Κυριακή, Δεκεμβρίου 07, 2008

Ο θάνατος του 15χρονου

Ακουσα το γρήγορο βιογραφικό του θύματος, "παιδί καλής οικογένειας, με πατέρα πολιτικό μηχανικό και μητέρα κάτοχο καταστήματος στη Βουκουρεστίου". Ακουσα για τον αναίτιο θάνατό του απο σφαίρα ειδικού φρουρού, ωρα 9 το βράδυ κάπου στα Εξάρχεια.
Αυτό που δεν άκουσα είναι
ΤΙ ΓΥΡΕΥΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΥΤΟ ΕΞΩ ΧΘΕΣ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ;
Αυτός ο "γόνος μιάς τόσο καλής οικογένειας" που ανέφερε τηλεπαρουσιάστρια, τι στην ευχή έκανε έξω με τα φιλαράκια του να προκαλούν τον λάθος άνθρωπο, τη λάθος ώρα και
να συνεισφέρουν στη βία;
Τι έλειπε απο τη ζωή του και έπρεπε να χτυπηθεί έστω και λεκτικά με ειδικούς φρουρούς εκπαιδευμένους στο πυροβολείν;
Οι γονείς του που ήταν; Ηξεραν που βρίσκεται;
Ο θάνατός του είτε απο ανθρώπινο χέρι είτε απο ατύχημα, είτε απο τη κακιά στιγμή, θα διελευκανθεί.

Το ερώτημά μου όμως παραμένει. Το ίδιο ερώτημα θα ταλανίζει τους άτυχους γονείς του.

27 σχόλια:

Unknown είπε...

Να το ξέρω πως όποτε περπατάω στα εξάρχεια διαπράτω έγκλημα... Γιατί περπατάω συχνά εκεί...

Και είμαι και εγώ γόνος "καλής" οικογένειας.

(Έχω και πετρέλαια στό 'πα; Τί μααζιά στη βουκουρεστίου και κουραφέξαλα)

Marina είπε...

Στις ειδήσεις είπαν ότι ο θανών ήταν μαζί με 30μελή ομάδα αναρχικών που πέταγαν πέτρες κλπ.
Δεν είπαν ότι απλά πέρναγε απο εκεί.
Οπως και εσύ Ντάρθ στα Εξάρχεια πάω συχνά, όπως όλος ο κόσμος.
Αυτό που με ενοχλεί είναι πώς ένα ανήλικο παιδί βρέθηκε μπλεγμένο σε ομάδα βίας. Το γεγονός των ΜΜΕ που ειπαν ότι είναι απο "καλή οικογένεια" με ενόχλησε, σκατά οικογένεια αν έμπλεξε με κουκουλοφόρους, τι δλδ αυτοί που είναι απο "κακές οικογένειες" πρέπει να τους παστώνουν στο ξύλο ή να δικάζονται;
Το ύφος της δημοσιογράφου δεν μ' αρεσε επίσης, ότι δλδ πως γόνος "καλής οικογένειας" πετάει πέτρες. Και βέβαια πέθανε ένας άνθρωπος καλής, κακής, ψυχρής και ανάποδης ανατροφής.

Ανώνυμος είπε...

Άλλο να περπατάς στα εξάρχια και άλλο να σπας να καις και να ρημάζεις περιουσία του κοσμάκι.
Κρίμα το παιδάκι. Αυτοί που το πήραν μαζί τους και αυτοί που δεν αφήνουν τα ματ να κάνουν τη δουλειά τους, να διαλύσουν τους ψευτομάγκες "αναρχικούς" να το σκεφτούν.

Unknown είπε...

Ειλικρινά, άκουσα ειδήσεις από τρείς σταθμούς και επανειλημμένα, και ουδέποτε άκουσα για μέλος ομάδας 30 κουκουλοφόρων.
Επίσης διατηρώ κάθε δικαίωμα να φοράω και αλφατάχ αλλά και κουκούλα άμα θέλω ή κάπα/μανδύα κοκ, χωρίς αυτό να αποτελεί λόγο δίωξής μου και χωρίς να μου αφαιρείται το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, η χούντα έχει περάσει πιστεύω. Ταυτόχρονα διατηρώ το δικαίωμα να διαπληκτισθώ και να διαφωνήσω και να επιπλήξω ακόμα και αστυνομικό. Βέβαια, ακόμα και με τήβεννο να είμαι, δεν το κάνω γιατί ξέρω ότι οι αστυνομικοί δεν αντιδρούν καλά σε τέτοια θέματα. Ζήτημα εξουσίας.
Δεν ξέρω τι έγινε εκεί χτες, αλλά ούτε όσα λες άκουσα έστω και μία φορά, ούτε θεωρώ πως ένα όργανο της τάξης έχει το δικαίωμα του βάλλειν για ψύλλου πήδημα. Α και κάτι ακόμα, ποτέ δεν ήμουν σύμφωνος με τις πλαστικές σφαίρες και δυστυχώς αποδεικνύεται πως είχα δίκιο.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρηθεί η ευνομία. Η επιβολή της όμως είναι ο χειρότερος.

ELvA είπε...

@Darthiir the Abban
Συμφωνω απολυτα!Πρωτα πρωτα ποιος τους εδωσε το δικαιωμα να καθαριζουν εν ψυχρω ατομα, μονο και μονο επειδη διαφωνησαν μαζι τους; Oτιδηποτε και να ειπωθηκε,σε καμμια περιπτωση δεν εχουν δικαιωμα αυτοδικιας. Αυτα γινοντουσαν επι χουντας! Μετα, ο ρολος των ΜΜΕ και η αληθεια ειναι συχνα ασυμβατα πραγματα.Επιπλεον,
στην Ελλαδα, ορισμενοι καταφερνουν παντα να
'βγαινουν λαδι', ο τι και να εχουν κανει!

νατασσΆκι είπε...

Το παιδί ΔΕΝ ήταν σε ομάδα κουκουλοφόρων, αναρχικών ή ότι άλλο. Ήταν με την παρέα του σε γιορτή φίλου τους. Έτυχε να είναι στα Εξάρχεια. Θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε.

Ναι, κι εγώ πάω συχνά στα Εξάρχεια. Εγκληματώ, ε;
Επιβάλλεται ο κάθε ανεγκέφαλος μπάτσος να σηκώσει το όπλο του όποτε γουστάρει, να με πυροβολήσει, γιατί τόλμησα να περάσω μπροστά του.

Κρίμα, για το παιδί.

Και λύπη για τους γονείς του.

Και οργή για τους φταίχτες.

Marina είπε...

Darthiir, την είδηση για το θύμα που ήταν μέλος ομάδας και προπηλάκιζε αστυνομικούς τη διάβασα σε εφημερίδα εδώ http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/12/2008_259312.
Στο όνομα της δημοκρατίας ο καθένας μπορεί να βάλει και μία προβιά και να βελάζει, να βρίζει θεούς και δαίμονες άμα θέλει. Η δημοκρατία παύει να υπάρχει όταν οι πράξεις ατόμων καταστρέφουν το γενικό σύνολο. Επεμβαίνει η εξουσία για να προστατέψει τους πολίτες. Τώρα σε συμπλοκές υπάρχουν θύματα. Οι καταστηματάρχες που έχασαν τη περιουσία τους, οι κάτοικοι που είδαν τα σπίτια τους να καίγονται, τα αυτοκίνητά τους να διαλύονται και ο πιτσιρικάς που έμπλεξε και πέθανε είναι όλα μέρος της γενικώτερης βίας.
Βεβαίως υπάρχουν φταίχτες που οφείλουν να λογοδοτήσουν για την αφαίρεση 1 ζωής. Ο αστυνομικός θα λογοδοτήσει.
Ποιοί όμως θα λογοδοτήσουν για τις καταστροφές στις περιουσίες των λοιπών συμπολιτών μας?

νατασσΆκι είπε...

και, με συγχωρείς Μαρινα για το ύφος, αλλά αυτό δεν είναι Είδηση, είναι η Ανακοίνωση της Αστυνομίας.
Αυτο και μόνο μου αρκεί για την αξιοπιστία της.

Marina είπε...

Νατασσάκι, την ανακοίνωση της αστυνομίας τη διάβασα στην εφημερίδα σήμερα, και ναί είδηση είναι. Ο καθένας έχει την άποψη του.
Το θέμα του άρθρου μου ΔΕΝ είναι ο άδικος θάνατος του παιδιού, είναι ΤΙ ΓΥΡΕΥΕ το συγκεκριμμένο ανήλικο παιδί σε μια τέτοια βίαιη συμπλοκή. Αυτός που δεν θέλει να μπλέξει φεύγει, δεν προκαλεί.
Λάχανο πήγε ο μικρός

Unknown είπε...

προσωπικά Μαρίνα μου η εκτίμησή μου είναι πως όλες οι περιουσίες όλως των ανθρώπων της γής να γίνουν παρανάλωμα, "κοστίζουν" λιγότερο από μιά ζωή. Κακώς επιδειώκεις την οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ αυτών των στοιχείων.
Κατά δεύτερο λόγο μου είναι αδιάφορο αν θα λογοδοτήσει, ακόμα και αν θα κρεμαστεί απ' τ' άντερά του. Η ζωή δεν επιστρέφει και τα εκ των υστέρων μέτρα με αφήνουν παγερά αδιάφορο, το ίδιο και με την οποιαδήποτε μέθοδο καταστολής.
Κατά τρίτων, ας λογοδοτήσουν κάποτε όσοι δημιουργούν τις συνθήκες άνθησης του οποιουδ΄ποτε διαπληκτισμού. Διότι αυτοί μ΄νουν πάντα στο απυρόβλητο. Και δε νμιλάω φυσικά ποτέ με το "κάποιοι" όπως έχει γίνει μόδα τώρα τελευταία. Εννοώ όλους τους διαχειριστές της εξουσίας - και μην ξεχνάμε πως σήμερα διαχειριστές της εξουσίας δεν είναι κατ' ανάγη οι πολιτικοί, μιας και ως γνωστών, η "οικονομία" (χρηματοοικονομία όπς θέλω α λέω εγώ) είναι ανώτερη της πολιτικής την τελευταία εικοσαετία.

Αλλά πέραν όλων αυτών. θεωρώ θράσσος το να δοκιμάσεις να συγκρίνεις τη ζωή ενός ανθρώπου μευλικά αγαθά, ακόμα και αν αυτά είνια όλο το χρυσάφι της γης.

Unknown είπε...

ΎΓ: Άνοιξε καμιά τηλεόραση, το ερώτημα είναι τί δουλειά είχε ο αστυνόμος σε εκείνη τη θέση. Εγώ βέβαια είμαι της άποψης "τί δουλειά έχει ο αστυνόμος στην ανθρώπινη κοινωνία", αλλά ας απαντήσουμε σε πιό απλες ερωτήσεις όπως η πρώτη και όχι η δεύτερη.

νατασσΆκι είπε...

Υπάρχουν, ευτυχώς αυτόπτες μάρτυρες, που λένε εντελώς αντίθετα από αυτά που λέει η αστυνομία. Υπάρχουν άνθρωποι που είδαν, άκουσαν τον αστυνομικό να φωνάζει.

Ήταν εν ψυχρώ δολοφονία
κι αυτό δεν αλλάζει
και η ζωή ενός ανθρώπου 15 χρονών είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο.

(δες ειδήσεις, διάβασε καινούρια νέα, μάθε ΚΑΙ την άλλη άποψη)

Marina είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Marina είπε...

Natassaki το έγραψα και πρίν. Σε μία συμπλοκή θα υπάρξουν θύματα.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται παιδιά.
Τα ίδια γίνανε και το 1985 στην υπόθεση του Καλτεζά.
Το θέμα μου είναι τι γύρευε ένα τόσο καλό παιδί να συμμετέχει σε βιαιότητες εις βάρος συμπολιτών του.

νατασσΆκι είπε...

Μα εδώ είναι το λάθος σου -
ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΜΠΛΟΚΗ!

Τα παιδιά ήταν σε διασκέδαση, οι μπάτσοι πέρασαν απ' έξω, τα παιδιά τους είπαν "μπάτσους", (κι εγώ ίσως να έλεγα χειρότερα)
το περιπολικό πήγε και πάρκαρε λίγο πιο πέρα, οι μπάτσοι κατέβηκαν πεζοί, ο ένας σήκωσε το όπλο και πυροβόλησε 3 ΦΟΡΕΣ!

Υπάρχουν μάρτυρες, υπάρχουν καταγραφες σε βίντεο.

Αυτά ειναι τα γεγονότα. Και δεν αλλάζουν.

Unknown είπε...

Ξεκόλλα λίγο, προσπαθί η νατάσσα να σου πεί ότι δεν συμμετείχε σε κανέναν διαπληκτισμό, ήταν σε γεννέθλιο πάρτυ.
Κατ εμέ βέβαια, θα μπορούσε να συμμετάσχει για αρκετούς λόγους σε φασαρίες, δεν δικαιολογεί αυτό τέτοιες αντιδράσεις. Προφανώς όμως δεν έχεις ιδιαίτερη σχέση με τον κόσμο των νέων (όπως τον έχει κάνει η χαζοανταγωνιστική κοινωνία μας).

Unknown είπε...

Α και για να βγαίνουν οι πολιτικοί στα κανάλια σαν βρεγμένες γάτες, μάλλον θα έπρεπε να σε υποψιάσει λίγο...

Lorelei Am Rhein είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Unknown είπε...

Έχεις δίκιο, δεν έπρεπε να πω 20ετία αλλά 30+ χρόνια. Δεν θυμάμαι να άλλαξε το σύστημά μας άλλωστε από τότε. Αυτό ακριβώς μαρίνα είναι λόγος για να πούμε πως μάλλον πρέπει να ξεθεμελιωθεί όλο το ισχύον διαχειριστικό σύστημα της κοινωνίας, όχι το να αναρωτιόμαστε τί δουλειά έχει πού ο οποιοσδήποτε.

Marina είπε...

Δεν βλέπω τίποτα να ξεθεμελιώνεται Darthiir, τίποτα το ουσιαστικό. Πιτσιρίκια πεθαίνουν, αστυνομικοί πάνε στο φρέσκο και η Αθήνα καίγεται.
Τίποτα δεν αλλάζει

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Μαρίνα , ότι και να "γύρευε" εκεί έξω , και με την σύριγγα καρφωμένη στο τρυφερό μπρατσάκι του να ήταν ,καί να οπλοφορούσε που λέει ο λόγος ακόμα , δεν έπαυε να είναι ένα παιδί 15 χρονών ενώ οι ανεγκέφαλοι που η κοινωνία τους όρισε να μας προστατεύουν ήταν υποτιθεται σε ηλικια ωριμοτητας .

Συμφωνώ απόλυτα με τον Darthiir " τι δουλειά έχει ο αστυνόμος σε ανθρώπινη κοινωνία " και θα συμπλήρωνα ο εντόπιος αστυνόμος .

ΥΓ .Αλήθεια , έχεις ποτέ χρειασθεί να ζητήσεις βοήθεια από την αστυνομία επάνω σε κρίση πχ. ένα απλό τροχαίο ? Τότε θα θαυμάσεις το "αμεσο "της ανταπόκρισης τους, το "αψογο" υφος τους (βλ.υφακι)και βεβαια τον "επαγγελματισμό" τους.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
panagiota είπε...

Θα πω κι εγώ την ταπεινή μου γνώμη πως άδικα λογομαχείτε.
Σημασία έχει πως το παιδάκι "έφυγε" από αυτούς που εμείς οι μ@@@@ες πληρώνουμε.

Μαρίνα: κι εγώ παιδί καλής οικογενείας ήμουν,και στα χρόνια της χούντας με μάζευε το ρεο και με πήγαινε σπίτι μου γιατί ήμουν ατίθαση και γυριστρούλα αλλά κανένας δεν μου έβγαλε όπλο.Ούτε αστυνομικός ούτε φαντάρος.
Βλέπεις ήμουν παιδί τότε και υπήρχε ακόμα ο σεβασμός στην παιδική ηλικία ανεξαιρέτως αν το σύστημα των κυβερνούντων ήταν για μπάτσες.
Τώρα ισοπεδώθηκαν όλα.Η παιδική οντότητα δεν μετράει πια....
Παντού βλέπουν "ύποπτους"...


Darthiir the Abban
Πραγματικά το σύστημα δεν άλλαξε!
Ασε που πηγαίνει από το κακό στο χειροτερο...
Φαρ-Ουεστ έγινε ο "νόμος" πια στην Ελλάδα.Εχεις δίκιο σε όσα λες...

Elefteria
Στο υστερόγραφο σου θα μπορούσα πολλά να σου γράψω.Ενα μόνο θα σου πω. Και πιστόλι είδα να μου βάζουν τώρα στο κεφάλι και χειροπέδες μου έβαλαν...για παράβαση ωραρίου.
Κι φυλακή πήγα...για δύο νύχτες!
Μεγάλη ιστορία!

Νικ. Καλατζακος
Αν μου σκότωναν το παιδί μου οι αλήτες θα τους έβαζα να φάνε τα ιδία τους τα α@@@@α κι ας πήγαινα ισόβια...

Και για να τελειώσω γιατί πολλά είπα, όσους μπάτσους γνώρισα (λόγω επαγγέλματος (είχα μια "ιδιαίτερη πικρή σχέση μαζί τους"), όλοι χαμένα κορμιά ήταν,νταβατζήδες στις αλλοδαπές, εκβιαστές, λαδωμένοι με δανεικά και "αγύριστα" και ψόφιοι για εξουσία.Αφήστε που γυάλιζε το μάτι τους για κάνα πιστολίδι,έτσι για την πλάκα.
Τι να λέμε άλλο" Ολοι για τον ψυχίατρο!!!

Φοβάμαι πως πολλά παιδιά θα έχουν την τύχη του 15χρονου αν δεν τεθεί έλεγχος πιά
Κι αυτά που έγραψαν για παραιτήσεις εγώ τ'ακούω βερεσέ,γιατί ξέρω πως τα μπαλώνουνμετά από ιδία πείρα...

Την καληνύχτα μου σε όλους

Unknown είπε...

Σωστά Μαρίνα μου, γιατί τώρα, στο κακό, το συζητάμε (από καναπέος - και καλά κάνουμε για την ώρα που είναι) αλλά και στον καλό καιρό, απλά συντασσόμαστε με το σύστημα, που μας αρέσει δε μας αρέσει, δημιουργεί τις αιτίες για όλα αυτά και συνεχίζουμε ν αράζουμε στην καναπεδική μας ραστώνη.

Ανώνυμος είπε...

Αυτο το παιδι δεσποινης δεν ειχε σχεση με τα επεισοδια.Αυτο το παιδι ηταν ισα με μενα,δεν ειχε ζησει Τ ι π ο τ α και ακομα κ αν ειχε σχεση με τα επεισοδια ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙΣ ΤΟ ΟΠΛΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ!!!!!!!Και οκ ο κοσμακης δεν φταιει π βλεπει τις περιουσιες του να καιγονται,αλλα δεν πρεπει καποτε να ξεσπασει μια επανασταση?Δεν πρεπει καποτε να τους δειξουμε πως επειδη εχουν γαλονια και οπλοφορουν ΔΕΝ ειναι τα αφεντικα μας???Εγς προσωπικα μενω στο Ναυπλιο,δεν το ηξερα το παιδι αλλα εκλαψα γι αυτον και βγηκα στην πορεια για να φωναξω,για να πω σε αυτους τους ΜΠΑΤΣΟΥΣ πως δεν μπορουν να αφερουν το φυσικο δικαιωμα του καθε ατομου για ζωη...

ΒΓΗΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ,ΜΗΝ ΣΠΑΤΕ,ΜΗΝ ΚΑΙΤΕ,ΑΠΛΑ ΦΩΝΑΞΤΕ...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Marina είπε...

Οταν πεθαίνει ο γιός ή η κόρη σου απο σφαίρα, οταν ανθρώπινο χέρι τον/την σκοτώνει, το σόκ του γονέα είναι απερίγραπτο. Δεν πιστεύει ότι συμβαίνει σε εκείνον αυτό το εξωφρενικό γεγονός.
Μετά βέβαια, αμα δεί και το σώμα του παιδιού του νεκρο, τα κύτταρά του χτυπάνε συναγερμό και λίγη-λίγη η τρελλή πραγματικότητα μπαίνει μέσα του.
Μέχρι να έρθει η κηδεία και να περάσει ο γονιός ζεί μέσα σε σφαίρα απο είδωλα, δεν καταλαβαίνει τι γίνεται. Μετά τη κηδεία, όταν όλοι αποσύρονται και μένει με άδεια τα χέρια αρχίζει το δράμα.
Συναισθήματα θυμού και οργής κατακλύζουν τα πάντα, βλέπει παντού κόκκινο, ο φταίχτης όχι μόνο να δικαστεί, να λυντσαριστεί παραδειγματικά γιατί έχασες το παιδί σου. Γιατί παρόλλες τις διαμάχες με το σύζυγό σου, με πιθανά διαζύγια, αντεκλήσεις και αλλαγές, το παιδί σου δεν φταίει σε τίποτα. Ομως δεν είναι τόσο μικρό και ακούει. Βιώνει τον σπαραγμό και ξεδίνει με τα φιλαράκια του μακριά. Οπως κάθε παιδί διαλυμένης οικογένειας.

Μετά την οργή έρχεται η θλίψη και οι τύψεις. "Τι έκανα λάθος", τι δεν έκανα γι' αυτό το παιδί.

Η οργή και ο θυμός εξανεμίζονται κάποια στιγμή και ο χρόνος απαλύνει τη θλίψη.
Οι τύψεις όμως μπορούν να σου πάρουν τη ζωή