Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 08, 2010

Κάθε λιμάνι και καημός

Αργά το βράδυ της Κυριακής παρέλαβα τους ξένους φίλους μας απο το Πειραιά. Η εμπειρία "Πειραιώτικο λιμάνι" αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, εξ' ού και το άρθρο αυτό.

Πήγαμε τουλάχιστον 1 ώρα νωρίτερα γιατί υπήρχε διχογνωμία για την ακριβή ώρα άφιξης του κρητικού καραβιού. Το λιμεναρχείο έλεγε ότι θα φθάσει στις 20.00, η σελίδα του όμως στο Ιντερνέτ έδινε ως ώρα άφιξης 20.30. Οι Μινωϊκές γραμμές έλεγαν ότι θα φθάσει στις 21.00 και στην αντίστοιχη σελίδα τους, έδιναν την 20.15 ως ώρα άφιξης. Αλλοίμονο στο κακομοίρη που θέλει να βγάλει άκρη.
Ευτυχώς που όλοι συμφωνούσαν σχετικά με τη πύλη που θα πρόσδενε..γιατί θα ήταν κωμικοτραγικό να τρέχουμε αλλόφρονες πότε στην Ε1, πότε στην Ε2 και πότε στην Ε3.. Οι αποστάσεις μεγάλες..ενταξει θα χάναμε κιλά απο το πολύ τρέξιμο, θα χάναμε όμως και τους επισκέπτες μαζί με το μπούσουλά μας. Σε αυτο το τελευταία τα παιδιά του Πειραιά, ήταν εντάξει.

Ετσι κατά τις 19.45 φθάσαμε στην αντίστοιχη πύλη.. Διαπιστώσαμε ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπεί μέσα, είτε έχει εισιτήριο, είτε όχι. Μπάτε σκύλοι αλέστε. Πολλά αυτοκίνητα ήταν παρκαρισμένα δίπλα στη προβλήτα, όχι εκεί που δένουν τα καράβια, αλλά στο ενδιάμεσο ώστε να έχουν οπτική επαφή με τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις.. Ηταν και ένα ζευγάρι που είχαν φέρει και τις ξαπλώστρες τους, είχαν αράξει με τη φραπεδιά τους και αγνάντευαν.. Παρκάραμε λοιπόν κοντά τους, 2 μέτρα απο το τέλος της αποβάθρας, απο το απόλυτο..μπλούμ! Και περιμέναμε, παρατηρώντας και βγάζοντας φωτογραφίες.

Κατά τις 20.45 έφθασε το καράβι που περιμέναμε, κατάφωτο (όπως όλα) και γεμάτο. Και εκεί άρχισε ο Γολγοθάς. Με το που κατεβήκανε οι μεταλλικές πόρτες - προβλήτες για να βγούν τα αυτοκίνητα..χάλασε ο κόσμος. Οι υπάλληλοι του καραβιού, είχαν δέσει σκοινιά ώστε να διαχωρίζονται οι έξοδοι, τα αυτοκίνητα να βγαίνουν απο το κέντρο του καραβιού, οι επιβάτες απο τα πλάγια. Προσπάθησαν πολύ οι άνθρωποι δεν λέω..να συγκρατήσουν..το πλήθος των Κρητικών κυρίως επιβατών που σαν τα ποντίκια άρχισαν να βγαίνουν απο παντού.
Ηταν το τέλειο θέαμα ποτέ δεν το είχα ξαναδεί, γιατί όσες φορές έχω ταξιδέψει με καράβι, μπαίνω με το αυτοκίνητο..δεν βλέπω λοιπόν τι γίνεται με την έξοδο των προηγούμενων. Τα αυτοκίνητα ξεκίνησαν με 'τροχονόμους" τους ναύτες που με σφυρίγματα και "ού, ντε, ψίτ, οοο, ιιι, εεε" κατήφθηναν τους οδηγούς πρός την έξοδο, να παραμείνουν στις ράμπες και να μη πέσουν στη θάλασσα..σαν να σαλάγαγαν ένα κοπάδι πρόβατα. Που να ξεκολλήσουν όμως..δίπλα τους απο παντού πεταγόντουσαν άνθρωποι αλλόφρονες..τρέχανε μπροστά στις ρόδες βαστώντας βαλίτσες, τσάντες, καλάθια, σκύλους, μωρά. Οπου φύγει-φύγει να εξαφανισθούν μακριά απο το καράβι..ξεράθηκα στα γέλια. Οι ναύτες άρπαξαν μία που ούρλιαζε σε κάποια διάλεκτο, και προσπάθησαν να την αναχαιτήσουν πρός τις εξόδους των πολιτών και όχι ανάμεσα απο τις ρόδες των βυτιοφόρων.. με "θα σε πατήσουν μωρή" και "ούστ απ' εδώ"..αυτή απτόητη να φωνάζει "Μήήτσοοοο εδώωωωωωω".. χειρονομώντας..
Πρέπει να είχε πέσει το καράβι σε τυφώνα, άντε σε καταιγίδα και οι επιβάτες να τα είδαν όλα..να έκαναν ΤΑ ΤΑΜΑΤΑ για τη ζωή τους σε όλες τις Παναγίες, δεν εξηγείται αυτή η λύσσα για έξοδο απο το τύμβο των βασανιστηρίων.. Ρώτησα επ' αυτού, ένα ναύτη δίπλα, αν είχε φουρτούνα
"Μπαααα!" μου λέει. "Μπουνάτσα είχαμε"..
"Καλά" του λέω "όλοι αυτοί, τι πάθανε; "
"A" "αυτοί είναι Κρητικοί, Πάντα έτσι κάνουν".

Και βέβαια το επιβεβαιωσα με τους φίλους μας που βγήκαν προς το τέλος, ωραίο ταξίδι, ωραίο καράβι.. όλα σχεδόν καλά. Το μονο κακό ήταν ότι τη περάσανε σε γυφτέξ καρέκλες στο κατάστρωμα, γιατί με το που άνοιξε τις πύλες το καράβι στο Ηράκλειο, μπουκάρισαν οι συμπολίτες μας με αλλαλαγμούς, σπρώχνοντας, πατώντας, για να εξασφαλίσουν τη μία θέση, ώστε να βγάλουν το ταξείδι καθιστοί.. Ετσι οι ευγενικοί τουρίστες πετάχτηκαν είτε στο μπαλαούρο, είτε όπου τους φώτιζε ο Θεός.. για πολλές ώρες..





9 σχόλια:

DaisyCrazy είπε...

Φέτος έζησα την εμπειρία του λιμανιού και είναι φρέσκια στο μυαλό μου. Το περιγράφεις τέλεια.
Σαν επιβάτες εμείς είχαμε πάει νωρίτερα και μπήκαμε στις τρισάθλιες αίθουσες αναμονής. Ούτε σε τριτοκοσμική χώρα τέτοια αίθουσα. Ήταν μέρες καύσωνα και τα αρκουδίσια δεν λειτουργούσαν. Τι να σου λέω; Φαντάζεσαι.
Είναι κρίμα το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας που'χει τόσα νησιά και τόσους τουρίστες να ταξιδεύουν καθημερινώς να παρουσιάζει αυτή τη φρικτή εικόνα.
Και άσε που μετά στο γυρισμό οι ταρίφες δε μας πέρνανε με τίποτα γιατί ήταν κοντινή κούρσα και ψάχνανε κούρσα για το αεροδρόμιο. Αναγκαστήκαμε να τραβάμε τα πράγματα μας εκτός του λιμανιού και να ψάχνουμε ταξί στη μέση του δρόμου.

An-Lu είπε...

Ανατολιτες παιδι μου, τι περιμενεις!!! Τι ιδιο σκηνικο επαναλαμβανεται και με τους αζερους στο αεροπλανο!!!! Λυσσα να βγουν ΠΡΩΤΟΙ, λες και δεν θα προλαβουν!!! ;-)

Marina είπε...

Daisy Crazy, η δική σας εμπειρία φαντάζει χειρότερη απο τη δική μου γιατί ζήσατε και το βάσανο του ταξειδιού. Δεν ντρέπονται καθόλου οι εταιρείες και το Λιμεναρχείο να αδιαφορεί για τα πάντα.. Ηταν και οι ταξιτζήδες που μπροστά στα μάτια μου άρπαξαν μία γυναίκα για να μπεί στο χ ταξί, εκείνη ήθελε κάτι άλλο, ο ταξιτζής να τη τραβάει απο το μανίκι, εκείνη να ουρλιάζει ακατάληπτα..Μετά τσακώθηκαν οι ταξιτζήδες μεταξύ τους, αυτή απομακρύνθηκε..και τη κυνηγούσαν.
Τριτοκοσμικά πράγματα. Ντροπή!

An-Lu, καλά αυτό με τα αεροπλάνα, άστο. Επί σειρά ετών με το που ακουμπούσαν οι ρόδες στον αεροδιάδρομο, ξεχώριζαν οι Ελληνες με το να σηκώνονται όρθιοι αδιαφορώντας για τη φωτεινή ένδειξη "keep seated". Θυμάμαι μία φορά που, πήραμε, ως καθήμενοι, κατά κάποιο τρόπο το αίμα μας πίσω γιατί όταν σηκώθηκαν οι συμπολίτες μας όρθιοι και ετοιμαζόντουσαν να κατέβουν ΠΡΩΤΟΙ, φρενάρησε το αεροσκάφος απότομα και βρεθήκανε στο πάτωμα με τα σακ βουαγιάζ του κολλάρο..χαχα!

KitsosMitsos είπε...

Είναι η κλασική νοοτροπία Εγώ να κάνω τη δουλειά μου και όλοι οι άλλοι να πάνε να *μπιπ*. Και εφαρμόζεται παντού.

An-Lu είπε...

Ασε!!!! Και που να βλεπεις τις αεροσυνοδους του τουρκικου χαβα γιολαρι να μπινελικωνουν τους αζερους για να παλουκωθουν! Τρελλη πλακα!

amalthia είπε...

χαχαχα...τι ωραία που είναι αυτά όταν τα παρακολουθείς απ'έξω!

εύλογη και η απορία σου αλλά είπαμε..οι Κρητικοί είναι φασαριόζοι!

ευτυχώς που το ιόνιο δεν πιάνει Πειραιά γιατί εκεί θα γινόταν μεγαλύτερος πανζουρλισμός! τράστ μι!

Tanila είπε...

Τι εννοείς "μια θέση" και "καθιστοί"; Πάμε νωρίς νωρίς με το αμάξι, μια ώρα νωριτερα από τον απόπλου τουλάχιστον. Οι συνεπιβάτες του αμαξιού ορμάνε και ΞΑΠΛΏΝΟΥΝ σε τουλάχιστον 3 θέσεις ο καθένας, ώστε να μπορούμε να κοιμηθούμε με την άνεσή μας στο ταξίδι.

Ανώνυμος είπε...

Κι εγω σαν Κρητικος που ειμαι το εχω ζησει αυτο.

Marina είπε...

Αυτά βλεπουν οι ξένοι Tanila..και φρικάρουν..