Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2006

Θέματα υγιεινής

Την εποχή που ζούμε, δεν νοείται να υπάρχουν γιατροί που να αγνοούν τις λέξεις "υγιεινή, καθαριότητα, πρόληψη, λίγος σεβασμός πρός τον ασθενή". Και όμως υπάρχουν. Και δεν είναι τίποτα μπαμπόγεροι που πιστεύοντας ότι είναι οι φωτεινοί παντογνώστες, δεν χρειάζεται να εφαρμόσουν τίποτα, όχι είναι νέα παιδιά.
Σήμερα πήγα την κα Π. (ετών 85) στον οδοντίατρο. Οχι άμεσα στον δικό της οδοντίατρο γιατί ο δικός της έχει πρόβλημα υγείας και έχει δώσει την πελατεία του σε έναν νεαρό. Οποτε αισθάνεται καλύτερα ο παλιός πάει στο ιατρείο του νέου και παρακολουθεί τι γίνεται, αλλά όταν πήγαμε εμείς δεν ήταν. Ο νέος οδοντίατρος, είναι νέος, χαριτωμένος, μιλάει ωραία στις γηραιές πελάτισσες, έχει δηλαδή τα προσόντα να τραβήξει κόσμο με τις γαλανές ματάρες του και τους τρόπους του..σαν οδοντίατρος όμως..τι να σε πώ! Εγινα θηρίο με τις μεθόδους του.

Η κα Π είχε παραγγείλει καινούργια μασέλα στον νεαρό. Η μασέλα υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμη σήμερα να την δοκιμάσει. Μπαίνουμε λοιπόν μέσα στο ιατρείο απ' όπου ακουγόταν μουσική στη διαπασών..έλεος γιατρέ κλείστε τον Αλις Κούπερ, θα πάμε στο τρελλοκομείο όλοι εδώ μέσα. Προχωρημένος ο γιατρός.
Κάθεται η Π στην καρέκλα, έρχεται η μασέλα, αρχίζουν οι πρόβες. Ο γιατρός δεν φορούσε πλαστικά γάντια μιάς χρήσεως. Βέβαια μόλις είχε πλύνει τα χέρια του. Είχε όμως πιάσει τα εργαλεία του, είχε φυσήξει τη μύτη του (σε ένα χαρτομάντηλο, το οποίο μετά άνοιξε το καπάκι του σκουπιδοντενεκέ με το χέρι του και το σούταρε μέσα) και είχε ισιώσει και τα μαλλιά του. Μετά έπιασε τη μασέλα, τη γυάλισε με το μανίκι της ιατρικής του μπλούζας και της την έβαλε στο στόμα. Εχωσε και τα δάχτυλά του στο στόμα της και της την πίεζε για να μπεί στη θέση της....γκούχ, γκούχ να κάνει η Π, γιατί πνιγόταν..
"Γιατρέ του λέω, σιγά θα την πνίξετε"
"Υπερβάλλετε" μου απαντάει "πώς θα την πνίξω έχει την μύτη της να αναπνεύσει"
"Ναί, αλλά έχει και άσθμα" ...
Βγάζει τα χέρια του απο το στόμα της κας Π και ούφ! επανέρχεται το χρώμα της γιατί πνιγόταν! Κρατώντας τη μασέλα στο χέρι του πιάνει τον τροχό με σκοπόν να την λιμάριε λίγο για να εφαρμόζει καλύτερα..αλλά μιά απροσεξία, ίσως και η κακιά η ώρα, δίνει ένα πήδο η μασέλα και πέφτει στο πάτωμα.
Σκύβει ο γιατρός, τη μαζεύει, τη φυσάει (προφανώς για να φύγει η σκόνη ή ότι σκουπιδάκι είχε μαζέψει) και τη σκουπίζει πάνω στη μπλούζα του.
"Ανοίξτε παρακαλώ" λέει στην κα Π.
Και της βάζει εκ νέου τη μασέλα.

ΠΑΜΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ της λέω, δεν ξέρω τι τούπαμε του γιατρού, αλλά γίναμε δύο λαγουδίνες..

Μήπως είμαι εγώ τρελλή που έχω απαίτηση απο τον οδοντίατρο να φοράει γάντια, προστατευτική μάσκα και να ρεγουλάρει τα χέρια του καλύτερα?
Σιχαμάρα με έπιασε όταν έχωσε τα δάχτυλά του στο στόμα της κας Π.
Ασε δε τότε που του έπεσε η μασέλα στο πάτωμα.. και με χλωρίνη να το έχει σφουγγαρίσει και με Ντετόξ αν θέλετε, πάλι θα με έπιαναν τα νεύρα μου..όχι γιατί την έρριξε αλλά για την απαίτηση που έχω να την απολυμάνει.

Δεν υπάρχει στοιχειώδης γνώση για την υγιεινή, για την υγεία τι στην ευχή, που ζούμε πιά? Και το κρούσμα είναι ΚΑΙ γιατρός. Να μην περιμένουμε λοιπόν καθαριότητα απο τα λογείς καταστήματα τροφίμων, όταν οι πάγκοι των κρεοπωλών είναι μέσα στο ξεραμένο αίμα, όταν οι μύγες χορεύουν τσιφτετέλι στα σουβλατζίδικα που δεν επενδύουν σε ένα απλό μυγόχαρτο..όταν οι ίδιοι οι γιατροί έχουν τέτοια άγνοια για τα απλά.
Συγχίστηκα πάλι σήμερα.

17 σχόλια:

. είπε...

καθόλου τρελή..

ο οδοντίατρος μου φοράει πάντα μάσκα και γάντια. Αλλά οι ηλικιωμένοι πολλές φορές διστάοζυν να απαιτήσουν κα΄τι απ το γιατρό γιατί τον έχουν για "αυθεντία".

Marina είπε...

Κσι ο δικός μου οδοντίατρος φοράει γάντια και μάσκα..Ομως χρειάζεται οι γιατροί να εφαρμόζουν την υγιεινή απο μόνοι τους και να μην περιμένουν τους ασθενείς να απαιτούν τα αυτονόητα.

Psipsinel είπε...

popo sixathika

Mikrouli είπε...

Εκπλήκτο είμαι γιατί η εμπειρία μου δεν έχει καμία σχέση με αυτό που διάβασα... άλλος γιατρός βέβαια, αλλά νέος επίσης...

Παρατήρηση δεν του έκανες;
Αναρωτιέμαι τί σου θα σου είπε για δικαιολογία...

Ttallou είπε...

Σιχαμερό, πράγματι.
Καταγγελία σηκώνει.
Αφού δεν την έφτυσε κιόλας να γυαλίσει...

Chrisa είπε...

Ωχ σου συνέβει τέτοιο πράγμα; Κρίμα διότι ήταν και νέος γιατρός!!!! Κρίμα....
Καλά κάνατε και φύγατε και ίσως μια καταγγελία δεν θα ήταν άσχημη!!!

x είπε...

έλεος, ακόμη και στον οδοντίατρο πρέπει να πηγαίνουμε χέρι χέρι με τον Ευαγγελάτο

jojo είπε...

απαράδεκτος γιατρός!
ειδικά που στον κλάδο του έχουνε μεγάλα ποσοστά κρουσμάτων ηπατίτιδας...

θαπρεπε να του γίνει καταγγελία στον οδοντιατρικό σύλλογο, να του γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις ή να του επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.

αφού δεν του "κόβει" να κάνει κάποια πράγματα απο μόνος του, να μην παίρνει και στο λαιμό του τους υπόλοιπους που τον εμπιστεύονται...

Marina είπε...

Psipsinel, εμείς να δείς πως σιχαθήκαμε. Είναι να σου φεύγει το καφάσι, τον 21ο αιώνα να βρίσκεις ανθρώπους του Μεσαίωνα.

mikrouli, βεβαίως και του έκανα παρατηρηση. Οταν έπεσαν τα δόντια στο πάτωμα και έκανε τα δικά του, τον ρώτησα αν θα απολυμάνει τη μασέλα και εκείνος μου είπε "ότι δεν χρειάζεται, το πάτωμα είναι πεντακάθαρο, πρίν απο λίγο το απολύμανε"..ενώ περπατούσε πάνω εκεί με τα παπούτσια του, τα ίδια που περπατούσε και στο δρόμο.

ttalou, αν την έφτυνε κιόλας θα τον σκότωνα, τα είχα που τα είχα πάρει με τα ψευτοσκουπίσματα..

chrisa για την καταγγελία, δεν το σκέφτηκα για να πώ την αλήθεια, δεν είμαι άνθρωπος των άκρων, όμως αυτή η έλλειψη υγιεινής με χάλασε. Σκέφτομαι τα εργαλεία του, να τα βάζει άραγε από στόμα σε στόμα χωρίς απολύμανση? Μπρρρ!

chloe, έτσι ξεκινάνε όλες αυτές οι έρευνες του Ευαγγελάτου. Κάνει κάποιος καταγγελία και μετά..φωτιά. Τα στρωματα όμως δεν μας βλάπτουν άμεσα. Ενώ τα βρώμικα εργαλεία και οι τροχοί που πάνε απο ανοιχτή πληγή σε ανοιχτή πληγή..είναι σοβαρό.

jojo, λές ότι πρέπει να κάνουμε καταγγελία?

Chrisa είπε...

Η καταγγελία όντως μπορεί να είναι ακραία λύση, όμως πόσες φορές έχουμε δεί παρόμοια περιστατικά και απορούμε που κανένας δεν μιλάει... Έτσι έχει ως αποτέλεσμα κακοί επαγγελματίες, άθλιοι γονείς, άχρηστοι καθηγητές να είναι ελεύθεροι και ασκούν το "καθήκον" τους!

Juanita La Quejica είπε...

Για καταγγελία είναι ο οδοντίατρος και για τα μπάζα!

vasvoe είπε...

Κι εγώ ξέρω έναν εξαιρετικό οδοντογιατρό στου Ζωγράφου.

ήθελα να πω πως κι εγώ το βρίσκω απαράδεκτο πώς έκανε ο γιατρός. Αν και γενικά δεν πρέπει να είμαστε φαντικοί με την καθαριότητα για να κάνουμε και λίγη εξάσκηση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά μέσα σε ιατρείο έχω απαίτηση να τηρούνται όλοι οι κανονισμοί, δεν το συζητώ.

Όμως έχω αν πω επίσης ότι εδώ οι γιατροί (ιδιωτικοί κυρίως, όχι νοσοκομείου) εξετάζουν με γυμνά χέρια -τα πλένουν ακριβώς πριν σε εξετάσουν βέβαια και αμέσως μετά όσο ντύνεσαι. Δεν μιλάω για γυν. εξέταση βέβαια αλλά π.χ. όταν πήγα για τον σβέρκο, ή παλίότερα για τα γόνατα, τέτοια πράγματα. Μου αρέσει αυτό γιατί δεν με κάνει να νιώθω ότι ο άλλος σιχαίνεται να με αγγίξει.

Unknown είπε...

ακόμα να τον καταγγείλεις; καλύτερα να του στείλεις πάντως τον εισαγγελάτο να έχει και θέμα ο άνθρωπος, βέβαια θα μπορούσε να σου τύχει και χειρότερος πχ θυμάσαι τον φοβερό οδοντίατρο με τις βίδες τής NASA;)

Depsorama είπε...

Σοβαρά γίνονται τέτοια πράγματα; Καλέ, φρίκαρα! Θα του την έλεγα άσχημα. Βλέπεις, αν όλοι οι πελάτες του εκφράζαν την δυσαρέσκεια τους σε έντονο, κατανοητό αλλά ήρεμο ύφος, να δεις για το πότε θα συμμορφωνόταν, αν ξαφνικά άρχιζε να χάνει την πελατεία του. Αλλά δεν το κάνουμε. Οπότε, τα κάνει, όχι μόνο γιατί δεν έχει παιδεία, τα κάνει, γιατί τον αφήνουμε εμείς.
Δεν φταίει βλέπεις αυτός μόνο, φταίμε και εμείς.

alombar42 είπε...

Τελευταία φορά που μου άγγιξε τα δόντια γιατρός χωρίς μάσκα και γάντια ήταν πριν... 15 χρόνια.
Ακόμα κι αν υποθέσουμε οτι το ανέχεται κανείς αυτό (έχω κι ένα θείο ο οποίος ειδικά για μένα μπορεί να μη βάλει γάντια αλλά τη μάσκα οπωσδήποτε), όλα τα υπόλοιπα είναι ζήτημα καταγγελίας! Μα να πέσει η μασέλα κάτω και να την ξαναβάλει έτσι; Είναι εξαιρετικά μεγάλος ο κίνδυνος μόλυνσης και δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να μην το ξέρει.

Αν θελήσετε οδοντίατρο, πες - και νέους και μεσήλικες και γέρους (τα δόντια μου είναι μια πονεμένη ιστορία χε χε).

YO!Reeka's είπε...

Εμένα μου έχει τύχει μάσκα μια φορά και τρόμαηα, νόμιζα ότι θα κάνει οξυγονοκόλληση. Εντάξει δεν ήταν τόσο μεγάλη μάσκα, αλλά με εντυπωσίασε :)

Marina είπε...

Chrisa, δίκιο έχεις. Η δικιά μας ανέχεια συνεισφέρει στη διαιώνιση κακών επαγγελματιών. Κάτι θα κάνω. Ευχαριστώ.

Δικηγόρε του διαβόλου παρόλλο που θα ήθελα δεν μπορώ να γράψω το όνομά του εδώ.

Juanita. Την καταγγελία όμως τη σκέφτομαι! Είναι ντροπή για τον οδοντιατρικό κλάδο ο τύπος!

Morgana, αυτό είναι πολύ καλό! Εχεις που έχεις την αγωνία για τον τροχό, πόνο κλπ, το να σε κάνει να γελάς είναι ότι καλύτερο. Μπράβο του!

vasvoe και εδώ οι παθολόγοι εξετάζουν με γυμνά χέρια. Αλλά οι γυναικολόγοι και οι οδοντίατροι οφείλουν να φοράνε γάντια όχι επειδή μας σιχαίνονται αλλά για λόγους υγιεινής.

street spirit, ποιός 'ηταν ο οδοντίατρος με τις βίδες?

kοκονιε, απ΄ότι άκουσα είχε ιατρείο σε μιά άλλη περιοχή και μετά απο κάτι "κακίες" όπως τις ανέφερε, έφυγε και πήγε πάρα κάτω.. Οτι και να τους κάνεις αυτοί θα συνεχίσουν μέχρι να μείνουν απο πελάτες..χάλια

despoina, εδώ είναι Ελλάδα και σε μερικούς δεν ιδρώνει το αυτί τους. Αν φύγει ο ένας πελάτης, θα έρθει άλλος, δεν τους ενδιαφέρει.

alombar 42, θα μπορούσε να κάνει κάτι χειρότερο στη μασέλα, όπως είπε και η ttalou θα μπορούσε να τη φτύσει πρώτα..Ασε μη μου μιλάς για οδοντίατρο..άμα μου τύχει κάτι πάω στη Πλ. Κολιάτσου για καλό γιατρό..γιατί οι άλλοι είναι.."fur outside, no knickers inside" αν καταλαβαίνεις τι εννοώ.

gelial, όλα αυτά τα τζάτζαλα των οδοντιάτρων είναι εντυπωσιακά. Την τελευταία φορά που πήγα είχε κάτι σαν πιστόλι πράσινο που έβγαζε μιά κόκκινη τσίκλα για να στεγνώνει λέει τα σφραγίσματα!!! Τι άλλο θα σκεφτούν!