Τετάρτη, Οκτωβρίου 27, 2010

Mind the GAP του εγκεφάλου μας

Δύο επεισόδια που με βγάλανε απο τα ρούχα μου.. Λές και όλοι έχουμε πάθει ομαδικό εγκεφαλικό.
Επεισόδιο Α. Ηλεκτρολογικό πρόβλημα στο γραφείο.. καίγονται οι λάμπες στα φωτιστικά ταβανιού συνεχώς.. Να έρθει ο ηλεκτρολόγος.. Μιλάμε με τον κ. Νίκο, και έρχεται. Κάθεται τρία τέταρτα της ώρας, διορθώνει τη βλάβη και με χρεώνει 100 ευρώ (τιμολόγιο). Το οποίο τιμολόγιο δεν το είχε μαζί του..θα μου το στείλει ταχυδρομικά (πήρε στοιχεία) αλλά ούτε και μπλόκ αποδείξεων κράταγε μαζί του. Θα μπορούσα να ήμουνα ιδιώτης..δεν θα έπρεπε να μου κόψει απόδειξη; Απο την άλλη γκρίνιαζε συνέχεια για τα όλα... το που θα φθάσει το κόστος της ζωής..και πόσο τρέμει τη χρεωκοπία .. μπλά μπλά..
100 ευρώ + ΦΠΑ ρε μλκ για τρία τέταρτα εργασίας!! Ο καρδιοχειρουργός πόσα θα με χρέωνε για την αντίστοιχη ώρα και για θέμα ζωής ή θανάτου;

Επεισόδιο Β.
Εχω διαπιστώσει οτι εμείς οι Ελληνες θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να αντιστεκόμαστε στο κάθε νόμο, ακόμη κι αν αυτός μας βλάπτει, ή βλάπτει μέρος συμπολιτών μας. Μιλάω για το κάπνισμα στις ταβέρνες και τα εστιατόρια.
Ο κάθε καπνιστής θεωρεί υποχρέωση του να ανάψει τσιγαράκι, το τασάκι έτσι κι αλλιώς τον περιμένει δίπλα, γιατί...μαγκιά του και δεν λογαριάζει ότι κάποιοι δεν καπνίζουν..αλλά σιγά τώρα...
Είναι αυτή η νοοτροπία..να περάσω εγώ καλά, εαυτούλης πρώτος και ο κόσμος ας πάει να...
είναι που το βλέπω ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ παντού..σε όλα..τι να πρωτοπώ. Το Κράτος ξέρουμε πως λειτουργούσε, τα είδαμε, αλλά και εμείς οι ίδιοι λές και έχουμε ΚΕΝΟ στο μυαλό μας..κυττάμε μόνο τη πάρτη μας. Και το κοινωνικό σύνολο, ..ποιό κοινωνικό σύνολο;

Χθές μας καλέσανε για φαγητό έξω..και όλοι μέσα στο στριμωγμένο αυτό bistro καπνίζανε αρειμανίως, ακόμη και οι φίλοι μας.. μεσα στο πρόσωπό μου..ενώ ξέρουνε ότι έχω άσθμα.. και με βλέπανε να κάνω εισπνοές..με ακούγανε να βήχω..τίποτα.. Δεν είναι αναίσθητοι οι άνθρωποι ( θέλω να ελπίζω) απλά..έχουν gap. Δεν καταλαβαίνουν και δεν συναισθάνονται για κανέναν, πέρα απο το να περνάνε εκείνοι καλά.. όσο για τους άλλους.. "μιά χαρά δεν αισθάνεσαι μετά τις εισπνοές; Τι καλό που είναι αυτό το φάρμακο!!"μου λέει η καπνίστρια δίπλα..και μένω κάγκελλο.

Μήπως δεν είμαι στα καλά μου, βρίσκομαι σε άλλο πλανήτη; Ροχάλα απο τα αστέρια φάγαμε όλοι;

11 σχόλια:

Citronella είπε...

Ακριβώς αυτό αναρωτιέμαι Μαρίνα μου ώρες ωρες..όταν πρέπει να εξηγείς τα αυτονόητα.
Τι γκρινιάζουμε όμως; κάποτε θα έπρεπε να μένουμε μέσα, τώρα καλά που έχουμε το θαυματουργό φάρμακο και μάς επιτρέπουν να καπνιζόμαστε.

Marina είπε...

Μα δεν μπορώ να μη γκρινιάζω..όταν βλέπω τους γύρω μου να αντιδρούν με έναν επιπόλαιο τρόπο, σαν να μην υπάρχουν άλλοι..
Και για το καπνίζειν στους χώρους εστίασης δεν έχω πρόβλημα (παλιά ήμουνα καπνίστρια), αλλά ας έχει και το μαγαζί επενδύσει σε ένα σύστημα εξαερισμού..να μη βρωμάνε ακόμη και οι τρίχες των μαλλιών μας τσιγαρίλα την επομένη..
Αλλά όπως ήδη έγραψα, όλοι μας γίναμε εαυτούληδες..

Ανώνυμος είπε...

Επρεπε να περιμενουμε οτι το θεμα της απαγορευσης του τσιγαρου δε θα τελειωνε στην Ελλαδα ετσι απλα με ενα νομο...σιγα μην υπακουαν οι Ελληνες...

Ανώνυμος είπε...

Κοιταξε, ισχύουν οι εξείς συνεπαγωγές.
Εχεις καπνίσει? => Κάποτε ήσουν ή μαλάκας ή ανωριμος.
Καπνίζεις?=> Εισαι ή μαλάκας ή εξαρτημένος.
Καπνίζεις μπροστά σε άλλους η σε δημόσιους χωρους=> Εισαι μεγάλος μαλάκας.

Εσυ το λες πιο ευγενικα, εχω όμως ειναι ανώνυμος. :-p

DaisyCrazy είπε...

Οποιος νομίζει ότι κάνει αντίσταση απλά με το να ανάβει ένα τσιγάρο είναι βαθιά νυχτωμένος.
Το τσιγάρο θα ήταν δικαίωμα αν δεν ενοχλούσε τόσο κόσμο. Απ'τη στιγμή όμως που για να 'χαρούν' αυτοί πρέπει ο άλλος να υποφέρει όχι δεν είναι δικαίωμα.
Και το λέω εγώ που ήμουν καπνίστρια για χρόνια. Τότε που κάπνιζαν όλοι παντού. Θυμάμαι οι καθηγητές στο πανεπιστήμιο ήταν όλοι μ'ενα τσιγάρο στο χέρι. Το ίδιο κι εμείς οι φοιτητές.
Το θέμα είναι να αλλάξει η νοοτροπία. Και όπως βλέπω αυτή παραμένει σθεναρά η ίδια.

phlou...flis είπε...

κάνουμε την δήθεν αντίστασή μας, τρομάρα μας. την καλησπέρα μου

Βασιλης είπε...

Αν και καπνιστης,ειμαι υπερ της απαγορευσης και ειλικρινα περιμενα οτι αυτη την φορα θα λειτουργησουμε επιτελους ωριμα.
Μαλλον εκανα λαθος.Δυστυχως στην Ελλαδα καποια πραγματα δυσκολα θα αλλαξουν και δεν ειναι μονο το τσιγαρο...
Καλο μηνα~

Unknown είπε...

Κοίτα να δεις λίγο, ας σκεφτούμε χωρίς να έχουμε εκ των προτέρων άποψη για το νόμο.
Ο νόμος δεν είναι κάτι σαν τη βίβλο, που το ακολουθούμε πειθήνια γιατί αλλιώς θα πάμε στην κόλαση, και ούτε φυσικά πρέπει να είναι έτσι.
Όταν η πολιτεία λοιπόν έχει αποτύχει να πείσει τον κόσμο για την αναγκαιότητα ενός νόμου, πολύ καλά κάνει ο κόσμος και απειθαρχεί στον νόμο αυτό. Ανεξαρτήτως εθνικότητας.
Φυσικά και πιστεύω πως δεν πρέπει να επιβαρύνεις την υγεία των άλλων. Πιστεύω μάλιστα πως η πολιτεία έχει υποχρέωση (και όχι δικαίωμα) να συμπεριφέρεται ως γονέας και να σε νουθετεί προστατεύοντας τη δική σου υγεία, άρα να σου απαγορέψει το κάπνισμα. Δεν πιστεύω όμως πως επειδή η πολιτεία θέσπισε έναν νόμο, αυτός ο νόμος πρέπει να τηρείται άκριτα.
Η πολιτεία συνεπώς οφείλει να πείθει για την αναγκαιότητα των νόμων της, όχι να τους επιβάλλει.

Αθανασία είπε...

Χαααααααααχααααααααααααχαααααααααχαααααααααααααχαααααααααααααχααααχαααααααααχαααααααααααααχα!Μαρινάκι βραδιάτικα...χαααααααχαχαχααααααα! άκου 'ροχάλα από τα αστέρια'χαχαχα!ε,παιδάκι μου αυτή είναι,η νοοτροπία του καράβλαχου,μαλάκα νεό-ελληνα-ρά...έ,την έχουμε στο αίμα τη βλαχιά,τη γαιδουριά...τη μαλακία εμείς να μαστε,καλά και ο κόσμος να πάει να μαμηθεί..κανονικά όμως να μαμηθεί...μιά ζωή έτσι είμασταν,έτσι είμασταν και έτσι θα είμαστε....ΔΕ πρόκειται ποτέ να αλλάξουμε για αυτό,πάει κατά διαβόλου αυτή η χώρα...και για αυτό είμαστε σε αυτό το χάλι...πάντως έχεις δίκιο και πολύυ μάλιστα...να εκνευρίζεσαι και να απιυδίζεις....καλησπέρες καλή μου...και μη σκάς για τη μαλακία των άλλων,δεν αξίζει...

Kwlogria είπε...

Με τις αποδείξεις, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, θα αρχίσουμε να απειλούμε ο ένας τον άλλο και να ζητάμε απόδειξη και για τα δανεικά. Και για το κάπνισμα, τώρα σώθηκες με τον νέο νόμο, οπότε θα είσαι ντάξει γλύκα μου! Και ναι, πολλές φορές, έως συνέχεια, ο κόσμος σκέφτεται τον εαυτό του και μόνο. Δυστυχώς.

An-Lu είπε...

Ε, οχι και ροχαλα! Απλα μας ψεκαζουν συνεχως και αδιαλλειπτως!