Σάββατο, Ιανουαρίου 24, 2009

Ανύπαρκτες οικογένειες

Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να βγεί ένα πιστοποιητικό γεννήσεως; Απο πολύ απλό - τηλεφωνείς στο ΚΕΠ, δίνεις τα στοιχεία σου και σου έρχεται το πιστοποιητικό έως απίθανα δύσκολο αν έχει χαθεί η οικογενειακή μερίδα.
Η κα Π, έχασε τη ταυτότητά της. Ταυτότητα που την είχε απο το 1964. (Δεν την άλλαζε με τίποτα, γιατί η φωτογραφία την κολάκευε, άσχετο βέβαια που δεν της έμοιαζε καθόλου..λεπτομέρεια.) Ευτυχώς υπήρχε φωτοτυπία. Απο τοτε που ξεκίνησε ο μαραθώνιος του πιστοποιητικού γεννήσεως για την έκδοση νέας ταυτότητας, έχουν περάσει 10 μέρες. Δεν βρίσκουμε πουθενά τα οικογενεικά της στοιχεία, τη μερίδα της.
Η κυρία είναι γεννημένη στο Ναύπλιο απο Ναυπλιώτη πατέρα και παπού. Προπολεμικά ζούσε εκεί, πήγε στο σχολείο, αλλά παντρεύτηκε στην Αθήνα, έναν Κερκυραίο. Η ημερομηνία γεννήσεώς της δεν είναι σωστή. Τρείς εκδοχές υπάρχουν, η φωτοτυπία της χαμένης ταυτότητας δίνει ημερομηνία Α, το διαβατήριο μιά άλλη ημερομηνία Β, το εκλογικό βιβλιάριο την Γ, εκδοχές που όλες μαζί μπορεί να είναι και λάθος. Η ίδια ξέρει πότε γεννήθηκε, τα χαρτιά όμως λένε άλλα. Στην αρχή γελάσαμε, μετά ..μας κόπηκε ο βήχας, τώρα δεν γελάμε καθόλου.
Ο Δήμος Ναυπλιέων δεν την βρίσκει πουθενά στα αρχεία του, δεν βρίσκει ούτε τους γονείς της, ούτε τίποτα. "Μετέφερε τα δικαιώματά της αλλού, ίσως στη μερίδα του συζύγου", μου είπαν και με ξεπέταξαν. Ο Δήμος Κερκυραίων - του συζύγου - βρήκε τη μερίδα του νεκρού ανδρός της, αλλά διαπιστώσαμε ότι δεν είχε μεταφέρει τα δικαιώματά της στη Κέρκυρα. Ούτε στο Δήμο Αθηναίων είναι. Απο το 1952 έως το 2000 ψήφιζε στη περιοχή που κατοικούσε, μετά όμως άλλαξε ο νόμος για τους ετεροδημότες που δεν είχαν μεταφέρει τη μερίδα τους και σβήστηκε και απο τους εκλογικούς καταλόγους. Στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της που πήγα, ο υπεύθυνος κύτταξε τη φωτοτυπία και μου είπε ότι ο αριθμός δημοτολογίου είναι ψευδής "τότε τα κάνανε αυτά, ότι τους κατέβαινε γράφανε. Θα είναι και αυτή σαν τους ανύπαρκτους. Βάλτε ένα δικηγόρο να βρεί άκρη".
Πήγα στο Δημαρχείο της περιοχής της και σκεφτήκανε, ότι μιά και δεν μπορούμε να της βγάλουμε ταυτότητα με το γνωστό τρόπο, να της ανοίξουμε νέα μερίδα, να την ξαναγράψουνε στους καταλόγους βάσει πολιτικογράφησης. Ζητάνε:
α) Πιστοποιητικό γεννήσεων των γονέων της (Πέθαναν το 1950 και 1973 αντίστοιχα απο γηρατειά). Χαρτιά γεννήσεως κλπ έχουν πεταχτεί.
β) Ληξιαρχική πράξη γέννησης της κας Π (προπολεμική-μπορεί να χάθηκαν τα στοιχεία)
γ) Πιστοποιητικό βάπτισης (σε όποια εκκλησία την είχαν βαφτίσει - δεν θυμάται, δεν ξέρει)
δ) Πιστοποιητικό γάμου (όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία της - δεν θυμάται αν παντρεύτηκε το 1948, το 1949, ή το 1950, την εκκλησία όμως τη θυμάται). Αυτό είναι ένα στοιχείο αλλά μόνο του δεν φτανει, χρειάζονται και τα άλλα 3 πιο πάνω.
Τα χαρτιά όμως που μου ζήτησαν ΠΟΥ θα τα βρώ, αφού όλη η μερίδα της δεν υπάρχει στα αρχεία του κράτους, οεο;;;;;;;
Εντάξει θα βάλουμε ένα δικηγόρο, όμως η κα Π έχει αφηνιάσει, που τη σβήσανε. Κάθεται και θυμάται τις διάφορες "ευεργεσίες" που ο πατέρας της είχε κάνει για τη πόλη του Ναυπλίου (ήταν δικηγόρος), κάθε ευεργεσία συνοδεύεται και απο μιά κατάρα, τους πήξους τους δείξους που έσβησαν τα ονοματά μας.. μετά θυμάται τον οικογενειακό τους τάφο, "τι να γίνονται τα κοκκαλάκια των γονιών μου"..(επ΄αυτού ξέρω αλλά δεν μιλάω. Ο τάφος δεν υπάρχει πιά στο όνομά τους, έχει δοθεί σε άλλους, τα κοκκαλάκια των γονιών της ανακατεύτηκαν με τα κοκκαλάκια άλλων μιά ωραία σούπα- αμα το μάθει θα γίνει βαπόρι) , απο τη μιά κλαίει και απο την άλλη βρίζει τους κουφιοκέφαλους υπαλλήλους του Δήμου, που παίρνουν τις θέσεις ανάλογα με το δείκτη ηλιθιότητάς τους.
Εν συντομία, η ζωή στο σπίτι έχει γίνει κόλαση. Ετσι για να γλυτώσω, βρίσκομαι συνεχώς στους δρόμους.

13 σχόλια:

phlou...flis είπε...

καμιά φοράσυμβαίνει και στα καλύτερα ...σπίτια, sorry, υπηρεσίες. Γι αυτό και τον ονόμασαν "δαίμων του τυπογραφείου", ή "το διαβολάκι mouse" ή ...

An-Lu είπε...

Μου τα 'λεγες και δεν τα πίστευα!!!!

υγ Ολοκληρωσα τα της μάσκας επιτέλους!

Σοφία είπε...

Ωχ ωχ! Καλά ξεμπερδέματα εύχομαι!

snikolas είπε...

Φαντάζομαι πως θα βρεθεί λύση και εύχομαι πραγματικά να μην μάθει για τον οικογενειακό τάφο.

Crazy Tourists είπε...

Ωχ ωχ!! Στο σπίτι; Ωχ ωχ!! Καλά ξεμπερδέματα!!

Τρελοτουρίστρια

Tanila είπε...

Ειδυλλιακά περνάτε κι εσείς βλέπω

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς χάθηκε. Μάλλον, κάτι έκανε κάποτε η κυρία και έχουν χαθεί. Στο εθνικό δμηοτολόγιο δεν τη βρήσκουν πουθενά;

Ανώνυμος είπε...

στο Ελλαντα του 2009 ντεν χανουμε τιποτι. Ξαναψαξτε αργκοτερα...

panagiota είπε...

Ωραίο πάρτι σου οργάνωσε η κυρία Π....Χορεύεις σε όλους τους ρυθμούς!

Υπομονηηηηηηηηηηηη

patsiouri είπε...

Αμαν...πέρα από την πλάκα όμως είναι τραγικό. Τι γίνεται ρε παιδιά σ'αυτές τις περιπτώσεις???
Δε μπορεί κάποιος να μας πει????

Unknown είπε...

Μα τί λες παιδάκι μου; Είναι άγνωστη στο σύστημα και θα βάλει δικηγόρο για να γίνει γνωστή; Εδώ άλλοι θα πλήρωναν για να σβηστούν από τα κατάστιχα!!!

Ανώνυμος είπε...

Έχουν αλλάξει βιβλία στον αρχικό Δήμο εν προκειμένω του Ναυπλίου και τα παλιά τα έχουν εξαφανίσει. Τα χαρτιά από τις εκκλησίες θα τα βρείτε. Οι παπάδες είναι τακτικοί. Τα άλλα αν έχουν πετάξει τα χαρτιά τα βιβλία και όλα δύσκολο να τα βρείτε. Ίσως να πρέπει να γίνει δικαστήριο να εξεταστούν μάρτυρες και η ίδια να βγει απόφαση που θα καθορίζει τα βασικά όνομα επώνυμο ημερομηνία γέννησης κλπ. και να αποκτήσει χαρτιά. Τα στοιχεία της τα έχει μεταφέρει σίγουρα στην Κέρκυρα αν έχει παιδιά. Δηλ. πάει ως εξής: όταν η γυναίκα παντρεύεται καταχωρείται στην οικογενειακή μερίδα του άντρα που κι αυτός με τη σειρά του φεύγει από τη μερίδα των γονέων του αν δεν έχει φύγει νωρίτερα. Με άλλα λόγια με το γάμο δημιουργείται νέα οικογενειακή μερίδα. Μετά τα παιδιά που γεννιούνται καταχωρούνται από κάτω. Αυτή πρέπει να ψάξει να βρει. Αν δεν έχει παιδιά και τα άφησαν τούμπανα εν καιρώ πολέμου τότε τα πράγματα είναι ζόρικα. Τι να σου κάνει κι ο δικηγόρος? Τον αρουραίο να ψάχνει στα υπόγεια μήπως και βρει τίποτε? Μόνο το δικαστήριο μπορεί να σου κάνει αν χρειαστεί αλλά τα στοιχεία πρέπει να του τα πάτε εσείς.

Marina είπε...

Ο δικηγόρος είπε να στείλει χαρτί ο Δήμος Ναυπλιέων ότι την τάδε κυρία (που φέρεται να είναι γεννημένη τότε,δεν την έχουν στους καταλόγους τους. Με αυτό το χαρτί θα πάω τη Δευτέρα στην Αστυνομία και ευελπιστώ να βγάλει νέα ταυτότητα.