Τρίτη, Μαΐου 29, 2007

Ο ποδηλάτης

Σήμερα καθως επέστρεφα απο το σούπερμάρκετ βίωσα ένα ατύχημα. Παίρνω συνήθως τον κυκλικό δρόμο γύρω απο το παλιό αεροδρόμιο της Ολυμπιακής (σύνορα Ελληνικού-Γλυφάδας), δρόμο διπλής κατευθύνσεως με πολύ κίνηση, όπου περνάνε φορτηγά και λεωφορεία για να πάνε απο Λεωφ. Βουλιαγμένης σε Λεωφ. Ποσειδώνος και το αντιστροφο.


Πηγαίνουμε σημειωτόν στην ουρά κάπου μπροστά κάτι εμποδίζει. Κοντά στην πρώτη στροφή, 5 αυτοκίνητα μπροστά μου, βλέπω να προπορεύεται ποδηλάτης. Λίγο εύσωμος με γκρίζα μαλλιά-χωρίς κράνος. Πήγαινε όσο πιο άκρη γινόταν δεξιά, όμως επειδή το οδόστρωμα είναι χάλια, ο δρόμος στενός, το πεζοδρόμιο έχει αντικατασταθεί απο χωμάτινο χαντάκι, δεν ήταν εύκολη η προσπέραση. Πίσω του αποστράπτουσα μπλέ CLK, την οδηγούσε μιά γυναίκα και πιο πίσω αλλα 4 αυτοκίνητα το τελευταίο το δικό μου.


Πάνω στη στροφή η μπλέ κούρσα προσπέρασε τον ποδηλάτη τόσο κοντά του, που τον άγγιξε ο καθρέφτης της, τον τρόμαξε και τον έρριξε κάτω, στο χωμάτινο χαντάκι - το ποδήλατο του ήρθε καπάκι απο πάνω.
Ευτυχώς πηγαίναμε αργά και δεν έγινε ατύχημα. Ούτε καν καραμπόλα. Η μπλέ γαϊδούρα έφυγε μπροστά ακολουθούμενη απο τα 2 προπορευόμενα αυτοκίνητα και σταμάτησε ο μπροστινός μου και εγώ να σηκώσουμε τον ποδηλάτη που ήταν ακόμη πεσμένος κάτω .
Το θέμα δεν είναι αυτό.

Το θέμα είναι ότι η οδηγός αυτή (που ήταν στο ίδιο σουπερμάρκετ με εμένα και που τη θυμάμαι ν' αγοράζει Pampers και συναφή - άρα είναι μιά μητέρα, ακαθόριστης ηλικίας μεταξύ 25-35) κάνοντας μία απερισκεψία προκάλεσε ατύχημα. ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ! Η τουλάχιστον ούτε που την ένοιαξε.
Παιδιά, η γυναίκα αυτή θα μπορούσε να είναι η αδελφή μας, η μαμά μας, η συγγενής μας. Και στη θέση του ποδηλάτη θα μπορούσε να είναι ένα ηλικιωμένο άτομο (πχ. ο μπαμπάς μας) ή ένας απρόσεχτος που διαβάζει εφημερίδα, ένα παιδι που παίζει με το πατίνι, όχι το παιδί του γείτονα, ο γιός σου.
Και δεν λέω ότι θα μπορούσε η κακή αυτή οδηγός να προσπεράσει, μετα τη στροφή. Πολλά θα μπορούσε να κάνει αν καταλάβαινε το αυτονόητο. ΟΤΙ ΧΤΥΠΗΣΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, μέρα μεσημέρι, τον ΑΦΗΣΕ και ΕΦΥΓΕ

Το μόνο που κατάλαβε ήταν να πάει σπίτι της, να αλλάξει πάνες στο παιδί της, να το μεγαλώσει και να το ρίξει στην κοινωνία αυτή που ίδια δημιουργεί.
Εχω φρικάρει. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπω ατύχημα αλλά είναι η πρώτη που έρχομαι σε επαφή με το κόσμο των τεράτων.


(Τα πίσω αυτοκίνητα σημείωσαν τις πινακίδες της. Κάτι είναι και αυτό. Δώσαμε τα στοιχεία μας στο θύμα, αν γίνει δίκη για μάρτυρες.)

16 σχόλια:

tassoula είπε...

Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα.Δυστηχώς βλέπω τελευταία πολλές γυναίκες (και είμαι γυναίκα οδηγός) να νομίζουν ότι τους ανήκει όλο το οδικό δίκτιο.Της χρειάζετε αυτηνής να την κυνηγήσει.

An-Lu είπε...

Πραγματικά, μόνο αν κυνηγηθεί νομικά και φάει πρόστιμο (που θα την τσούξει) μπορεί -ίσως- να αναλογιστεί τι έκανε...

Unknown είπε...

Me tetoio amaksi den nomizo na thn tsouksei to prostimo...mallon aparatirito tha perasei....
Simasia exei h paideia apo mikra paidia na allaksei...Na mpei mathima sta sxoleia h odiki sumperifora....

snikolas είπε...

Πραγματικά ελπίζω να μην το κατάλαβε. Γιατί αν το κατάλαβε και έκανε την πάπια…

Psipsinel είπε...

distihos iparxoun polla atoma toso anefthina

Ανώνυμος είπε...

Έλλειμμα ευθύνης έχουμε, να μην μπω και παιδείας! Τόση γαϊδουριά πια , να μη γνοιαστεί τι άφησε πίσω? :(

Ανώνυμος είπε...

Να σου πω τι κάναμε πριν χρόνια σε επαρχιακή πόλη σε ανάλογη περίπτωση, όπου είχαμε τον αριθμό της πινακίδας.
Καλούμε την τροχαία, λέμε πως μας έχει κλείσει το πάρκινγκ και παρακαλούμε (με πολύ ευγένεια)να μας δώσει τα στοιχεία του μήπως μένει στην γειτονιά να του χτυπήσουμε το κουδούνι.
Μας λένε λοιπόν όνομα, βρίσκουμε το τηλέφωνο από τον κατάλογο και επί μία εβδομάδα του τηλεφωνούσαμε και του λέγαμε πως θα του σπάσουμε το αυτοκίνητο κτλ!
Κακοί; ίσως... δεν νομίζω πως θα το έκανε ξανά όμως...
με μια μήνυση δεν κάνεις τίποτε. Ευτυχώς που δεν χτύπησε ο άνθρωπος.
Αυτή την περίοδο το πρόβλημα εκεί είναι έντονο μιας και υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν για περπάτημα το βραδάκι και επέιδή δεν υπάρχει πεζοδρόμιο αναγκάζονται να είναι στο δρόμο.

Ανώνυμος είπε...

Έλλειμα παιδείας, όπως τα λέει η Ρενάτα.
Έχουμε γίνει εντελώς-τελείως αναίσθητοι και αδιάφοροι για όλα πια :(

So_Far είπε...

Τον δρόμο που λες τον ξέρω, είναι επιεικώς απαράδεκτος. Και τις συναδέλφους οδηγούς των Ν. Προαστίων τις ξέρω καλά με τη γαιδουριά τους. Πέρυσι το Φεβρουάριο, να φανταστείς μία τέτοια κόλλησε το τζιπ στον προφυλακτήρα μου , γατζώθηκε κυριολεκτικά, αλλάζοντας ξαφνικά λωρίδα και με 'πήγαινε' για καμια 300αριά ΄μέτρα χωρίς να το καταλάβει, ανεβαίνοντας τη Ζέππου για ΒΟυλιαγμένης.
Δημόσιοι κίνδυνοι, χωρίς παιδεία γενικά, πόσο μάλλον οδηγική παιδεία.

Unknown είπε...

AN κάποτε μαθαίναμε να σκεφτόμαστε πως αυτό που πράττουμε εμείς εδώ, σήμερα, μπορεί ταυτόχρονα να συμβαίνει στο διπλανό δρόμο με θύμα το παιδί μας, τότε θα συμπεριφερόμασταν διαφορετικά.

Η γενιά μας δεν το έμαθε και είναι χαμένη. Δεν σώζεται. Για την επόμενη όμως τι κάνουμε;

Marina είπε...

Tassoyla, τα πρωϊνά που οδηγώ πολύ, βλέπω του κόσμου τα νταηλίκια και τις απαράδεκτες συμπεριφορές απο γυναίκες οδηγούς. Ως τώρα αυτά ήταν προνόμιο των ανδρών. Ε! Οχι πλέον!. Είμαστε και εμείς το

An-lu, θα την έπνιγα αν μπορούσα. Έλπίζω το δικαστήριο να την καταδικάσει.

Zoaki, δεν θα την τσούξει καθόλου πολύ φοβάμαι. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως βρίσκουν τρόπους να τη γλυτώνουν.

snikolas, είχε τύχει σε γνωστή μου οικογένεια ασυνειδητος μεθυσμένος οδηγός να παρασύρει ηλικιωμένο, απο το Δέλτα του Φαλήρου ώς το Φλοίσβο και να μην καταλάβει τίποτα. Σταμάτησε όταν άλλα αυτοκίνητα του κλέισανε τον δρόμο, κατέβηκε και τότε είδε τον ...σε μία φάση νεκρό πλέον άνθρωπο. Ο μεθυσμένος νεαρός ήταν ο γιός της οικογενειας ο οποίος έχασε μέν το δίπλωμά του αλλά τον ξελάσπωσε τελικά ο μπαμπάς του!!!!

psipsinel, που αυξάνονται ψιψίνα μου, που όλο και αυξάνονται..

renata, με άφησε άναυδη η όλη πράξη! Τη θυμόμουνα καλά τη γυναίκα, μιά καλωσυνάτη (κατά τα φαινόμενα) κοπέλλα, ποτέ δεν θα έβαζες με το νού σου ότι θα φερόταν έτσι. κρίμα

Gianni, δεν είναι λύση η βία, όμως μήπως μόνο τη βία τελικά καταλαβαίνουν? Απορώ μερικές φορές. Για την Ελευθ. Βενιζέλου που λές μαζεύονται πολλοί φίλοι του αεροπλάνου ιδιαίτερα όταν έρχονται τα μεγάλα πριόνια και κόβουν τα παλιά αεροπλάνα σαν σαλάμι. Τότε να δείς κόσμος...που παρκάρει μέσα στο δρόμο!!! Κανένας σεβασμός για τους διερχόμενους!

confused, μα για όλα δεν φταίει η Παιδεία. Φταίει και το μυαλό μας. Θα της άρεσε της κυρίας αυτής κάποιος οδηγός να χτύπαγε τον μπαμπά της που ως ποδηλατης/πεζός πήγαινε? Πώς τα κάνει στους άλλους?

So far, κάθε μέρα που οδηγώ σε περιοχές Ν. Προαστείων, είναι ΤΡΟΜΕΡΟ το θεαμα της πιθηκιάς. Λές και χάνουν τα μυαλά τους όταν είναι πίσω απο το τιμόνι. Ασε δε τα σβκ, αφηνιάζουν, τι να πώ. Ενα χέρι στο κινητό, το άλλο στο τσιγάρο. Το τιμόνι το αφήνουν στη τύχη του.

Ανώνυμος είπε...

Τί μου θύμισες τώρα...
6 το πρωί, στην πλατεία της Τρίπολης, 3 μεθυσμένα παιδιά από Αθήνα με ένα μπλέ Renault Megane τρέχανε σαν παλαβά γύρω γύρω όλοι από την πλατεία, μέχρι που στη μέση της πλατείας εμφανίστηκε μια γριούλα, μια γριούλα από αυτές που σηκώνονται από τα άγρια χαράματα και τρέχουνε για τα καθημερινές δουλειές, μια γριούλα, η γιαγιά μου, η γιαγιά σας. Το αυτοκίνητο έτρεχε όμως πιο γρήγορα από τη γριούλα και με ένα μπούμ σπάει το μπροστινό τζάμι και η γιαγιάκα χυμένη στο δρόμο έψαχνε να βρεί τα παπούτσια της. Ο οδηγός βγαίνει έξω, κοιτάει δεξιά και αριστερά, της βρίσκει το παπούτσι, βλέπει ότι η γριούλα τα έχει χάσει, αλλά μιλάει, περπατάει με το πρισμένο πόδι της και δεν ξέρει που βρίσκεται. Τη βάζει στο παγκάκι, μπαίνει στο αυτοκίνητο και φεύγει. Γυρνάει πίσω στην Αθήνα, επισκευάζει το τζάμι και όλα τζάμι. Η γριούλα ζεί?

Marina είπε...

Lianne, καλά θεώρησα αυτό με τον ποδηλάτη ως κακό, διαβάζοντας όμως το δικό σου κείμενο είδα ότι υπάρχουν και χειρότερα, ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!

Juanita La Quejica είπε...

Πωπω! Καλά λες Μαρίνα, πολύ χειρότερα.

x είπε...

είναι φρικιαστικό ότι αυτή η γυναίκα είναι μητέρα και δεν ξέρει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά κάποιου.

[Germanos] είπε...

Κάποιοι ειναι τραγικά άσχετοι με την οδήγηση, τόσο που δεν αντιλαμβάνονται σοβαρά ατυχήματα (που οι ίδιοι προκαλούν), πιο σοβαρα απο αυτό που περιγράφεις

Δεν το είδε, ειμαι σίγουρος

Και αυτο βεβαια ειναι θεμα για προβληματισμο