Πέμπτη, Δεκεμβρίου 18, 2008

Κλέφτες γνώσης

Δουλειά, δουλειά με το ένα μάτι στην καθημερινότητα, το άλλο στα γενόμενα. Ολη μέρα ήμουνα στο κέντρο της Αθήνας. Ξεκίνησα απο το Σύνταγμα, έκανα ένα μεγάλο κύκλο ως τη Πειραιώς και μετά ξαναβρέθηκα πλ. Κολοκοτρώνη, με τα πόδια εννοείτε. Και βέβαια πορείες, διαμαρτυρίες, δακρυγόνα.
Στο τέλος της ημέρας μου πέρασα απο ένα βιβλιοπωλείο με σπασμένη βιτρίνα.
Μπήκα μέσα και μεταξύ των άλλων ρώτησα αν τους κλέψανε τίποτα, αυτοί που έσπασαν τα τζάμια .
"Μπααα! " μου λέει ο υπάλληλος, "σιγά μη κλέψουν βιβλία. Ενώ αν πουλάγαμε ηλεκτρονικά ή ρούχα..θα βουταγανε και τα σώβρακά μας".

Στη Θεσσαλονίκη όμως ανοίξανε ένα βιβλιοπωλείο και σήκωσαν όλα τα gadgets, ελπίζω να πήραν και κάποια βιβλία ώστε να επαληθευθεί αυτό που είχε πεί ένας παλιός καθηγητής φιλόλογος "Οτι θα πήγαινε μάρτυρας υπεράσπισης στο κλέφτη βιβλίων"!!!

Τους λίγους αυτούς λοιπόν κλέφτες βιβλιοπωλείων μήπως θα έπρεπε να τους επιβραβεύουμε που δεν ακολούθησαν τη πεπατημένη αλλά που ενδιαφέρονται και για κάτι παραπάνω, για μιά γνώση, για μία ιδέα, για έναν καλύτερο κόσμο;

"Εσύ δεν ψώνισες τίποτα"? Ναί, δεν άντεξα και πήρα 4 βιβλία.

Το "Φάκελλος Πουτσίνι" της Αλεξάνδρα Ουϊλσον,

το graphic novel "Logicomix" του Αλ. Δοξιάδη,

την "Ασπρη Τίγρη" του Aravind Adiga (βραβείο Booker 2008)

και "τη Σιωπή των Βιβλίων".

Φέτος τα Χριστούγεννα μόνο βιβλία θα χαρίσω. Σε μελλοντικούς ίσως "Κλέφτες γνώσης" που πιθανώς να ενδιαφέρονται για τη προσωπική τους εξέλιξη, για κάτι παραπάνω απ' αυτά που η καταναλωτική κοινωνια μας προωθεί.

12 σχόλια:

Unknown είπε...

Τί να την κάνεις την γνώση; Το προϊόν αυτό έχει χαμηλή αξία συναλαλγής στις μέρες μας...

Mikrouli είπε...

Προσωπικά συμφωνώ κι επαυξάνω. Η γνώση παραμένει η μόνη και μεγαλύτερη δύναμη ενάντια στην αμάθεια, ημιμάθεια και απάθεια.
Σου εύχομαι ό,τι ποθείς να το βρεις αυτές τις γιορτές, στις σελίδες των βιβλίων ή κι αλλού αν είσαι τυχερή...
(το έκανα κι εγώ αυτό το σπορ με τα δώρα-βιβλία δύο χρόνια πριν που κατάφερα και βρέθηκα στην Ελλάδα μέρες εορτών και ειλικρινά εξεπλάγην με τις απρόσμενες αντιδράσεις/ματιές από αρκετούς από τους παραλήπτες - λες και το βιβλίο είναι δώρο "έκπληξη" μόνο για τους "αμετανόητους" ρομαντικούς που παραμένουν "εγκληματίες" ιδεολόγοι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Τεσπά...)
Καλές γιορτές Μαρινάκι εύχομαι σε όλους σας/μας. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρω να είμαι κι εγώ εκεί φέτος.

Sophia Kollia είπε...

Τι τα θες? Η αγάπη για τα βιβλία είναι πια σπάνια. Παλιότερα ήταν ένα παράθυρο στον κόσμο, τώρα έρχονται οι πληροφορίες από παντού. Η κλασική λογοτεχνία έχει εξαφανιστεί από τα ράφια πλέον. Δυστυχώς.
καλημέρα

An-Lu είπε...

Ξεκίνα με το Logicomix και όταν διαβάσεις και τα υπόλοιπα, ξαναδιάβασέτο! (εκτός αν στο βουτήξει ο Κ πρώτα) ;-)

Marina είπε...

An lu, την πάτησα ήδη κανονικά! Το βούτηξε το βιβλίο με το που τόφερα σπίτι..ξέρεις τώρα, το πήγε πρώτα στο μπάνιο, διάβασε το μισό και τώρα το καταχώνιασε. Αντε να το βρώ! Προβλέπω να το ξανα-αγοράζω και για άλλους. Στο λεωφορείο που το ξεφύλισσα φαίνεται ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ!

Sofia, η αγάπη για τα βιβλία δεν θέλω να είναι σπάνια! Κύττα γύρω σου πόσα βιβλιοπωλεία υπάρχουν, πόσες εκδόσεις γίνονται μήνα-μήνα. Θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι διαβάζουν. Βέβαια ο κόσμος αλλάζει. Περυσι τέτοιο καιρό έκανα δώρο ένα βιβλίο σε ένα παιδί. "Ευχαριστώ" μου είπε και μετά συμπλήρωσε "το δώρο μου όμως που είναι;" υπονοώντας ίσως κάποιο ρούχο ή gameboy και αφήνοντάς με ξερή!. Και δεν είναι ότι απο το σπίτι του δεν το έμαθε γιατί η μάνα του μέσα στα βιβλία ζεί και εργάζεται, άρα είναι σημείο των καιρών που θα έρθουν :-(

Mikrouli, ευχαριστώ μικρούλι για τις ευχές, πιστεύω πολύ στα βιβλία και σε ότι αποκομίζει κανείς απο εκείνα. Και ναί, αμα κάνεις βιβλίο δώρο εισπράττεις έκπληξη αλλά και χαρά, ευτυχώς απο άλλους που τους αρέσει το είδος! Καλώς να μας έρθεις και ευχές πολλές για το 2009!

Darthiir, συμφωνώ! Μήπως να μη παίρνουμε βιβλία αλλά καλάθια φαγώσιμων δώρων απο τον Χατζή;

Unknown είπε...

Πες από που περνάει το παιδί που κάνει τις παραδόσεις μόνο, τα υπόλοιπα είναι δική μου δουλειά...

Marina είπε...

Απο Δευτέρα που θα είμαι πάλι στο κέντρο (για δουλειές) θα περάσω για καμμιά βασιλόπιτα.

Unknown είπε...

ΟΚ, άμα δεις έναν κουκουλοφόρο με σήμα τη γκαμήλα, δώστου τη βασιλόπιτα και δεν κινδυνεύεις ;)

Fibi είπε...

κλείνω τα μάτια σε όλα και σου στέλνω σχολιο-ευχές

ΓΛΥΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Γεωργία είπε...

Εγώ συμφωνώ, ο κόσμος διαβάζει και μάλιστα αρκετά, αλλά το internet και η πληροφόρηση έχουν βάλει αρκετές πιο παραδοσιακές πηγές πληροφοριών σε αχρηστία. Ίσως για πολύ κόσμο, ο τεράστιος κόσμος του ιντερνετ να έχει αντικαταστήσει κατά πολύ την ανάγκη να διαβάσεις βιβλιά (αν και, εγώ προσωπικά, παρ'όλα τα άπειρα βιβλία σε pdf που έχω, δεν θα ξεπεράσω ποτέ το παραδοσιακό χαρτί).
Η δίψα για γνώση είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους, αλλιώς δεν θα είχαμε φτάσει τόσο μακρύα από 'κει που ξεκινήσαμε.

ViSta είπε...

Φυσικά η πιο καλή ιδέα, το δύσκολο βέβαια είναι να βρει κανείς το κατάλληλο βιβλίο για κάθε άνθρωπο.
Αλλά μερικές φορές και αυτά που ίσως από την πρώτη ματιά φαίνονται ατέρειαστα, μπορεί να αποδειχτούν μαργαριτάρια.
Σε ευχαριστώ για την κάρτα σου, αν ρήξεις μια ματιά στο blog μου, θα την δείς.

Τις καλύτερες ευχές με την σειρά μου και χαρούμενες και ξεκούραστες γιορτές :)

Σοφία είπε...

Κι εγώ κυρίως βιβλία θα πάρω δώρα φέτος. Άντε και κανένα ρούχο ή DVD για τα βαφτιστήρια. Την έχω χρυσώσει την Amazon και ανυπομονώ να έρθω Αθήνα και να κάνω το ίδιο με την Πρωτοπορία.

Παρεμπιπτόντως σήμερα μου έκαναν κι εμένα δώρο ένα βιβλίο και χάρηκα πάρα πολύ :-)