Πέμπτη, Αυγούστου 27, 2009

Η τσιγαρού..του Δημοσίου

Σήμερα ήταν μία δύσκολη μέρα γιατί είχα δουλειές και στην Εφορία. Οπου ο κάθε φορολογούμενος πάει σαν πρόβατο για σφαγή, πάει με κατεβασμένα τ' αυτιά και προκατειλημμένος να τον ..
α) βρίσουν
β) του γυρίσουν τα χαρτιά πίσω ώς ελλειπή
γ) να τσακωθεί
και η δουλειά του να μη γίνει.. εκτός κι αν πάει ξανά και ξανά, λαδώσει, βάλει δικηγόρο κάνει τούμπες στον αέρα..του ψηθεί το ψάρι στα χείλια.
Η υπόθεσή μου απλή: Αλλαγή ταχυδρομικής διεύθυνσης για την αποστολή εκκαθαριστικών. Ειχα σχεδόν όλα τα χαρτιά, καθώς και την αίτηση.
Η υπάλληλος ήταν του τύπου "τα ζώα μου αργά"..αγάλι-αγάλι πληκτρολογούσε με το ένα δάχτυλο που είχε νύχι κοντύτερο απο τα άλλα, παραφωνία στο γαλλικό της μανικιούρ..(φως φανάρι αυτή δεν έπλενε τα πιάτα).. Φορούσε γυαλιά για να βλέπει..αλλά μάλλον ήταν για τη μόδα γιατί τελικά το έγγραφο ήταν γεμάτο ανωρθωγραφοίαις..έλειπαν γράμματα, αντί ΙΩΑΝΝΗΣ είχε γράψει ΙΑΝΝΗΣ, που'ναι το "ω"βρε!! και στον ΑΦΜ είχε φάει ένα ψηφίο, με αποτέλεσμα το σύστημα να μη δίνει καρτέλλα και να μου λέει ότι το έχω γράψει λάθος και να πάω στο Μητρώο να βρώ άκρη.. Κάθισα πάνω απο το κεφάλι της σαν το ΧΑΡΟ και της διόρθωνα γραμμή-γραμμή τις μπούρδες της. Καταλάβαινα το σύστημα πιο πολύ απο εκείνην..αυτό τη τσάντισε ..και μου είπε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει..να περιμένω την προϊσταμένη για έγκριση!
Που βεβαίως απουσίαζε.. θα παραξενευόμουνα αν ήταν εκεί!.
Περίμενα.
Περίμενα.
Περίμενα.
Περίμενα.
Προφανώς την είχε πιάσει κόψιμο..δεν εξηγείτε τι στο διάλο έκανε 20 λεπτά!
Καποια στιγμή εμφανίζεται το ζητούμενο, το φώς των ματιών μου, με τουπέ 100 καρδιναλίων. Η Προϊσταμένη. Που κάπνιζε σαν φουγάρο σε κλειστό χώρο.
Ορθια επιθεώρησε τα χαρτιά μου, άκουσε τις εξηγήσεις μου, ιδιαίτερα τη παράκληση να με βοηθήσει να βγάλω άκρη (αμα βλέπω τέτοιες το παίζω χαζούλα απο το χωριό) και μου έδωσε όλες τις αρμόδιες οδηγίες ΦΥΣΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ απο τα ποδαρίλος που φουμάριζε, ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΟΥ. Προσπάθησα να μη βήξω, παρόλλο που πνιγόμουν. Την έκανα να υπογράψει την αίτηση..ώστε να ξαναπάω δίπλα στο βούρλο να πατήσει (αφού το εντοπίσει) το πλήκτρο ENTER για να την προωθήσει. Και βέβαια το τελικό χαρτί είχε και τις γνωστές ανωρθωγραφείαις!. Το λιγώτερο. Βγήκα έξω και έβηχα, έβηχα, έβηχα..μέχρι που κάποιος μου πρόσφερε λίγο νερό..
Πρώτη Ιουλίου ψηφίστηκε ο νόμος για το τσιγάρο στους κλειστούς χώρους και το ίδιο το γμένο το κράτος τους πατάει..
Στα διάλα.

19 σχόλια:

Flonsavardu είπε...

ω, θε μου. είναι απίστευτο τι πρέπει να ανεχόμαστε για να γίνει μια δουλειά. αυτή οι άνθρωποι θέλουν θάνατο. πιο πολύ αυτή με το τσιγάρο, καθώς το βρίσκω υπερβολικά αγενές αυτό που έκανε.

Φωτεινή Κανάκη είπε...

Καλώς σε βρίσκω Μαρίνα!!
Λοιπόν αύριο έχω να πάω οαεδ,τραπεζα,εκεί που πληρώνουν το νερό στην εταιρεία δεν θυμάμαι όνομα και ήδη έχω αγχωθεί...
Έζησα κάτι ανάλογο σε τράπεζα με υπάλληλο που ξεχνούσε το παραμικρό που ρωτούσε να μάθει με αποτέλεσμα να θυμάμαι εγώ το νούμερο της γιαγιάς που ήταν μπροστά από εμένα και να του λέω τον αριθμό σταθερού της τηλεφώνου...Είχα γράψει για αυτήν μου την εμπειρία...Όλοι μας εδώ τα περνάμε αυτά και μας γ'ίνεται το μαλλί καρφί...
Καλό βράδυ,χεράκια αγκαλιές!!!

ELvA είπε...

Καλησπερα Marina

Για κατι τετοιες συμπεριφορες σκεφτεται κανεις μεχρι και τη...
μεταναστευση! :) Ποσα πια να ανεκτει κανεις; Oπως ξερεις και εσυ κατι τετοια δεν συμβαινουν αλλου γιατι, δεν προσλαμβανονται ατομα της...κλαδικης, που ουτε μορφωση, ουτε τροπους χρειαζεται να εχουν. Ας ειναι καλα ο μπαρμαπς στη Κορωνη,η οπου αλλου ειναι..
Ομως, αντι να αγανακτει ο κοσμος και να τους βαζουν και λιγο στη θεση τους, βλεπω οτι τα δεχεται,
επειδη φοβαται οτι δεν θα γινει η δουλεια του. Μα ειναι η δεν ειναι αυτο μια μορφη φασισμου; Αν απο αυτο ΜΟΝΟ το απλο παραδειγμα καταλαβαινε ο κοσμος και αντιδρουσε
σε καθε υπαλληλο που απο καπριτσιο ΔΕΝ τον εξυπηρετει, ή δεν φερεται με σεβασμο στον αλλο, τοτε ισως κατι να ειχε 'καλυτερευσει'. Kαπου φταιμε και εμεις οταν δεχομαστε μια ασχημη συμπεριφορα, χωρις να παραπονεθουμε! Σου στελνω και ενα link απο μια κωμικη σειρα, που προβαλλεται εδω, ειναι Αγγλικη, αλλα καποιοι χαρακτηρες εχουν τη νοοτροπια ορισμενων ...Ελληνων Δημ. υπαλληλων!

Καλο σου βραδυ


http://www.youtube.com/watch?v=jUv0up8eGdQ

Ανώνυμος είπε...

χα! το ίδιο κόλπο χρησιμοποιώ κι εγώ...!

Χαζούλα απο το χωριό (πιάνει σε όλες τις δημοσιες υπαλλήλους)

επειδή είχα την πολυτέλεια να απολαύσω την συνέπεια στην εξυπηρέτηση στον δημόσιο τομέα της Γερμανίας επιστρέφοντας Ελλάδα υιοθέτησα το στυλ αυτό.

εύγε Μαρίνα

όμως το πρόβλημα πράγματι εντοπίζεται σε εμάς που δεν αγανακτούμε ομαδικώς.
Βλέπεις κι απο τον δημόσιο τομέα μπορεί κάποιος να απολυθεί αλλά πιο εύκολα θα ξαναβλαστήσουν Δέντρα στην Πάρνηθα...

Αναστασία

Marina είπε...

elva, ένας απο τους λόγους που έγραψα αυτό το άρθρο ήταν η ΛΥΣΣΑ που δεν μπόρεσα να κάνω μεγάλη φασαρία για την απαίσια συμπεριφορά της υπαλλήλου και μετά της προϊσταμένης της. Και δεν έκανα φασαρία γιατί η υπόθεση για την οποία πήγα ήταν άλλου ατόμου, όχι δικιά μου. Τότε που είχα καταθέσει τα κληρονομικά της μητέρας μου και με βάζανε να μετατρέπω τα ευρώ σε δρχ και αντίστροφα 100 φορές για να βαρεθώ και να τους βάλω το πολυπόθητο 50άρι μέσα στις σελίδες, είχα διαλύσει τον όροφο με τις φωνές μου. Και βέβαια έγινε η δουλειά μου ΧΩΡΙΣ να λαδώσω καμμία κότα. Οταν όμως δουλεύεις για λογαριασμό άλλων μαθαίνεις να το βουλώνεις..το ίδιο το φασιστικό καθεστώς (όπως σωστά λές) σε κάνει να καταπιείς ορισμένα πράγματα. Προσωρινά πάντα γιατί υπάρχουν και τα μπλόγκς.
Δεν θα ωφελούσε τον πελάτη μου να έκανα φασαρία, γιατί τα χαρτιά του δεν ήταν εντάξει..αφορμή ψάχνανε για να με ξαποστείλουν..
Ευτυχώς δεν είναι παντού έτσι, σε άλλο τμήμα της ίδιας Εφορίας, εξυπηρετήθηκα κανονικά χωρίς πρόβλημα, με το χαμόγελο κιόλας!!

Unknown είπε...

Νόμος που δεν τον θέλει ο κόσμος, δεν εφαρμόζεται.
Πρώτα πρέπει να κατανοηθεί η ανγκαιότητά του.

Giorgia_is_coming_to_town είπε...

Ως προς την "ανωρθωγραφεία", μικρό το κακό. Κάποτε πήγα για πιστοποιητικό γεννήσεως και δεν με έβρισκαν πουθενά, γιατί το πρώτο γράμμα στο επίθετό μου, είχε περαστεί με αγγλικό χαρακτήρα (γελοίο?). Κόλλησα στο θέμα του τσιγάρου. Παρότι φανατική καπνίστρια. Αλήθεια δεν προβλέπεται πρόστιμο στην προκειμένη περίπτωση?

thumper είπε...

Λυπηρό να πρέπει να κάνουμε τους...χαζούς για να πρέπει να μας εξυπηρετήσουν σε μια υπηρεσία. Το ότι βέβαια κάπνιζε η προϊσταμένη (ο Θεός να την έκανε άξια να γνωρίζει τί σημαίνει ο ρόλος) που θα έπρεπε να δίνει το καλό παράδειγμα δε μου φαίνεται περίεργο. Είναι πια σύνηθες φαινόμενο να έχουμε σε όλες τις δημόσιες θέσεις ζώα που δεν έχουνε ίχνος επαγγελματισμού και απλά υπάρχουνε για να μας κάνουνε τη ζωή μας δύσκολη. Απαράδεκτη συμπεριφορά για άλλη μια φορά. Και δεν είναι το κράτος που καπνίζει. Αυτοί εκεί έχουνε φτιάξει...δικό τους κράτος!

Sourotiri είπε...

Αυτοι ειμαστε, αυτα μας αξιζουν.

Ειμαι αραγε ο μονος που δεν του κανει εντυπωση το σκηνικο που περιγραφεις;

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Ειναι να μη μπλέξεις.....γιατι τότε το παίζεις θες δε θες Κινέζα...

KitsosMitsos είπε...

Γι αυτό όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές με το δημόσιο να γίνονται ηλεκτρονικά. Το κάνεις και ξενοιάζεις ;-)

ci είπε...

Και αν τωρα επαιρνες εσυ το 4ψηφιο να καταγγειλεις -οπως σε καθε πολιτισμενη χωρα του κοσμου- θα σε ελεγουν επιεικως καταδότρια (σε χειρότερο λεξιλόγιο).
Τι να πω. Αυτό που λέμε όλοι μας:
Έρμαιο της καθε καρδιναλιας, να μην τολμαμε να μιλησουμε ουτε για τετοια τερατωδη γιατι κινδυνευουμε να μην γινει η δουλεια μας..
Πραγματι ειναι φασισμος και μου την δινει κι εμενα το ιδιο, που εκεινη την ωρα σπανια εχω την "πολυτελεια" να αντιδρασω.

phlou...flis είπε...

Θα γράψω κι εγώ...κακίες. Ιδιωτικό υπάλληλο βαριεστημένο, επαγγελματία ιδιώτη "κακομούτσουνο" με χείριστους τρόπους συμπεριφοράς, γιατρούς ιδιώτες στυγνούς "δολοφόνους", δικηγόρους που στα παίρνουν με το βαμβάκι και γενικότερα ιδιώτες με τη συμπεριφορά της εν λόφω δημοσίας υπαλλήλου ΔΕΝ έχουμε συναντήσει και αντιμετωπίσει πουθενά;

patsiouri είπε...

Παρ'ότι φανατική καπνίστρια, φρικάρω κι'εγώ όταν ακούω τέτοια.
Εκείνο το 1142 τελικά κάνει τίποτα ή μπά???
Πάρε και πες το όνομά της.
Οσο για την ανορθογραφία, φρικάρω ακόμη περισσότερο.
Και επειδή με κράζουν πως το παθαίνω επειδή έτυχε να είμαι φιλόλογος, απαντώ ΟΧΙ.
Και χημικός δεν είμαι, αλλά αν δω το σύμβολο του οξυγόνου ξέρω να το αναγνωρίσω ρε γαμώτο μου!
Οπότε ναί, όταν βλέπω το "πάντως" με "Ο" φρικάρω.

ΥΓ: Το "χαζούλα από χωριό" το χρησιμοποιώ κι'εγώ συχνότατα, ιδίως παλιότερα σε κάποιες συναλλαγές μου με αστυνομικά τμήματα.

So_Far είπε...

Το τσιγάρο στους κλειστους χώρους κάποια στιγμή θα καταργηθεί.
Τα βούρλα στους κλειστούς χώρους, ποτέ.

Marina είπε...

So far, με το τελευταίο για τα Βουρλα, ΕΓΡΑΨΕΣ

Marina είπε...

Sourotiri, δεν εντυπωσιάζεσαι γιατί μέσω Στρατού είδες πώς λειτουργει η Ελλάδα σήμερα. Ούτε και εγώ εντυπωσιάστηκα απο τη κατάπτυστη συμπεριφορά, θύμωσα μόνο.

Kitsomitse, σωστός! Τις περισσότερες συναλλαγές τις κάνω μέσω PC..μερικές φορές όμως θέλουν οι Υπηρεσίες και κάποια χαρτιά να δούνε.. εκεί σκαλώνουν τα πράγματα.

phlou..fli, παντού υπάρχουν κακοί υπάλληλοι, απατεώνες δικηγόροι, αδιάφοροι γιατροί, βάρβαροι ιδιώτες.. απλά ως φορολογούμενη ΑΠΑΙΤΩ καλή συμπεριφορά απο τον Δημόσιο τομέα.

Σοφία είπε...

Για το τσιγάρο ειδικά, θα έπαιρνα το 4ψήφιο νούμερο επί τόπου και θα έκανα καταγγελία. Δεν είναι δυνατόν δημόσιοι υπάλληλοι να καταπατούν τους νόμους του κράτους, δηλ. του ίδιου τους του εργοδότη!

YO!Reeka's είπε...

επρεπε να δεις τι έγινε το καλοκαίρι, όταν άνψε ένας τσιγάρο μέσα στο πλοίο, στο νον σμόκιν! πανικος! του την έπεσαν 5 διαφορετικα άτομα, ένας φώναξε προσωπικό του πλοίου, σφαγή! νομιζω οτι αλλάζουν σιγα σιγα τα πράγματα