Κυριακή, Απριλίου 11, 2010

Η αγένεια ως τρόπος ζωής

Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί έως πάρα πολλοί άνθρωποι που συμπεριφέρονται περιφρονητικά και γενικά άσχημα στους γύρω τους. Ενώ παλιά ήταν μειονότητα, τώρα τείνουν να είναι η πλειοψηφία. Απαντώνται παντού, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις ηλικίες. Απο τους μικρούς που δεν σηκώνονται στα λεωφορεία για να κάτσουν οι ηλικιωμένοι/έγκυες μέχρι τους μεγαλύτερους που παρκάρουν όπου γουστάρουν εμποδίζοντας τους πεζούς, οι τελευταίοι των οποίων περπατάνε στο δρόμο πιά. Η ευγένεια και η σωστή συμπεριφορά είναι πλέον στο μείον και απαντώνται όλο και λιγώτερο.
Πέρα όμως απο τις κατηγορίες που ανέφερα υπάρχουν και οι σνόμπ, άτομα που έχουν κάνει την αγένεια ως τρόπο ζωής. Είναι αγενείς εκ πεποιθήσεως θεωρώντας ότι έτσι διαφοροποιούνται απο τον υπόλοιπο κόσμο, μη καταδεχόμενοι ίσως να ασχολούνται με τα γούστα και τις γνώμες των πολλών. Ας δούμε όμως τη λέξη "snob" ετυμολογικά, προέρχεται απο το λατινικό όρο "sine nobilitate (s. nob.) που σημαίνει «χωρίς τίτλο ευγενείας». Ετσι επειδή δεν έχουν τον τίτλο που πολύ θα τον ήθελαν..κάκιασαν και κάνουν τους αδιάφορους, κατακεραυνώνοντας όλους τους άλλους.. Οπως μου είπε πεί κάποιος "όλοι οι αποτυχημένοι συγγραφείς γίνονται αυστηροί κριτικοί λογοτεχνίας".

Εχουμε στην οικογένεια ένα τέτοιο τύπο..είναι απίστευτος. Τίποτα δεν τον ευχαριστεί και όταν μας επισκέπτεται προσφέρει άπειρο γέλιο με τους συνδυασμούς των ρούχων του. Μπορεί να είναι πολύ της μόδας και εμείς να κοιμώμαστε σε μυρωδάτους αγρούς..όμως οι παρδαλές γαλότσες δεν φοριούνται παντού..απο το χωράφι μέχρι τη γαμήλια δεξίωση..οχι, όχι, όχι και δεν πάει να το προστάζει η Πράντα! Η τα κουδούνια..Παλιά βάζανε στα προβατάκια κυπριά, κάτι μεγάλα κουδούνια για να χτυπάνε και αν ξεστρατίσει κανένα να το βρίσκουν οι βοσκοί.. τώρα είναι μόδα..τα φοράνε στο λαιμό, βραχιόλια..γκλάν γκλάν..οι γιαγιάδες ψάχνουν για το αρνί που τρύπωσε πισω απο τον καναπέ..
..και καλά τα ρούχα..
Διαφωνεί και κατηγορεί τα πάντα, όλοι είμαστε φραγκοφονιάδες, οι γυναικες σούργελα ντυσίματος, οι πόλεις απαίσιες διεθνώς, λές άσπρο-λέει μαύρο, ό,τι και να πεις σε κεραυνώνει ή ότι δεν ισχύει ή ότι είναι μπανάλ... Σε άλλη παρέα θα ασπαστεί το άσπρο σου, όταν όλοι λένε μαύρο. Χάνεις τα λόγια σου ό,τι κι αν πείς. Βλεπόμαστε για το πολύ 2 ώρες..μέχρι το τέλος της 2ης ώρας έχει πέσει βουβαμάρα..εξαντλήθηκαν όλα τα θέματα και σφαγιάστηκαν στο γόνατό του.. με μαχαίρι Πράντα βεβαίως βεβαίως..

"Μα πώς αντέχεις" με ρωτάει μιά φίλη μου..
"θα τον είχα πετάξει έξω κλωτσηδόν όταν σχολίαζε για τον ηλίθιο τρόπο που έφτιαξες τον νέο σου σπίτι" απο την άλλη έχει γούστο να τον ακούς να πετάει λάσπη..
ξέροντας ότι μάταια προσπαθεί να διαφοροποιηθεί στη σημερινή Ελλάδα της αγένειας. Δεν διαφέρει απο τη πλειονότητα πιά.
Ενώ αν έπιανε την ευγένεια, σίγουρα θα ήταν δαχτυλοδεικτούμενος και μοναδικός..

7 σχόλια:

Unknown είπε...

Άμεσο παρατράγουδο της ατομιστικής θεώρησης της ζωής μας.
Δε δίνουμε αξία και σεβασμό σε κανέναν, κοιτάμε μόνο τον εαυτούλη μας και ας πάνε να πνιγούν οι άλλοι. Εδώ δεν έχουμε μάθει καν να τους ακούμε!
Live and let die, το έχουμε κάνει πλέον πράξη.

phlou...flis είπε...

γιατί όμως φτάσαμε στην αγένεια, ένας λαός καθόλα ευγενής; Θα χρησιμοποιήσω το ευδόκιμο, Όλα είναι θέμα παιδείας!

Marina είπε...

Darhiir, δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο για τη πλειοψηφία που μόνο τη βολή της κυττά. Πέσανε και πετάχτηκαν οι παλιές αξίες, κανείς δεν νοιάζεται. Πέφτει κάποιος στο δρόμο, κυττούν με περιέργεια και προσπερνούν.."που να μπλέκεις" σου λεέι. Οσο για τους σνόμπ, πάντα έτσι είναι απο καταβολής, ξεχώριζαν ως τώρα για τις γαϊδουριές τους. Τώρα έχουμε γίνει όλοι ένα.


Phloufli, δεν διδάσκουν οι γονείς πιά, έστω και με το ζόρι, τα παιδιά να σέβονται και να "ακούν" τους συνανθρώπους μας..τι παράδειγμα να δώσουν όταν και οι ίδιοι καταπατούν τους γύρω τους..βλέπουν οι μικροί και αντιγράφουν. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι που ξεχωρίζουν. Μειονότητα οι ευγενείς στη νεώτηερη Ελλάδα μας.

DaisyCrazy είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο. Προσωπικά επιμένω με ευγένεια και ας νομίζει ο καθένας ότι θέλει. Ότι θα είμαι μειονότητα δεν το περίμενα αλλά επιμένω. Πρέπει να με βγάλει πολύ έξω απ'τα ρούχα μου για να χάσω την ευγένεια μου και πάλι θα τον σφάξω με το γάντι έτσι που να μην καταλάβει από που του'ρθε :)

Καλημέρα!

KitsosMitsos είπε...

Το θέμα είναι να τους εντοπίζει κανείς νωρίς και να αρχίζει το δούλεμα ή να το θέσω κομψότερα, τον κατάλληλο χειρισμό. Εκεί να δεις γέλιο ;-)

Estrella is little miss Greeky είπε...

Δυστυχώς έχουμε και εμείς στην οικογένεια τον περίεργο που αν του πείς μάυρο θα σου πεί ότι είναι γκρι, ούτε καν άσπρο. Αλλά ξέρεις τί κάνω πια? Δεν ξέρω/Δεν απαντώ. Έχεις δίκιο καμάρι μου του λέω. Μερικοί άνθρωποι φέρνουν τέτοιες αντιρήσεις πια γιατί κανείς δεν τους έδωσε σημασία, γιατί η ζωή ίσως ήταν άδικη μαζί τους. Αλλά εμείς καλά καλά δεν μπορούμε να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα, όποια και αν είναι αυτά, τα δικά τους θα λύσουμε?

ο δείμος του πολίτη είπε...

Περιγράφεις μία συμπεριφορά που είναι απόρροια του ατομικισμού χωρίς ίχνος σεβασμού προς τον Άνθρωπο. Και δίπλα σε αυτά ας προσθέσουμε και εκείνους του ελιτιστές εγωιστές.