Δευτέρα, Ιουνίου 08, 2009

Εκλογικές εμπειρίες

Πρίν απο αρκετές μέρες μου είχε έρθει ένα χαρτί απο το Πρωτοδικείο να παραρευθώ σε εκλογικό τμήμα της περιοχής μου ως αναπληρώτρια.. Ετσι χθές το πρωί, κατά τις 06.00 πήγα για να δώ πώς θα είναι. "Μπά δε θα σε κρατήσουν" μου είπε ο ένας, "θα σε κρατήσουν γιατί θα έχουν ελλείψεις λόγω αποχής" είπε ο άλλος.. Και βεβαίως με κράτησαν ώς τις 21.00 το βράδυ που τελείωσε και η καταμέτρηση!!!
Εκ των υστέρων και παρόλλη τη κούραση λέω ότι ήταν μία απίθανη εμπειρία, τη συνειστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον κληθεί, τουλάχιστον μία φορά να πάει.
Για α)
το διαδικαστικό κομμάτι (απίθανη η χαρτούρα που υπάρχει στα μετόπισθεν του κάθε εκλογικού τμήματος...το τι χαρτί και παρα-χαρτί υπογράφτηκε δεν λέγεται ώσπου να μας στείλουν σπίτι μας..αργά το βράδυ). Ευρωεκλογές έχουμε πόσα κόμματα θα είναι λέω; 5, 10 πόσα και ξαφνικά διαπιστώνεις ότι είναι 28!!!! Εκεί χάνεις το μπούσουλα.. Την ώρα που φτιάχναμε τα ψηφοδέλτια σε πακετάκια των 28 φύλλων για τον κάθε ψηφοφόρο..τα κυττάγαμε κιόλας με περιέργεια..!!!
β) το κόσμο που συνεπάγεται με το κάθε εκλογικό τμήμα. Υπήρχαν πολλές γιαγιούλες ως εκπρόσωποι κομμάτων!!! Ολες βοηθάγανε σε όλα και τις μεσημεριανές ωρες που δεν είχε κίνηση, κάναμε μία χαρά κουβέντα για το οτιδήποτε πέρα απο τις εκλογές και πολιτικά. Ηρθαν και 2 ούφο (επόπτες λέει) με 12ποντα που περπάταγαν σαν τις πάπιες..γιατί τα σχολεία έχουν πολλά σκαλιά ε, και μετά απο λίγο πιάσαν απο μία καρέκλα και ..ως εδώ! Υπήρχαν διάφοροι που ερχόντουσαν με πελώριες σακκούλες με τρόφιμα και νερά.. καθώς και άλλοι που επόπτευαν τους εκπροσώπους των κομμάτων, αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους!!! Ο επόπτης του επόπτη, ω ω ω επόπτη!!! =ΣΥΝ
Εμφανίσθηκαν βέβαια και κάποια κομματόσκυλα..που μας πιάνανε και μας έλεγαν στα ψηφοδέλτια ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ απο πάνω τα κόμματα που εκπροσωπούσαν = ΠΛΗΝ, συμφωνούσαμε μαζί τους αλλά δεν το κάναμε = ΣΥΝ
αλλά και για την απίθανη εμπειρία του καινούργιου. Ο,τι κι αν είσαι στη ζωή σου εκεί θα ακολουθήσεις "τη γραμμή" του αντιπροσώπου, του υπεύθυνου για το εκλ. τμήμα που κλήθηκες. Θα κάνεις ό,τι λέει, όπως το θέλει. Στην περίπτωσή μου ήταν ένα ζευγάρι δικηγόρων με 20 χροόνια πείρα απο εκλογές σε διάφορα τμήματα της Αθήνας. Χειρίστηκαν τις κακοτοπιές που προέκυψαν πάρα πολύ καλά και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. = ΣΥΝ

Τι μου έκανε μεγάλη εντύπωση
1) Ενώ είχε το Πρωτοδικείο στείλει πρόσκληση για συμμετοχή στην εφορευτική επιτροπή των εκλογικών τμημάτων σε άλλους 3 για το δικό μας τμήμα, κανείς δεν πάτησε, ούτε έστειλλε δικαιολογητικό. Ετσι αναγκάστηκε η αντιπρόσωπος να κρατήσει τους 2 αναπληρωματικούς των οποίων ήταν και η πρώτη μας φορά!!! Εάν είχαν έρθει και οι άλλοι θα μοιραζόταν ο χρόνος μας, δεν θα μέναμε εμείς 15 ώρες, θα δουλεύαμε εκ περιτροπής!. Εστειλε βέβαια αστυνομικούς να βρούν τους κοπανατζήδες..αλλά έλειπαν! Και καλά να είναι κανείς ανήμπορος/αρρωστος, αλλά οι άλλοι ετσι στη ψύχρα να απαξιώνουν τη συμμετοχή στο οτιδήποτε σε σχέση με τα κοινά και να πηγαίνουν..τη βόλτα τους = ΠΛΗΝ

2) Η ασχετοσύνη ορισμένων ψηφοφόρων. Πήγαιναν στο εκλογικό κέντρο που είχαν ψηφίσει τις περασμένες φορές, χωρίς να ενδιαφερθούν να επανελέγξουν αν όντως ίσχυε αυτό και τούτη τη φορά. Ετσι αν διαπίστωναν ότι ΔΕΝ ψήφιζαν στο κέντρο που ήξεραν, ξέσπαγαν πάνω στην εφορευτική επιτροπή ή στους αναπληρωτές που δεν είμασταν και αρμόδιοι, ούτε πληρωνόμασταν, ούτε στο Δήμο δουλεύουμε ούτε στο Δημόσιο. Μας στόλισαν για τα καλά μερικοί!
Αναρωτιέμαι και λέω ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ είναι πιά τη σήμερον ημέραν που υπάρχουν τα ΚΕΠ, η τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή, τα κομπιούτερ και το Δημαρχείο όπου μπορούν να πληροφορήσουν ΠΟΥ ψηφίζει κάποιος, να πηγαίνει ο ψηφοφόρς σαν το ζαγάρι στο "αυτό ήξερε απο πάντα" και να κάνει και καυγά μετά κατηγορώντας τους άσχετους; Ακούγεται σαν να πηγαίνεις στο πόλεμο χωρίς ντουφέκι και μετά να βρίζεις τις μαργαρίτες του χωραφιού που πατάς! Φταίει το Δημόσιο σε πολλούς τομείς, φταίμε όμως και οι πολίτες σε πολλούς άλλους! = ΠΛΗΝ

3) Η απόλυτη κουλούμπρα! Μία μερίδα ψηφοφόρων μπαίναν στο εκλογικό κέντρο σαν σεληνιασμένοι, χωρίς να κυττάξουν τις αναρτημένες λίστες με τα αρχικά των ονόματων και τις αντίστοιχες αίθουσες. Κατευθείαν πήγαιναν επάνω, έφθαναν στον πρώτο όροφο, έμπαιναν τυχαία στη πρώτη αίθουσα που έγραφε με μεγάλη χάρτινη ταμπέλα απ έξω ΤΟ-ΦΙΛ (κατάλογοι ψηφοφόρων δημοτών με επώνυμα απο Το..έως Φιλ) και ρώταγαν αν εκεί ήταν το "Μ". Και καλά να ήταν γεροντάκια, έλα μ' όμως που δεν ήταν! Οι ηλικιωμένοι είχαν ήδη ψάξει να βρούν πού ψηφίζουν είτε μέσω τηλεφώνουν/ΚΕΠ, κομπιούτερ..ήταν μιά χαρά. Αντίστοιχα μιά χαρά ήταν οι πιτσιρικάδες 19-35. Το πρόβλημα το είχαν οι 36-60. Με ύφος εντελώς γκαγκά ΔΕΝ έψαχναν τον εαυτό τους στις λίστες, μας ρώταγαν που ειναι το γραμμα Β π.χ...ενώ όλα αυτά τα γράφουν στην είσοδο του κάθε σχολείου και στους ορόφους.. Λές και είχαν αφήσει τα μάτια τους στο σπίτι, ο εγκέφαλος δεν είχε κάνει το restart της ημέρας..είχαν ξεχάσει τα πάντα..και σαν τα πρόβατα πορεύονταν ..με βάρκα την ελπίδα.. Απίστευτα πράματα.. Αν δεν το έβλεπα με τα μάτια μου, να μου το έλεγαν δεν θα το πίστευα! = ΠΛΗΝ
Και η καταμέτρηση είχε πολύ γούστο.. Το τι βρήκαμε μέσα στα άκυρα.. σχόλια, φωτογραφίες, υπονοούμενα..ανθόκηπος. Αλλη απορία, απο το να έρθεις να ψηφίσεις ζωγραφίζοντας τα γεννητικά σου όργανα στο ψηφοδέλτιο, δεν κάθεσαι καλύτερα σπίτι; = ΠΛΗΝ
Ψόφισα απο τη κούραση..μου βγήκε το λάδι. Αξιζε όμως τον κόπο! = ΣΥΝ

10 σχόλια:

TzinaVarotsi είπε...

Δεν θά'θελα να το ζήσω ούτε σαν εμπειρία :)

Giorgia_is_coming_to_town είπε...

Αφού το διασκέδασες, όλα καλά! Φιλιά!

phlou...flis είπε...

Γλαφυρότατη περιγραφή μιας νέας εμπειρίας. Αντε και του χρόνου θα σε καλέσω αναπληρωτριά μου (αν με καλέσουν)

Meropi είπε...

Τριάντα ολόκληρα χρόνια πήγαινα Δικαστικός Αντιπρόσωπος (όχι εφορευτική) στις εκλογές. Έχω αποκτήσει δικτατορικό πάνω στο θέμα. Τώρα πια, μετά από τόσα χρόνια, κάνω αίτηση εξαιρέσεως και ευτυχώς γίνεται δεκτή.
Πάντως το λέω σε όλους που με ρωτούν, όταν τους καλούν για Εφορευτική Επιτροπή. Πηγαίνετε, είναι μια καλή εμπειρία της ζωής που αξίζει τον κόπο έστω μια φορά στη ζωή σου να τη ζήσεις.

Meropi είπε...

Καλέ, τι έγραψα? Δικτατορικό? Χα χα χα! Διδακτορικό ήθελα να γράψω. Και πάλι χα χα χα!

Marina είπε...

Νιοβη,επίτρεψέ μου να διαφωνήσω. Αν κάνουμε όσα μας αρέσουν εσαεί, περνάμε σίγουρα καλά αλλά δέν κερδίζουμε σε εμπειρίες. Εκεί που κερδίζουμε είναι όταν δοκιμάζουμε ξένα πρός εμάς πράγματα, ακόμη και δυσάρεστα. Η εμπειρία που αποκομίζουμε γίνεται γνώση. Η γνώση αυτή μας δημιουργεί σαν χαρακτηρες. Εχω 2 ανηψάκια, 10 και 12 ετών αντίστοιχα. Η μικρή όταν ήταν 5 ετών έτυχε να πάει σε εστιατόριο μαζί μας όπου είχαν σαλιγκάρια. Εκ των ούκ άνευ ένα παιδί αηδιάζει με τα σαλιγκάρια. Κι όμως η μικρούλα δοκίμασε "για την εμπειρία, θεία" !! Τώρα λέει ότι της άρεσαν τα σαλιγκάρια και όπου τα πετύχει τα τρώει!!!!

Georgia, πράγματι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, με τα δυσάρεστα αλλά και με τα ευχάριστα. Ξαφνικά βγαίνεις απο το κουκούλι του κύκλου σου και μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο..και δεν μιλάω για τους ψηφοφόρους, αλλά για αυτούς που συνεπάγονται μίας ψηφοφορίας. Μετά τη ψηφοφορία εμφανίσθηκαν 2 ντουλάπες, δλδ αστυνομικοί μεγαλόσωμοι και σφράγισαν τη κάθε αίθουσα ώστε να μη βγεί κανείς πρίν το τέλος της καταμέτρησης..Τους φακέλλους τους άνοιγαν οι αναπληρωτές με τα χέρια πάνω στο τραπέζι. Απέναντί μας 6 ζευγάρια μάτια παρακολουθούσε πώς βγάζαμε τα ψηφοδέλτια απο μέσα και τι περιείχαν..αισθάνθηκα τότε σαν μαθήτρια υπό εξέταση!!! Ξανα-ήρθα σε επαφή με εκπροσώπους κομμάτων: είχα ξεχάσει πόσο φανατισμένοι είναι, οι παρωπίδες τους καλογυαλισμένες και ο παπαγάλος κολλημένος στο στόμα τους!

phlou..fli, ευχαριστώ. Ηταν η πρώτη φορά που με καλούσαν και γι' αυτό ίσως η όλη υπόθεση μου φάνηκε ευχάριστη. Δεν είχαμε και πολλά ευτράπελα, όπως στο διπλανό εκλ. τμήμα που κλήθηκαν οι μπάτσοι να πετάξουν κάποιον έξω που έβριζε. Αν όμως κληθείς, δεν μπορείς να ορίσεις εσύ αναπληρωτή σου!

Meropi, χαίρομαι που ήσουνα συνοδοιπόρος στη νέα αυτή εμπειρία-γνώση. Με τη Δικαστική Αντιπρόσωπο κάναμε καλή χημεία, μου είπε μάλιστα ότι αν θέλω, θα με αναζητήσει στις επόμενες εκλογές..δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό. Θα μπορούσα να απαλαγώ γιατί έχω περάσει πνευμονία (ήμουνα στο νοσοκομείο τον Απρίλιο)αλλά προτίμησα να συμμετέχω..έκανα καλά.
Οσο για το δικτατορικό σου διδακτορικό, χάχα! τι γέλιο..πώς μπερδεύεται η γλώσσα και η χείρα!

Stefanos είπε...

Ρε γαμώτο σε μας δεν είχε ωραία άκυρα. Μόνο ένα που είχαν βάλει ένα τεράστιο χ..
Είχαμε όμως από αυτό τον κόσμο που λες ένα κάρο.. τα διάβασες..
άντε και του χρόνου :D
Εγώ θα το κάνω σύστημα.. θα πηγαίνω γραμματέας απο δω και πέρα όποτε έχω κέφια.. :D μεγάλα γέλια..

patsiouri είπε...

Εγώ μόνο exit poll έχω δουλέψει όταν ήμουν στον Αντέννα και μιλάμε για πολύυυυυυυυυ γέλιο!!!
Όντως η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάτι θείτσες στο (ακροδεξιό) κολοχώρι που μας είχαν στείλει, να αρνούνται πεισματικά να ρίξουν την ΑΝΩΝΥΜΗ ψήφο στην καλπούλα μας γιατί "είμαστε ρουφιάνοι των κουμμουνιστών" και μόνο πέτρες που δε μας έριξαν!!!
Στο τέλος τα πήραμε τόσο πολύ που όποιο χαρτί δε συμπληρώνανε το συμπληρώναμε εμείς με ΚΚΕ για σπάσιμο και το ρίχναμε στην κάλπη μόνοι μας!!
Κοντέψαμε να βγάλουμε πλειοψηφία Αλέκα σε ακροδεξιό χωριό!
Μετά μην απορείτε γιατί πέφτουν έξω τα exit polls, άνθρωποι με νεύρα τα επεξεργάζονται κι'αυτά!!!

An-Lu είπε...

1) Στο χα πει ότι θα σε κρατούσαν ;-)
2) Σιδεροκέφαλη!
3) Κράτησες ντοκουμέντα από τον "ανθόκηπο";!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ψήφισα στη Γερμανία που μένω και για τις Ευρωεκλογές και για τις δημοτικές εκλογές. Για τις ευρωεκλογές δε δήλωσα να ψηφίσω στην πρεσβεία για δύο λόγους
1) Δεν ήξερα τη διαδικασία δηλ. που το δηλώνουμε κι αν εδώ που μένω έχει εκλογικό τμήμα ή αν έπρεπε να πάω αλλού
2) Για εθνικούς λόγους. Πως θα πάμε αύριο σαν παροικία στο δήμαρχο εδώ να ζητήσουμε μια διευκόλυνση? Θα τραβήξει τη λίστα και θα μας πετάξει στη μούρη ότι δεν ψηφίσαμε και δεν ασχολούμαστε κλπ. και θα έχει δίκιο. Αν όμως έχουμε δείξει χαρακτήρα όλα καλά.

Το τσίρκο που γίνεται στην Ελλάδα στις εκλογές εδώ δεν το βλέπεις. Ήταν μέσα 3 άτομα, ένας ηλικιωμένος και κάτι πιτσιρίκες, μάλλον φοιτήτριες. Τους δίνουν καμιά 30αριά Ευρώ και κάνουν βάρδιες. Όλα ήσυχα και πολιτισμένα ούτε αντιπρόσωποι ούτε εκπρόσωποι ούτε τίποτε τέτοια. Τα ψηφοδέλτια σε μια κάλπη γιατί ήταν διαφορετικά και τα ξεχώριζες.

Αν ενδιαφέρεται κανείς ψήφισα χριστιανοδημοκράτες διότι είναι κατά της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ και διότι οι Τούρκοι εδώ ψηφίζουν στο 55% σοσιαλδημοκράτες και στο 23% πράσινους. Οπότε εμείς πάμε με τους άλλους.