Πέμπτη, Νοεμβρίου 09, 2006

Πάμε για αλλαγές?

Περίεργη αυτή η επιστολή του 13χρονου.
Οι λέξεις που χρησιμοποιεί, η όλη σύστασή της, αυτά που κριτικάρει και που ζητάει το παιδί, έρχονται σε αντίθεση με τη φωτογραφία του που είδαμε τυπωμένη. Γιατί χρειάζεται να έχουμε και εικόνα του αποστολέα? Για να δώ ένα καλοντυμένο αγόρι σε ένα ωραίο σπίτι με τζάκι και ένα Χ ντεκόρ, να κατηγορεί τους γονείς του για υπερκαταναλωτισμό?

Φαίνεται πώς μας περνάνε για πολύ λαμάκες, απο τη μιά λένε ότι το λεξιλόγιο των μαθητών του Γυμνασίου-Λυκείου είναι πολύ φτωχό και απο την άλλη έρχεται ένας μπόμπιρας και χρησιμοποιεί άνετα λέξεις όπως "λεξοπαραβατική και καταλυτική αποχαύνωση" σαν τα στραγάλια. Επιτρεψτε μου να αμφιβάλλω για το αν ένας έφηβος 13 ετών γράφει τους προβληματισμούς του με αυτόν τον τρόπο. Είναι άραγε δικοί του οι προβληματισμοί?

Δεν ξέρω ποιός έγραψε την επιστολή. Αλλά όποιος κι αν είναι αυτός, μη νομίσει ότι είμαστε και βλάκες.
Τώρα αν κάποιος βρήκε αυτόν τον τρόπο για να περάσει κάποια μηνύματα στο χώρο της Παιδείας που ήδη έχουν συζητηθεί και προωθούνται λάου-λάου, έτερον εκάτερον.
Χρησιμοποιώντας το "στύλ του παιδιού" ευαισθητοποιεί την κοινωνία να προσπαθήσει να αλλάξει.. Είναι και αυτό μία πολιτική.



Ισως να πιάσει
Ισως να μην πιάσει

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O 13χρονος είναι παιδί μητέρας καλλιεργημένης και μάλιστα συγγραφέως.
Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι το παιδί έγραψε το ίδιο την επιστολή.
Αυτό που με απασχολεί είναι τι βάρος μπορεί να έχει ένα κείμενο που γράφτηκε ουσιαστικά παπαγαλίζοντας φράσεις και έννοιες που άκουγε στο σπίτι του και τις αναπαρήγαγε.
Τα μέσα 13χρονα, ακόμα και όταν τα αισθάνονται όλα αυτά, σίγουρα δεν είναι σε θέση να τα εκφράσουν έτσι.
Και μόνο η φρασεολογία με απωθεί και με κάνει να αναρωτιέμαι και εγώ για την σκοπιμότητα.
Αρκετά πια με την θεοποίηση της λεκτικής φόρμας!

Jason είπε...

Εγώ, αγαπημένη μου Ραλλού, δεν πιστεύω ότι την έγραψε ο 13χρονος.
Αλλά πες πως το παιδί είναι πολύ ξεχωριστό και όντως την έγραψε.
Το θέμα δεν είναι αν την έγραψε ή δεν την έγραψε.
Το θέμα είναι ότι αυτή η φρασεολογία δεν είναι τυπική ενός 13χρονου, οι σκέψεις και οι απόψεις το ίδιο, τέλος πάντων αυτοί δεν είναι οι προβληματισμοί ενός μέσου 13χρονου. Δεν είναι η πηγαία, γνήσια, αληθινή και αυθόρμητη έκφραση μιας γενιάς μέσω ενός τυπικού εκπροσώπου της.
Πολυ θετικό το γεγονός ότι ξεκίνησε ένας υποτυπώδης διάλογος, έστω και με αυτόν τον fake (κατά τη γνώμη μου, πάντα) τρόπο.
Το αρνητικό είναι ότι χρησιμοποιείται η εικόνα ενός νέου παιδιού σε ένα πρωτοσέλιδο, ίσα-ίσα για να πουλήσουμε περισσότερα φύλα. Γιατί αν το ίδιο αυτό (ενδιαφέρον, κατά τ' άλλα) άρθρο, είχε υπογραφή ενός 40χρονου και μίλαγε για τους γονείς σε 1ο πληθυντικό και όχι σε 2ο, θα ήταν καταχωνιασμένο κάπου στις τελευταίες σελίδες της εφημερίδας, με μικρά γράμματα, στις επιστολές των αναγνωστών. Και κανείς δε θα του είχε δώσει σημασία.
Στην τηλεόραση όταν μιλάνε τα παιδιά των καταλήψεων μέσα από τα σχολεία, τα πρόσωπα ήταν καλυμμένα με τα κλασσικά θολά τετραγωνάκια. Για να προστατεύσουμε, δήθεν, την παιδικά αθωότητα. Λες και είναι ντροπή. Μαλακίες. Απλώς κάνει το ρεπορτάζ πιο δραματικό.
Αλλά όταν είναι για να πουλήσουμε φύλα, βέβαια, συμφέρει να έχουμε φάτσα-κάρτα έναν 13χρονο γκρο-πλαν δίπλα στην "επιστολή-σοκ" που φέρεται να έχει γράψει, που περιέχει τον Άλεξ, τις καταλήψεις και γενικώς τα πιασιάρικα θέματα της επικαιρότητας.
Την έχω κόψει πλέον την Ελευθεροτυπία. Γελοιοποιείται όσο πάει και περισσότερο.

An-Lu είπε...

Κι εγώ έχω σοβαρές αμφιβολίες για το αν το έγραψε ή του το υπογόρεψαν. Όχι τόσο λόγω του λεξιλογίου (είχα παρόμοιο λεξιλόγιο από τα 10 μου) αλλά του όλου ύφους και των συγκρίσεων που κάνει...Το βλέπω περισσότερο σαν ένα publicity stunt της εφημερίδας η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ο χρόνος θα δείξει.

Unknown είπε...

Γιατί αναλωνόμαστε στο ποιος το έγραψε; Ναι είναι υπερβολική φρασεολογία, ναι πιθανότατα είναι ίσως κατευθυνόμενη πράξη (δεν ξέρω πόσοι 13άχρονοι θα δημοσίευαν κάτι τέτοιο) αλλά η ουσία είναι ότι δυστυχώς αυτή είναι η κατάντια στην οποία ρίξαμε την κοινωνία μας και είναι πολύ κρίμα. Αντίθετα θα έπρεπε αντί να συζητάμε κάτι που ήδη ισχύει να το διορθώνουμε, ούτε καν δηλαδή να συζητάμε πώς να το διορθώσουμε. Να πράττουμε. Να επαναφέρουμε αξίες στην ζωή μας.

Ανώνυμος είπε...

Είναι όντως πολύ δύσκολο να πιστέψω και εγώ ότι μπορεί να χρησιμοποιεί σε αυτή την ηλικία αυτό το λεξιλόγιο. Αλλά μου είναι εύκολο να δεχτώ ότι υπάρχουν 13χρονοι που σκέφτονται έτσι. Έχω τέτοια παραδείγματα και μάλιστα αρκετά.
Ένα στοιχείο που μου κάνει εντύπωση είναι το θέμα του γράμματος. Αυτό το παιδί διαφέρει και πιστεύω ότι δεν περνάει και τόσο καλά στο σχολείο του. Γιατί να μη γράψει λοιπόν τη δική του εμπειρία και να φτάσει κατευθείαν στους γονείς και τα σφάλματά τους; Στην ηλικία αυτή δύσκολα κρίνεται ο κόσμος των μεγάλων και των γονέων από τα παιδιά. Αυτό έρχεται λίγο αργότερα, όταν θα δημιουργηθούν οι πρώτες συγκρούσεις με το σπίτι. Αυτός λοιπόν έχει κάνει μία υπέρβαση χρόνου.
Όπως και να έχει πάντως είναι καλό έστω και έτσι που ακούστηκε μία παιδική άποψη. Αν και προσωπικά προτιμώ τους Schooligans και τα γράμματα που δημοσιεύονται εκεί, είναι πιο αυθεντικά και ρεαλιστικά

tassoula είπε...

Συμφωνω με την Ralouka.Καλημέρα!!!

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Λες να ναι βαφτιστήρα της Μαρίετας;

issallos είπε...

δεν μιλω πια...μονο καθωμαι και σωπαινω.....η σιωπη ειναι ισχυς....και αμα κουβαλαει και πικρα...............!!!!
παντως δεν σε διαβασα...(oxi ολη, δεν ειχα χρονο.).αλλα ακουσα μουσικη.....να' σαι καλα !!!
αμα θες
δωσε πληροφορειες απλα δουλευουμε με macromedia kai κανουμε upload στο post.....?

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Διαβασε πισω απο τις γραμμες αυτου του κειμενου και μη ψαχνεις το copyright!Οποιος και να το εγραψε ηξερε καλα τι ηθελε να πει...και το ειπε!

Unknown είπε...

Δεν εχω ιδέα για την επιστολη, μηπως ομως μπορει να μου πει καποιος τι ακριβως σημαινει η λέξη "λεξοπαραβατική"

Stavros Katsaris είπε...

Καλημέρα!
Με έχει προβληματίσει και 'μενα η επιστολή (γνήσια ή όχι) του πιτσιρικά!
Σίγουρα πιστεύω πως το περιβάλλον που ζει έχει τις υποδομές για να παπαγαλίσει ένα τέτοιο κείμενο.
Κρύβει αλήθειες αυτό είναι σίγουρο.
Το λυπηρό βέβαια είναι οτι δεν πρόκειτε να προβληματίσει αυτούς στους οποίους απευθύνεται.
Όσον αφορά την "Ε" την αγοράσω μόνο Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή για τα πολύ ωραία ένθετα.
Η μια κακή επιλογή διαθέχετε στην εφημερίδα και αναρωτιέμαι που το πάνε.
Θα δείξει!
Καλημέρα!

Ανώνυμος είπε...

πάντως εχω να σημειώσω τα εξείς για την σημερινή πιτσιρικαρία.

πηγαίνοντας πίσω στα δικά μου σχολικά χρόνια και συγκρίνοντας το τότε με το τώρα βλέπω τεράστια διαφορά στο τρόπο που σκέπτονται οι σημερινοί πιτσιρικάδες.Βέβαια θα μου πείτε "εντάξει ρε μεγάλε δεν ζείς στην κοινωνία του 1998 τότε που τελείωσες το Λύκειο αλλά του 2006......"οκ το δέχομαι,οτι η κοινωνία έχει αλλάξει άρδην απο τότε,φυσιολογικό άλλωστε.Απλά επειδή βρίσκομαι καθημερινά ανάμεσα σε παιδιά που ανήκουν στην ηλικιακή ζώνη των 19-23 μπορώ να εκφέρω άποψη και τα εχω χάσει απο αυτά που ακούω και συζητώ στο ΤΕΙ με τα παιδιά (με τις απόψεις δηλαδή των σημερινών νέων αυτού του φάσματος των ηλικιών).

ας αποτυπώσει κάποιος τις διαφορές της Ελληνικής νεολαίας του '98 με την τωρινή του 2006......και εγω μπορώ να το κάνω αλλα δεν θα το κάνω για να μην κουράσω.....

ισως βγούν ενδιάφεροντα συμπεράσματα.....

Ανώνυμος είπε...

Διαβασα την επιστολή και είδα στην τηλεόραση όλα όσα λεγόντουσαν εκεί. Η άποψή μου είναι ότι το γράμμα υπαγορεύτηκε. Ομως γιατί η κοινωνία να χρειάζεται τέτοιες μαστοριές αντί ο κάθε γονιός να ασχολείται συνειδητά με την παιδεία του βλασταριού του?
Οταν ο ένας δείχνει τον άλλο για φταίχτη του τωρινού ηθικού ξεπεσμού, δεν βοηθάει τη νέα γενιά. Αυτή έχει απορροφήσει και τα καλά και τα κακά και τώρα τα εξωτερικεύει. Πιστεύω ότι είναι αργά για επιδιόρθωση.
Τέτοια φαινόμενα θα αρχίσουν να πληθαίνουν

tzo είπε...

Δεν αμφιβάλω να το έγραψε ο μικρός, τα παιδιά συχνά με εκπλήσσουν, στεναχωριέμαι όμως που είναι τόσο νευριασμένος. Για τα παιδιά τα πράγματα θα έπρεπε να είναι πιο απλά, είναι αλήθεια πως τα έχουν φορτώσει με πάρα πολλά. Ακόμη όμως και να μην το έγραψε ο μικρός είναι καλή σκέψη που κάποιος είπε όλα αυτά με αυτόν τον τρόπο μήπως και ξυπνήσει κανείς!

Marina είπε...

ralou, ακόμη κι αν την έγραψε παιδί, του την υπαγόρευσε κάποιος γονέας. Ενας 13χρονος δεν έχει τέτοιες αναζητήσεις..σιγά μην ασχοληθεί για τα δάνεια του πατέρα του!!

Jason, συμφωνώ.

An-lu, αν όντως γράφτηκε για να ανέβει η πώληση φύλλων της εφημερίδας, μπράβο τους, όμως γιατί αυτό δεν μου αρέσει?

Darthiir, σωστός. Αντί να σαμαρώσουμε τον γαϊδαρο, μιλάμε στην ουρά του

So far, Τουλάχιστον οι Schooligans είναι originals.

vita mi barouak, σίγουρα! Η και ανηψάκι.

issale, θα σε επισκεφθώ..

preza TV, αυτός/αυτή μπορεί να τα είπαν, σε ποιά αυτιά όμως αναφερόντουσαν? Σε πέντε μέρες το θέμα τείνει να ξεχαστεί.

Tina, άμα σου εξηγήσουν να μου πείς και εμένα. Αϊντε μωρέ που τα 13χρονα χρησιμοποιούν την καταλυτική λεξοπαραβατική αποχαύνωση, μη χέσω

Stavro Katsari και εγώ πιστεύω ότι το κείμενο "γράφτηκε" για να πουλήσει η "Ε" φύλλα. Οχι για να αφυπνίσει.

bασίλη, η διαφορές είναι μεγάλες και όσο περνάει ο καιρός γίνονται τεράστιες. Είδα ένα βίντεο σε έναν μπλόγκερ χθές για μιά παρέα παιδιών που πετούσαν ένα σιδερένιο αστεράκι με δύναμη ο ένας στον άλλο και όπου τους πάρει..πέφτανε κάτω απο τον πόνο και το βίντεο έδειχνε τη αιμάτινη χαρακιά εκεί που τους είχε κόψει το αστεράκι..στο στήθος μιάς κοπέλλας, στον ποπό ενός αγοριού και γύρω-γύρω τα άλλα παιδιά γελούσαν!!!

θεία Λένα, αλλοίμονο αν αρχίσουν να πληθαίνουν τα φαινόμενα της Αμαρύνθου και του Αλεξ..ο θεός να μας φυλάξει.


allitnil, δεν πιστεύω ότι το έγραψε ο συγκεκριμμένος. Σαν σκέψη δεν είναι κακή, αρκεί να μπεί σε εφαρμογή..γιατί αν είναι να μείνει μόνο για το θεαθείναι, για να πουλάει η "Ε" φύλλα..αλλοίμονο