Με ενοχλεί που ο κρατικός μηχανισμός κερδίζει πάντα, ενώ ο χαμένος είναι ο πολίτης. Τα τελευταία 2 χρόνια όλη η σαπίλα του παρελθόντος έρχεται και μας χτυπάει καταπρόσωπο για ακόμη μία φορά. Με πικρία διαπιστώνει ο πολίτης ότι τίποτα δεν άλλαξε, τίποτα δεν αλλάζει τελικά ποτέ. Ακόμη κι αν η κόπρος του Αυγεία χτυπήσει κόκκινο, κουνάμε το κεφάλι και προσπερνάμε για την επόμενη είδηση που όμορφα θα μας σερβίρουν τα ΜΜΕ. Το γεγονός ότι δεν προσπερνάω, ότι βγάζω στον αέρα τα στραβά και τα ανάποδα, κάνει το κόσμο να μειδιά συγκαταβατικά και να μου λένε "κάτι τρέχει στα γύφτικα" σαν να με παρωτρύνει να μην ασχολούμαι. Ορίστε λοιπόν η κατάντια της Ελλάδας επειδή κανείς δεν ασχολείται, κανείς δεν εξεγείρεται (παρά μόνο αν θιγεί η τσεπούλα-μετά τα σπάνε), αποβλακωμένοι περιμένουμε την επόμενη μέρα των εκλογών.
Εκλογών που θα ακολουθήσουν τη γνωστή διαδικασία: Τα σχολεία θα κλείσουν, οι μαθητές θα χάσουν 2-3 μέρες μάθημα γιατί η καθαριότητα μετά τις εκλογές χρειάζεται να γίνεται εργάσιμη ημέρα, οι ετεροδημότες θα πάνε στα χωριά και στις ραχούλες τους και μετά θα κολλήσουμε όλοι στις τηλεοράσεις για να δούμε πώς ψήφισε η κάθε ραχούλα. Διαφωνώ που παραλύει όλη η χώρα για τις εκλογές.
Κατ' αρχήν διαφωνώ που όλοι τρέχουν στην επαρχία να ψηφίσουν αντί εκεί που κατοικούν. Αν ήθελα να ψήφιζαν στην Ανω Κουτσούφλιανη, να πάνε να μείνουν εκεί να ενισχύσουν την οικονομία της, αντί να μένουν στη Κυψέλη. Να ενδιαφέρεσαι για το δήμο που έχεις το σπίτι σου, όχι για εκείνον απο όπου κατάγεσαι και που πατάς 3 φορές το χρόνο κι αν!
Διαφωνώ που οι εκλογές γίνονται σβκ, τις καθημερινές έπρεπε να γίνονται, κοντά στο σπίτι ή τη δουλειά σου, να πήγαινες να ψηφίσεις σε κάποιο δημόσιο χώρο και θα επέστρεφες στις υποχρεώσεις σου. Το όνομά σου θα το πέρναγαν ηλεκτρονικά ώστε να μη μπορείς να διπλοψηφίσεις και οι ψήφοι αυτόματα θα στέλνονταν για καταμέτρηση. Ούτε εκλογικά κέντρα, ούτε χαρτούρα, ούτε άσκοπες μετακινήσεις. Ολοι οι πολίτες άνετα θα ψήφιζαν, εκείνοι που λόγω υγείας δεν μπορούν να προσέρχονται σε εκλογικά κέντρα, ψηφίζουν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά. Απλό και εφαρμοσμένο σε χώρες του εξωτερικού. Η Ψωροκώσταινα το βρίσκει δύσκολο. Ως συνήθως.
Παραμονές εκλογών και τίποτα δεν λειτουργεί. Τίποτα δεν λειτουργεί τα τελευταία 2 χρόνια. Αν δεν δούλευε το κρατικό σύστημα καλά παλιά, τώρα αποτελειωσε. Κάνει κάποιος αίτηση σε πολεοδομία επαρχίας να πάρει άδεια οικοδομής και του δίνουν μία προσωρινή. Κτίζει το σπίτι βασει προσωρινής άδειας και όταν αυτό τελειώσει 4 χρόνια αργότερα, αρνείται η ΔΕΗ να του δώσει ρεύμα γιατί δεν έχει τη κανονική άδεια οικοδομής. ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ η άδεια στη συγκεκριμμένη επαρχία ρε γμτ. Τέσσερα χρόνια περιμένουν οι πειναλέοι δημόσιοι υπάλληλοι να λαδωθούν για να δώσουν τη κανονική άδεια. Τους σπάζεις το κεφάλι ή δεν τους το σπάζεις; Αν τους το σπάσεις το κεφάλι, δλδ ρίξεις φώς στην υπόθεση, θα δώσουν την άδεια και θα σου κάνουν πρόβλημα μετά για εκδίκηση/εκβιασμό, αν δεν τους το σπάσεις..δεν θα έχεις ρεύμα..θα αναγκαστείς να λαδώσεις.
Οπως όλη η Ελλάδα, αφουγκράζομαι. Δεν θέλω με κανένα τρόπο να μας διώξουν απο την ΕΕ. Δεν θέλω να πάει η χώρα μου πίσω, να γίνουμε Γ' κόσμος. Θέλω να πάμε μπροστά γιατί δεν είμαστε όλοι σάπιοι. Ελπίζω να είμαστε πολλοί που σκέφτονται σαν κι εμένα. Να βάζουμε δλδ πρώτα τη χώρα και μετά τη τσεπούλα μας. Ελπίζω.
7 σχόλια:
Η Κυριακή είναι αναγκαία ως μέρα για να μη σταματήσει η λειτουργία της αγοράς και των υπηρεσιών. Βέβαια, ως αυτοδιοικητικός αστικού κέντρου, θεωρώ εντελώς γελοίο το γεγονός ότι ακόμα ψηφίζουν πολλοί εκεί που κατοικούσαν, άτμα που συχνά δε γνωρίζουν. Μάλιστα το πρόβλημα δεν είναι εκεί, αλλά στη γραφειοκρατία και τις κρυφές ουσιαστικά διαδικασίες όπου οι πολίτες δε γνωρίζουν πότε να κάνουν τα χαρτιά τους για να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας. Κανονικά θα έπρεπε de facto να ψηφίζουν όπου κατοικούν (με μία ΔΕΗ, μία άλλη βεβαίωση, ένα εκκαθαριστικό κλπ).
Δεν βρίσκω σωστό να χάνει κανείς έστω και τη Κυριακή του για εκλογές. Δεν χάνεται όμως μόνο η Κυριακή, απο Παρασκευή μέχρι Τρίτη, οι εκλογικοί χώροι είναι κλειστοί. Σε αυτό διαφωνώ κάθετα. Δεν μπορείς να κλείνεις τα σχολεία για να ψηφίζει ο κόσμος.
Αν είναι να γίνεται η ψηφοφορία Κυριακή ας γίνεται σε άλλους χώρους, όχι σχολεία.
Καμμία βεβαίωση, ΔΕΗ, εκκαθαριστικό δεν χρειάζεται για να ψηφίζεις. Γράφεσαι στο Δήμο που κατοικείς, περνάνε τα στοιχεία σου μέσα βάσει Α.Μητρώου/ΑΦΜ/ΑΜΚΑ/Αρ. Ταυτότητας όποιον τελικά αριθμό επιλέγουν, παίρνεις τη καρτούλα του δημότη, ψηφίζεις στη γειτονιά σου και τέλος. Η ψηφίζεις ηλεκτρονικά βάσει κλειδαριθμού που σου τον δίνει ο Δήμος σου. Απλά πράγματα.
Απλά και κοστοβόρα. Εγώ ήμουν πιο πεζός... Πάντως τόσο μεγάλοι χώροι όσα τα σχολεία δεν υπάρχουν πράγματι.
Διαφωνώ με τα σχολεία ως εκλογικά κέντρα γιατί η πρόσβαση σε αυτά δεν είναι εφικτή για όλους. Κατ΄αρχήν γίνεται χαμός απο αυτοκίνητα μπροστά στα σχολεία, δεν υπάρχει χώρος για πάρκινγκ για άτομα που δεν μπορούν να περπατήσουν. Πόσο μάλλον για ν' ανέβουν τους 3 ορόφους για μία ψήφο. Ξέρω ανθρώπους (ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ) που δεν πατάνε να ψηφίσουν μόνο και μόνο επειδή η πρόσβαση είναι δύσκολη, δεν θέλουν να ξεχωρίζουν απο τους υπόλοιπους, δεν θέλουν να αισθάνομαι διαφοροποιημένοι απο το σύνολο παρόλλες τις προσπάθειες της πολιτείας να ΜΗΝ τους ενσωματώνει. Τα εκλογικά κέντρα θα έπρεπε να είναι προσβάσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Τα σχολεία είναι προσβάσιμα μόνο για όσους μπορούν να χρησιμοποιούν τα πόδια τους.
Οσο για το πόσο κοστοβόρα είναι τα νέα συστήματα που προτείνω, ας κάνουμε και κάποιες αλλαγές σαν χώρα, αντί να μένουμε ΣΤΑ ΙΔΙΑ επειδή ΒΟΛΕΥΟΥΝ. Ντροπή πιά!
Όταν οι κεντρο- και βορειο-Ευρωπαίοι περνούσαν την αναγέννηση και τον διαφωτισμό, οι πρόγονοί μας ήταν αγράμματοι βοσκοί και κτηνοτρόφοι. Όχι ότι είναι ντροπή να είσαι βοσκός ή κτηνοτρόφος, αλλά οι άνθρωποι της εποχής εκείνης δεν μάθαιναν γράμματα, δεν μετείχαν κανενός πολιτισμού, καμίας παιδείας. Φυσικό είναι η σημερινή κοινωνία να έχει κληρονομίσει πλείστα όσα βιώματα και συνήθειες εκείνης της εποχής, μιά και ο πολιτισμός είναι κάτι που δεν μας ξημερώνει από την μιά μέρα στην άλλη, αλλά απαιτεί πολλούς αιώνες για να αρχίσει να επηρρεάζει τους ανθρώπους και τη ζωή τους. Εμείς είμαστε νοφώτιστοι Ευρωπαίοι, με όλα τα χαρακτηριστικά του νεοφώτιστου. Ακόμη και οι πολιτικοί, που εμείς εκλέγουμε, δεν μπορούν ακόμη να είναι διαφορετικοί από εμάς. 'Οσοι διέφεραν εξωβελίστηκαν ή δολοφονήθηκαν. Δυστυχώς είμαστε ευρωπαϊκή (γεωγραφικώς) χώρα με αφρικανική/μεσανατολική κουλτούρα.'Ισως αν το κατανοήσουμε αυτό να καταναλίσκουμε λιγότερη αδρεναλίνη, όσοι από εμάς, έχουμε καταφέρει να ξεφύγουμε από τα πρότυπα της τουρκοκρατίας και των κοτζαμπάσηδων...
Κανείς δεν θέλει να βγει από την Ε.Ε., αλλά και κανείς δεν θέλει να κατρακυλά η ζωή του μέρα με τη μέρα. Θα πρέπει να λύσουμε κάποια υπαρξιακά προβλήματα ως λαός για να προχωρήσουμε.
Δημοσίευση σχολίου