Τρίτη, Φεβρουαρίου 08, 2011

Παγκόσμια Ημέρα κατα του Φόβου

Χθές έμαθα ότι ήταν η "Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φόβου". Ομολογουμένως με ξένισε πολύ. Καταλαβαίνω ότι πολλοί χρειαζόμαστε να ενθυμούμεθα, έστω και για 1 ημέρα το χρόνο, θέματα όπως η Ειρήνη, η Υγεία, το AIDS, η Γυναίκα, οι Πρόσφυγες, οι υδροβιότοποι, ο Ερυθρός Σταυρός, η Μητέρα κλπ, θέματα που σκοπό έχουν να υπενθυμίζουν κάτι καλό, κάτι που δουλεύτηκε για να πετύχει, κάτι που έμεινε στη μνήμη για παραδειγματισμό. Δε τη καταλαβαίνω όμως την Ημέρα κατά του Φόβου. Γιατί να γιορτάζουμε το Φόβο, γενικά; Ποιός είναι ο Φόβος που πρέπει να δοξαστεί και να του δοθεί και επέτειος; Αντίστοιχα γιατί να μη γιορτάζουμε και τις Ημέρες φρίκης όπως, αρχή συρράξεων, δολοφονιών, εισβολών κλπ. ; Ποιό το πρόσωπο αυτού του Φόβου;

O φόβος είναι ένα αόριστο συναίσθημα που δεν προσδιορίζεται, όπως θα μπορούσε να επιτευχθεί με μία αρρώστεια. Φοβάσαι τη φυματίωση, το aids, τη νέα γρίππη. Ο φόβος αυτός έχει αντικείμενο φοβάσαι "την ασθενεια". Φοβάσαι για τη σωματική σου ακεραιότητα, φοβάσαι τους ξένους, φοβάμαι τους σεισμούς και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, φοβάσαι το θάνατο, τους εξωγήίνους, το πόλεμο, τη ρύπανση, φοβάμαι το Θεό και τις κατσαρίδες. Ολοι αυτοί οι φόβοι είναι συγκεκριμμένοι, δεν φοβόμαστε το άγνωστο, αλλά το γνωστό που λέγεται όπως το ονομάζουμε. Ο Φόβος σίγουρα είναι ένα συναίσθημα που μας αναστατώνει, μας αποδιοργανώνει, δεν το θέλουμε αυτό το συναίσθημα. Κανένας δε λάτρεψε τους φόβους του. Τίποτα δεν προσφέρει στον άνθρωπο η ανάμνηση ενός Φόβου. Αντίθετα μας κάνει να ανατριχιάζουμε, να θέλουμε να το πετάξουμε απο τη μνήμη μας όσο πιο γρήγορα μπορούμε.

Αν δεχθούμε λοιπόν ότι οι Παγκόσμιες Ημέρες εορτάζονται για να ξεσηκώσουν τα θετικά ένστικτα ενός ανθρωπου, να τον κάνουν να σκεφτεί για να γίνει καλύτερος και να συνεισφέρει στη βελτίωση ζωής του συνόλου της ανθρωπότητας, πρός τι να υπάρχει Ημέρα για το Φόβο;

13 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ο Φόβος είναι το άρμα της εξουσίας. Τυχαία νομίζεις ότι έβαλα το δίδυμο αδελφό του στο Nick μου;

Marina είπε...

Πάει πολύ να θεοποιούμε ΚΑΙ την Εξουσία..Ελεος!

DaisyCrazy είπε...

"Τίποτα δεν προσφέρει στον άνθρωπο η ανάμνηση ενός Φόβου."
διαφωνώ. ο φόβος μας μαθαίνει πολλά. μας σταματά, μας βάζει φραγμούς. όταν τον ξεπερνάμε, όταν ρισκάρουμε χωρίς φοβό κερδίζουμε ή χάνουμε. ο φόβος μόνο άχρηστος δεν είναι.

νομίζω αν διαβάσεις το κείμενο της Νίνας Κουτελάκη θα ενημερωθείς ευχάριστα :)
http://eglima.wordpress.com/2011/02/07/fear/

An-Lu είπε...

You have nothing to fear but fear itself...

Stou είπε...

Ημέρα ΚΑΤΑ του φόβου!!! Χμμμ, δεν την είχα ακουστά. Όμως θα βοηθούσε πολύ τον αδερφό μου που πάσχει από φοβίες "θα ήταν η μέρα ΚΑΤΑ του φόβου".
Φαντάσου λοιπόν που έχει φτάσει ο άνθρωπος και ζεί συνέχεια με ένα φόβο.

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Δεν υπάρχει παγκόσμια ημέρα κατά του φόβου!!!! Πριν από 20 περίπου μέρες μια ομαδα blogger αποφασίσαμε να μιλήσουμε από κοινού μία συγκεκριμένη ημερομηνία για το φόβο ως πολιτικό εργαλείο. Το προτείναμε και σε άλλους φίλους, ορίσαμε την 7/2 τυχαία και γράψαμε για το φόβο. Αυτά....

Marina είπε...

Daisy Crazy, ο φόβος με όνομα ίσως μας μαθαίνει πολλά, ο φόβος για το άγνωστο το μόνο που κάνει είναι να μας χαλάει το παρόν μας. Οσο για το μπλόγκ "εγκλημα και τιμωρία" το διαβαζω ανελλιπώς απο τότε που το ξεκίνησε!

An Lu, αυτό δεν το δέχομαι. Να φοβηθώ το συγκεκριμμένο, μαλιστα..το άγνωστο κάτι δεν με απασχολεί. Θα ασχοληθώ μαζί του αν/όταν εμφανισθεί

Estrella, αυτό με τις φοβίες να το κυττάξει ο αδελφός σου με ένα γιατρό. Οταν φοβόμαστε συνεχώς "μη τυχόν και", το παρόν μας θα γίνει κόλαση.

Ευτυχώς που παρανόησα, Γιώργο Κατσαμάκη, ευτυχώς που ΔΕΝ υπάρχει παγκόσμια ημέρα να φοβόμαστε αυτό που ισως δεν υπάρχει, ήα ακόμη χειρότερα αυτό που το δημιουργούμε εμείς.

Jason είπε...

Μάλλον ο λόγος ύπαρξης των "Ημερών του τάδε", "Ημερών κατά του τάδε", κλπ., δεν είναι πάντα η ενθύμηση. Ίσως η λογική τους είναι να υπάρξει μια αφορμή για να αντιμετωπίσουμε κάποια πράγματα, ίσως η "Ημέρα κατά του φόβου" να θέλει να στείλει το μήνυμα πχ. στη γυναίκα που έτρωγε ξύλο από τον άντρα της και το βλέπει κάθε βράδυ στον ύπνο της ότι κοίτα, δεν είσαι μόνη σου, όλοι οι άνθρωποι έχουμε φόβους, το μικρός Μαχμούντ στο Ιράκ βλέπει στον ύπνο του βόμβες, ο Peter στο USA φοβάται μη χάσει τη δουλειά του γιατί δε θα ξέρει πώς να μεγαλώσει τα παιδιά του και η κυρία Χρυσούλα στην Ελλάδα φοβάται μην πάθει Αλτσχάιμερ και έχει άσχημα γεράματα. Και τη μέρα αυτή νιώθουμε κάπως ότι είμαστε όλοι μαζί, ότι δεν είμαστε τόσο μόνοι (γιατί απέναντι στους φόβους και, κυρίως, απέναντι στα τραύματά μας, είμαστε εγκλωβισμένοι μόνοι) και, ίσως, ότι υπάρχουν και χειρότερα πράγματα, ότι πάντα υπάρχουν και χειρότερα πράγματα (αν αυτό είναι παρηγορητικό). Ίσως αυτή η καθολικότητα μιας τέτοιας παγκόσμιας ημέρας έχει αυτό το νόημα, της συντροφικότητας και του συναισθήματος της αλληλεγγύης απέναντι σε κάτι τόσο απλό αλλά τόσο θεόρατο μερικές φορές.
Δεν ξέρω, έτσι; Σκέψεις κάνω. Εμένα όλες αυτές οι παγκόσμιες ημέρες μου φαίνονται χαζές, με λίγες ίσως εξαιρέσεις, όπως η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, που είναι αφορμή για ενημέρωση και καμπάνια, κλπ. κλπ..
Τώρα αν σε προβληματίζουν τόσο πολύ οι εξωγήινοι ή οι κατσαρίδες, μπορείς να αναλάβεις κι εσύ κάποια πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κατσαρίδων ή για κάποια Παγκόσμια Ημέρα Προβληματισμού για την Ύπαρξη Εξωγήινης Ζωής ή κάτι τέτοιο. Εγώ Μαρίνα θα σε υποστηρίξω.

phlou...flis είπε...

Στο ...http://www.sansimera.gr/worldays/ δε βρήκα καμία τέτοια Ημέρα. Οπότε ...δε Φοβάμαι :-)

Sophia Kollia είπε...

O φόβος φυλάει τα έρημα! Και μεις που δεν είμαστε, -λέμε τώρα- ακόμα φοβόμαστε και δεν τους παίρνουμε με τις πέτρες!
Καλησπέρα!

Heliotypon είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Heliotypon είπε...

Υπάρχουν και πιο περίεργες παγκόσμιες ημέρες: Της μπριζόλας, της πεολειχίας, του "π" (3,14), του σκαραβαίου, κ.α. Δες λίστα παγκόσμιων ημερών εδώ

Marina είπε...

Jason, συμφωνώ ότι οι Παγκόσμιες Ημέρες για το AIDS και παρεμφερή θέματα είναι μία υπόμνηση στο κόσμο πως να προσέχει τη ζωή του. Τις άλλες όμως τις θεωρώ λίγο άχρηστες.. Οχι δεν πρόκεται πάντως να ξεκινήσω Π.Ημ. για τις κατσαρίδες (μπρρ)..ελπίζω μόνο να αντέξουν αυτή τη προσβολή που τους κάνω!!

phlou..fli..ευχαριστώ για το σύνδεσμο..ευτυχώς που δεν τη βρήκες την ημέρα του φόβου.. Ουτε και εγώ φοβάμαι. Ψέμματα, φοβάμαι μόνο τη λύπη. Που όμως δεν χρειάζεται Παγκόσμια Ημέρα.

Helio-τυπε, εντάξει μη τρελλαθούμε κιόλα, να βάλουμε μία Παγκόσμια Ημέρα που θα γιορτάζουν όλες οι άλλες παγκόσμιες ημέρες!!