Τετάρτη, Ιουλίου 02, 2008

Νέο ξεκίνημα απο Θεσσαλονίκη

Εχω χαθεί απο τα τρεξίματα και τις εντυπώσεις. Για τρείς μέρες είχα τους Ιρλανδούς στο σπίτι, τη μάνα και το αγοράκι μόνο. Εκείνη που έκανε τον νεκρό της σύζυγο σελιδοδείκτη και μας τον έστειλε. Εχω γράψει γι' αυτό πρίν. Αυτές τις 3 μέρες τα συναισθήματά μου με λούζανε μαζί με τις προκλήσεις της πραγματικότητας. Εκεί όπου άλλα ακούς να λένε, άλλα βλέπεις και άλλα ψυχανεμίζεσαι. Εκεί όπου η πραγματικότητα γίνεται στυγνή και συνάμα λυσσαλέα αφύσικα κατατρεγμένη. Οι εντυπώσεις καρφώθηκαν μέσα στο μυαλό μου, προσωρινά θα τις βάλω στη κατάψυξη. Θα βγούν και θα τις αναλύσω μαζί σας. Οχι όμως τώρα. Δεν μπορώ να καταστρέψω το τώρα μου.
Ετοιμάζομαι για ολιγοήμερες διακοπές. Ποτέ μου δεν μ' αρεσαν οι διακοπές των 30 ημερών όπου αράζεις κάπου, ξεκουράζεσαι, διασκεδάζεις και τελικά βαριέσαι. Προτιμώ τις μικρές αλλά πλούσιες σε εικόνες και εμπειρίες αποδράσεις, μου έχει μείνει φαίνεται το χούϊ απο τα επαγγελματικά ταξείδια. Χούϊ είναι αυτό, όχι παίξε - γέλασε.
Εχω δύο χρόνια να ανέβω στη Θεσσαλονίκη, είναι η αγαπημένη μου πόλη. Τη προτιμώ απ' ολα τα νησιά του Αιγαίου, απ' ολες τις πόλεις της ενδοχώρας. Αισθάνομαι σαν να ανήκω στα τείχη της, , στα φροντισμένα παρτέρια, στην θέα του Λευκού Πύργου, στα ουζερί και στο τσίπουρο που σερβίρεται σε νεροπότηρο. Δεν είμαι Θεσσαλονικιά, εν τούτοις σαν πατρίδα μου τη νοιώθω. Είμαι αυτό που αισθάνομαι. Είναι οι άνθρωποι, οι άγνωστοι μαγαζάτορες που χαμογελούν στους περαστικούς επειδή έχουν ζεστή καρδιά. Μου λείπει η απλότητα της πόλης. Βαρέθηκα τους δήθεν πολιτισμένους, ψαγμένους Αθηναίους - χέστε με παιδιά.
Βεβαια η Θεσσαλονίκη έχει και ανάγωγους οδηγούς που άμα βλέπουν αθηναϊκές πινακίδες αρχίζουν τις βρισιές και τα φάσκελα. Τα ίδια και χειρότερα κάνουμε και εμείς όταν βλέπουμε τουρίστες απο την επαρχία. Φαίνονται σαν μύγες μές το γάλα. Φάσκελα δίνουμε, φάσκελα τρώμε, μιά χαρά ισορροπία.

Χθές πήγα στη δανειστική βιβλιοθήκη και δανείστικα ένα βιβλίο της Σλαβένκας Ντράκουλιτς "Σαν να μην είμαι εγώ", εκδ. Ελληνικά γράμματα, με σκοπό να το πάρω μαζί μου στη Θεσσαλονίκη. Αστεία πράγματα. Το διάβασα μέσα σε 2 ώρες μονοκοπανιά τη νύχτα. Δύσκολο βιβλίο. Μιλάει για πράγματα που δεν θέλουμε να ακούμε, πόσο μάλλον να βλέπουμε. Στο πόλεμο της Βοσνίας το '92, όταν οι Σέρβοι έβαζαν τις αιχμάλωτες γυναίκες σε στρατόπεδα και τις βίαζαν-βασάνιζαν-σκότωναν ομαδικά για μήνες. Μία δασκάλα επέζησε της ατίμωσης και της ψυχικής απαλλοτρίωσης. Εκανε και παιδί αγνώστου πατρός. Κατα τ' αλλα η Ελλάδα πάντα υποστήριζε και υποστηρίζει τους Σέρβους. Ξέρω, ξέρω, τα πολιτικά κλπ κλπ. Η ντροπή όλη δική μας.

Δεν θα πάρω βιβλίο στη Θεσσαλονίκη, μόνο το πρόγραμμα που έφτιαξα, χάρτες και σταυρόλεξα. Και τη ψηφιακή.
Θέλω κάτι καινούργιο , αρκετά αναλώθηκα ψάχνοντας μέσα στις καρδιές των άλλων.
Καλό μας ταξείδι και...εις το επανιδείν.

18 σχόλια:

Unknown είπε...

Χμμμμφφφττττ...
Καλά να περάσεις στην ΠάνωΠόλη {μου :(((}....

νατασσΆκι είπε...

Να περάσεις καλά -μην ξεχάσεις να φωτογραφίσεις ό,τι όμορφο δεις! :)

Φιλιά, καλές διακοπές ;)

Marina είπε...

Darthiir, όταν θα πάω στο Χατζή, ό,τι φάω θα είναι στην υγειά σου
;-)

Nατασσάκι, βεβαίως και θα βγάλω φωτογραφίες. Και όχι μόνο τοπία, τώρα πειραματιζομαι και με ανθρώπους.

Unknown είπε...

Το πρόβλημα όμως είναι πως θα είναι στην κοιλιά σου :ppp

(Χτύπα μια ρετσίνα στο ταβερνάκι απέναντι από το γιεντί - πάνω πάνω - στην υγειά μου και συνόδεψέ τη με μπορυγιουρντί)

An-Lu είπε...

Καλή ξεκούραση ;-)

Ανώνυμος είπε...

Καλά να περάσεις, να ξεκουραστείς και λίγο. Αλλά κοίτα να ξεσαλώσεις και λίγο...!

patsiouri είπε...

To '92...
Το επόμενο κείμενο που θα διαβάσεις θα στο στείλω με mail, προς το απρόν καλή διασκέδαση!

ci είπε...

Μερικά σιροπιαστά και για εμάς τους πονεμένους:Ρ
Καλά να τα περάσεις!

Julia_Dream είπε...

Να περασεις όμορφα Μαρίνα! Να ξεκουραστείς ψυχικά και να γεμίσεις ομορφες εικόνες.

So_Far είπε...

Να περάσετε τέλεια !
Πολλά φιλιά

Giorgia_is_coming_to_town είπε...

Δεν κάνετε μια προσπάθεια να περάσετε προς τα εδώ, με τις παλιές ταυτότητες?? Μπορεί και να πιάσει! Οπως και να 'χει, φάε βεζύρ παρμάκ στον Χατζή και για μένα. Πολλά φιλιά!

snikolas είπε...

Μάλιστα… εμείς εδώ ψηνόμαστε και περιμένουμε πως και πώς να έρθει το ΣΚ για να την κάνουμε με ελαφρά από την πόλη και εσύ θέλεις να έρθεις εδώ; Θα με τρελάνεις…

Σοφία είπε...

Να περάσεις τέλεια! Για τους Σέρβους έχω από χρόνια της αμφιβολίες μου, κι ας κάνουν όλοι στην Ελλάδα λες και είναι αδερφοί μας. Τεσπα.

Marina είπε...

Χαίρετε, χαίρετε γυρίσαμε χθές μέσα στη καλή χαρά αλλά και με τα προβλήματα που μας προέκυψαν.

Marina είπε...

Natassaki, ευχαριστώ για τις ευχές, ήταν όντως καταπληκτικά. Εβγαλα γύρω στις 300 φωτογραφίες, θα βγάλω τις καλύτερες στο πανοράμιο μόλις βρώ χρόνο να τις κατεβάσω.

Darthiir, Τρείς μέρες έμεινα Θεσσαλονίκη και έκανα 7 επισκέψεις στον Χατζή. Που έχει ανοίξει κατάστημα ΚΑΙ στη Σοφούλη. Και που ανοίγει στο Σύνταγμα οσονούπω, όπως μου είπαν. Για να χαρείς σου λέω ότι δεν έφαγα σχεδόν κανένα απο τα γλυκά του- έχω αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, εν τούτοις ΤΑΡΑΞΑ κάτι κρέμες που είχε και λουκούμια. Πήρα 2 κιλά μόνο απο τον Χατζή.

An-lu, Lianne,So far ευχαριστώ πολύ. Δεν ξεκουραστήκαμε σχεδόν καθόλου γιατί τρέχαμε..σε διάφορα μέρη π.χ. Εδεσσα, Νάουσα, Κιλκίς..αλλά ήταν πολύ όμορφα και κυρίως δροσερά. Ηρθαμε Αθήνα και πέσαμε σαν τα κοτόπουλα απο τον καύσωνα.

Marina είπε...

Patsiouri΄, άρα να περιμένω το mail σου..

Citronella, σίγουρα τα κιλάκια τα πήρα, σύνολο 3. Πολύ σαλάτα με βλέπω να μασουλίζω.

Georgia, ούτε με σφαίρες δεν προλάβαμε για Βουλγαρία. Θα σου τα γράψω. Μιά άλλη φορά (αφού αποφασίσουμε να βγάλουμε ταυτότητες είμαστε βλέπεις King&Queen Procrastinators)

snikolas, Που είσαι και ψήνεσαι; Γιατί όταν φθάσαμε τη Πέμπτη Θεσσ., ξεπαγιάσαμε είχε ψύχρα και την Παρασκευή έβρεξε. Τάμα τόχουμε κάθε χρόνο που ερχόμαστε να βρέχει και να τουρτουρίζουμε. Το σόκ το φάγαμε όταν φθάσαμε Αθήνα, με καύσωνα σήμερα, κοντεύω να τελειώσω και το πρωϊ ήμουνα στους δρόμους..

Σοφία, καλά κάνεις και έχεις αμφιβολίες για τους Σέρβους, είχα και εγώ απο παλιά αλλά με το βιβλίο αυτό δικαιώθηκα. Δεν μπορεί ολόκληρη Ευρώπη, όλος ο κόσμος να έχει να το λέει για την ιδιαίτερη σκληρότητα των Σέρβων πρός τους αμάχους και η Ψωροκώσταινα να τους θεωρεί "αδέλφια μας". Ολα μαγειρεύτηκαν απο ορισμένους, πού είχαν οφέλη απο τους Σέρβους, Ελληνες και σέρβιραν τα περί αδελφοσύνης στον λαουτζίκο.
Δές και εδώ
http://politicsgr.com/forum/showthread.php?t=1449

Unknown είπε...

Μα το κατάστημα στη Σοφούλη δεν είναι καινούργιο ... :s

Καζαντιμπί έφαγες;

Psipsinel είπε...

kalo taxidi!