Πέμπτη, Ιουνίου 26, 2008

Bookmark

Εκλεισε χρόνος απο τότε που πέθανε ο κολλητός του Κ ο Τζό (ετών 46) . Με την οικογένειά του δεν έχουμε πολλά-πολλα, ο θανών ήταν ο φίλος μας, αυτός που ερχόταν συχνά και μας έβλεπε, αυτός με τον οποίον τηλεφωνιόταν ο Κ σχεδόν καθημερινά μέσω skype, αυτός που σκορπούσε τη χαρά και το γέλιο, η γυναίκα του άλλος άνθρωπος, πιο απρόσιτη. Τη γαϊδουριά της βέβαια την έκανε πέρυσι όταν μας έγραψε ότι δεν θέλει να ξαναδεί Ελλάδα και Ελληνες στα μάτια της και μας πόνεσε πολύ, τη συγχωρήσαμε γιατί συχνά ο πόνος μας κάνει σκληρούς και όταν όλα ξεθωριάσουν συχνά μετανοιώνουμε.

Λάβαμε χθές ένα δεματάκι. Που είχε μέσα μία καρτα απο τη Ν. Αφρική (ήταν επιθυμία του Τζό να σκορπίσουν τη στάχτη του εκεί) και ένα μάτσο σελιδοδείκτες. Είχαν τυπώσει τη φωτογραφία του νεκρού μας φίλου επάνω στους σελιδοδείκτες. Οχι όταν ήταν καλά, αλλά όταν έκαμε χημειοθεραπεία και είχε μείνει ένα κρανίο με πελώρια μάτια. Και περούκα που φάνταζε καλοχτενισμένα ξένη επάνω του.

Φρικάραμε. Μετά απο τόσο καιρό...να σου έρχεται αυτό!

Η χήρα του, έκανε τον φίλο μας bookmark, να τον βάζουμε στις σελίδες των βιβλίων που διαβάζουμε και να υποφέρουμε βλέποντας τον, αναθυμώμενοι την αγωνία του ξανά και ξανά. Η λήθη να μην έρχεται ποτέ. Λές και δεν έχουμε φωτογραφίες των όμορφων στιγμών που περάσαμε πρόπερσι όταν πήγαμε το μεγάλο μας ταξείδι, Αθηνα-Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Κομοτηνή - Θεσσαλονίκη - Βεργίνα - Μετεωρα - Καλαμπάκα -Αθήνα. Λές και δεν έχουμε ζήσει γλυκές ώρες μέσα στο γέλιο και στη χαρά. Λές και δεν έχουμε περάσει αγωνίες όταν του διεγνώσθει το αδενοκαρκίνωμα. Λές και δεν συμπάσχαμε όταν στα γρήγορα προσπαθούσε να μαζέψει τα οικονομικά του όσο μπορούσε για να εξασφαλίσει την οικογένειά του. Λές και δεν τον είχαμε μέσα στην καρδιά μας. Ακόμη τον έχουμε.
Φρικάραμε!
Το καταλαβαίνω, είναι άλλη κουλτούρα. Οπως και ενα δίμηνο πρίν πεθάνει του έκανε η γυναίκα του εικονική κηδεία σε μεγάλο ξενοδοχείο, με μουσικές και με προσκλήσεις γνωστών και συγγενών. Οταν ο μελλοθάνατος ήταν ζωντανός ακόμη..και έβλεπε όλους να τον κλαίνε προτού πεθάνει. Μακάβριο μου ακούγεται, "συνηθίζεται μου είπαν"..χέστηκα αν είναι άλλης κουλτούρας, εμείς δεν πήγαμε.

Τώρα τον έκανε σελιδοδείκτη Αύριο θα τον κάνει μπρελόκ, σου βέρ, σου πλά, μπλουζάκι, στάμπα για την κωλότσεπη του μπλου τζήν, σημαιούλα, φανέλλα, σιδερότυπο, μαγνητάκι ψυγείου, αγαλματάκι, ακόμη και μπαλόνι. Ισως για να τον θυμάται. Ισως για να αναγκάζει τους αλλους να τον θυμούνται όταν κωπηλατούσε μαζί με τον βαρκάρη..για Αχέρωντα.

Αλλης νοοτροπίας άνθρωποι. Τόπαμε.

Για μια φορά όμως είμαι ευχαριστημένη που είμαι απο αυτή την άλλη κουλτούρα που σέβεται τους νεκρούς.

13 σχόλια:

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Μακάβριο και αντιπαθές, είναι η αλήθεια (νομίζω το ξανασυζητήσαμε) - κι εγώ προτιμώ που ανήκω σε "τούτη" (πoιά;) την κοινωνία - αλλά δεν ξέρω αν χαρακτηρίζεται ως ασέβια...

An-Lu είπε...

Τους σέβεται "τούτη" η κονωνία;;;; Επέτρεψέ μου να αμφιβάλλω...

ELvA είπε...

Δεν ειναι θεμα ευσεβειας η ασεβειας Μαρινα. Ειναι θεμα διαφορας κουλτουρας. Εμεις στην Ελλαδα δεν θεωρουμε καλο να γινεται ο νεκρος κατι απο..σουβενιρ, γιατι εχουμε αλλη αντιληψη περι πενθους. Παντως προτιμω τις κηδειες οπου μπορω να καταλαβω τι λεγεται για τον θανωντα και τη ζωη του και οχι μια ..'μαυρη μαυριλα πλακωσε' οπως συνηθως γινεται σε εμας και δεν καταλαβαινεις και πολλα. Επισης στο εξωτερικο εχει δικαιωμα ο καθενας να διαλεξει και πολιτικη κηδεια, αν θελει, στην Ελλαδα, ομως, ΝΙΞ! :(

Skouliki είπε...

εγω νομιζω σεβομαστε τον καθε νεκρο μεσα απο τις αναμνησεις μας οποτε το τι κανουμε σαν πραξη εχει να κανει με τα ηθη και εθιμα της καθε χωρας ..

Marina είπε...

Darthiir, ακριβώς τα ίδια πράγματα που γράφεις "μακάβριο και αντιπαθές" είπε ο Κ για τον σελιδοδείκτη όταν τον πήρε στα χέρια του. Δεν είναι ασέβεια, στο τέλος-τέλος τι είναι "ασέβεια", ο κάθε ένας αλλιώς την ονοματίζει. Ηταν απλά ένα πολιτισμικό σόκ!

An-Lu, θα έκανε η μητέρα σου τον μπαμπά σου μπρελόκ; Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που έρχομαι σε επαφή με τέτοια συμπεριφορά!! Γνωρίζω αρκετούς καθολικούς και προτεστάντες, κανείς ποτέ όμως δεν διαννοήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο στους νεκρούς της κάθε οικογένειας. Ενοχλήθηκα πάρα πολύ.

Elva, στο θέμα ταφής και ακολουθίας η Ελλάδα είναι πίσω. Είμαι υπέρ της καύσης, και ο συγκεκριμμένος φίλος μας αποτεφρώθηκε σύμφωνα με την επιθυμία του. Τέτοιες πολυτέλειες αργούν για την Ελλάδα.

skouliki, πραγματικά οι αναμνήσεις μας δένουν με τους αναχωρούντες. Οσο για τα έθιμα της κάθε χώρας δεν θα τόλεγα ότι συνηθίζεται στον Χριστιανικό κόσμο να μετατρέπουν τους αποδημήσαντες σε πόστερ, σου βέρ κλπ και να τα στέλνουν ταχυδρομικά στους φίλους που τους ήξεραν ήξεραν..

http://despoinasdecoupage.blogspot.com είπε...

καλέ... αγριεύτηκα. Και τα πήρα άγρια!!! Γνωρίζω ανθρώπους του εξωτερικού, καθολικούς, αυτό... πρώτη φορά το ακούω! Μπορεί να μην είναι σαν και μας, που...ακόμα στα χωριά ο νεκρός μένει στο σπίτι του, και τον ξενυχτάνε οι δικοί του, αλλά.. αυτό το χάλι; άκου... μπρελόκ! Αν την γνώριζα, θα τις τα έσουρνα κανονικά. Είναι για πολλές φάπες η τύπισσα.

snikolas είπε...

den ksero ti na po... to eixame pei kai thn allh fora, den mporeis na ksereis ti skeftetai h allh pleura. emas mas fainete tragiko kai paralogo alla gia ekeinous mallon einai to fusiologiko. isos telika einai kalutero gia esas pou apofasise na kopsei desmous h gunaika tou.

patsiouri είπε...

Εγώ πάντως σοκαρίστηκα με την "Πρόβα Κηδείας..."

Giorgia_is_coming_to_town είπε...

Φρίκαρα επίσης. Ας επέλεγε τουλάχιστον να στείλει μια φωτογραφία του πριν αρρωστήσει. Το σελιδοδείκτης πάλι, μην το συζητήσουμε.

Jason είπε...

Τρομακτικό...

So_Far είπε...

Συγνώμη που θα το πω έτσι έξω από τα δόντια, αλλά η γυναίκα του είναι ψυχικά ασθενής..
ούτε άλλες κουλτούρες, ούτε άλλες νοοτροπίες δικαιολογούν την εκτύπωση σε bookmarks ή τις εικονικές κηδείες σε αίθουσες ξενοδοχείων..

Αν μάλιστα θέλεις και τη γνώμη μου, καλύτερα που δεν θέλει να ξαναδεί κανέναν , γλιτώνετε από συσσωρευμένη ψυχασθένεια που δε νομίζω ότι αντέχεται εύκολα

ΥΓ Άλλο οι φίλοι μας, άλλο οι συνοδοιπόροι/σύντροφοι/σύζυγοι στις ζωές τους

Ανώνυμος είπε...

shadowy http://gotuc.net/members/Bariatric-Surgery/default.aspx thecouncil http://gotuc.net/members/Electric-Blankets/default.aspx equilibria http://blogs-new.bestfriends.org/members/Furnace-Filters/default.aspx locates http://blogs-new.bestfriends.org/members/Vending-Machines/default.aspx otadecember http://blogs-new.bestfriends.org/members/Kitchen-Cabinets/default.aspx rouba http://blogs-new.bestfriends.org/members/Slipcovers/default.aspx oshkoshjohn http://blogs-new.bestfriends.org/members/Polar-Monitors/default.aspx ajami