Κυριακή, Μαΐου 14, 2006

Πώς να καταστρέψετε μία σχέση

με τον φίλο σας, τη φίλη σας, το παιδί σας, τον συνάδελφο, ακόμη και με τον γονιό σας
1) κάνοντας κριτική
2) δείχνοντας περιφρόνηση
3) κρατώντας αδιάφορη στάση
1) Η κριτική, που πολλοί θεωρούν ότι βελτιώνει την επίδοση του άλλου στην πραγματικότητα προσβάλλει την προσωπικότητά του, τον/την κάνει να αισθάνεται λίγος/λίγη και αυτόματα τον βάζει σε αμυντική θέση. Το άτομο που κάνει την κριτική θέλει να πιστεύει ότι είναι ανώτερο απο τον κριτηθέντα, έτσι καταστρεφει την όποια ισοτιμία υπάρχει στο ζευγάρι, στο γραφείο, την οικογένεια.. Και αυτά που λένε ότι η κριτική βελτιώνει είναι μπούρδες, ίσως να βελτιώνει αυτούς που την κάνουν γιατί αισθάνονται δυνατοί γιατί αποκτούν εξουσία πάνω στους άλλους.
2) Η περιφρόνηση επιτίθεται στην προσωπικότητα του άλλου και κατά κάποιο τρόπο δείχνει θυμό. Το μήνυμα είναι "αφού δεν αλλάζεις επειδή το λέω εγώ, θα σε τιμωρήσω με την περιφρόνησή μου", ή πιό απλά "φάε τη σκόνη μου". Ο στόχος είναι να γελοιοποιηθεί η αυτοεκτίμηση που έχει ο/η άλλος με σκοπό να κάνει αυτά που ο περιφρονών θέλει. Ετσι καταστρέφει την όποια εκτίμηση υπάρχει στο ζευγάρι.
3) Οταν όλα τα παραπάνω γίνουν καθημερινό ψωμοτύρι, ο ένας να κριτικάρει, περιφρονεί, κοροϊδεύει και ο άλλος να τα δέχεται, ακόμη και αν υπερασπίζεται τον εαυτό του στην αρχή, ακόμη και αν γίνονται ομηρικοί καυγάδες, το τέλος είναι κοντινό. Ερχεται η αδιαφορία που σβήνει την κάθε σχέση. Και οι άνθρωποι αποξενώνονται, ο καθένας παίρνει τις πίκρες του και πάει αλλού. Φεύγει αν μπορεί, άμα όμως δεν μπορεί μένει και κλείνεται στον εαυτό του.

14 σχόλια:

SparklingBlue είπε...

Μαρίνα μου, ελπίζω αυτές οι διαπιστώσεις να είναι γενικές και όχι απο προσωπική σου εμπειρία... και ειδικά πρόσφατη.
Αχ, αυτές οι ανθρώπινες σχέσεις, τόσο περίπλοκες αλλά συνάμα τόσο απλές...

Lili είπε...

ωραιο, σωστοτατο.
θα το διαδωσω(αναφεροντας την πηγη φυσικα)

. είπε...

έχεις δίκιο.... την κριτική δε μπορώ να την κόψω γμτ. βέβαια δεν ξέρω αν είναι ακριβώς κριτική ή συμβουλή, πάντως τα άτομα που ξέρω πολές φορές με συμβουλέυονται, γιατι τους ταρακουνάω... καλοπροαίρετα όμως.

Marina είπε...

Παυσίλυπη, δυστυχώς αυτή ήταν η συμπεριφορα της μητέρας μου απέναντί μου, μέχρι που έφυγα απο το σπίτι νωρίς..

stg, δεν υποχωρούν γιατί δεν θέλουν. Προτιμούν να πονούν αρκεί να περνάει το δικό τους..και όταν αυτό αποτύχει, διώχνουν.

lili, χαίρομαι που σου άρεσε

Marina είπε...

Marilina, άλλο κριτική άλλο συμβουλή, η συμβουλή δεν επεμβαίνει στην προσωπικότητα του άλλου, αντίθετα τη βοηθά να βρεί το δρόμο της..Η κριτική έχει σκοπό να κάνει τον άλλο να υποκύψει στην εξουσία ΜΑΣ, η συμβουλή είναι πάνω σε φιλική βάση, οι φίλοι συμβουλεύουν, οι φίλοι που μας αγαπούν

Θεριό Ανήμερο είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Υπάρχει βέβαια και ο παράγοντας "τρόπος" του κάθε ανθρώπου,αλλά και πάλι νομίζω ότι μπορούμε να καταλάβουμε πότε κάποιος το κάνει για να βοηθήσει και πότε για να νιώσει ο ίδιος ανώτερος.
Πάντως εμένα μου αρέσει η κρητική ...διατροφή, τουτέστιν ντάκοι και τα συναφή!

Λαμπρούκος είπε...

εμένα πάλι πολύ με βοηθαει η κρητική. ειδικά αν είναι ξανθιά διαστάσεων 90-60-90!

Juanita La Quejica είπε...

Πόσο δίκιο έχεις... κριτική και εξουσία, συμβουλή και κατανόηση...

Ανώνυμος είπε...

οι ανθρώπινες σχέσεις είναι βυθισμένες στο χάος της σύγχρονης μεγαλούπολης(μα τι λέω ο άνθρωπος μέρα μεσημέρι!)

Marina είπε...

Θεριό, όταν οι άνθρωποι έχουν τον "τρόπο" τους να προτείνουν πράγματα χωρίς να θίγουν έχουν πιάσει το νόημα.. (Και εμένα μου αρέσουν τα κρητικά προϊόντα, ιδιαίτερα η ρακή)

Λαμπρούκος, μα για αυτό έγραψα το κείμενο κ. Νομάρχη, για να διαλέξετε ποιά απο τις κρητικές λιχουδιές είναι του ύψους σας!..

Χουανίτα, για αυτή την κατανόηση δεν ζούμε όλοι? Πούντην όμως?

Φονταμελιστή, για μέρα μεσημέρι πολύ καλά τα λές. Καλώς ήρθες

Unknown είπε...

Στα 2 & 3 συμφωνώ.
Όσο για το 1, μια καλόπιστη κριτική ανάμεσα σε δύο ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν να συζητούν αντιθέτως οδηγεί και τους δύο σε αναβάθμιση.

Mantalena Parianos είπε...

Μαρίνα, καλημέρεεες
Είναι (πικρές) διαπιστώσεις ή ... εγχειρίδιο χρήσης;
Συμφωνώ σε όλα!
Μουτς

Juanita La Quejica είπε...

Μάλλον και τα δύο Mantalena...

Marina είπε...

Darthiir, εξυπακούεται ότι όταν οι άνθρωποι ΄σέβονται ο ένας τον άλλο και έχουν μάθει να συζητούν χωρίς ανταγωνισμο, η κριτική κάνει καλό. Πολύ καλό.

Mantalena, είναι παλιές εμπειρίες δικές μου, πικρές, παλιές και μαύρες εμπειρίες που μου άφησαν έναν φόβο για τις γυναίκες..

Juanita, εμπειρίες είναι μόνο.