Τετάρτη, Μαρτίου 24, 2010

Παρακρατικά

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή απο τις προσπάθειες των συμπολιτων μας, να μην δίνουν απόδειξη για τα είδη/υπηρεσίες που πουλάνε. Συνήθως αυτό γίνεται κάπου αλλού, μακριά απο εμάς, είμαστε πολύ καλοί και άγιοι, κάτω το Παρακράτος! Ναί; Δεν είναι καθόλου έτσι.
Γυρω σας κυττάχτε και σκεφτείτε ΠΟΙΟΣ αποφεύγει να σας δίνει απόδειξη. Είτε περνάει στην εφορία είτε δεν περνάει οφείλουν όλοι να τη δίνουν. Τα "χάλασε το μηχάνημα" και "μου τελείωσαν τα φύλλα του καρνέ"..είναι μπούρδες. Το τι θα την κάνεις την απόδειξη, δεν είναι του θέματος. Αν δεν περνάει στην εφορία πέτα τη. Ομως το να μη ζητάμε απόδειξη σημαίνει ότι κάποιοι "ξύπνιοι" δεν δηλώνουν αυτά που τους δίνουμε εμείς "τα κορόϊδα".
Χθές πήγα σε ένα κομμωτήριο. Οταν ήρθε η στιγμή να πληρώσω, δεν μου δίνει απόδειξη. Τη ζητάω. Μου λέει "δεν περνάει στην Εφορία" (αλλά περνάει στο ΠαραΚράτος ε; ) .
Κάνω πως δεν ακούω και την ξαναζητάω. Αρχίζει νευριασμένα και γράφει απόδειξη.
"Δεν λειτουργεί η ταμειακή μηχανή;" τη ρωτάω..
"Οχι, αυτή δεν είναι για εσάς είναι για χονδρικές πωλήσεις". Την αγριοκυττάω. Με περνάει για χαζή και μου λέει για χονδρικές πωλήσεις...τι χονδρικά πουλάει το κομμωτήριο..τις λάκ και τα ψαλίδια;
Κάθισα στούμπακας, ώσπου να μου κόψει την απόδειξη. Με αγριοκύτταγε, ξυνόταν, κλωθογύριζε...αλλά την έκοψε. Ευτυχώς είχε τα σωστά στοιχεία επάνω. Οχι σαν μία άλλη φορά που μου έτυχε, να αγοράσω μία τσάντα απο κάπου αλλου και η υπάλληλος να μου κόψει απόδειξη ταμειακής που έλεγε "κα Κ. Κολοκυθοπούλου, Φωτογραφικά είδη", ενώ πούλαγε μπλιχλιμπίδια, αξεσουάρ, τσάντες και φουλάρια!!!
Θυμώνω πάρα πολύ όταν βλέπω τη κατάντια της Ελλάδας μας. Δεν είναι οι γέροι μόνο που κλέβανε, είμαστε όλοι μας, απο μικρούς μας μαθαίνουν " ε ! τι έγινε! τώρα σιγά μη δώσουμε απόδειξη για το μανικιούρ, τον καφέ, για τα τσιγάρα", "απο μένα θα φτωχύνει το κράτος...εδώ βουτήξαν (κάποιοι άλλοι) εκατομμύρια"..και δώστου..να ταϊζουν το αδηφάγο παρακράτος - τη τσεπούλα τους.
Γι αυτό βρισκόμαστε εδώ που είμαστε τώρα.

8 σχόλια:

Flonsavardu είπε...

παρεμπιπτόντως είμαι σχεδόν σίγουρη ότι η απόδειξη του κομμωτηρίου περνάει μια χαρά στην εφορία. καλέ όλες τις αποδείξεις δεν τις περνάνε φέτος; πάλι το άλλαξαν και αυτό;

DaisyCrazy είπε...

Εμείς εδώ στην Κύπρο είμαστε πολύ χαλαροί σε σχέση με τις αποδείξεις. Τις εκδίδουν μεν τα μεγάλα καταστήματα κτλ αλλά και να μην τις πάρουμε δε μας καίγεται καρφί. Πολλές φορές άκουσα να παραπονιούνται οι έμποροι ότι κανένας δεν παίρνει την απόδειξη του. Δηλ. εμας το πρόβλημα τις περισσότερες φορές είναι η νοοτροπία του κόσμου που δεν παίρνει τις αποδεξεις, ακόμα κι όταν εκδίδονται κανονικά. Κι αυτό γιατί δεν χρησιμεύουν για την εφορία ή κάπου αλλού μόνο για εγγύηση σε περίπτωση συσκευών ή αν θες να αλλάξεις κάτι.

Όταν ήμουν φοιτήτρια στην ΑΘήνα κάθε φορά που ψώνιζα και μου έλεγαν είναι τόσα αλλά χωρίς απόδειξη είναι πιο λίγα δεχόμουνα γιατί ποτέ δε χρειαζόμουν την απόδειξη. Τώρα όμως συνειδητοποίησα γιατί το έκαναν. Για κείνους όπως σωστά λες ήταν μια μαύρη πώληση. Αν το είχα συνειδητοποιήσει τότε θα αντιδρουσα θέλω να πιστεύω διαφορετικά.

Meropi είπε...

Η απόδειξη του κομμωτηρίου όχι θα περνά στην Εφορία, αλλά περνά εδώ και χρόνια. Εμείς οι Έλληνες πρέπει να μάθουμε όχι μόνο να κόβουμε απόδειξη (αν είμαστε επαγγελματίες), αλλά και να ζητάμε απόδειξη (αν είμαστε καταναλωτές). Μόνο έτσι θα γίνουμε Κράτος. Παριστάνουμε τους πατριώτες και κλέβουμε το Κράτος οι περισσότεροι.

Marina είπε...

Flonsavardu, όλες οι αποδείξεις περνάνε, το είπανε κιόλας. Αλλά και να μην πέρναγαν οφείλουν να τις κόβουν, δηλώνοντας έτσι το πραγματικό τους κέρδος. Αν δεν σου δίνουν απόδειξη σημαίνει ότι αυτοί τα πιάνουν μαύρα ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ. Δεν βλέπω λοιπόν το λόγο γιατί να παρανομώ ηθελημένα.

DaisyCrazy, προφανώς στη Κύπρο σας έκοβαν τις αποδείξεις κανονικά και δεν τις παίρνατε επειδή δεν θέλατε. Αλλά σας τις έκοβαν.

Αυτό που περιγράφεις πιο κάτω το έχω ζήσει σε πολλά μαγαζιά..αν πληρώσετε (μετρητά εννοείτε) χωρίς απόδειξη σας κόβω ...τόσα απο το σύνολο. Να νομίζει ο πελάτης ότι κάνει οικονομία μη γνωρίζοντας τα περιθώρια που έχει το κατάστημα πώλησης (το αγοράζουν 15 ευρώ απο την βιοτεχνία και το πουλάνε 50. Ετσι άμα σου κόψουν 10 πάλι αυτοί κερδίζουν). Την έχω πάθει πολλές φορές στο παρελθόν έτσι..μεχρι που κάποιος μου άνοιξε τα μάτια. Επίσης να σου πώ ότι αυτό γίνεται ακόμη και τώρα σε ορισμένα είδη..τάχα συνομωτικά σου κάνουν την έκπτωση..και τα παίρνουν κάτω απο το τραπέζι. ΑΙΣΧΟΣ

Meropi, το ξέρω ότι περνάνε αυτές οι αποδείξεις. Αυτό που με ενοχλεί είναι η νοοτροπία των νέων αυτών παιδιών που απο τα 25 τους μάθανε να ταϊζουν τη τσεπούλα τους και να κλέβουν το κράτος. Κατα τ' αλλα δεν έχουμε λεφτά και κάποιοι μεγαλοκαρχαρίες τα πήραν.. ενώ τσίκι-τσίκι όλοι ροκανίζουμε.
Επίσης έχω δεί πολλές κυρίες να μη ζητάνε απόδειξη "να στηρίξουμε τα νέα παιδιά που άνοιξαν το μαγαζί" μαθαίνοντάς τα να μη δηλώνουν. Είναι κακό αυτό.

the anon(ο)mous mister blue eyes είπε...

Αντε πεεεέστα Marrina!

Τα έχουμε ροκανίσει όλα!

Αταίριαστος είπε...

Αυτή η κυρία μπορεί να βλέπει Παπαδάκη τα πρωινά που έχει κρεμάσει εδώ και καιρό την ταμπέλα "Φέρτε πίσω τα κλεμμένα" και θα φωνάζει "να πάνε να τα βρουν από αυτούς που τα έκλεψαν". Το ίδιο βέβαια θα κάνουν και εκατομμύρια "αθώοι" συμπολίτες μας.

Besixdouze είπε...

Εννοείται πως περνάει στην εφορία. Μου άρεσε πολύ το ύφος της πάντως που απάντησε πως δεν περνάει αμέσως μόλις τη ζήτησες ... έλεος!

An-Lu είπε...

Πάντως η αφεντιά μου εδώ και χρόνια μαζεύει απο παντού αποδείξεις, περνάνε-δεν περνάνε...ακόμα και στο Μπακού με μάθανε και που δίνουν ΠΑΝΤΑ αποδείξεις (μα πόσο άρρωστη είμαι, λες;!)