Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2010

Τσίρκο...με φάλαινες!

Παλιά είχαμε τους αρκουδιάρηδες, αθίγγανους που έχοντας "εξημερώσει" και "εκπαιδεύσει" αρκούδες που έπιαναν, τις γύριζαν στους δρόμους δεμένες με αλυσίδες και φιμωμένες.. και τις έβαζαν να χοροπηδάνε στους ήχους απο τις πίπιζες ή τα ντέφια..να τις βλέπει ο κόσμος και να ρίχνει λεφτά!.. Και να τα μαζεύουν οι τσιγγάνοι!
Πιάνανε τα αρκουδάκια απο μικρά, τα βάζανε σε κλουβιά με μεταλλικό πάτο, τον οποίον ζέσταιναν και αναγκαστικά οι αρκούδες χοροπήδαγαν για να μη κάψουν τις πατούσες τους..την ίδια στιγμή τους έπαιζαν και το ντέφι, ώστε να συνδυάσουν το χοροπήδημα με τους ήχους..
Η απάνθρωπη αυτή εκμετάλλευση δεν γινόταν μόνο στις αρκούδες αλλά και στις μαϊμούδες..και γενικά σε πολλά ζώα των τσίρκων... τα οποία σιγά-σιγά άρχισαν να αφαιρούν απο το πρόγραμμά τους τη σύλληψη και "εκπαίδευση" αγρίων ζώων....και οι αρκουδιάρηδες..σταμάτησαν τελικά να κυνηγάνε αρκούδες.. επειδή πέσανε επάνω τους οι νόμοι και τα περί δικαιωμάτων των ζώων.

Είναι κάποια χρόνια τώρα που στην Αμερική ανθεί ένα άλλο είδους τσίρκο, με κήτη αυτή τη φορά που το ομομάζουν Seaquarium. Ενα γιγάντιο ενυδρείο μέσα στο οποίο φάλαινες και δελφίνια "εκπαιδεύονται" να κάνουν νούμερα πρός τέρψη των θεατών (οικογένειες με παιδιά κυρίως) που πάνε να κάνουν χάζι και φυσικά πληρώνουν εισιτήριο!.


Ετσι τα ελεύθερα αυτά πλάσματα αναγκάζονται να εκτελούν τις οδηγίες..για έναν κουβά ψάρια. Περιορισμένα σε πισίνες, μετατρέπονται σε ζώα του τσίρκου..γιατί κάποιοι μοντέρνοι αρκουδιάρηδες..το είδανε αλλιώς.. Και αν καμμιά φορά κανένα κήτος φάει και κάποιον εκπαιδευτή τότε γίνεται βαβούρα..φταίει η όρκα. Θα την βάλουν τιμωρία, τη βάλανε ήδη σε απομόνωση!!. Και την αρκούδα την έδερναν με ραβδιά, παλιά. Και αν λέγανε τους αρκουδιάρηδες απολίτιστους και εκμεταλλευτές τότε...τι λένε για τους Αμερικάνους του τώρα..που πάνε και τα παιδιά τους σε τέτοια μέρη... να βλέπουν και να μαθαίνουν πώς να βασανίζουν.. έξυπνα πλάσματα!

Τα άγρια ζώα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ,

Κανείς δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τα παγιδεύει ή να τα εκτρέφει για όφελός του.

Διαφωνώ κάθετα για αυτό το νέο είδος τσίρκο. Θεωρώ ότι είναι..



ΑΙΣΧΟΣ

11 σχόλια:

ELvA είπε...

Kαλησπερα Μαρινα!
Ποσο δικιο εχεις για το αισχος τετοιων θεαματων που δηθεν αντικαθιστουν το παλιο τσιρκο..
Η ουσια ειναι ιδια και συμφωνω οτι πρεπει να καταργηθουν, επειδη σε κανενα ζωο δεν αρεσει να ζει φυλακισμενο!

Καλο σου βραδυ!

An-Lu είπε...

Όντως...ο "πολιτισμός" έχει πολύ δρόμο ακόμα για να γίνει άξιος του ανόματός του...

KitsosMitsos είπε...

Κάποια όντα δεν είναι προς εκπαίδευση. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις φάλαινες...

vasvoe είπε...

συμφωνώ..... αν θέλουν οι γονείς να δείξουν στα παιδιά τους την άγρια φύση ας νοικιάσουν ντοκιμαντέρ... στην τελική αν είσαι πολύ τυχερός μπορείς να κάνεις διακοπές σε μέρη που μπορείς να κάνεις whale watching

phlou...flis είπε...

Να σου πω πως όταν διάβασα για τον άτυχο εκπαιδευτή, κατ' αρχάς σκέφτηκα πως ...έτσι γνωρίζει το κήτος εκ γενετής, να μη ξεχωρίζει θήραμα από εκπαιδευτές. Αλλά στη συνέχεια, λυπήθηκα τον εκπαιδευτή. Όμως, πόσο άδικο είναι να φυλακίζεις ένα κήτος;

kiki είπε...

Κι εγώ ενάντια σε τέτοια "θεάματα"...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έλα μου ντε. Πόσο δίκιο έχεις. Είδηση γίνεται ο θάνατος, αλλά κανείς δεν ασχολείται με το ίδιο το τσίρκο. Και άντε να είχαμε να κάνουμε με κάποιο ενυδρείο, με κάποιο ζωολογικό κήπο επιμόρφωσης και περιβαλλοντικής συμβολής σε τραυματισμένα κλπ ζώα, καλά θα ήταν. Όταν πρόκειται για επιδείξεις τύπου τσίρκο, τότε μάλλον έχουμε προβλήματα ψυχολογικής φύσης (σαδισμός)

Crazy Tourists είπε...

Και υποστηρίζουν ότι τα δελφίνια και οι φάλαινες το διασκεδάζουν κιόλας!!!
Καθόλου δε στενοχωρήθηκα που πέθανε η κοπέλα..Όπως δε στενοχωριέμαι και για τους ταυρομάχους που τραυματίζονται! Η βλακεία τους φταίει, όχι το ζώο!

Τρελοτουρίστρια

Μαγνολίτης είπε...

Καλά ρε παιδιά, αυτό μας μάρανε ή που κάνει η κάθε εταιρία πειράματα σε ζώα για προϊόντα της πλάκας; να πω για φάρμακα άντε και το δέχομαι, αλλά μιλάμε για άπειρα ζώα σε άπειρες δοκιμές.

Marina είπε...

Να διευκρινησω ότι δεν χάρηκα καθόλου που έχασε τη ζωή της η 40χρονη εκπαιδεύτρια. Ατυχία. Διαφωνώ όμως με το είδος της "δουλειάς της". Ας βρούν κάτι άλλο να κάνουν απο το διδάσκουν νούμερα σε αιχμαλωτισμένα πλάσματα.

u-hoo.gr/gianniskafatos είπε...

ν' αγιάσει το στομα σου, πού 'λεγε κι η γιαγιά μου!!!