Κυριακή, Ιουλίου 20, 2008

Ακριβές διακοπές & παντεσπάνι

Ακούω στη τηλεόραση αγανακτισμένους ανθρώπους να παραπονιούνται για την ακρίβεια των διακοπών, με τιμές-χαράτσι απο τα εισιτήρια, προχωράμε στη δαγκωνιά της παραμονής του ξενοδοχείου-πανσιόν-δωματίου και του κεφαλικού (φόρου) που πέφτει για τη διαβίωση. Πού; Οχι σε εξωτικό νησί, μπά σε Κυκλάδες, Σποράδες κυρίως, Κρήτη και παραθαλάσσια ενδοχώρα.

Και λέει και κάποιος το φοβερό "με τα ίδια λεφτά για 10 μέρες στη Κρήτη - πάω στη Γερμανία ή στη Ν. Αμερική και μου περισσεύουν κιόλας χρήματα".
Με την ακρίβεια που έχει χτυπήσει τα πάντα, γιατί να παιδευόμαστε γυρεύοντας το παντεσπάνι της Ελλάδας, γιατί να δίνουμε ΕΜΕΙΣ το πράσινο φώς στους συμπατριώτες μας- απατεώνες να ανεβάζουν τις τιμές σε όλα επειδή ζητάμε; Nα μη ζητάμε. Να μη πάμε Κρήτη-Σαντορίνη-Μύκονο που γδέρνουν τον κόσμο, να πάμε κάπου φτηνώτερα. Καλά, λέει κάποιος, θα αφήσουμε τους συμπατριώτες μας που ζούν απο τον τουρισμό να ψοφίσουν;

Ναί βρε παιδιά, αυτό θα κάνουμε. Η θα ρίξουν τις τιμές ή ας ψοφίσουν!

Δεν μπορεί ο ένας να ζορίζεται οικονομικά και ο άλλος να κάνει μπάνιο στο παντεσπάνι!


Τι είναι καλύτερα να δουλεύετε όλο το χρόνο για 10 μέρες στη Πάρο, με ακριβό εισιτήριο, ωραία κατουρημένη θάλασσα, κουνούπια μεγάλα σαν τζιτζίκια να σας κάνουν υποδοχή με μπάντα πνευστών, πανάκριβο ξενοδοχείο, χάλια φαγητό αλλά τη διεθνούς φήμης Νένα Γκομενένα να λιαζεται δίπλα σας παρέα με τον ζεν πρεμιέ Georges Tonpisoperno να κάνει τζίρο στο μαγαζί ή να κάνετε το γύρω της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Ν. Αμερικής, να σας φερθούν ευγενικα, όμορφα, να δείτε μέρη, να νοιώσετε ΑΝΘΡΩΠΟΙ; Θα σας έρθει και φθηνώτερα.


Μπάνια; Δεν θα κάνουμε μπάνια φέτος; Κάντε τα στην όποια παραλία βρείτε άδεια. Κάντε και στη μπανιέρα. Καντε οτιδήποτε, αρκεί να αναγκάσετε τους βασιλιάδες της αισχροκέρδειας να ρίξουν τις τιμές.

Ας πρωτοτυπήσουμε λίγο και ας προσπαθήσουμε να γίνουμε Ευρώπη που προσκαλεί τον τουρισμό ΧΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ τον επισκέπτη όχι στύβοντάς τον να δώσει ό,τι έχει και δεν έχει!

28 σχόλια:

Σοφία είπε...

Έχω κάποιες αμφιβολίες για το αν με τα ίδια λεφτά που πας 10 μέρες στη Κρήτη μπορείς να πας στη Γερμανία ή στη Ν. Αμερική και να σου περισέψουν κιόλας, πάντως συμφωνώ απόλυτα στο ότι με το να παραπονιέσαι δεν γίνεται τίποτα. Χρειάζονται πράξεις, όχι λόγια. Έχω βαρεθεί να βλέπω κόσμο να παραπονιέται ότι δεν βγαίνει με τον μισθό που παίρνει, αλλά να ντρέπεται να αφήσει λιγότερο από 1 ευρώ (τρία κατοστάρικα σα να λέμε!!!) πουρμπουάρ στον σερβιτόρο της καφετέριας (ο οποίος ίσα που καταδέχτηκε να του φέρει τον καφέ στο τραπέζι) ή στον ταξιτζή (που δεν του είπε ούτε καλημέρα). Η έννοια όλων είναι μήπως πέσει έξω ο σερβιτόρος, ο ταξιτζής, ο μαγαζάτορας, ο ξενοδόχος. Κατά τ' άλλα έχουμε ακρίβεια και φταίει το κράτος που δεν κάνει ελέγχους...

Marina είπε...

Φίλη πήγε στην Κάσο με την οικογένειά της (4 άτομα) + αυτοκίνητο. Μόνο τα μεταφορικά ήταν 1200 ευρώ, το ξενοδοχείο και το φαγητό έξτρα. Και που, δλδ, στην άκρη του πουθενά, σκέψου ένα κοσμοπολίτικο νησί πόσα θα ξόδευε μία 4μελής οικογένεια. Με 2000 ευρώ άνετα πάνε εξωτερικό.

Unknown είπε...

Κοίταξε να δείς, δεν πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητανα πέσουν οι τιμές, όπου και αν πάνε διακοπές οι Έλληνες.

Όχι ότι έχεις άδικο, αλλά μην πιστεύεις τον μύπο που λένε ότι τις τιμές τις καθορίζει ο καταναλωτής...

Θα μπορούσε να της καθορίσει μόνο αν δεν ήταν καταναλωτής...

Sourotiri είπε...

darth, κανεις λαθος. Ενας ξενοδοχος σιγουρα θα προτιμησει να εχει 100 δωματια γεματα και να τα πληρωνεται 50 ευρω παρα 40 και να τα πληρωνεται 100 ευρω. Αν οντως στην Ελλαδα ειχαμε καταναλωτικη συνειδηση, τα πραγματα θα ηταν πολυ καλυτερα για ολους μας. Το πρωτο πραγμα που κανει καποιος εμπορος οταν οι δουλειες πανε κατα διαολου ειναι να ριξει τις τιμες.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Έχετε ξενοδοχείο;
Κάποιον γνωστό που έχει;
Τα παιγνίδια των ταξιδιωτικών τα γνωρίζετε; Των διαφημιστικών;

Γιατί προσκολλάστε στο μύθο πως ο αποδέκτης (σιχαίνομαι την λέξη καταναλωτής - δεν είμαι) είναι αυτός που ρυθμίζει την αγορά;

Sourotiri είπε...

Κοιταξε, για να προσπαθησω να σου εξηγησω πως ακριβως λειτουργει ο μηχανισμος της αγορας θα πρεπει να καταχραστω πολυ απο τον χωρο της Μαρινας, και μαλλον να κουρασω οποιονδηποτε διαβαζει, οποτε θα αρκεστω σε λιγα πραγματα.

Υπαρχουν προιοντα που οσο και να παει η τιμη τους οι καταναλωτες θα τα αγοραζουν θελουν δεν θελουν [πχ φαρμακα, ψωμι, κτλ]. Το προιον διακοπες ομως δεν ειναι ενα τετοιο προιον.

Το οτι τα ταξιδιωτικα γραφεια παιζουν διαφορα παιχνιδια με τα ξενοδοχεια, τις αεροπορικες-ναυτιλιακες εταιρειες κτλ δεν ειναι κατι κρυφο. Σε μια καπιταλιστικη οικονομια ο καθεις οπως μπορει πραττει για να σωσει τον κωλο του.

Ομως, ευτυχως ή δυστυχως, για να βγαλουν αυτοι κερδος πρεπει εμεις να πληρωσουμε. Δηλαδη, καποια ευρω να φυγουν απο την τσεπη μας και να πανε στην δικια τους. Αν αυτα τα ευρω δεν κανουν αυτην την διαδρομη, ο ξενοδοχος αναγκαστικα ή θα ριξει τις τιμες ή θα κλεισει.

Μιλησα πιο πανω για καταναλωτικη συνειδηση. Και φυσικα δεν την οριζω με το να κανουμε μποικοταζ μια μερα και να γαμηθουμε στα εξοδα την επομενη, αλλα μιλαω για κατι συνεχες, που θα επρεπε να μπει στη νοοτροπια ολων μας. Αν ολοι [η ενα μεγαλο μερος, εστω] οι καταναλωτες σταματησουμε να ξοδευουμε σε ο,τι μας φαινεται ακριβο, θα δουμε οτι εχουμε μεγαλυτερη δυναμη στα χερια μας απο οση νομιζουμε. Για μενα δεν ειναι μυθος, ειναι ουτοπια γιατι ακριβως δεν νομιζω να μπορουμε να κανουμε κατι τετοιο μαζικα. Αλλα οτι μπορει να γινει, ειναι μια αληθεια.

Ειδικοτερα δε για την περιπτωση των Ελληνων ξενοδοχων, δεν πρεπει να παραβλεπουμε οτι τα εσοδα τους δεν ειναι μονο απο Ελληνες αλλα και απο ξενους, αλλα ας μην επεκταθω περισσοτερο.

Marina είπε...

Αρχές Ιουλίου πήγα Β. Ελλάδα, με βάση τη Θεσσαλονίκη κατέληξα στη Νάουσα. Φάγαμε με τον Κ πάρα πολύ καλά και δεν νοιώσαμε ούτε ένα λεπτό ότι μας γδέρνουν. Στον Αγ. Νικόλαο Ναούσης φάγαμε 2 πλούσια πρώτα, απο μία πελώρια πέστροφα, 1 μεγάλη σαλάτα, πατατες τηγανητές, 2 γλυκά και 2 καφέδες = 27 ευρώ ΟΛΑ ΜΑΖΙ. Με θέα το ποτάμι που ρέει και υπέροχο δάσος.
ΠΟΥΘΕΝΑ δεν τρώς τόσο φτηνά και σε τέτοιο περιβάλλον νότια, Πόσο μάλλον στα νησιά.
ΛΕΩ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ. Διακοπές φέτος θα ξαναπάω βόρεια.

Unknown είπε...

Επιμένω, χωρίς να σε γνωρίζω, θεωρητική η πρακτική η εμπειρία όσων αναφέρεις;

Γιατί αν παρατήρησες ήδη έχω πει πως στην θεωρία έχετε δίκιο, στην μονοδιάστατη οικονομική θεωρία βέβαια η οποία αγνοεί το πολυπαραγοντικό της υπόθεσης και κυρίως το θεματάκι πως οι "συνειδήσεις" διαμορφώνονται και πως δεν τις διαμορφώνουμε από μόνοι μας κοκ.

Αναρωτιέμαι βεβαία, αφού ακριβώς εσύ το θεωρείς ουτοπία και εγώ μύθο, συμφωνούμε. Τότε γιατί διαφωνούμε;

Οι τιμές δεν θα πέσουν, για διάφορους λόγους, όσο το σημερινό συστήματάκι δεν κατακρημνίζεται, και όσο υπάρχει διασύνδεση της κατανάλωσης με την ανάπτυξη.
Για να πέσουν οι τιμές θα πρέπει το μότο: καταναλώνω άρα υπάρχω, να ξαναγίνει καταναλώνω για να ζω, αλλά τότε όλο το συστηματάκι του καπιταλισμού και των σημερινών κέντρων εξουσίας θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Την καλησπέρα μου.

Sourotiri είπε...

Θεωρητικα ειναι τα οσα λεω αναφορικα με την Ελλαδα [μιας και ποτε δεν εχει γινει κατι αξιολογο απο πλευρας μποικοταζ] αλλα γνωριζω οτι αυτο το πραγμα εχει γινει.

Οσον αφορα αυτο για τις συνειδησεις, δεν εχεις και αδικο, αλλα ρε γαμωτο, ποσο δυσκολο ειναι να μην ξοδευεις σε αυτα που σου φαινονται ακριβα;

Εξαλλου, σε λιγα χρονια πολλα θα δουν τα ματακια μας... Ερχεται παγκοσμια οικονομικη κριση που θα συμπαρασυρει πολλους τομεις της καθημερινοτητας μας και θα πεσουν τρελα γελια...

An-Lu είπε...

Έτσι ακριβώς carissima mia... για να μην σου πω ότι ακόμα και η Μόσχα (που ως γνωστόν είναι ακριβότατη) τα ΑΞΙΖΕΙ τα λεφτά της...
Ντα σβιντάνυα ;-)

Unknown είπε...

Πολύ δύσκολο, γιατί το θέμα είναι να έχεις μάθει να επιβάλλεσαι στον εαυτό σου, αντί να σου επιβάλλουν το lifestyle άλλοι.

Χώρια που υπάρχουν πολλοί παράγοντες, ανώτεροι του χρήματος, για τους οποίους κάποιος μπορεί να θέλει/πρέπει να πάει σε συγκεκριμένο μέρος το οποίο είναι ακριβό και είναι εντελώς ηλίθιο να πρέπει να μην το κάνει για μια τόσο ηλίθια παράμετρο όπως το χρήμα.

Ανώνυμος είπε...

Εμάς τους έλληνες μας τραβάει η Μ... Απλά γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μποικοταζ πουθενά. Τους λές να μη βάζουν βενζίνη από τα μεγάλα βενζινάδικα, το βράδυ κιόλας είναι στημένοι στην BP. Τους λές σήμερα δεν ψωνίζουμε τίποτα, όλοι βρίσκονται στο σούπερ μάρκετ. Τους λές να μην πάνε Ελλάδα διακοπές να βγούν Ευρώπη ρε αδερφέ, να ανοίξει το μάτι τους (είναι όντως τα ίδια λεφτά Κρήτη/Ιταλία), ψάχνουν εισιτήριο για Κρήτη. Έτσι θα φάμε στη μάπα και άλλες ακρίβειες, θα ανέβουν κι άλλο οι τιμές και εμείς θα τρέχουμε από πίσω σαν σκυλιά γιατί είναι της μόδας η Κρήτη.

Marina είπε...

Darthiir, να μείνω στη τελευταία σου παράγραφο. Το χρήμα rules χώρες σαν την Ελλάδα με τον ψυχισμό του νεοέλληνα που πάει σε μέρη να τον δούν και να δεί, που είναι έρμαιο της κάθε κωλοδιαφήμισης της τηλεόρασης. Πολλοί λίγοι είναι σαν και σένα. Οι περισσότεροι είναι πολύ χαμηλού επιπέδου σε θέματα παιδείας και lifestyle μπορεί να έχουν πτυχία αλλά μυαλά γιόκ!
Ετσι λοιπόν θα πάει στη Μύκονο (παράδειγμα είναι) ο μέσος Ελλην θα παραγγείλει 2 φραπέδες και μία πίτσα και θα πληρώσει 70 ευρώ (πήγε μία γνωστή μου με τη κόρη της)ποσο, που θεωρείτε και λίγο για το συγκεκριμμένο μέρος!

Μόνο με τη ράβδο μαθαίνουν κάποιοι άνθρωποι. Θα ξεπαραδιαστούν, θα βάλουν χρέη, θα τσιτωθούν αλλά ΚΑΠΟΤΕ θα μάθουν να μη δίνουν κοροϊδίστικα, και οι συμπατριώτες μας θα μάθουν και εκείνοι να μη γδέρνουν. Με τον κακό τρόπο θα το μάθουν. Αφού δεν γίνεται αλλιώς.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Όσο επιτρέπεται στις τράπεζες (και όχι μόνο) να χειραγωγούν και να χρυσώνουν το χάπι και να δίνουν επιπλέον δάνεια παίζοντας με την ελπίδα και κρατώντας τη "τύπεις" ζωντανή ενώ στην ουσία έχει πεθάνει, πιστεύεις ότι υπάρχει πιθανότητα ο οποιοσδήποτε να μάθει από τα "λάθη" του; Αμφιβάλω...

Μαρίνα μου και σουρωτίρι μου, δυστυχώς καλό το παραμυθάκι/τρυπάκι της συλλογικής ευθύνης, αλλά άλλοι θέτουν τους κανόνες και εκεί είναι η πραγματική ευθύνη, να το θυμάστε...

Marina είπε...

Darthiir, όχι και πάλι όχι. Δεν φταίνε οι άλλοι για τη κατάντια της Ελλάδος, εγώ φταίω και εσύ και όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας. Εμείς φταίμε που θέλουμε να δουλεύουμε λίγο και τα λεφτά μας να μας αγοράζουν τον ουρανό με τ' αστρα. Δεν φταίνε οι τράπεζες που ψαρεύουν πελάτες για δάνεια, φταίνε τα ψάρια που τσιμπάνε και καταπίνουν το δόλωμα των φτηνών διακοπών με δάνειο, της κούρσας μάρκας "εγώ το έχω πιο μακρύ" κι άλλο δάνειο, του καταναλωτισμού γιατί..το έχει και ο γείτονας. Η Lianne τα εξηγεί καλύτερα.
Οι άλλοι θέτουν τους κανόνες λές. Σωστά. Εμείς όμως επιλέγουμε αυτούς τους άλλους.
Η ευθύνη ανοίξει στον άνθρωπο. Σε εμένα. Σε εσένα, σε όλους μας.

Marina είπε...

Ψωνίζω απο τη γειτονιά μου. Το προηγούμενο Σάββατο εμφανίσθηκαν σύκα στο κοντινό σουπερμάρκετ. 20 ευρώ το κιλό.
Δεν ξέρω ποιοί πήραν ή δεν πήραν. Χθές τα σύκα στο ίδιο κατάστημα έχουν 14 ευρώ. Σήμερα τα βάλανε 11 ευρώ και ως τη Παρασκευή που έχει λαϊκή θα πέσουν κι άλλο. Η υπάλληλος στο μανάβικο μου είπε ότι ο κόσμος δεν τα παίρνει, έτσι κατεβάζουν τις τιμές αναγκαστικά.

Το ίδιο θα μπορούσαμε όλοι μας να κάνουμε παντού

Crazy Tourists είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο!! Για κάποιο λόγο αυτοί που "ζουν" από τον τουρισμό κοιτάνε κυρίως πώς θα τα αρπάξουν...Δεν πάνε και πολλά χρόνια από τότε που πήγαινες σε μια ταβέρνα και μετά το φαγητό κερνούσαν καρπουζάκι...Και σιγά και το κέρασμα θα μου πείτε...Δεν είναι έτσι όμως...Σε κάνει να νιώθεις ότι σε σέβονται, ότι δεν κοιτάνε πώς να σου πιάσουν τον κώ...
Είμαι κι εγώ της άποψης ότι φταίμε πρωτίστως οι "τουρίστες"...Γιατί να δεχτώ να χρυσοπληρώσω μια μέτρια (στην καλύτερη) υπηρεσία; Θα δώσω λιγότερα λεφτά ή και τα ίδια ή και περισσότερα και θα πάω σε ένα μέρος που σέβονται τους τουρίστες...Τουλάχιστον να περάσω καλά...Ουφ πια!!

Τρελοτουρίστρια

Unknown είπε...

Μπορείς να φταίς όσο θέλεις Μαρίνα, εγώ δεν φταίω δράμι. Όμως όταν χρειαστεί, ελπίζω να θυμηθείς πως άλλοι έχουν θέσει τους όρους στο παιγνίδι που παίζεις. Εγώ πάντως δεν αποδέχομαι ούτε ίχνος της ευθύνης που θέλεις να μου καταλογίσεις.

patsiouri είπε...

Πήγα μερικές μέρες στο Γύθειο και πέρασα υπέροχα.
Φοβερές θάλασσες, πάμφτηνη διαμονή+φαγητό και όλα μια χαρά.
Επιστρέφοντας Αθήνα ακούω έναν δίπλα μου στο μετρό να ουρλιάζει στο κινητό "ΔΙΑΚΟΠΕΣ???? Πας καλά??? Πουθενά!!! Ξέρεις πόσο θα μου πάει να φορτώσω γυηναίκα, παιδιά κι'αμάξι στο καράβι??? 1200 πήγαιν'έλα!!! Πουθενά δεν πάω!!!"

Και ρωτώ η αφελής.
Γιατί δεν του πέρασε από το μυαλό πως από το να τα κλείσει τα παιδάκια μέσα στο διαμέρισμα καλοκαιριάτικα, μπορεί να τους φορτώσει στο αυτοκίνητο και να πάει στο Γύθειο???
Η σε όποιο Γύθειο????

Αυτός ο συνδυασμός Διακοπές-Νησί και αν δεν έχουμε λεφτά για νησί δεν πάμε πουθενά, μου δίνει στα νεύρα!

Marina είπε...

Darthiir αν ήξερα ποιό σημαδάκι είναι σε emoticon θα σου έβγαζα τη γλώσσα :-)

Patsiouri, γιατί το μυαλό του Ελληνα είναι κολλημένο σε αυτό που του πασάρει η τηλεόραση ή ο γείτονας δλδ καλοκαίρι=νησί. Δεν μπορεί να πληρώσει φέσι στο νησί, αρα κάτσε για ψήσιμο στο μπετό. Η άσπρο ή μαύρο, άλλα χρώματα δεν υπάρχουν.
Καμμία λύπηση δεν έχω. Αφού δεν βλέπει και κυρίως δεν καταλαβαίνει, καλά να πάθει.

Unknown είπε...

:p

(να μη σε αφήσω παραπονεμένη :p)

ELvA είπε...

Συμφωνω και παλι Μαρινα με οσα λες. Πολλοι Ελληνες δυστυχως κοιτανε να μιμηθουν τους γειτονες και τους γνωστους,ωστε να μην θεωρηθουν ''μη εχοντες''!
Γιατι αραγε πρεπει να κανουμε ο,τι κανουν και οι αλλοι; Γιατι να ειμαστε τετοια...προβατα, ρε γμτ; Και εν πασει περιπτωσει αν πρεπει να μιμηθουμε, γιατι να μην μιμηθουμε καλα προτυπα, αντι για βλακωδη; Ξερω ατομα που δεν πατανε σε ξενοδοχειο αν δεν εχει
...πισινα και συνδεση με..Ιντερνετ! :( Μα ποιος εισαι, ρε φιλε, ο...
πρωθυπουργος;Δυστυχως τετοιες ηλιθιες νοοτροπιες ανεβαζουν τις τιμες των διακοπων!Πρεπει ν αλλαξουμε
νοοτροπια, αλλιως θα βλεπουμε τις διακοπες στην Ελλαδα μονο μεσα απο ταινιες σαν το ''Mamma mia''!

panagiota είπε...

Ετσι μπράβο Μαρίνα!
Στα Βόρεια εσύ να κάνεις διακοπές κι ασε τους φαντασμένους Νεοέλληνες να παίρνουν δάνεια για να λένε μετά στους γείτονες πως πήγαν στην Μύκονο...και το χειμώνα να ξεραίνουν το σκατό τους και χωρίς παντεσπάνι να το τρώνε.

φιλιά από τον Βορρά.

spyros1000 είπε...

ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΠΑΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΦΕΤΟΣ,ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΦΡΑΓΚΟ...

Lina είπε...

εμας όντως η πραγα μας βγήκε πιό φτηνή παό την κέρκυρα, και μάλιστα στην κέρκυρα μέναμε σε χωριό και τρώγαμε πρόχειρα, ενώ στην τσεχία μέναμε κέντρο και τρώγαμε καλά.
πλέον κοιταμε κυριως εκδρομές εξωτερικού.

FuSmOKer είπε...

Εγώ πάντως πάω Goa (South India) για 2 εβδομάδες και θα φύγουν για τα πάντα 470 ευρώ (μαζί με αυτά που θα χαλάσω εκεί).

Φυσικά δεν έχω κάνει την μαλακ΄.. να κλείσω το ticket από εδώ.
Από Αγγλία είναι κλεισμένο και μέσω Αγγλίας πάω.
Κλείστηκε, να τονίσω βέβαια, κοντά 20 μέρες πριν.

(τα αεροπορικά μόνο + διαμονή κοστίζουν 220 ευρώ)

Λίγο ψάξιμο θέλει.

Καλές διακοπές όσοι πάτε.