Κυριακή, Ιανουαρίου 27, 2008

An-Lu

Την An-lu τη ξέρετε? Μερικοί έως πολλοί απο εσάς ίσως ναί, μάλλον ναί θα μου πείτε. Ε! Λοιπόν κάνετε λάθος. ΔΕΝ ΤΗ ΞΕΡΕΤΕ, γιατί αν οι απαντήσεις σας ήταν θετικές θα γνωρίζατε ότι είναι μία συγγραφεύς που έχει ήδη εκδόσει τη δουλειά της!!! Ολη η ιστορία εδώ.
Μου αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία με θέμα την Επιστημονική Φαντασία (Ε.Φ.). Δεν λέω ότι δεν διαβάζω και άλλου τύπου, πάντα όμως όταν είναι να χαλαρώσω, να ξεφύγω, να πάρω δυνάμεις, το αλλόκοτο, το alien, το θρίλλερ, το τρομακτικό μου προσφέρουν αυτή την αλλαγή. Η επιστημονική φαντασία είναι η σανίδα σωτηρίας μου. Πρίν λίγες μέρες άρχισα να διαβάζω αυτό το βιβλίο, που είναι μία ανθολογία διηγημάτων Ε.Φ. Ελλήνων συγγραφέων. Το ξεκίνησα απο την αρχή, μία ιστορία κάθε βράδυ πρίν κοιμηθώ..ώστε να τη σκέφτομαι τη νύχτα και όλη την επόμενη μέρα. Μετά απο 6 νύχτες έπεσα πάνω στην ιστορία της An-lu και του συντρόφου της του Victor, μια ιστορία απο τις πολύ καλές μέσα στο βιβλίο. Συγκινήθηκα, πρέπει να το παραδεχθώ..γιατί όταν όλοι στη blogoσφαιρα κάνουν αμάν να δημοσιευθούνε και μετά καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια, αναρτίζουν άρθρα για το ότι δημοσιεύθηκαν, προσπαθώντας να πουλήσουν-τραβήξουν οπαδούς..έρχονται κάτι διαμαντάκια ήθους, ΤΑΛΕΝΤΟΥ και ταπεινοσύνης και ΒΑΖΟΥΝ ΓΥΑΛΙΑ! και λέω ευτυχώς που υπάρχουν.
............................
"Τρείς ματιές τ' αλλάζουν όλα" μία Ανθολογία Φανταστικών Διηγημάτων, Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος, ISBN 978-960-8167-85-8

16 σχόλια:

zouri1 είπε...

δεν τοξερα.Μπραβο.

Psipsinel είπε...

oute ke go to ixera
bravo stin kopela mas!

Marina είπε...

Και μιλάμε για πολύ καλή ιστορία! Πρωτότυπη με πολύ σασπένς.

tassoula είπε...

Δεν το ήξερα!!
Μπράβο τους και μπράβο σου που μας ενημέρωσες:))
Καλό βράδυ!

An-Lu είπε...

:")
Καλή εβδομάδα!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στα παιδιά και σε σένα για την παρουσίαση:) Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα διαμαντάκια!

Τζων Μπόης είπε...

"...γιατί όταν όλοι στη blogoσφαιρα κάνουν αμάν να δημοσιευθούνε και μετά καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια, αναρτίζουν άρθρα για το ότι δημοσιεύθηκαν, προσπαθώντας να πουλήσουν-τραβήξουν οπαδούς..."

όχι ότι το παραπάνω το βρίσκω κατ΄ανάγκη κακό, απλά απορώ με την υπερβολική ανάγκη μερικών ανθρώπων για προβολή και εκεί είναι που το πράμα αρχίζει να φλερτάρει με την γραφικότητα...

έλληνα μπλόγκερ δεν αγοράζω, όχι από στριμάδα ή από εμμονή, αλλά γιατί από όσους διαβάζω κανείς δεν μου έχει κάνει κλικ να διαβάσω και το λογοτεχνικό του πόνημα, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω να ανακαλύψω πλέον τίποτα καινούργιο, όλα έχουν αναμασηθεί τόσες πολλές φορές από το blog του, που μάλλον έχει κάψει ο ίδιος τον εαυτό του και ενδεχομένως να μην το έχει καταλάβει...
...άσε που δεν αντέχω να κολυμπάω και μέσα στις τρελαμένες ορμόνες του κάθε επίδοξου λογοτέχνη...
το γεγονός ότι μπορεί βέβαια κάποια τέτοια προσπάθεια να βρεθεί στα ευπόλητα, δεν αποτελεί κριτήριο επιτυχίας, τουλάχιστον λογοτεχνικής, όσον αφορά βέβαια τη δική μου αισθητική...

Φαντάζεσαι λοιπόν τον Καζαντζάκη μπλόγκερ και τον Ντοστογιέφσκι να αρθογραφεί καθημερινά στο wordpress με το ψευδώνυμο "Το δολοφονικό χαλαζόβροχο του Νοβοροσίσκ"?

Τζων Μπόης είπε...

...το παραπάνω βέβαια σχόλιο ουδεμία σχέση με την αναφερόμενη μπλόγερ την οποία ουδέποτε έχω διαβάσει...

Ανώνυμος είπε...

μπραβο! παντα τετοια.

Jason είπε...

Βρε Τζων μπόη, δεν είσαι λίγο άδικος; Αν η αισθητική σου δε σου επιτρέπει ούτε καν να δοκιμάσεις να διαβάσεις τις τρελαμένες ορμόνες οποιουδήποτε λιγότερο καταξιωμένου από τον Καζαντζάκη και τον Ντοστογιέφσκι, δεκτόν, και να σου πω την αλήθεια, ούτε εγώ έχει τύχει να αγοράσω βιβλίο Έλληνα μπλόγκερ μέχρι στιγμής, αλλά εντάξει, γιατί να αφήσεις ένα σχόλιο σε ένα τέτοιο ποστ για να ειρωνευτείς τους επίδοξους λογοτέχνες; Δικαίωμά σου, αλλά δεν είναι λίγο άσχημο; Αντί να τους σνομπάρεις ήσυχα-ήσυχα και ευγενικά;

Επί του θέματος, δεν είχα ιδέα για το βιβλίο αυτό, ούτε και θα μου πέρναγε από το μυαλό. Μπράβο An-Lu, μπράβο και Μαρίνα για την ανακάλυψη/αποκάλυψη. :)

Τζων Μπόης είπε...

Jason καλημέρα,

Αν και δεν θεωρώ υποχρέωσή μου να απολογηθώ για όσα λέω, εντούτοις θα σου πω τα εξής:

Καταρχήν δεν ειρωνεύτηκα κανένα και ιδίως τους επίδοξους λογοτέχνες, καλά κάνουν και γράφουν και εκδίδονται και πολύ καλά κάνουν και αγοράζονται αν θες τη γνώμη μου.
Όσο για τις τρελαμένες ορμόνες, αυτό ξέρεις δεν είναι μια κατάστατη η οποία ενδεχομένως αφορά κάποιους έλληνες μπλογκολογοτέχνες αλλά συμβαίνει γενικότερα, ούτε όμως ισχυρίστηκα ή υπονόησα ότι οι έλληνες μπλογκολογοτέχνες βρίσκονται υπό καθεστώς ορμονικής παράκρουσης, να ερμηνύουμε καλύτερα όσα γράφονται και να τα διαβάζουμε και δεύτερη φορά εάν έχουμε κάποια αμφιβολία...
Δεν αγοράζω έλληνα μπλόγκερ όχι γιατί δεν πιστεύω ότι το πόνημά του έχει λογοτεχνική αξία, τουναντίον, αλλά πιστεύω ότι η σχεδόν καθημερινή έκθεση του μέσω ενός μπλογκ μας κάνει να τον έχουμε ανακαλύψει προ πολλού, άρα τι περισσότερο μπορώ να ανακαλύψω μέσα από το λογοτεχνικό του έργο?
Αυτό το οποίο θέλω να ανακαλύψω μέσα από ένα έργο είναι η συγκίνηση του νέου και όχι το αναμάσημα των ιδίων πραγμάτων...
Αν βέβαια πρόκειται μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία να ανακαλυφθεί ένας νέος Ντοστογιέφσκι ή Καζαντζάκης μακάρι να γίνει!

Το δικαίωμα μου να εκφράζομαι όπως εγώ επιθυμώ όμως είναι αναφαίρετο, ο καθένας κρίνεται από τα λόγια και τα έργα του κι εγώ από τα δικά μου...
Δεν είδα πουθενά να μην εκφράζομαι ήσυχα ήσυχα και ευγενικά, αντιθέτως λέω τη γνώμη μου, δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, ούτε διεκδικώ βέβαια και το αλάθητο του Πάπα, αλλά ούτε όμως και έκρινα το έργο της An-Lu την οποία δεν γνωρίζω ούτε ως μπλόγκερ ούτε ως συγγραφέα...

Τις καλημέρς μου ξανά

Marina είπε...

Καλημέρα
Αυτό που μ'αρέσει στα βιβλία τύπου ανθολογίας είναι ότι δεν ξέρω τι θα είναι η επόμενη ιστορία λόγω του ότι ΠΟΤΕ δεν κυττάω τον πίνακα περιεχομένων.
Χθές διάβασα άλλη μία της An-Lu στο ίδιο βιβλίο!. Να έπεται άραγε και τρίτη? Θα δείξει!.

Marina είπε...

Τζών Μπόη, σεβαστή η άποψή σου να μη θέλεις να διαβάζεις "τα αναμασημένα κείμενα" άλλων μπλόγκερς! που ίσως να δημοσιεύθησαν, επειδή κατά την αισθητική σου "δεν έχουν λογοτεχνική αξία". Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαβάζει ό,τι θέλει. Δεν ξέρω βέβαια που κολλάνε οι απόψεις σου με το συγχαρητήριο πόστ μου για την Αν-Λού για την οποία λές ότι δεν ξέρεις-δεν διαβάζεις..!

Πάντως πιστεύω ότι οι συγγραφείς που σέβονται τον εαυτό τους πάνε με το ρεύμα της εποχής. Αν ζούσαν τώρα οι B. Russell & L. Wittgenstein (με τα μυαλά που κουβαλούσαν)θα άνοιγαν ΑΜΕΣΩΣ σελίδες στο Ιντερνετ, τόσο για να γράφουν-σβήνουν-ξαναγράφουν ο,τι τους έκανε κέφι, για να ανταλάσσουν αντιρρήσεις (ή και ύβρεις) όπως κάνανε και στη πραγματική τους ζωή και να κατακερραυνώνουν ότι τους καθότανε στραβά (π.χ."Why I am not a Christian" B . Russell) και μέσω των blogs!! Ιδιαίτερα ο Ράσσελ, μαλλιά-κουβάρια θα γινόταν με όλο τον κόσμο!
Θα τους αμφισβητούσαν, έβριζαν, έκαναν μηνύσεις, ε και μετά θάνατον θα τους ανακήρυτταν ΑΓΙΟΥΣ..Τα ίδια παντελάκη μου δλδ.

Τζων Μπόης είπε...

Μαρίνα, αν μου βρεις σε ποιό ακριβώς σημείο έγραψα ότι τα έργα των μπλόγκερς λογοτεχνών δεν διαθέτουν λογοτεχνική αξία, σε παρακαλώ να μου το αναφέρεις και να με αποκαλέσεις και ανακόλουθο με όσα λέω. Αναφέρω πολύ συγκεκριμένα το λόγο για τον οποίο δεν διαβάζω μπλόγκερς λογοτέχνες, δεν χρειάζεται να το επαναλάβω πάλι.
Επίσης, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί σου είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι πράγματι δεν την γνωρίζω την An-Lu ως μπλόγκερ, δηλαδή τι νομίζεις, ότι δεν έχω άλλη δουλειά να κάνω και σπαταλώ το χρόνο μου στα blogs? Άσε που ώρες ώρες οικτήρω τον εαυτό μου για το χρόνο που δαπανώ στο blogging, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Οι απόψεις μου μπορεί να μην αντιλαμβάνεσαι πως μπορεί να κολλάνε σε ένα συγχαρητήριο post για την An-Lu, αλλά θα σου πω ότι από τη στιγμή κατά την οποία δημοσιεύουμε ένα άρθρο μας θα πρέπει να μην αναμένουμε κατά ανάγκη ότι τα σχόλια θα κινηθούν στο ίδιο μήκο κύματος με αυτό το οποίο είχαμε στο μυαλό μας ή με αυτό το οποίο περιμέναμε, με άλλα λόγια, αν θέλουμε να κατευθύνουμε τον σχολιασμό εκεί όπου εμείς επιθυμούμε, το τονίζουμε από την αρχή ή δημοσιεύουμε τα σχόλια αφού και μόνο πρώτα τα εγκρίνουμε (υπάρχει μάλιστα και σχεική διευκόλυνση στον blogger)
Πάντως με την ίδια λογική που εσύ δεν καταλάβαίνεις που κολάει το σχόλιό μου στο συγχαρητήριο post σου για την An-Lu, τότε κι εγώ σε ένα συγχαρητήριο post σαν κι αυτό, δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετεί η φράση σου: "...γιατί όταν όλοι στη blogoσφαιρα κάνουν αμάν να δημοσιευθούνε και μετά καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια, αναρτίζουν άρθρα για το ότι δημοσιεύθηκαν, προσπαθώντας να πουλήσουν-τραβήξουν οπαδούς..."
...με άλλα λόγια, εάν το δικό μου σχόλιο μοιάζει με flame, η παραπάνω δική σου φράση με τι ακριβώς μοιάζει, με κολακία?

Μαρίνα, σε θεωρώ καλοπροαίρετο άνθρωπο και πιστεύω ότι καταλαβαίνεις τι ακριβώς εννοώ, αν κάποια άποψή μου είναι αιχμηρή δεν σημαίνει ότι κατά ανάγκη έχει και κακή προαίρεση.
...κι όπως για 3η φορά επαναλαμβάνω δεν γνωρίζω ούτε την μπλόγκερ, ούτε τη συγγραφέα, ούτε τίποτα...άρα δεν υπάρχει ρ΄θιποτα
για το τέλος θα σου πω, τίποτα το προσωπικό με κανένα...
...αυτές τις προσπάθειες πάντως τις επικροτώ και πολύ καλά κάνουν, έτσι πάει μπροστά ο κόσμος, με έργα αλλά και αμφισβητήσεις, σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούμε άλλωστε...

Jason είπε...

Τζων μπόη, προφανώς δε σου τα είπα για να απολογηθείς και φυσικά δικαίωμά σου να υπερασπίζεσαι τη γνώμη σου, απλώς όπως εσύ εκφράζεις μια γνώμη, έτσι κι εγώ είπα την άποψή μου ότι ήταν άκαιρο και άτοπο το σχόλιο αυτό σε ένα τέτοιο ποστ, με τον τρόπο που γράφτηκε.
Στα υπόλοιπα, συμφωνούμε μάλλον.

Καλησπέρες.

Marina είπε...

Καλημέρα
Τζών μπόη, δεν σε κατηγόρησα ότι είπες πράγματα που δεν είπες, τα αποσιωπητικά τα έβαλα για να δώσω έμφαση, μάλλον παρανοήθηκαν. Υπάρχουν κάποιες λειτουργίες για να μπαίνουν bold και links στα σχόλια, με τις ξέρω (είμαι και λίγο άσχετη σε html-ψαχτά τα πάω).

Οπως και να έχει, βασικά συμφωνούμε, έτσι δεν είναι?
Ας μη μαλώνουμε!