Τρίτη, Οκτωβρίου 24, 2006

Αυτοσχέδια νεκροταφεία και καλλιέργειες

Ο κτηνίατρος τύλιξε βιαστικά το νεκρό ζώο σε μία σακκούλα και τον τοποθέτησε σε ειδικό χώρο. Το βράδυ εμφανίσθηκε ο άνθρωπός του. Εκείνος που επ ' αμοιβή μάζευε τα πτώματα των ζώων και τα πέταγε στις χωματερές, σε παλιά οικόπεδα. Παλιά έθαβε τα νεκρά ζώα στο χώρο της παραλίας εκεί που έκαναν τα ολυμπιακά έργα Φαλήρου. Η τα πήγαινε σε χώρους κοντά στην Πάρνηθα, πάλι τα έθαβε κάτι νύχτες μην τον πάρει κανένα μάτι και αρχίσουν τις φωνές.
Γιατί να μην υπάρχει νεκροταφείο ζώων και στην Ελλάδα? Η κάπου που να γίνονται καύσεις?
Γιατί να αναγκάζετε ο κάθε γιατρός να πετάει νεκρά πρώην άρρωστα ζώα μέσα σε ρυάκια, οικόπεδα, χωματερές και δίπλα να γίνονται καλλιέργειες ζαρζαβατικών που πωλούνται στις λαϊκές αγορές?
Που καλλιεργούν τα βιολογικά πρόϊόντα στην Ελλάδα? Μήπως δίπλα στο χώρο τους άλλοι πετάνε σκουπίδια? Τα νοσοκομεία όντως καίνε τα απορρίματά τους?
Μήπως μολύνεται το νερό και αντίστοιχα το υπέδαφος από ρίψεις ακατάλληλων χημικών?
Ποιός θα ελέγξει?
Ο κανείς.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μαρίνα τα γιατί είναι πολλά.Και όχι μόνο για νεκροταφεία ζώων.
Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς...

Fibi είπε...

Όταν αποφασίσει πλέον το Ελληνικό κράτος να εφαρμόσει την καύση των νεκρών σε ειδικά οικήματα αποτέφρωσης και κάνει πίσω η εκκλησία, τότε θα δεις και αποτέφρωση ζώων.

tassoula είπε...

Κάτσε πρώτα να δούμε ειδικό χώρο ταφής ζώον και συζητάμε και για την κάυση τους.
Το κράτος μας θέλει να πάει στο Μαυρο βουνο Γραμματικού (εκεί που έπεσε το αεροπλάνο) μία απο τις τρείς χωματερές.Αν κάνει αυτό το τεράστιο λάθος θα σας πώ μετά αν θα μπορείτε να πίνετε νερό και να κολυμπάτε στην ευρήτερη περιοχή του Ευβοικου.
Τα γιατι είναι πάρα πολλά αλλά δεν κάνουμε και κάτι.
Μεταξύ μας τα νοσοκομεία τα θάβουν δεν τα καίνε.
Συγνώμη για το ύφος μου αλλά τα έχω πάρει με την πολιτεία και το κράτος που με την στάση τους δεκαετιές τώρα έχουν κάνει τους Ελληνες τεμπέληδες και αδιάφορους.
Εναν να πιάσεις να ρωτήσεις αν ξέρει πόσο βλαβερά είναι τα νοσοκομειακά απόβλητα και αν ξέρει που τα πάνε θα σου πει "ΟΧΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ"
Συγνώμη και πάλι.Καλο απόγευμα.

Jason είπε...

Όντως, Τασσούλα, η μεταφορά χωματερής στο Γραμματικό θα είναι από τα πιο σημαντικά λάθη στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος.
Το θέμα των ζώων, Μαρίνα, είναι όντως πολύ σημαντικό. Αλλά όταν έχουμε πρόβλημα με τους ανθρώπους... τα ζώα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Psipsinel είπε...

lipon auto pote den to ixa skefti.

CGP είπε...

Γιατί το Γραμματικό είναι κακή περιοχή γιά ΧΥΤΑ ? Που είναι η καλή περιοχή ? ,προτάθηκε διότι η Γεωλογία της περιοχής το επιτρέπει η γιά κάποιο άλλο σκοτεινό λόγο ?

Marina είπε...

amo, αναφέρομαι στα νεκροταφεία ζώων γιατί είναι το κερασάκι στην τούρτα της αδιαφορίας. Βιολογικές καλλιέργειες λέμε ότι θέλουμε. Καθαρά νερά και εδάφη δεν θέλουμε?

fibi, τα νεκροταφεία των ανθρώπων δεν έχουν σχέση με τις ρίψεις πτωμάτων και χημικών σε χωματερές, πλαγιές, λάκκους δίπλα απο καλλιέργειες. Δεν λέω ότι δεν μολύνουν το έδαφος αλλά κανένας καλλιεργητής δεν θα φυτέψει ραπάνια μέσα στο Α' Νεκροταφείο, έτσι δεν είναι?

tassoula, ίσως να έχεις δίκιο για το Γραμμαατικό, δεν αντιλέγω, εντούτοις τα σκουπίδια κάπου πρέπει να πάνε. Εφόσον η ιδέα της ανακύκλωσης είναι ψιλά γράμματα σ' αυτή τη χώρα, τι θα γίνουν τα σκουπίδια, θα τα φάμε? Κανένας δεν θέλει το σκουπιδότοπο δίπλα στην πόρτα του είναι γεγονός, κλείνουμε όμως όλοι τα μάτια όταν υπάρχουν ερημικές περιοχές γεμάτες μπάζα και μπλέ σακκούλες σκουπιδιών που μπορεί να περιέχουν μολυσμένα πράγματα. Σε τέτοιες περιοχές που σίγουρα εχεις δεί βόσκουν πρόβατα, κατσίκια που αργότερα τα τρώμε μαζί με τα παράγωγά τους.

jason, το θέμα μου είναι η ρίψη πτωμάτων σε χωματερές που έχουν σχέση με ανθρώπινες καλλιέργειες. Δεν με απασχολούν τα ζώα άμεσα εδώ όσο η υγεία των ανθρώπων καταναλωτών.

psipsinel, εσύ ζείς σε μία πολιτισμένη χώρα όπου το κράτος προστατεύει τους πολίτες.. άσε, άσε εδώ είμαστε πολύ πίσω

tassoula είπε...

Θα πώ λίγες κουβέντες ακόμα για το Γραμματικό και θα το αφήσω.
Η θέση Μάυρο βουνό Γραμματικού καταλήγει στον Ευβοικό.
Είναι πάνω απο ενεργό ρίγμα.
Το Γραμματικό είναι απο τις τελευτέες περιοχές με πράσινο εντός της Αττικης.
Δεν είμαι κάτοικος Γραμματικού αλλά το πρόβλημα είναι και δικό μου.
Δεν θα πώ να πάνε τα σκουπίδια στην Ηλιούπολη.Θα πώ να πάνε σε ΜΗ κατοικημένη περιοχή έστω και εκτος Αττικής.Και αυτό γιατί απο την στιγμή που 5.500.000 άνθρωποι απο τα 11.000.000 ζούν στην Αθήνα κάτι πρέπει να γίνει.
Και επειδή κάποια πράγματα δεν τα μπορώ, σκοτεινός λόγος δεν υπάρχει.Υπάρχουν 3 διαφορετικές μελέτες που θεωρουν ΑΚΑΤΑΛΗΛΕΣ και τις 3 περιοχές (ΦΥΛΗ-ΚΕΡΑΤΕΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ) για δημιουργια ΧΥΤΑ.Ο κύριος λόγος είναι καθαρά πολιτικός που βγήκαν (πρίν χρόνια)σε μια εβδομάδα μελέτες που τις θεωρούν κατάλληλες.Και κατι άλλο.Σε 4 χρόνια αν θυμάμαι καλά θα πέφτουν προστιμα απο Ε.Ε. σε όποια χώρα έχει ΧΥΤΑ.
Αυτα και συγνώμη για το ύφος αλλα καλό είναι να γνωρίζουμε καποια πράγματα.

Marina είπε...

Tassoula, 1 μέρα πρίν το πρόστιμο θα δείς για πότε θα βρούν κατάλληλο χώρο για τα ΧΥΤΑ.. Στο Γραμματικό έχω πάει πολλες φορές και έίναι ωραίο μέρος, το παραδέχομαι θα ήταν κρίμα να καταστραφεί.
Βαριούνται να πάνε τα σκουπίδια μακριά, κάτι με την απόσταση, κάτι με το κόστος μεταφοράς..ΣΚΑΤΑ
Είμαστε πολύ πίσω σαν λαός, όλα μας τα σκουπίδια θα μπορούσαν να γίνουν εκμεταλλεύσιμες πηγές, με σκουπιδοφάγους στις κουζίνες, πλαστικά, γυαλιά, χαρτικά μέταλλα να μαζεύονται χώρια, οπότε τι μένει? Τιποτα.

tassoula είπε...

Ναι!Και ξέρεις τι μου αρέσει οτι το παίζουμε ανώτερος λαός αλλά το να δώσουμε λύση σε πραγματικά προβλήματα σαν αυτά που γράφεις στο πόστ είμαστε ανικανοι γιατί το μόνο πρόβλημα που έχουμε είναι ποιος νίκησε στις εκλογές.Δηλαδή δεν είμαστε ΚΑΠΟΙΟΙ και ο Ελληνας δυστηχώς δεν μπορεί να το καταλάβει.Όσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν σκέφτονται το γενικο καλό (& είναι οι περισσοτεροι)αλλά την πάρτη τους τότε...
καλησπέρα:-))

Unknown είπε...

To πρόβλημα των απορριμμάτων και των χημικών είναι πολύ μεγάλο. Οι χωματερές, αν δεν είναι σωστά φτιαγμένες, ρυπαίνουν τους υδροφόρους ορίζοντες. Η τοποθέτηση μιας χωματερής είναι δύσκολη υπόθεση γιατί απλά πάντα θίγει συμφέροντα και αν και ίσως όλοι καταλαβαίνουμε πως πρέπει να θυσιάσεις κάτι για να έχεις υγειές όλο το υπόλοιπο, είτε δεν θέλουμε να θυσιάσουμε το δικό μας, είτε δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο "ποια είναι η καλύτερη θυσία".

Ούτε το να τα πάμε πολύ μακριά είναι λύση, εκτός και αν βρούμε τρόπο μεταφοράς των σκουπιδιών που να μην επιβαρύνουν την οδική κυκλοφορία (κόστος σε καύσιμα αλλά και πιθανό αίμα στην άσφαλτο).

Δεν γνωρίζω ποιο είναι το καλύτερο μέρος για χωματερή. Η επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη άλλωστε ξεφεύγει από τα όρια μιας συζήτησης και ίσως δεν είναι η κοινωνικά αποδεκτή μελέτη, παρότι είναι η βέλτιστη. Εκ πρώτης όψεως, θα την τοποθετούσα μακριά από υδροφόρους ορίζοντες (όσο πιο μακριά γίνεται εμ πας περιπτώσει, γιατί στην ουσία παντού υπάρχει σύνδεση με τον υδροφόρο ορίζοντα). Αυτό σημαίνει ότι μάλλον τα βουνά αποκλείονται. Εν συνεχεία θα πρότεινα μια σωστή υποδομή ώστε να ελαττωθούν οι «απώλειες ρύπων». Χιλιάδες μέθοδοι έχουν καταγραφεί σε βιβλία και έχουν προταθεί από το ΤΕΕ, ας αποφασίσουν οι αρμόδιοι να τις εφαρμόσουν αντί να αδιαφορούν οι ίδιοι.

Μέσα στο σκεπτικό αυτό πάντως, τα πτώματα των άρρωστων ζώων πρέπει να πηγαίνουν σε χωματερές ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος, ενώ τα πτώματα των υγειών ζώων είναι καλό λίπασμα… Η φύση έτσι προέβλεψε να κλείνει τον κύκλο των στοιχείων της και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επέμβει σε αυτόν καταστρέφοντας τον κύκλο των στοιχείων με την καύση των πτωμάτων. Αν θέλουμε να λέμε ότι σεβόμαστε την φύση, ας μάθουμε να σεβόμαστε όλους τους μηχανισμούς της και να διδασκόμαστε από αυτή…