Κυριακή, Ιανουαρίου 18, 2009

Ω! Τι κόσμος μαμά!

Το βίντεο το είδα για πρώτη φορά στο μπλόγκ του Αθήναιου και τρόμαξα.


Ενα παιδί σε κάποια κατεστραμμένη πόλη, παίζει μπάλλα με ένα ανθρώπινο κρανίο. Κανένα δυνατό συναίσθημα δεν ήρθε να με ταράξει, μόνο ένα σφίξιμο. Οχι για τις συρράξεις, όχι για τα έθνη που δημιουργούνται και αλληλοσπαράσσονται, οχι για τους συνεχείς πολέμους που ο ένας προκαλεί στους άλλους για το χρήμα, όχι για τους αμάχους που θυσιάζονται συνεχώς για αγώνες χωρίς ινδάλματα, χωρίς αιτίες και χωρίς λύτρωση.
Ο Αθήναιος τα λέει καλύτερα απο μένα στο κείμενό του, το οποίο ασπάζομαι.

Είναι σκληρό να βλέπω το αιώνιο παιδί που βρίσκει τρόπους να παίξει μέσα στα χαλάσματα και να κλωτσήσει οτιδήποτε μοιάζει με μία απλή μπάλλα. Το παιδί που δεν φρίττει με το σχήμα της "μπάλλας", που έμαθε να μη φρίττει, που το έμαθαν οι πράξεις άλλων να αποδέχεται τη φρίκη, να αδιαφορεί γιατί τίποτα δεν μπορεί να κάνει στην ηλικία που είναι για να τη σταματήσει και συγχρόνως να τη χρησιμοποιεί πρός ώφελός του - λίγες στιγμές χαράς.
Το παιδί που θέλει να ζήσει, να χαλαρώσει, να βρεί τρόπους να συνεχίσει τη ζωή του, χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα μιάς φρίκης..μέσα στον κόσμο που η ανθρωπότητα του προτείνει σαν μέρος του μέλλοντός του.
Τι να πιστέψω μετά, ε;

9 σχόλια:

phlou...flis είπε...

Είναι απίθανο να έβαλε το παιδί ένας "δημοσιογράφος" να το κάνει αυτό; Εχουμε δει τόσα και τόσα

Marina είπε...

Ακόμη και κ'αποιος άλλος να έβαλε το παιδί να το κάνει, ακόμη κι άν είναι μποντάζ, η ιδέα δεν είναι λιγώτερο λυπηρή?

Ανώνυμος είπε...

Αν προσέξεις την κίνηση του αντικειμένου, θα δεις μια ελαστικότητα που δεν μπορεί να έχουν τα οστά του κρανίου.
Μάλλον πρόκειται για κάτι ψεύτικο.
Αλλά τότε είναι ακόμα χειρότερο!
Mαζί με τον εθισμό στην ασέβεια του νεκρού, υπάρχει και η απάτη των ΜΜΕ, για το χρήμα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όταν τα παιδιά συνηθίζουν στην ιδέα του θανάτου, όταν τον θεωρούν καθημερινό θέαμα, τότε έχουμε καταστρέψει τον κόσμο μας.

ELvA είπε...

Μα εχουμε, ΗΔΗ, σε πολλα μερη, καταστρεψει αυτον τον κοσμο και στα υπολοιπα που απεμειναν φροντιζει και
η TV, αλλα και αλλα ΜΜΕ
να προκαλουν ισης ποιοτητας
...ανηκεστον βλαβη! :(

Unknown είπε...

Η αλήθεια να λέγεται, πιστεύω πως ο Σωτήρης έχει απόλυτο δίκιο γιατί ένα παιδί έχει σε τελευταία ανάλυση πολλές φοβίες να ξεπεράσει μέχρι να παίξει μεένα κρανίο ανθρώπου.
Οι άγγλοι στρατιώτες όμως δεν τις είχαν κάτι αιώνες πριν. Αυτό μάλλον θα πρέπει να μας προβληματίσει σε σχέση με το πότε και πως διαλύονται οι αναστολές...

Ανώνυμος είπε...

ψευτικο (το βιντεο) ή αληθινο, μου ειναι αδιαφορο: σημασια εχει οτι εκφραζει μια πτυχη της αληθειας. Ο πολεμος ειναι τροπος ζωης...

patsiouri είπε...

Όντως, δεν είναι λιγότερο φρικιαστικό αν είναι μοντάζ...θα μπορούσε να συμβεί κάλλιστα...εδώ συμβαίνουν άλλα κι'άλλα...

Ra Ma είπε...

Αληθινό ή ψεύτικο, σημασία έχει πως η βία και ο θάνατος είναι στη καθημερινότητα αυτών των παιδιών, παίζουν, μεγαλώνουν μαζί και δημιουργούν τους αυριανούς μαχητές.