Κυριακή, Απριλίου 13, 2008

Κλειστά κλάμπ στη μπλογκόσφαιρα

Σεργιανώντας στα μπλόγκς τελευταία, έχω δεί και κάποια που δεν μπορείς να μπείς για να τα διαβάσεις αν δεν είσαι μέλος. Κάτι σαν τους Μασώνους ας πούμε! Μιά μυστική κοινωνία που μόνο τα ελιτ μέλη έχουν πρόσβαση. Αν θέλεις να μπείς να δείς τι λένε τέλος πάντων, τι είναι και ίσως να σχολιάσεις πρέπει
να γίνεις μέλος αφού σε συστήσει ένα άλλο μέλος
να σε ζυγίσουν, να σε περάσουν απο 100 κύματα,
να πάρουν το βιογραφικό σου και συστάσεις απο τους κολλητούς που και εκείνοι θα έχουν εγκριθεί,
να σου στείλουν e-mail οπου θα ενημερώνεσαι ότι εγκρίθηκες στην μεγάλη του Γένους Σχολή και μετά πρέπει εσύ, επίτιμο μέλος
να δώσεις γή και ύδωρ,
να υποσχεθείς ότι θα είσαι καλό παιδί, νομιμόφρων, αδελφάκι του Ιησού και εθνικόφρων, να μη λές κακά λόγια,
να συμφωνείς με τις απόψεις των άλλων και να ζητωκραυγάζεις μαζί τους,
να κάνεις ανάποδη κωλοτούμπα όταν σου το ζητήσουν τα αξιότιμα μέλη,
να ανταλλάσετε υψηλού επιπέδου σχόλια που εκπαιδεύουν τις μάζες όπως
"Ω! Τι ωραίο κείμενο! Μπράβο καχεκτικό αγγούρι, περιμένω με αγωνία το επόμενο ενώ χ.. στη τουαλέττα" ..
..και εν ολίγοις να είστε στο χάι νιρβάνα μακριά απο το πόπολο, δηλαδή όλους εμάς!
Και καλά οι κλειστές κοινωνίες στον έξω κόσμο, που στο τέλος-τέλος της γραφής επιλογή κάποιων είναι να ασπάζονται οργανώσεις με ίδιες απόψεις για τη σωτηρία της ψυχής τους ή και της τσέπης τους..
..αλλά και εδώ ρε ψωνάρες! Σιγά το γλόμπο της μυστικότητας!

27 σχόλια:

SKonte είπε...

nai kala ta les. xafnika thes prosklisi apo ton συντάκτη του ιστολογίου και πρεπει να ετοιμαστείς για γλέιψιμο επειδή αυτός την είδε Ernest Hemmingway

faraona είπε...

Μαρινα καλα τα λες αλλα υπαρχουν μπλογκς που ειναι ακαταλληλα για παιδια.Εκει νομιζω καλως κανουν κι εχουν φραγη.
Σε καποια αλλα που το περιεχομενο ειναι ενταξυ δεν το καταλαβαινω ουτε κι εγω... αν και θα μπορουσαν να μας πουν οτι ειναι δικαιωμα τους να κανουν τον μπλοκοχωρο τους οπως τους αρεσει.

καλη σου μερα.

Marina είπε...

Faraona, αυτά που είδα εγώ δεν ήταν ερωτικού περιεχομένου, ήταν άλλα, άσχετα Τα ερωτικά λένε απλώς άνω των 18,enter or leave

KitsosMitsos είπε...

Καλημέρες. Έχεις πρόσκληση για μασωνικό μπλογκ...

vasvoe είπε...

δεν ξέρω, εμένα μου φαίνεται τώρα τελευταία γίναμε όλοι καζαντάκηδες και γράφουμε τα κατεβατά μας. και καλά κάνουμε δλδ, ο καθένας για την πάρτη το γράφει και δικαίωμά του. αλλά πόσο βαριέμαι να κάθομαι να τα διαβάζω αυτά τα φιλοσοφικά..... προτιμώ να διαβάσω ένα ποστάκι μικρό και περιεκτικό από γνωστούς μου για κάτι στην καθημερινότητά τους.

vasvoe είπε...

α, και επειδή ήταν εντελώς εκτός θέματος το σχόλιό μου, αυτό είχα σοτ μυαλό μου από χτες βλέπεις αυτό μου βγήκε να γράψω...

για να πω κάτι και για το θέμα που αναφέρεις, δεν ξέρεις αν π.χ. ένα κλειστό μπλογκ να είναι για μια παρέα. δικαίωμά τους είναι νομίζω να θέλουν να ελέγχουν ποιον βάζουν μέσα.

So_Far είπε...

Πραγματικά χαζό. Το τελευταίο που θα ήθελα είναι να ανακυκλώνομαι με τους φιλους και "ομοϊδεάτες μου" στη μπλογκόσφαιρα.
Και δεν βρισκόμαστε από κοντά να ανακυκλωθούμε με άλλο τρόπο;

Σοφία είπε...

Δε νομίζω ότι όσοι κλείνουν τα ιστολόγιά τους το κάνουν γιατί είναι ψωνάρες. Μπορεί να γράφουν επώνυμα και να μην θέλουν να τους διαβάζουν οι πάντες. Ή να χρησιμοποιούν το ιστολόγιό τους για να επικοινωνούν με τους φίλους τους ή για πολύ εξειδικευμένα θέματα. Στη δουλειά μου έχουμε στήσει ένα ιστολόγιο με θέματα κυρίως επαγγελματικά και το έχουμε κλείσει για λόγους μυστικότητας.

Νομίζω ότι οι πραγματικές ψωνάρες όχι μόνο δεν κλείνουν τα ιστολόγιά τους, αλλά τα αφήνουν ορθάνοιχτα, μετράνε τους επισκέπτες τους με χίλια-δυο widgets και σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνουν αναρτήσεις του τύπου "ευχαριστώ τα εκατομμύρια πιστών αναγνωστών".

€lisavet είπε...

Γιατί νιώθεις τόσο μεγάλη ενόχληση; Είναι δικαίωμα του καθενός να διαχειρίζεται όπως θέλει το blog του.

Προσωπικά προς το παρόν έκανα το δικό μου private, για να μην το κλείσω εντελώς, γιατί το διάβαζαν άνθρωποι που δεν ήθελα και κυρίως για λόγους που δεν ήθελα...

Marina είπε...

skonte, υπάρχουν βλέπεις και επώνυμοι εδώ..δεν μπορεί ο κάθε λαουτζίκος να συναλλάσεται μαζί τους.

kitsomitso :-)Πάω να αγοράσω γαντια, σμόκιν μαύρο και έρχομαι

vasvoe, είναι δικαίωμα του καθενός να ελέγχει ποιόν μπάζει στο σπίτι του, συμφωνώ. Πίστευα όμως ότι η ανωνυμία της μπλογκόσφαιρας προσφέρει απο μόνη της αυτή την προστασία, θυμάσαι τον Βαγγέλακα που επί σειρά ετών δεν επέτρεπε σχολιασμό στο μπλόγκ του; Εγραφε ότι ήθελε και αν σώνει και καλά αισθανόταν κάποιος να σχολιάσει του έστελνε μήνυμα. Αυτό το βρίσκω πιο θαρραλέο. Αποψή μου πάντα.

So far, και εγώ το ίδιο. Γι αυτό επαναστάτησα κατά κάποιο τρόπο.

Sοφια. Εγινε παραννόηση μου φαίνεται. Δεν γράφω για τα ιστολόγια εκείνα που ο κάθε ιδιοκτήτης αποφασίζει να τα κλείσει γιατί εκεί γράφει προσωπικά του θέματα, γράφω για τα ομαδικά. Εκείνα που π.χ. αναφέρονται σε θέματα που μπορεί να ενδιαφέρουν και άλλους, τη μόδα φέρ' ειπείν. Ολα μου φέρνουν κάτι σαν Μασονεία, ότι ακόμη και εδώ πρέπει να φοράς τις μασκούλες που κάποιοι ορίζουν για να γίνεις αποδεκτός. Και εμένα αυτό δεν μ' αρέσει. Θα μπορούσα να προσπεράσω, να αδιαφορήσω. Προτίμησα να το γράψω. Εχουμε που έχουμε ψευδώνυμα εδώ πέρα, δεν βλέπω γιατί χρειαζόμαστε και άλλες second lives, άποψή μου πάντα δεν διαφωνώ με το σχόλιό σου.

Εlisavet, δεν κατακρίνω το δικαίωμα του καθενός να διαχειρίζεται όπως θέλει το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ημερολόγιο. Κατακρίνω ορισμένα ΟΜΑΔΙΚΑ μπλόγκς που δεν θέλουν ούτε καν να τα διαβάσεις αν δεν σε εγκρίνουν οι κολλητοί τους. Μου θυμίζει μαθητικές κοινότητες με βάση το γλείψιμο. Τις οποίες έχω ζήσει απο πρώτο χέρι και αηδιάσει εντελώς. Τις έχω ζήσει ενώ είμαι ήδη μέλος, όχι απέξω. Σκέτη σαπίλα και σιγά..δλδ.

Elva είπε...

@Marina
Συμφωνω απολυτα με οσα λες!Το φαινομενο αυτο ειναι ενα παρακλαδι του ωμου
"κοινωνικου αποκλεισμου"
που παρατηρειται τα τελευταια χρονια και μαλιστα σε διαφορες περιπτωσεις. Τωρα, πια, μας αποκλειουν και..
ηλεκτρονικα και για οσους δεν καταλαβαν και νομιζουν ΑΚΟΜΗ οτι ειμαστε ΟΛΟΙ...
ισοι και ομοιοι! Μου θυμιζει λιγο αυτο που εγραφε ο George Orwell, στο γνωστο του μυθιστορημα Animal Farm: "All animals are equal, but some animals are more equal than others"! Δεν μας θελουν μια φορα, αυτοι,
δεν τους θελουμε 100 εμεις! Σωστα;

ZouZouna είπε...

Στην Μασωνία, αν σε συστήσουν, θα γίνεις μέλος. Το ίδιο και σε άλλες "κάστες" να το πω.

Εδώ είναι τα καβαλημένα καλάμια.
Θέλουν να ελέγχουν ποιοί επικοινωνούν μαζί τους. Λες και μέσα στην ανωνυμία και την χιλιοπροσωπεία που επικρατεί, μπορείς να ελέγξεις... και ξέρεις ποιόν έχεις απέναντί σου.
Τα καλάμια δεν ξέρω που τα πουλάνε, αλλά απο καβαλλαρέους, βλέπω μυριάδες!
Αλλοι θα γίνουν συγγραφείς, γιατί τους επαινεί κάποιος που έχει γράψει ένα βιβλίο και άλλοι ποιητές που εκδίδονται στο σωρό......
Keep going, όπως είσαι και άσε τα καλάμια να παρκάρουν μόνα τους. Ετσι μ' αρέσεις ! Κερασένια φιλιά

Σοφία είπε...

Μα και αυτό που έχουμε στη δουλειά μου ομαδικό είναι. Και το περιεχόμενό του μπορεί να ενδιαφέρει κι άλλους (για να μην σου πω ότι σίγουρα τους ενδιαφέρει). Αλλά επειδή θέλουμε να μιλάμε και να εκφραζόμαστε ελεύθερα και επειδή στο ίντερνετ έχει πρόσβαση ο καθένας, το κλείσαμε και το βλέπουμε μόνο μια μικρή ομάδα γραφώντων και σχολιαστών. Δεν είναι μασωνία, ούτε γλείψιμο, απλά όπως όταν βγαίνεις με τις φίλες σου άλλα πράγματα θα συζητήσεις όταν είσαστε μόνοι σας και άλλα όταν ακούνε οι μαμάδες σας, οι πρώην σας, η κυρά-Κατίνα η κουτσομπόλα της γειτονιάς κ.λπ. έτσι και στα μπλογκ άλλη ελευθερία έχεις να μιλήσεις όταν ξέρεις ποιος διαβάζει και άλλη όταν δυνητικά διαβάζουν οι πάντες.

Σοφία είπε...

Συν ότι αν το θέμα του ιστολογίου είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί επαγγελματικά, εκεί είναι που δεν θέλεις με τίποτα να το εμφανίσεις στον οποιοδήποτε έχει ενδιαφέρον για το αντικείμενο, γιατί οι δημοσιεύσεις σου έχουν αντικειμενική αξία, δεν είναι απλά μια αρλούμπα - την σκέφτηκα την έγραψα. Ας πούμε εδώ στην Αγγλία υπάρχουν πολλά κλειστά μπλογκ επίδοξων συγγραφέων, που για προφανείς λόγους δεν θέλουν να κάνουν τα χειρόγραφά τους γνωστά στο ευρύ κοινό. Κι εμένα με σούταραν από ένα τέτοιο μπλογκ πρόσφατα, αλλά καταλαβαίνω απόλυτα τον λόγο.

Marina είπε...

Σοφία, αυτά που γράφεις είναι πολύ σωστά και ίσως στη θέση των επαγγελματιών και συγγραφέων να έκανα το ίδιο, αν και πιστεύω ότι θα τα έγραφα στο σκληρό μου δίσκο να τα βλέπω εγώ μόνο χωρίς να φοβάμαι για διαρροές.
Το άρθρο το έγραψα για ένα κλειστό μπλόγκ μαγειρικής που είδα στη μπλογκόσφαιρα. Δεν θα έκλεβα τα μυστικά τους, να το δώ ήθελα. Γι αυτό νευρίασα. Υπάρχουν καταξιωμένοι άνθρωποι της γεύσης εδώ που είτε ανώνυμα είτε επώνυμα γράφουν. Σίγουρα θα έχουν και εκείνοι μυστικά, είναι απλά ο τρόπος αντιμετώπισης του άλλου.

Marina είπε...

elva, τα είπες όλα με τη Φάρμα των Ζώων!


zouzouna, στους Μασώνους ομως θέλεις εσύ να ακολουθήσεις το τυπικό τους, απο το 1 έως το Ω. Ενώ στα μπλόγκς..περιδιαβαίνουμε ψάχνοντας για ότι μας ενδιαφέρει. Φαντάζομαι ότι και εδώ είναι ο καθρέφτης του έξω κόσμου. Ισως να πήρα φωτιά χωρίς λόγο. Ο καθένας το ιδιωτικό του καλάμι όπως θέλει το εκτιμά. Τώρα αν βρεί και άλλους που να έχουν τα ίδια καλάμια, ας κάνει και λέσχη τύπου "eyes wide shut" ποιός νοιάζεται. Και αυτοί που αλυχτάνε είναι οι απέξω, έτσι δεν είναι?

Jason είπε...

Και εγώ θα συμφωνήσω με τη Σοφία.

An-Lu είπε...

Αν ήταν εξ αρχής κλειστό, δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα. Εάν όμως έγινε "κλειστό κλαμπ" εκ των υστέρων (και υστερικών), τότε ναι σαφώς και κάτι δεν πάει καλά....

patsiouri είπε...

Κι'εγώ νομίζω πως το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις τα σχόλια αν δε θες ανώνυμους και τέτοια.
Σε περιπτώσεις σαν αυτές που αναφέρουν η Σοφία και η Ελισσάβετ...υπάρχει κάποια εξήγηση. Κι'εγώ αν έπιανα πχ τη μαμά μου (λέμε τώρα) να διαβάζει το μπλόγκ ή θα το άλλαζα εντελώςή θα το έκανα private και θα σας ενημέρωνα!
Κατα τ'άλλα ψωνάρες κυκλοφορούν παντού, μέσα και (κυρίως) έξω κόσμο!

Marina είπε...

patsiouri, για τις περιπτώσεις που αναφέρουν η Σοφία και η Ελισάβετ, δεν έχω αντίρρηση. Για τους άλλους που το παίζουν κλίκα, νευρίασα!
Αλλά τελικά..δεν γαμ..
Τους ξέχασα ήδη!

TzinaVarotsi είπε...

Eγώ πάλι που σεργιανάω στα ίδια και τα ίδια..είδηση δεν έχω πάρει!
Κλειστά μπλογκς λοιπόν ε;...και θα πρέπει τώρα εμείς οι "απ'έξω" να αισθανθούμε άσχημα;
Βρε ουστ!

ZouZouna είπε...

Οταν μπορείς θέλεις να ποστάρεις ότι κι εγω?

Juanita La Quejica είπε...

Μα πιό πολύ απ΄όλα μου άρεσε η κατακλείδα σου:
Για τους άλλους που το παίζουν κλίκα, νευρίασα!
Αλλά τελικά..δεν γαμ..
Τους ξέχασα ήδη!

Ανώνυμος είπε...

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαχειριστεί το blog του όπως εκείνος επιθυμεί. Σεβαστό απόλυτα. Όμως, αν αρχίσει αυτή η τάση να γίνονται τα blog "κλειστά", τότε γιατί να είναι blog και όχι forums; Εκεί από όσο ξέρω συνηθίζεται να ζητάνε να γίνεις μέλος...
Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr

Marina είπε...

NIOBH, δεν αισθάνθηκα άσχημα, νευρίασα γιατί ήθελα να το διαβάσω. Αλλά όπως λές, τα μυστικά τους ας τα κρατήσουνε αποκλειστικά δικά τους

ζουζούνα, έρχομαι να δώ.

Juanita, νευρίασα, νευρίασα αλλά μετά είπα, "οχι θα κάτσω να σκάσω!". Να πάρουν τις συνταγές τους και να τις φυλάξουν καλά μη χάσουν τα μυστικά τους!. Α! μα πιά!

agorafobia, σωστός! Αν είναι ένα forum που μπλογκοφέρνει, πέστο forum να ξέρουν και οι άλλοι ότι είσαι εξιδεικευμένος να σε παρατήσουν και να μη μουρμουράνε. Μπράβο

andreas athanasopoulos είπε...

XAXAXAX σωστα τα λες...εμενα παντως δεν με πειραζει... ποτε δεν θα γινομουν μελος σε ενα τετοιο blog... μου αρεσει οι σκεψεις μου και τα γραφτα μου να ταξιδευουν ελευθερα στην μλογκοσφαιρα....

Heliotypon είπε...

Με πρόλαβες. Θα έγραφα κι εγώ για τούτα τα κλειστά κλαμπ της αριστοκρατίας αλλά εσύ τα είπες καλλίτερα απ' ό,τι θα έγραφα εγώ.