Κυριακή, Νοεμβρίου 07, 2010

Εκλογικά κέντρα και ρατσισμός

Ημέρα εκλογών και για άλλη μία φορά φαίνεται η μούρη της ρατσιστικης μας κοινωνίας. Μιάς κοινωνίας που απο τη μιά κυνηγάει τους ψήφους και απο την άλλη αποκλείει μερίδα ανθρώπων με κινητικά προβλήματα ώστε να προσέρχονται ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ στις κάλπες.

Οι δήμοι προσπαθούν. Φτιάχνουν καταλόγους ονομάτων..οργανώνουν εκλογικά κέντρα σε παρακείμενα δημόσια σχολεία..και σταματούν εδώ θεωρώντας ότι όλα είναι ωραία και ΟΛΟΙ όσοι θέλουν να ψηφίσουν θα έρθουν μία χαρά να ρίξουν το βόλι τους.
Ομως όταν ο ψηφοφόρος προσέρθει θα ταλαιπωρηθεί γιατί ελλείψει χώρου στάθμευσης δεν έχει κάπου να αφήσει το αυτοκίνητο. Κι αν ο ψηφοφόρος μας έχει κάποιο κινητικό πρόβλημα, είτε το πόδι στο γύψο, είτε έναν τραυματισμό, τότε η πρόσβαση γίνεται πρόβλημα. Θέση για να σταματήσει δεν υπάρχει, αφού όλοι έχουν πιάσει (διπλά-τριπλά) τους παρακείμενους χώρους και για να παρκάρει μακρύτερα, δεν γίνεται λόγος. Ετσι είτε θα γυρίσει σπίτι του άπραγος, είτε θα δεσμεύσει τους συγγενείς του να τον πάνε εκείνοι. Θα φορτωθεί δλδ στους άλλους, επειδή το Κράτος αγνοεί την ύπαρξή του σαν άτομο με κάποια ειδική ανάγκη, δεν τον διευκολύνει στις μετακινήσεις, αλλά που τον φορολογεί κανονικά.

Ακόμη όμως κι αν βρεί να σταθμεύσει, τα προβλήματα δεν λύνονται. Τα περισσότερα δημόσια σχολεία έχουν σκαλιά πρίν την είσοδο και σχεδόν πάντα το εκλογικό κέντρο που ψηφίζεις είναι ψηλά σε κάποιο όροφο. Αν κύριε με κινητικό πρόβλημα, ξεπεράσεις το σκόπελο των πρώτων σκαλιών, θα σκοντάψεις στο δεύτερο.. φαντάσου να ανεβαίνεις με τη πατερίτσα στο τρίτο όροφο για να ..ψηφίσεις την επόμενη τοπική αυτοδιοίκηση/κυβέρνηση που αδιαφορεί για σένα και τη μετακίνησή σου!! Μερικά σχολεία έχουν ασανσέρ, που πάντα είναι κλειδωμένο, οπότε άχρηστο για σένα. Α! Ξέχασα! Μπορεί να ειδοποιηθεί ο δικαστικός κλητήρας να κατέβει μαζί με τα ψηφοδέλτια για να ψηφίσεις στο ισόγειο! Και να σε κυττάνε με λύπηση όλοι οι συμπολίτες σου, να αισθάνεσαι σαν το τέρας του Τσίρκου. Και άντε ξανά-μανά αντίστροφα να κατέβεις σκαλιά, να βρείς το αυτοκίνητό σου, για να φύγεις.

Οχι άλλο κάρβουνο. Οχι άλλος ρατσισμός και μέσα στη κοινωνία. Γιατί έτσι όπως έχουμε γίνει ρατσισμός δεν είναι μόνο η καχυποψία πρός το μετανάστη είναι και πρός το οτιδήποτε διαφορετικό. Δεν είναι λύση να κατεβαίνει ο αντιπρόσωπος κάτω 100 φορές για τη γιαγιά, για τον παπού, για το ΑΜΕΑ για μένα που έχω πρόβλημα σπονδύλου κλπ για μία ψήφο. Λύση είναι να σκεφτούν πώς θα συμπεριλαμβάνουν ΟΛΟΥΣ τους πολίτες όταν αποφασίζουν για τη θέση των εκλογικών κέντρων.. Να τους δίνουν τη δυνατότητα ΜΟΝΟΙ τους να μπορούν να ρίχνουν τη ψήφο τους έιτε απο το σπιτι (μέσω Ιντερνετ), είτε να τους στέλνουν αντιπροσώπους, είτε ταχυδρομικά, είτε να τους συμπεριλαμβάνουν με όποιο τρόπο μπορούν στο κοινωνικό σύνολο.

Δυστυχώς, τόσα χρόνια που ψηφίζω στην Ελλάδα, δεν έχω δεί ΚΑΜΜΙΑ βελτίωση σε αυτό το θέμα. Εχω δεί όμως πολλούς ανθρώπους να αρνούνται να πάνε να ψήφίζουν επειδή το Κράτος τίποτα δεν κάνει και γι' αυτούς. Και μη μου πείτε ότι το Κράτος κάνει ό,τι μπορεί και δεν προλαβαίνει. Απο κάπου πρέπει να ξεκινήσει. Ας ξεκινήσει απο τα μικρά και μετά να πάει και στα μεγάλα.

9 σχόλια:

Crazy Tourists είπε...

Σιγά μην κάνει ό,τι μπορεί! Τίποτα δεν κάνει, δυστυχώς...Και οι περισσότεροι δεν αντιδρούμε καθόλου δυστυχώς...

Τρελοτουρίστρια

Marina είπε...

Δεν αντιδρούμε για το ένα, δεν αντιδρούμε για το άλλο να δούμε πόσο μεγαλύτερα γαϊδούρια θα γίνουμε..

DaisyCrazy είπε...

Πόσο δίκιο έχεις Μαρίνα μου. Εχω δει και υπευθυνό εκλογικού κέντρου εδώ στην Κύπρο να σηκώνει γιαγιά στα χέρια και να τη βάζει πίσω απ'το παραβάν για να ψηφίσει.
Πρέπει να υπάρχει πρόσβαση για όλους κι όχι μόνο στις εκλογές αλλού παντού. Και φτάνει τα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια ρε γμτ. Λίγος σεβασμός επιτέλους!!!!

Just an Ordinary Pontios είπε...

χμ χμ

Marina είπε...

Χμ;

Unknown είπε...

Μακράν από το να διαφωνήσω μαζί σου, πιστεύω ότι η κοινωνία οφείλει να βοηθάει τα μέλη της, το ίδιο και η πολιτεία.
Αυτό όμως που με εντύπωση είναι πως a priori πρέπει η κοινωνία να φέρεται στους ανθρώπους σαν αυτοί να είναι μονάδες και όχι οικογένειες, ή σύνολα αλληλοβοηθούμενων ανθρώπων.
Στο φινάλε κανείς δεν φορτώνεται σε κανέναν είναι τραγικό να αποζητούμε εμείς οι ίδιοι να μας αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους μοναχικούς. Μετά πώς να μην ανθίσει ο ατομικισμός κα να μην χαθεί κάθε έγνοια για το διπλανό μας;
Και μετά γιατί να μην γίνουμε ρατσιστές;

Katerina ante portas είπε...

Προσυπογράφω!! Άσε την κατάσταση των χώρων..Την περασμένη φορά ψήφισα σε νέο εκλογικό κέντρο ένα παλαιότατο σχολείο. Ανεβαίνοντας μόλις έναν όροφο, έτρεμε το φυλλοκάρδι μου αν όλο αυτό το ανθρώπινο πηγαινέλλα θα το αντέξει η παλιά σκάλα..
Στα γήπεδα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων την επόμενη φορά!!

Heliotypon είπε...

Η "αδιαφορία" ελληνική λέξη είναι. Και εκφράζει ακριβώς αυτό που έχει ο έλληνας(;) πολιτικός, εξουσιαστής, για τον συνάνθρωπο. Τον ενδιαφέρει καθαρά ο εαυτός του! Γι' αυτό πηγαίνει στην πολιτική. Αποδεικνύεται περίτρανα από τον τρόπο που διαχειρίζονται την κρίση τα δύο μεγάλα κόμματα και οι αρχηγοί τους. Αντί να συνεργαστούν για να βρούν λύση, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγάλουν τα μάτια τους, ο ένας του άλλου! Στάση ενδιαφέροντος είναι αυτή;

kiki είπε...

Εδώ και χρόνια, έτσι για την ιστορία πάντως, το σχολείο που δουλεύω, σταμάτησε να είναι εκλογικό κέντρο, ακριβώς γι΄αυτό το λόγο. Δεν αμφιβάλλω όμως πως είναι όπως τα λες. Στην επαρχια ίσως είναι πιο εύκολο να αποκλείσεις κάποια σχολεία. Στην Αθήνα ίσως είναι χειρότερα έτσι κι αλλιώς λογω κατασκευής κτιρίων, πολυκοσμίας κλπ. Ότι υπάρχει πάντως κακή αντιμετώπιση, υπάρχει...