Κυριακή, Σεπτεμβρίου 19, 2010

So sad

Τη σήμερον ημέραν όταν τόσο η ιατρική όσο και η παιδεία είναι ανεπτυγμένες, δεν νοείται άνθρωποι διανοητικώς ανάπηροι (παλιά τους έλεγαν καθυστερημένους) να κάνουν παιδιά χωρίς έναν ιατρικό έλεγχο, να ρίχνουν ζάρια για το τι θα βγεί.
Μου έτυχε προ-ημερών να δώ μία παλιά γνωστή - ετών 40 με μυαλό 11χρονης - που με χαρά μου παρουσίασε τα 3 παιδιά της. Τα δύο παρουσίαζαν διαννοητική καθυστέρηση όπως εκείνη - ήταν έφηβοι με μυαλό νηπίων - είχαν προβλήματα κίνησης, μυϊκά κλπ, ενώ το τρίτο, φυσιολογικό. ΕΦΡΙΞΑ. Δεν ήξερα ότι παρά τη δική της ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ διανοητική αναπηρία, είχε κάνει και παιδιά!

Καλά δεν βρέθηκε κάποιος να πεί σε αυτή τη γυναίκα, στον άνδρα της αν μη τι άλλο, στους γονείς της ότι είναι έγκλημα να κάνει παιδιά και έτσι να διαιωνίζει τη κληρονομική αυτή νόσο, που προκαλεί πόνο και λύπη για όλους!!
Τα είδα τα δύστυχα, να σέρνονται, να τους τρέχουν τα σάλια, να τσεβδίζουν.. μα δεν υπάρχει Θεός; Μόνο ηλίθιοι; Που για τη πλάκα τους ή την άγνοιά τους..βασανίζουν και τις επόμενες γενεές; Οσο αμόρφωτοι κι αν είναι, δεν υπάρχουν σύμβουλοι, γιατροί, μαιευτήρες, γυναικολόγοι..τι στην ευχή..στο χωράφι γέννησε αυτή η γυναίκα; Εναν υπέρηχο δεν έκανε; Κανείς δεν βρέθηκε να της πεί ότι δεν κάνουν παιδιά, όσοι έχουν κληρονομικά νοσήματα; Προφανώς όμως και οι γιατροί της, μέσα στο κόλπο μπήκαν για το παρά. Γιατί στη περίπτωση αυτή δεν παίζεις ζάρια..με ανθρώπινες ζωές. Δεν λές "μπορεί να βγεί φυσιολογικό" γιατί ακόμη και αν βγεί υγιές, θα έχει το στίγμα..και μπορεί αργότερα να κάνει παιδί άρρωστο. Και καλά, έπιασε ένα παιδί..έρριξε το ζάρι. Το γέννησε και μετά απο λίγο βγήκε διαννοητικά ανάπηρο. Είναι μία κουκλίτσα 15 χρονη..με μυαλό..5 ετών.. Πάλι καλά που αυτοεξυπηρετείτε.
ΤΑ ΑΛΛΑ 2 βρε ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΚΑΝΕΣ; Εσύ σαν μάνα, πές πως δεν καταλαβαίνεις, ο περίγυρος όμως ΔΕΝ έχει μυαλό;;;; Ολοι, γονείς, γιατροί, μαιευτήρες, ΜΟΥΡΛΟΙ είσαστε;;;

Αμάν πιά !

23 σχόλια:

An-Lu είπε...

Δεν ειναι απλα λυπηρο, ειναι αισχρο...

Unknown είπε...

Καλά βρε Μαρινάκι, και ποιος τα φροντίζει αυτά τα παιδιά, που θα έχουν και παραπάνω ανάγκη φροντίδας; Εκείνη μπορεί; Είναι σε θέση; Υπάρχει πατέρας; Περίεργες ιστορίες αυτές. Τέλος πάντων, ο Θεός είναι μεγάλος...

Unknown είπε...

Φυσικά είναι ανεύθυνο να κάνεις παιδιά αν δεν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Αλλά να επέμβει η κοινωνία σε αυτό;;;
Χμμμ εγώ δεν έχω αντίρρηση, αλλά η κοινωνία έχει πολλά περισσότερα πράματα να επεμβαίνει, η τεκνοποίηση είναι πραγματικά ατομικό δικαίωμα και αποτελεί ζήτημα της φύσης και όχι του ανθρώπου, σε σχέση με άλλα ανθρώπινα, επίκτητα «δικαιώματα», προτιμούμε να μην τα αγγίζουμε.

Όταν με το καλό επιστρέψουμε στην κοινωνική οργάνωση λοιπόν…

KitsosMitsos είπε...

Και καλά κάνεις και το θίγεις...

DaisyCrazy είπε...

Σίγουρα είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει με τα προβλήματα που έχει αλλά ποιος λέει ποιος δικαιούται να κάνει παιδιά και ποιος όχι; Το κράτος ή η κοινωνία έχουν τέτοιο δικαίωμα; Τι να κάνουμε να καταλήξουμε στην ευγονική εταιρεία ή να τα ρίχνουμε στον καιάδα επειδή έχουν προβλημα για να μην διαιωνίζεται;

Μην με παρεξηγείς καταλαβαίνω τη λογική με την οποία γράφεις αλλά τα όρια του ελέγχου ποιος θα τα βάλει;

Αν αυτή η κοπέλα με τα όποια προβλήματα νιώθει χαρά στη ζωή της και δεν την πειράζει να φέρει παιδιά με τα ίδια προβλήματα γιατί ξέρει πως μπορούν να αντεπεξέλθουν όπως αντεπεξέρχεται κι αυτή ποιοι είμαστε εμείς να της στερήσουμε αυτό το δικαιώμα; Και που θα μπει το όριο; Θα μπει φραγμός στις γεννήσεις όσων έχουν ανάπηροι; τυφλοί; κωφοί; έχουν ψυχολογικά/ψυχιατρικά προβλήματα; Ποιος είναι ο κριτής;

Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Και σίγουρα δεν είναι δίκαιο ή σωστό να στερήσουμε με το έτσι θέλω και με βάση τα κοινωνικά πρότυπα για το 'κανονικό' τα οποία είναι σαθρά και μονίμως αλλάζουνε το δικαιώμα στον οποιονδήποτε να αποκτήσει παιδιά.

Μην ξεχνάς άλλωστε ότι και οι παιδεραστές αποκτούν παιδιά, και οι δολοφόνοι, και οι κλέφτες, και οι παραχαράκτες και ένα σωρό άνθρωποι που ίσως δε θα έπρεπε να αποκτήσουν παιδιά.

Τουλάχιστον αυτά τα πλάσματα μόνο αγάπη έχουν να δώσουν και το λέω γιατί μου έτυχε να τα ζήσω από κοντά.

DaisyCrazy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
DaisyCrazy είπε...

Αν σ'ενδιαφέρει το θέμα της ευγονικής μπορείς να βρεις ενδιαφέροντα στοιχεία εδώ: http://thenetwar.com/2009/11/i-istoria-tis-evgonikis/

Estrella is little miss Greeky είπε...

Είναι όντως κρίμα γιατί στο κάτω-κάτω της γραφής ρε γμτ, είχε μυαλό για παιδιά? Θες να σου πώ τί είναι ακόμα πιο sad? Τους προτρέπουν να κάνουν παιδιά για να τους προσέχουν όταν θα μεγαλώσουν. Δεν ξέρω κατά πόσο είμαι κατά σε αυτήν την κατάσταση αλλά θα ήμουν υπέρ μόνο στην περίπτωση που τουλάχιστον καταλάβαιναι τί ακριβώς έκανε.

Marina είπε...

Κατ' αρχήν να διευκρινήσω ότι δεν μιλάω για ευγονική, για έλεγχο γεννήσεων βάσει κάποια κοινωνικά πρότυπα για το τι είναι "ομαλό".
Αναφέρομαι καθαρά στη συγκεκριμμένη περίπτωση. Αυτής της μητέρας.

Daisy Crazy
Λένε οι γιατροί, ότι είναι απαραίτητος ο προγεννητικός έλεγχος άμα υπάρχει κληρονομικό νόσημα. Οσο αγάπη να έχει μία μητερα για να τεκνοποιήσει, σιγουρα δεν θέλει να γεννήσει παιδιά άρρωστα..να παιδεύονται για όλη τους τη ζωή, έτσι δεν είναι; Γιατί αν συνεχίζει να θέλει τέτοια παιδιά..αυτό δεν είναι αγάπη, είναι είτε εγωϊσμός είτε έλλειψη επαφής με το περιβάλλον της.
Κανείς δεν ρίχνει κανέναν στον Καιάδα, ούτε έχω προβλήματα με ανθρώπους με ειδικές δεξιότητες. Απλά λέω ότι υπάρχει μεγάλη άγνοια και αδιαφορία στο θέμα "προγεννητικός έλεγχος".
Η οικογένεια της κοπέλλας αυτής ζορίστηκε για εκείνην και τώρα όλοι ζορίζονται κι άλλο για όλα αυτά τα παιδιά. Το να τα πάρουν απο το σχολείο και να τα βάλουν π.χ.να βόσκουν τα πρόβατα, δεν είναι λύση. Ούτε να παντρέψουν στα γρήγορα τη 16χρονη κόρη (κι αυτή καθυστερημένη+στιγμα) για να τη φορτώσουν σε άλλον και μετά να γεννάει σαν κουνέλα κι άλλα παιδιά δεν είναι πιστεύω..τόσο ηθικό.

Το άρθρο μου γράφτηκε με αυτή την έννοια όχι με την επιλεκτική γέννηση "καθαρών", ευγονική κλπ. Δεν έχω τίποτα εναντίον των διανοητικά αναπήρων. Εχασα όμως μία κολλητή μου συμμαθήτρια παλιά που είχε στίγμα..και που οι γονείς της αράδιαζαν παιδιά..γιατί αγαπούσαν τα παιδιά..και δεν πειράζει αν πεθάνουν και κανά-δυό.
Οπως μου είχε πεί η Πωλέττα, δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις τον εαυτό σου να πεθαίνει λίγο-λίγο..

Meropi είπε...

Χμμμμμμμμμμ, πολύ δύσκολο το θέμα που θίγεις σήμερα Μαρίνα μου και ειλικρινά δεν ξέρω αν συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί σου. Αν εννοείς ότι η κοπέλα αυτή έπρεπε να στειρωθεί, μάλλον διαφωνώ. Αν εννοείς ότι έπρεπε να κάνει προγεννητικό έλεγχο, μάλλον συμφωνώ. Αυτό όμως το είδος της διανοητικής αναπηρίας που έχει ανιχνεύεται με τον προγεννητικό έλεγχο. Εξ όσων γνωρίζω ανιχνεύεται το σύνδρομο Down. Τέτοιο έχει ή κάτι άλλο?

Marina είπε...

An-Lu. Το θέαμα αυτών των παιδιών..ήταν τρομερό, γιατί δεν ήξερα ότι υπήρχαν. Νόμιζα ότι είχε η μαμά τους παντρευτεί αλλά δεν κάνανε παιδιά για αυτούς τους λόγους. Είδα τον έφηβο γιό της..με καμμία επαφή με το περιβάλλον..κύτταγε το ταβάνι..και λερωνόταν..Απελπισία. Τι θα απογίνει αυτό το παιδί;

Lily,δεν ξέρω ποιός τα φροντίζει αυτά τα παιδιά, ίσως η μάνα τους, ίσως οι παπούδες, ίσως ο κανένας. Πάντως σχολείο δεν πάνε.. τι κάνουν..αγνωστο.

Darthiir, δεν λέω να επέμβει η κοινωνία..έτσι όπως είμαστε τώρα..ασε τη κοινωνία να βγάλει το φίδι απο τις μυρμηγκότρυπες. Λέω για τον μαιευτήρα/γυναικολόγο αυτής της γυναίκας που είτε πρίν, είτε μετά το πρώτο παιδί δεν την προειδοποίησε. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδήμων για να διαπιστώσεις τη κατάστασή της. Ανοίγεις τα μάτια σου και βλέπεις.
Θεωρώ λοιπόν τη πράξη της και εκείνη των γιατρών της πόλυ ανεύθυνη.

Estrella, Αραδιάζουν τα παιδιά σαν να είναι κουνέλια, χωρίς να νοιάζονται για το μελλον τους. Μόλις φανεί το πρόβλημα (εδώ το διαννοητικό) τα τραβάνε απο το σχολείο και τα στέλνουν στη δουλειά (όποια μπορούν να κάνουν)..μέχρι να τα παντρέψουν.
Οταν η επιστήμη έχει προχωρήσει στο να κάνει εγχειρήσεις σε αγέννητα παιδιά, όταν μας έχουν φάει τ' αυτιά για τσέκ-απ και προληπτικούς ελέγχους..το να μη κάνουμε τίποτα..φέρνει λίγο σαν επιστροφή στο Μεσαίωνα.
Πάρα πολύ στενοχωρήθηκα χθές..για αυτό το Μεσαίωνα της γνωστής μου.

Marina είπε...

Meropi, η μητέρα είναι διανοητικώς καθυστερημένη, με σύνδρομο Down. Δύο απο τα 3 παιδιά της είναι όπως εκείνη. Το τρίτο υγιές.
Δεν είπα τίποτα για στείρωση. Είπα για προγεννητικό έλεγχο ή την απόφαση να μη κάνουν παιδιά όπως τόσοι και τόσοι.

DaisyCrazy είπε...

Marina δε διαφωνώ μ'αυτά που λες. Απλά αναρωτιέμαι πως θα μπει ένα όριο ή ποιος θα το βάλει. Φυσικά μετά που έγραψα το σχόλιο βρήκα ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το κράτος απαγορεύει το γάμο μεταξύ δύο ατόμων, το σχετικό site είναι: http://el.science.wikia.com/wiki/%CE%95%CF%85%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE

Μέσα στα νοσήματα που αναφέρονται δεν περιλαμβάνονται τα άτομα με μειωμένη νοητική υστέρηση. Περιλαμβάνονται όμως τα άτομα με ψυχικά νοσήματα.

Είναι ένα πολύ δύσκολο, πολυδιάστατο και περίπλοκο θέμα όλο αυτό που θίγεις και νομίζω ασχολείται με αυτό η βιοηθική. Ένα πολύ καλό εκτενές άρθρο που βρήκα είναι αυτό: http://www.bioethics.org.gr/013_SinedrioPag.html

Πάντως θέλω να σ'ευχαριστήσω γιατί το κείμενο σου στάθηκε αφορμή να ψάξω το θέμα που με είχε απασχολήσει αρκετά στο παρελθόν όταν δεν είχα πρόσβαση σε κομπιουτερ για να το ψάξω.

Marina είπε...

Daisy Crazy, να σε ευχαριστήσω και εγώ για τα links που παραθέτεις, έμαθα ομολογουμένως πράγματα.
Μεγάλωσα με την ιδέα ότι όταν υπάρχουν κληρονομικά νοσήματα, το ζευγάρι δεν κάνει παιδιά ωστε να μην διαιωνισθεί το πρόβλημα στις επόμενες γενεές. Ομως διαπίστωσα ότι δεν γίνεται έτσι..κανείς δεν αποφασίζει να πεί σε αυτούς τους ανθρώπους 5 πράγματα. Για την Ελλάδα μιλάμε πάντα.
Οταν πρίν απο πολλά χρόνια είχα πεί ότι θα ήθελα να κάνω παιδιά (ζούσα στην Αγγλία τότε) πέσανε όλοι επανω μου ψάχνοντας για ιστορικό, μήν είχαν οι συγγενείς τούτο-κείνο, απο τι πέθανε ο παπούς, αν έχω περάσει ερυθρά ή όχι..να κάνω τέστς..κλπ..
Με τίποτα δεν προσαρμόζομαι στην ελληνική πραγματικότητα φαινεται.

Αθανασία είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Αθανασία είπε...

Ε,καλησπέρα αγαπητή Μαρίνα ε,δε ξέρω αν με θυμάσαι,είμαι η Αθανασία μιά κοπέλα,που άφηνε σχόλια στο μπλόγκ σου,παλιότερα... ε,κοίτα σε αυτό,έχεις δίκιο κ πολύυ θα λεγα...(όσο κ αν κάποιοι άλλοι,θα το λέγαν ρατσισμό ή ακραία ρατσιστική αντίλιψη)...κ γώ αυτό λέω..ότι δ ε θα πρε πε πολλοί γονείς που έχουν διάφορα είδη κακής κληρονομικότητας να διαιωνίζουν αυτή τη κατάσταση κάνοντας άρρωστα κ άλλα άρρωστα παιδιά...κ γώ πρωσοπικά,έχω γεννηθεί με μιά πολύυυ σπάνια αναπηρία οκ?...ό χι όμως διανοητικής φύσεως οκ??όχι σε μένα στη μορφή που έχω εγώ...εγώ έχω βέβαια σοβαρό κινητικό,πρόβλημα κ άλλου είδους οργανικά,προβλήματα κ δυσλειτουργίες (λόγο της αναπηρίας μου επειδή σχετίζεται με τη λειτουργία του νωτιαίου μυελού)κ της σπονδυλικής στήλης οκ??(δισχιδής ράχη ή spina bifida)η επιστημονική ονομασία της..οι γιατροί ακόμη κ μέχρι σήμερα δ ε ν γνωρίζουν γι α τί αυτά τα μωρά γεννιούνται με αυτό το σοβαρό πρόβλημα κ δ εν υπάρχει καμία θεραπεία πλήρης αυτά,τα παιδιά θα ζούν μέχρι να πεθάνουν με σοβαρά κινητικά προβλήματα,κάνοντας καθετηριασμούς κλπ,κλπ...κάνουν βέβαια κάποιες επεμβάσεις,που απλώς 'βελτιώνουν'τη κατάσταση αλλά...αλλά πλήρης ίαση κ θεραπεία ΔΕΝ υπάρχει..κ ούτε θα υπάρξει ίσως κ όσο ζώ εγώ...μπορεί εγώ να έχω πεθάνει,(από γηρατιά)έτσι? όταν οι επιστήμονες θα βρούν τον τρόπο να θεραπέυουν εντελώς το σοβαρότατο κ σπανιότατο αυτό πρόβλημα των παιδιών αυτών....είναι πρόβλημα που έχει σχέση με το DNA οκ??κ ότι έχει σχέση με αυτό ΔΕΝ έχει,θεραπεία καμία συνήθως...ντάξει ναι,έχεις δίκιο στο ξανάλεω καλή μου...κ γώ πολλές φορές έχω σκεφτεί,ότι δε θα θελα να κάνω παιδιά επειδή,φοβάμαι μήπως παρουσιάσουν κ αυτά το ίδιο πρόβλημα με μένα...υπάρχει όμως κ κάποια άλλη πλευρά,σε αυτό που λες οι γονείς μου,παρά το ότι εγώ γεννήθηκα με αυτό το πολύυ σοβαρό πρόβλημα,παρά τον απίστευτο κόπο κ τον απίστευτο πόνο,που έχουν περάσει κ περνάνε ακόμη μαζί μου επειδή τα προβλήματα,ΔΕΝ πάυουν οκ? μάλιστα τώρα που είμαι μεγαλύτερη (32χρονών)εμφανίστηκαν κ άλλα...αποφάσισαν να κάνουν κ άλλα δύο παιδιά (τα αδέρφια μου) οκ? τα οποία είναι φυσιολογικότατα,υγειέστατα κ τώρα είναι μεγάλα πιά...(η αδελφή μου θα παντρευτεί)κ ο αδελφός μου είναι 27χρονών πιά...κανείς δ ε μπορούσε να τους απαγορέψει,να κάνουν κ άλλα παιδιά...εγώ έ τυ χε κ γεννήθηκα έτσι,τι σημασία έχει αυτό??δε σημαίνει ότι όλα τους τα παιδιά θα γεννιότουσαν έτσι...κ αυτό τους το παν κ οι γιατροί τότε...όλα είναι σχετικά καλή μου...δεν υπάρχει κάτι στάνταρ σε αυτά...όλα είναι ρευστά..κανείς δε μπορεί κ δ εν έχει,το δικαίωμα να στερήσει το δικαίωμα,της τεκνοποίησης από κάποιον ακόμη κ αν αυτός φέρει,τα πιό ελλατωματικά γονίδια του κόσμου,ακόμη κ αν ξέρει ότι θα φέρει,στη ζωή ένα τέρας....είναι μεγαλύτερο έγκλημα να απαγορέψεις (ή να τον αναγκάσεις να σκωτόσει μιά νέα ζωή όπως κ αν είναι αυτή) σε κάποιον τη γέννηση μιάς νέας ζωής,όπως κ αν θα είναι αυτή με όποιες,δυσμορφίες γεννετικές ανωμαλίες κ αν θα έχει, παρά να του επιτρέψεις,να τη φέρει στη ζωή όπως λες...καλησπέρες....

Marina είπε...

Βεβαίως και σε θυμάμαι Αθανασία. Λυπούμαι πολύ που παιδεύεσαι με την υγεία σου. Χαίρομαι όμως που ζείς με ανθρώπους που σε νοιάζονται και σε αγαπούν.
Ομως άλλη η περίπτωσή σου, άλλη αυτή που αναφέρω.
Διαφωνώ με αυτό που λές ότι άν υπάρχουν ελαττωματικά γονίδια "κανείς δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα..να φέρει στη ζωή ένα τέρας".
Σύγνώμη φρίττω με τη σκέψη ότι εν γνώση μου, παρόλλες τις υποδείξεις/προτροπές των γιατρών για έκτρωση, να συνεχίσω την εγκυμοσύνη και να κάνω ένα παιδάκι να υποφέρει για όσο χρόνια ζήσει.
Είναι ηθικό το θέμα εδώ. Προτιμώ να πάρω τη ζωή του δικού μου εμβρύου, παρά να το γεννήσω και να το καταδικάσω σε ζωή βασανισμένη εν γνώση μου.

Επίσης πιστεύω ότι είναι ανεύθυνο για να μη πώ εγκληματικό, αν κάποιος επίδοξος γονέας πάσχει απο ένα εμφανές κληρονομικό νόσημα, να παίξει ζάρια κάνοντας παιδιά ή που θα τόχουν ή όχι.
Αυτό είναι καθαρή προσωπική μου άποψη.

Αθανασία είπε...

Εμ,γειάσου καλή μου...ε,ίσως να χεις κ δίκιο...αλλά κανείς μα κανείς ΔΕ μπορεί,να α πα γο ρέ ψει ούτε οι γιατροί,ακόμη σε αυτπύς τους ανθρώπους ε άν το θελήσουν να κάνουν ένα παιδί..δ ε μπορεί να τους επιβάλει,να μ η το κάνουν.. κατάλαβες?...κ μέχρι στιγμής από όσο ξέρω δεν υπάρχει,κάτι κάποιος έγγραφος νόμος που να α πα γο ρέ υει με κάποιον ή όποιονδήποτε τρόπο σε άτομα,με βαριές κληρονομικές ασθένειες,δυσμορφίες αναπηρίες να κάνουν παιδιά...ακόμη κ άτομα μα βαριά μεσογειακή αναιμία έχουν κάνει παιδιά..κ έχουν γεννηθεί φυσιολογικά...έχω ένα παράδειγμα,από να ζευγάρι στο χωριό μου που μάλιστα,είναι κ συγγενείς που κ αι οι δ ύο είχαν το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας αλλά παντρέυτηκαν κ έχουν κάνει δύο υγειέστατα κ φυσιολογικότατα κοριτσάκια παρ'αυτά...έχω όμως κ άλλο παράδειγμα,ενός άλλου ζευγαριού που είναι γνωστοί μας εδώ στη γειτονιά μου,που παντρέυτηκαν έκαναν δύο παιδιά,κ που κ τα δύο είναι πολύυυ άρρωστα...το ένα έχει βαριά μορφή υδροκεφαλίας με σοβαρή διανοητική καθηστέρηση (το μυαλό του είναι σαν το μυαλό ενός τρίχρονου παιδιού έχει σταματήσει,η ανάπτυξή του)έχει βαλβίδα κ κντικό πρόβλημα? κ το άλλο ακόμη πιό άρρωστο με μιά βαριά μορφή αυτισμού κ πολύυυ βαριά διανοητική καθυστέρηση...δύο παιδιά άρρωστα βαριά...αυτή κ ο άντρας της όμως από όσο ξέρω δ εν έχουν,κάτι ιδιαίτερο κάτι ανησυχιτικής σημασίας ο άντρας της χαζοφέρνει λίγο αλλά δε νομίζω,ότι φταίει αυτό ε,είναι σχετικά όλα αυτά...ρευστά....που λένε...

Marina είπε...

Δεν μιλάμε για απαγόρευση.

Μιλάμε να θέλει κάποιος να μη διαιωνίζει το πόνο.

Μιλάμε να ακολουθεί τις υποδείξεις των γιατρών του (αφού προηγηθεί προγεννητικός έλεγχος) ΕΦ' ΟΣΟΝ ΘΕΛΕΙ να το κάνει. Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν. Κανείς δεν επιβάλλει τίποτα.

Οπως είπα και πρίν, φρίτω στην επιλογή διαιώνισης κληρονομικών νοσημάτων.

phlou...flis είπε...

Ίσως χρειάζονται και οι ηλίθιοι για να διαιωνίζεται το είδος. Κρίμα τα παιδάκια

Unknown είπε...

Πώς είσαι σίγουρη ότι δεν την προειδοποίησε; Ότι δεν ήταν γνώστης των πιθανότήτων αλλά απλά άφησε "τη φύση να κάνει τη δουλειά της";

Σοφία είπε...

Το θέμα αυτό είναι μεγάλο και ευαίσθητο. Φυσικά και οι γιατροί την προειδοποίησαν να μην κάνει παιδιά, ενδεχομένως και οι γονείς της. Το θέμα είναι, εφόσον αυτή ήθελε να κάνει παιδιά, τι μπορούσαν να κάνουν οι άλλοι, να την βάλουν κάτω και να της κάνουν έκτρωση ή στείρωση; Δε νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή λύση, δεν έχει κανένας δικαίωμα να επέμβει με αυτό τον τρόπο στο σώμα του άλλου, και φυσικά κανείς γιατρός που σέβεται τον εαυτό του και τον όρκο του δεν θα κάνει έκτρωση σε μια γυναίκα παρά τη θέλησή της! Δυστυχώς ή ευτυχώς ανάμεσά μας υπάρχουν άτομα με νοητική στέρηση - είτε μας αρέσει είτε όχι έχουν κι αυτά δικαίωμα στη ζωή και στην αναπαραγωγή, και δεν είναι δική μας δουλειά να τους επιβάλλουμε πώς θα ζήσουν.

Ανώνυμος είπε...

στις βόλτες σας στο εξωτερικό έχετε ποτέ δει ΑΜΕΑ της περίπτωσης που περιγράφεται εδώ;
Οι γονείς μου έζησαν 40 χρόνια στην Γερμανία κι εγώ 20.
δεν συναντήσαμε παρα μόνο ελάχιστα άτομα. Τυχαίο;