Δευτέρα, Αυγούστου 01, 2016

Παράλογα, γονείς, παιδιά και οι λύκοι μέσα μας

Οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να μην υποφέρουν, να έχουν καλύτερη απο εκείνους ζωή, να ζήσουν χωρίς κόπους, ή τουλάχιστον με λιγώτερους απο εκείνους κόπους. Αν οι ίδιοι έχουν βασανισθεί στα χέρια τρίτων, ακόμη κι αν αυτοί οι τρίτοι ήσαν συγγενείς, προσπαθούν να απομακρύνουν τα παιδιά τους όσο πιο μακριά γίνεται απο αυτούς τους ανθρώπους που έδωσαν στη μητέρα και πιθανόν στον πατέρα τους τόσο πόνο.
Λογικό είναι. Φυσικό είναι.
Το πρόβλημα ξεκινάει όταν το παιδί δεθεί με κάτι ή με μία τοποθεσία που του αρέσει τρελλά αλλά που έδωσε στους γονείς τεράστιο πόνο. Προσπαθούν να το αποτρέψουν να πηγαίνει εκεί, βάζουν 1001 εμπόδια, τα οποία το παιδί ξεπερνά γιατί είναι νέο σε ηλικία, τα εμπόδια της γιαγιάς είναι γελοιότητες για το νέο παιδί που βράζει το αίμα του.
Του λένε παράλογα πράγματα : πρόσεχε το δρομο που θ' ακολουθήσεις, "Αλβανοί" ρίχνουν πέτρες και χτυπάνε τα περαστικά αυτοκίνητα = μύθευμα.
Πρόσεχε τους γείτονες είναι άπληστοι, μοχθηροί και ανελέητοι : πιθανή αλήθεια΄ - όμως το παιδί που ως τώρα δεν έχει εμπειρία, δεν καταλαβαίνει. Θεωρεί ότι οι γείτονες που το φίλευαν γλυκά ή καλά λόγια όταν ήταν 8 ετών είναι καλοί άνθρωποι. Δεν ξέρει τπτ για την ανθρώπινη φύση γιατί απλά είναι παιδί.

Ετσι το παιδί, που διατηρεί τις εμπειρίες και αναμνήσεις του παρελθόντος αποφασίζει ν' αφήσει πίσω τις προειδοποιήσεις των γονέων του και να τραβήξει μπροστά..πηγαίνοντας να ζήσει στη φωλιά του λύκου, εκεί που οι γονείς του πόνεσαν πολύ. Κουταμάρα του. Εξυπνάδα του. 
Οι γονείς του, παρόλλη τη μεγάλη ηλικία τους, συνεχίζουν να προσπαθούν να το αποτρέψουν. Ποτέ δεν είναι αργά να φύγεις απο ένα μέρος και να πάς σε ένα καλύτερο. Καλύτερα να φύγεις απο έναν διάβολο που ξέρουμε, αλλά εσύ δεν ξέρεις και να πάς όπου αλλού στο άγνωστο, ίσως στο νέο μέρος να μην υπάρχει τόσο ισχυρός διάβολος.
Του κάνουν προβλήματα, πότε κόβεται το ρεύμα, πότε το νερό, πότε ο ένας γείτονας κοροϊδεύει το παιδί σου, πότε ο άλλος. Οι γείτονες κάνουν αυτό που έκαναν πάντα "δεν θέλουμε ξένους στη περιοχή μας να μας ανακατεύουν με τις καινοτομίες τους - τράβα γι' αλλού". Οι γονείς εκμεταλλεύονται την οπισθοδρομικότητα της περιοχής για να τραβήξουν το παιδι τους μακριά. Ακόμη κι αν έχουν το ένα πόδι στο τάφο, προσπαθούν. Το παιδί αποδεικνύεται στουρνάρι. Στυλώνει τα πόδια και θέλει να ζήσει μέσα στο στόμα του λύκου. 

Δεν φοβάται το λύκο τους. Γενικά δεν φοβάται τους λύκους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: