κουλτούρες..τελείως διαφορετικές. Οι καλοί τρόποι μάλλον διεθνείς. Σίγουρα όλες οι μάνες του κόσμου θέλουν τα παιδιά τους να είναι ευγενικά.
Το αποτέλεσμα..
Και μου το έλεγε ένας γνωστός μου. " Οι Πολωνοί εργάτες που δούλευαν στην οικοδομή άκουγαν κλασσική μουσική την ώρα που μας έβαζαν τα πλακάκια"

21 σχόλια:

Unknown είπε...

Χαχαχα

Να επαναλάβω το: Αυτοί δε μεγάλωσαν σε καπιταλιστική κοινωνία, περίμενε τα παιδιά τους και βλέπουμε...;

(Μεγάλη η ανάλυση απ'την οποία προέκυψε...)

Γ.Π. είπε...

Αχ αυτή η λέξη, η παιδεία...
Παντού να ξεφυτρώνει!
Και από παντού να λείπει!
Και πόσο διαφορετική είναι από την εκπαίδευση...

An-Lu είπε...

Πάλι καλά που εισέπραξες μια συγγνώμη έστω και από την κυρία...
;-)

patsiouri είπε...

Μιλούσα προ ημερών με ένα Ρώσο στην πολυκατοικία μετά από (οποία σατανική σύμπτωσις) καβγά μου με μία μαλάκω που την έπιασα να ρίχνει λερωμένες πάνες και ότι άλλο να''ναι στον κάδο ανακύκλωσης...

"Μα εσείς γιατί είστε όλοι τόσο πολιτισμένοι???" τον ρώτησα αγανακτισμένη. Όποιο Ρώσο έχω γνωρίσει, ανεξάρτητα από το τί έκανε στην πατρίδα του, τί μόρφωση έχει, τί δουλειά κάνει τώρα, έχει ΕΠΙΠΕΔΟ ρε παιδί μου!

"Φταίει ο καιρός" μου απάντησε ο κύριος. Σε μας εκεί νύχτωνε το μεσημέρι που γυρίζαμε από τη δουλειά. Τί να κάνουμε όλη μέρα? Μαζευόμασταν στα σπίτια οι παρέες, συζητούσαμε και παίρναμε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα βιβλίο από τη δανειστική βιβλιοθήκη γιατί δεν παλευόταν η εβδομάδα αλλιώς! Εσείς εχετε καλό καιρό, είστε της γύρας, δε μαζεύεστε σπίτι. Και δουλεύετε πολύ. Εμείς εκεί τελειώναμε τη δουλειά το μεσημέρι και είχαμε χρόνο. Εσείς εδώ όλη τη μέρα δουλεύετε και το λίγο ελεύθερο χρόνο τον χαλάτε στη βόλτα και τα ψώνια..."

Βρε λες????????????????????????

yannispap είπε...

Πες μου που θα τους βρώ αυτούς τους Πολωνούς εργάτες;
Ηρθε η σειρά μου να κάνω οικοδομικές εργασίες.
Αν όμως θυμηθώ τι άκουγα επι 1 χρόνο σχεδόν απο το αλβανο-ελληνικό συνεργείο στου γείτονα την νεοαναγερόμενη οικοδομή, θα βγάλω πάλι σπυριά..!

γυάλινο δάκρυ είπε...

Ειδικά το πρώτο είναι.. Αν θες ρίξε μια ματιά στο blog μου που έκανα χτες μια ανάρτηση σχετικά..
Την καλησπέρα μου

Ανώνυμος είπε...

Ο νεαρός ο Έλληνας, δε μπορεί να χαρακτηρίσει όλους τους νέους μας, υπάρχουν και καλά παιδιά, ευγενικά. Όπως υπάρχουν και ξένοι, ευγενικοί και καλοί, όπως και αγενείς. Σε γενικές γραμμές όμως, ο ξένος, δε θέλει να δημιουργεί προβλήματα, αισθάνεται ανασφάλεια σε μία χώρα ξένη και θέλει να μη δίνει αφορμές. Έχω στη γειτονιά, έναν φίλο από γειτονική χώρα, με την οικογένειά του. Φοβερός άνθρωπος. Όλο ευγενικός, όλο χαμογελαστός, όποτε είμαι έξω από το σπίτι και περνάει, τα λέμε και η ώρα περνάει πολύ όμορφα. Και πάντα επειδή πιάνουν τα χέρια του, όταν με είδε να ασχολούμαι στην αυλή με τίποτα, αμέσως να με βοηθήσει. Οι νέοι πάντως έχουν λίγο γλώσσα άσχημη. Όχι όλοι, αλλά αρκετοί. Εχτές ήμουν με το μότο, είχε μποτιλιάρισμα, χωρούσα δε χωρούσα να περάσω ανάμεσα από δύο αυτοκίνητα, ακούω από πίσω μου ένα "άντε ρε! προχώρα!". Γύρισα, ήταν ένας 18 με 20 χρονών, τον είπα "πέρνα από πάνω μου". Αν μιλούσε ευγενικά να προσπαθούσα. Καλό σαββατοκύριακο φίλη μου Μαρίνα
Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr

ELvA είπε...

Φυσικα και δεν εχει να κανει με μεταναστες και Ελληνες το θεμα. Η καλη συμπεριφορα και οι τροποι δεν εχουν πατριδα. Mερικες φορες, ομως, οταν τυχαινει να συναντω διαφορα..."ζωα"
απο Ελλαδα, ευχομαι να μην ειχα την ιδια πατριδα με αυτους! Πιθανoν και αυτοι να σκεφτονται το...ιδιο! :)

"ζαχαρούλα.." είπε...

σε αυτές τις περιπτώσεις αγαπημένη μου.. βγάζεις το κινητό και παίρνεις το 100..............

καλημέρα!

Ανώνυμος είπε...

Siga ta aimata,
"ζαχαρούλα". Toso high class diladi eisai esy pou den stelneis kosmo sto diaolo? Ama perimeneis tous mpatsous katse kai perimene tous.Exoun poly pio spoudaies douleies, p.x na varane kosmo,klp

"ζαχαρούλα.." είπε...

..ανώνυμε... όταν απευθείνεσαι σε εμένα , να μάθεις να είσαι επώνυμος.. και όχι να κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία..... αλλιώς να μην απευθύνεσαι στο πρόσωπό μου!!!!!

ελπίζω να έγινα κατανοητή..

Heliotypon είπε...

'Εχεις ακούσει για κάποιο εθνικό προσόν που λέγεται "μαγκιά"; Αυτή τη μαγκιά τη μαθαίνουν από παιδάκια οι συνέλληνες, βλέποντας τον μπαμπά τους και άλλους του περιβάλλοντος. Κι επειδή ο άνθρωπος είναι μιμητικό ζώο, ό,τι βλέπουν κάνουν. Και τα σκουπίδια που πετάει ο γονιός από το παράθυρο τα πετάνε και τα παιδάκια! Εδώ ακούς νήπια να λένε: "Α το γιάλο μωή". Δεν την έφεραν μαζί τους τη γνώση από τη μήτρα. Μετά την απέκτησαν!

Ανώνυμος είπε...

Φτάνω και εγώ μερικές φορές να πιστεύω πως φταίει η Ελλάδα. Μας τάζει και αντί να μας δίνει μας παίρνει. Πού θα ξεσπάσεις ρε παιδί μου? Από την άλλη είμαι της άποψης πως είναι θέμα καθαρά ανατροφής, έπεσες σε καλούς Ινδούς, σε καλούς Πολωνούς...κοκ. Εγώ ξέρω Πολωνό που έβρισε μια φίλη μου επειδή πάρκαρε το αυτοκίνητό της στη γειτονιά που μένει παρακαλώ...και αυτό επειδή τόσο καιρό δεν είχε αμάξι και αυτός δεν την ήξερε. Και δεν το κατάλαβα δλδ, πιασμένο το είχε?

Ανώνυμος είπε...

Ftaine polla,re paidia,kai ftaine kyria oi sk-vlaxoi, pou exoun mazeftei stin Athina kai genika se oles tis megaloupoleis. Merikoi malista to paizoun kai Athinaioi,tromara tous.
Alla fysika otan anoixoun to stoma tous kai amolisoun tis kotsanes tous fainetai i amorfwsia tous kai to xamilo epipedo tous. An tous rwtiseis,tha poun oloi oti den tous aresei katholou i Athina! Mallon yi afto tin kanane san ta moutra tous, petwntas skoupidia apo ta balkonia kai ap opou vroun. Mi ta psaxnete, oi metanastes aftous vlepoun kai pairnoun kai aftoi merikes fores kaka paradeigmata. Oi lumpen ntopioi ftaine prwta, sas lew!

Marina είπε...

darthiir, ξέρω τι εννοείς. Ηδη τα πρώτα παιδιά μεταναστών τείνουν να έχουν ξεσηκώσει "τα χαρακτηριστικά μας" ντροπή όμως, να δείχνουμε τον χειρότερο εαυτό μας ο ένας στον άλλο!. Το κακό είναι ότι δεν φέρονται ΤΟΣΟ άσχημα οι μεγαλύτεροι, είναι τα νέα παιδιά που βγάζουν τέτοια καφρίλα.

καυμέ, δυστυχώς η παιδεία είναι θέμα επιλογής του παιδιού πλέον. Καθημερινά βλέπω ευγενέστατους και κοινωνικά ευαίσθητους γονείς να έχουν μεταδώσει την πολυπόθητη "παιδεία" και στα 2-3 τους βλαστάρια. Κάποια την εμπεδώνουν, άλλα ΟΧΙ. Θέλουν να είναι γαϊδούρια!

An-lu, είναι μία πάρα πολύ καλή κυρία. Ηρθε μετά το βράδυ στο σπίτι με ένα λουλουδάκι να ζητήσει συγνώμη για λογαριασμο του ..υπαλλήλου.

Marina είπε...

patsiouri, το κλίμα παίζει μεγάλο ρόλο και συγχρόνως δεν παίζει. Οι Σκανδιναβοί, οι Εγγλέζοι που όπως και οι Ρώσοι, λόγω κλίματος μαζεύονται νωρίς και διαβάζουν. Σωστός ο ρώσος σου που τα λέει αυτά. Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί που έχουν αντίστοιχο κλίμα με εμάς και που τους αρέσουν οι γύρες και τα ψώνια, τυγχάνουν να είναι πιο πολιτισμένοι. Πήγαινε Ιταλία και κύττα γύρω σου!. Στη Βαρκελώνη λύσαν το θέμα πάρκινγκ στη πόλη οριστικά. Εμείς εδώ..ακόμη καβαλάμε τα πεζοδρόμια.. Δεν είναι τόσο το κλίμα είναι να το θέλει ο άνθρωπος. Ν' αφήνει τη βολεψούλα.

Γιαννη, προέκυψαν αυτοί οι Πολωνοί σε μία οικοδομή γνωστού μου. Πάντως οι Αλβανοί εύκολα ξεσηκώνουν όλα τα "κακά" των Ελλήνων. Φταίμε και εμείς όμως που είμαστε πολύ ρατσιστες. Η κομμώτριά μου είναι Αλβανή. Παράλληλα είναι και ερασιτέχνης ζωγράφος. Για να κάνει έκθεση στην Αθήνα ΑΔΥΝΑΤΟΝ. Αναγκαστηκε και πήρε ξένο ψευδώνυμο, μεσολάβησα να τη βοηθήσω για να της παραχωρηθεί 1 αίθουσα. ΝΤΡΟΠΗ

γυαλινο δάκρυ, ΟΚ θα περάσω

Αγοραφοβία, σωστός! Οταν είσαι σε ξένη χώρα είσαι και προσεκτικός, δεν θέλεις να γίνεσαι στόχος. Οι ευγενικοί άνθρωποι αργά ή γρήγορα ξεχωρίζουν. Οσο για τους νεαρούς οδηγούς..καλά. Γαϊδούρια. Αμα όμως μου μιλήσουν άσχημα τότε, ρίχνω τη ταχύτητα στα 20 χλμ...καροτσάκι και άμα τους αρέσει.

Marina είπε...

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ
να γράφετε παιδια κάτω απο το κείμενό σας ένα όνομα. ΕΙΔΑΛΛΩΣ δεν θα σας απαντώ

Marina είπε...

Elva, όπως είπαμε και πάρα πάνω, η παιδεία και οι καλοί τρόποι δεν έχουν πατρίδα. Το κακό είναι ότι στη πατρίδα μας, πολλοί τους έχουν διαγράψει. Τι σημασία έχουν τα σούπερ-ντούπερ κυβικά όταν ο οδηγός έχει και 4 πόδια; Ολα για τη μόστρα.

Zαχαρούλα, σε μιά άλλη χώρα ίσως να το έκανα. Ομως επειδή έχω υποστεί πολύ κακή συμπεριφορά απο μπάτσους (από ειρωνικά σχόλια μέχρι απειλές - φεύγα μη σε χώσω μέσα- όταν του κόρναρα να φύγει που με είχε κλείσει)τους αποφεύγω. Προτιμώ να καθαρίζω μόνη μου.Ολα τα κομπλεξικά επειδή φοράνε στολή νομίζουν ότι κάποιοι είναι. Με τους τροχαίους τα πάω πολύ καλύτερα.

heliotypon, πές τα! Αρα να μη παραπονιεμαι που η Ελλάδα είναι χάλια! Ελα όμως που παραπονιέμαι γιατί έγω δεν είμαι χάλια, ούτε οι γονείς μου με μάθανε να μη σέβομαι. Και είμαστε και πολλοί. Αρα ποιός θα μαζέψει τα γαϊδούρια, γιατί κάπως τους χρειάζεται πολύ ξύλο.

lianne, ο ξένος αντιγράφει συνήθως τους τρόπους της χώρας που τον φιλοξενεί. Θα σου πώ μία εμπειρία.
Μπαίνω σε ταξί δεύτερη κούρσα να πάω απο Πειραιά σε Π. Φάληρο. Πίσω καθόταν ζευγάρι ξένων που τους πήγαινε στην παλιά Ολυμπιακή. Τρώγανε και οι δυό απο μία τυρόπιττα με φύλλο. Λέω στον ταξιτζή " στη χώρα τους δεν θα διαννούντο να μπούν σε ΜΜΜ, πόσο μάλλον σε ταξί με φαγώσιμα που λερώνουν". Και απαντά ο ξένος σε πολύ καλά Ελληνικά " στη χώρα μου δεν θα διαννοείτο ταξιτζής να παίρνει διπλή κούρσα. Ομως στην Ελλάδα, όλα δεν τα επιτρέπετε?"

Ανώνυμος είπε...

Δώσε θάρρος στον χωριάτη, να σ'ανέβει στο κρεβάτι. Αυτό έχω να πώ εγώ.

Σοφία είπε...

Νομίζω ότι υπεραπλουστεύουμε το θέμα όταν βλέπουμε μόνο ευθείς συνεπαγωγές, π.χ. ζεστό κλίμα-αγενείς άνθρωποι. Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ξένοι κάτοικοι μιας χώρας μετά από κάποιο διάστημα αντιγράφουν αυτά που βλέπουν γύρω τους, γιατί φυσικά έτσι εντάσσονται καλύτερα στη νέα τους πατρίδα.

Σίγουρο είναι επίσης ότι πολλοί νεοέλληνες είναι εκνευριστικά αγενείς, αλλά είναι άλλο πράγμα να μην λες πολλά ευχαριστώ και άλλο να είσαι τελείως άξεστος π.χ. τον συνάδελφο της γειτόνισσας μόνο *γάιδαρο* μπορείς να τον χαρακτηρίσεις. Γάιδαροι όμως υπάρχουν παντού, σε όλες τις χώρες και όλες τις κοινωνίες. Δυστυχώς.

patsiouri είπε...

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080626&nid=9003363&sn=&spid=221

Μόλις το διάβαζα και σε θυμήθηκα!