Κυριακή, Ιουνίου 04, 2006

Omerta

Οι κάτοικοι της Βέροιας μιά χαρά γνώριζαν το μυστικό.
Σαν κλειστή και ωραία κοινωνία αντέδρασαν συλλογικά "να προστατέψουμε τα παιδιά μας, τους γονείς τους που κοπιάζουν για αυτά και τους δασκάλους που τα μορφώνουν".
Ούτε γάτα, ούτε ζημιά
Παραδείγματα σαν αυτό? ΑΠΕΙΡΑ
Θυμηθείτε στην ευρύτερη Ελλάδα γονείς να κτίζουν στα υπόγεια τα ανάπηρα, καθυστερημένα παιδιά τους, πατεράδες να απομομώνουν τις έγκυες κόρες τους μέχρι να ξεπλυθεί η ντροπή τους...όχι δεν γίνονται αυτά το 1800, γίνονται και τώρα..αυτός ο πατέρας στην Κυψέλη που ασελγούσε πάνω στην κόρη του απο 8 ετών και τώρα στα 15 της συνέχιζε να την εκδίδει..κανείς δεν άκουσε τίποτα, ούτε είδε τίποτα στην πολυκατοικία που ζούσαν στην ΚΥΨΕΛΗ ...όχι σε ένα απομονωμένο καλύβι...έλεος βρε παιδιά..
Απλά, κλείναν όλοι τα μάτια..
Πολιτισμός, ευαισθησία? Πώς! Δύο βήματα μπρός και τέσσερα πίσω.

25 σχόλια:

Πληρωμένη πένα είπε...

Συμφωνώ απόλυτα

CGP είπε...

η κακία είναι εμφυτευμένη μέσα στον εγκέφαλο μας.

Η παιδεία είναι ο μόνος τρόπος γιά να τιθασεύσουμε το θηρίο μέσα μας.


Οταν άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλική βλάβη από ατύχημα και δεν επανέρχονται, μπορούν και βρίζουν άπαίστως ενώ έχουν χάσει την δυνατότητα να μιλάνε. Αυτό μου λέεϊ εμένα ότι η κακία είναι βαθειά εμφυτευμένη μέσα στο μυαλό μας.

So_Far είπε...

δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Τί είμαστε τελικά; Αυτή η εικόνα; Με πληγώνει αλλά δυστυχώς έτσι είναι!

Ανώνυμος είπε...

Ελλάδα χώρα του φωτός........

σαν δε ντρεπόμαστε λέω εγω

τα παιδιά μου δεν θέλω να μεγαλώσουν σε μια τέτοια κοινωνία.

τον μικρό Άλεξ τον δολοφόνησαν αλλά και αυτοί πήραν το δρόμο του αναμορφωτηρίου.

εγω πιστεύω πως αυτή η οπισθοδρόμηση προκλήθηκε απο τα 400 χρόνια σκλαβιάς αυτής της επεκτατικής κωλόφαρας....που η χώρα τους είναι χρόνια πίσω απο την Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Τι κρίμα που αυτός είναι ο πραγματικός κόσμος και όχι εκείνος που μας παρουσιάζεται συνήθως.Και πάλι λιγα ακούμε απο όσα γίνονται.Δεν είμαι από τους κλασικούς κλαψιάριδες που όλα τα βλέπουν μαύρα.Άπλα καλά είναι να ξέρουμε τι μας γίνεται για να μπορούμε και να προλάβουμε ίσως κάτι.

vasvoe είπε...

μα και βέβαια γίνονται. και αντί να φωνάξουμε αποστρέφουμε το βλέμα, από αδιαφορία, ωχαδερφισμό, ίσως και από φόβο. και μετά, όταν χτυπάει την πόρτα μας κάνουμε σαν τις αθώες περιστερές! "ω! γίνονται τέτοια πράγματα!;!"

Unknown είπε...

Με ευκαιρια το post σου πηγα και διαβασα τα νεα και βεβαια ειμαι σοκαρισμενη. Τι αλλο να πω, δεν ξερω

Jason είπε...

CGP said...
η κακία είναι εμφυτευμένη μέσα στον εγκέφαλο μας.
Η παιδεία είναι ο μόνος τρόπος γιά να τιθασεύσουμε το θηρίο μέσα μας.

Στο πρώτο συμφωνώ.
Στο δεύτερο όχι.
Η βία πάντα θα υπάρχει μέσα. Βασικά έσντικτα επιβίωσης, που υφέρπουν λανθάνοντα...

Unknown είπε...

O Πιπερόπουλος το είπε ξεκάθαρα. Θέλετε αποξένωση και εξάλειψη της "κατίνας της γειτονιάς"; Μάθετε να ζείτε έτσι. Το 1800 υπήρχε η κατίνα και δεν υπήρχε αποξένωση. Γι' αυτό δεν γινόταν αυτά.

Αν νομίζετε ότι βελτιώθηκε η κοινωνία.... ρωτήστε και καναν κοινωνιολόγο...

ralou είπε...

Ανατριχιάζω με τα γεγονότα!
Τι δείχνουν τέτοιες συμπεριφορές;
Αδιαφορία ; (δικά τους τα προβλήματα ας τα λύσουν μόνοι τους)
Φοβο ;(Ξέρω γω που θα μπλέξω τώρα)
Κακώς εννοούμενη πολιτική ορθότητα ; (δεν ανακατεύομαι με τα του γείτονα)
Ελλειψη αποφασιστικότητας (Καλά, θα αντιδράσει κάποιος άλλος)

Δεν ξέρω αν όλα αυτά είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.
Το ίδιο όμως δύσκολο είναι να βάλουμε την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ανθρωπιά και την υπερβολή του φαινόμενου "Κατίνα".

Marina είπε...

Αυτό που με ενόχλησε ακόμη πιό πολύ ήταν η είδηση ότι οι καθηγητές ξέρανε για αυτά τα παιδιά αλλά δεν μιλάγανε. Τόσο πολύ φοβόντουσαν μιά ομάδα παιδιών? Τι θα τους κάνανε, θα τους σπάγαν το αυτοκίνητο, θα τους κυνηγάγαν με μαχαίρια, ή φοβόντουσαν πιθανή μετάθεση αν δυσαρεστούσαν τους γονείς τους, τον διευθυντή του σχολείου κλπ. Συνεργοί λοιπόν ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ.

So far, να μην σε πληγώνει η εικόνα, αυτοί είμαστε. Οταν ο γείτονάς δέρνει τα παιδιά/γυναίκα του, πάς να του ζητήσεις το λόγο? Οχι βέβαια..γιατί και ο καρβουνιάρης είναι ΑΦΕΝΤΗΣ στο σπίτι του..

kοντέ, τα παιδιά αυτά που θα πάνε στο αναμορφωτήριο δεν θα βγούν καλύτερα, αντίθετα. Χαμένες ζωές. Δεν πιστεύω ότι φταίνε τα 400 χρόνια σκλαβιάς σε αυτό τον τομέα. Εμείς φταίμε με τα παιχνίδια πολέμου, τους καυγάδες μέσα στην οικογένεια και την αποξένωση

vasvoe, μέσα μας είμαστε ακόμη Κατίνες (παρακολουθούμε τους γείτονες) αλλά απέξω μας κάνουμε τους πολιτισμένους, δεν βλέπουμε τίποτα, δεν ξέρουμε..Εχουμε και ευθυνοφοβία..πού να τρέχεις τώρα..άστο.

Τινα, Εμείς να δείς πώς σοκαριστήκαμε, τι να περιμένουμε απο το αύριο, να πυροβολούν με καλασνικωφ τον καθηγητή επειδή δεν τους έβαλε καλό βαθμό, όπως στην Αμερική...?

galaxia, ούτε και εγώ είμαι κλαψιάρα, φοβάμαι όμως ότι αυτό είναι μόνο η ουρά του φιδιού και τα χειρότερα έρχονται.

Darthiir, Ραλού απο το άκρο της "κυρίας της αυλής" πέσαμε σε αυτό της αποξένωσης. Θα πρέπει να υπάρχει χρυσή τομή..πούντην όμως σε μιά μικρή κοινωνία?

ralou

x είπε...

εχω φρικάρει εντελώς Μαρίνα. Με το πόσο λίγο κοστίζει η ζωή ενός παιδιού, κυρίως ενός παιδιού από οικογένεια μεταναστών. Κλείνω την τηλεόραση για να μην ακούει ο γιος μου ότι παιδιά -και μεγάλοι- κάνουν τέτοια σε παιδιά. Και μετά, το βράδυ, σκέφτομαι τις τελευταίες στιγμές του παιδιού αυτού. κι ελπίζω να ήταν τουλάχιστον σύντομες.

drskafidas είπε...

εγω ελπιζω να μη πεθανα και οι πιτσιρικάδες να κανουν πλάκα...

Juanita La Quejica είπε...

Χάνει κανείς τα λόγια του, μπερδεύονται οι σκέψεις με τα συναισθήματα.
Άκουσα ελάχιστα ένα από τα παιδιά στην τηλεόραση, χωρίς να έχω εικόνα. Αν δεν ήξερα ότι πρόκειται για πιτσιρίκι, θα πίστευα ότι μιλούσε ένας 25άρης.

NetKerveros είπε...

Τελικά είναι περίεργες οι εποχές που ζούμε.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

eguOταν δεν υπαρχει παιδεια τοτε η κοινωνια θα ειναι για παντα αρρωστη.

Unknown είπε...

Ο κρυψινισμός είναι το πρόβλημα, όχι οι κυρίες της αυλής.

An-Lu είπε...

Το "Κωσταλέξι" υπάρχει ακόμα και στην Ελλάδα του 21ου αιώνα....σε διάφορες βερσιόν...δυστυχώς.

Marina είπε...

Chloe, "οι τελευταίες στιγμές αυτού του παιδιού" πώς να ήταν μέσα στο αίμα? Πέθανε ακαριαία ή αργά-αργά? Μόνο του θαμένο, αβοήθητο.., ίσως να σωζόταν η ζωή του αν το πήγαιναν σε ένα γιατρό αντί να το θάψουν..ήταν άραγε νεκρό? δεν υπάρχει Θεός αυτό είναι σίγουρο, μόνο τέρατα.

drskafida και πλάκα να κάνουν ότι τάχα σκότωσαν..λίγο νοσηρή η φαντασία τους δεν είναι?

Juanita, χαμένα και αυτά τα παιδιά, η κοινωνία δεν θα τους χαρισθεί.

netkervere, αν είναι λέει..στο Βήμα διάβασα ότι το γεγονός με τον Κορυδαλλό δείχνει ότι η Ελλάδα δεν έχει Νόμους. Η δολοφονία του Αλεξ δείχνει ότι πλέον η Ελλάδα δεν έχει Μέλλον. Πολύ κακό!

preza, και η παιδεία χρειάζεται να αλλάξει. Να βγάλουν το δάχτυλό τους οι δάσκαλοι απο εκεί που το έχουν και να αντιμετωπίσουν τη βία. Χωρίς να φοβούνται μη δυσαρεστήσουν "καποιους¨"

Darthiir, τότε οι κυρίες της αυλής όλα τα ήξεραν, τώρα πίσω απο τις πόρτες κρυφτήκαμε..

an-lu τι είναι το "Κωσταλέξι"?

An-Lu είπε...

Πόσω χρονώ είσαι είπαμε;
Χωρίς πλάκα, το Κωσταλέξι έιναι ένα χωριό κοντά στην Κόρινθο, όπου στη δεκαετία του 1970 ανακαλύφθηκε πως κρατούσαν μια κοπέλα φυλακισμμένη σε ένα υπόγειο οι γονείς της διότι ντρεπόντουσαν γι αυτήν (δεν θυμάμαι καλά το λόγο ή ιατρικός ή κοινωνικός ήταν πάντως). Όταν ανακαλύφθηκε από την αστυνομία (το είχαν καταγγείλει "ξένοι", επισκέπτες στο χωριό), απεδείχθη ότι οι περισσότεροι στο χωριό ήξεραν για το γεγονός αλλά κάλυπταν συνειδητά τους γονείς της κοπέλας για να μην "κακοχαρακτηριστούν". Η κοπέλα είχε μείνει κλεισμένη στο υπόγειο για πάνω από μία δεκαετία...

Katerina ante portas είπε...

Mαρίνα μου, τι κάνουμε ο καθένας από εμάς άραγε; Παρόμοιες ιστορίες έχει ο καθένας μας στο διάβα του. Χθες μόλις η εξαδέλφη μου που μένει στο Φάληρο, είδε δυο νεαρούς να σπάζουν και να κλέβουν μηχανάκι και δεν αντέδρασε, γιατί φοβήθηκε. Το διαμέρισμά της το έχουν ανοίξει 2 φορές..

Marina είπε...

an-lu για το Κωσταλέξι, δεν το ήξερα..ρώτησα και έμαθα.

katerina, ο κάθε ένας απο εμάς κλείνει τα αυτιά του και τα μάτια του. Αν επενέβαινε η ξαδέλφη σου και βγάζανε σουγιάδες τι θα γινόταν? Ειλικρινά σου λέω, φοβάμαι. Αυτά τα παιδιά κάποια στιγμή θα μεγαλώσουν, θα βγούν στον κόσμο. Θα διοικήσουν τον κόσμο. Πώς όμως θα είναι διαμορφωμένος αυτός ο κόσμος?

An-Lu είπε...

Ρωτώντας, μαθαίνεις!

Σταυρούλα είπε...

Αυτό που μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι-ένα απ' τα πολλά- όταν τ ακούω, είναι: "Πέσαμε απ' τα σύννεφα"!Αμάνννννννννννν!

Φώτης Καλαμαντής είπε...

Ο αρρωστημένος χυλός που αποκαλείται "Ελληνική (μόνο?) κοινωνία", εκπροσωπήθηκε επάξια σε ένα σωρό συζητήσεις αυτές τις μέρες στην τηλεόραση... Ήταν όλοι εκεί: Οι ελειμματικοί γονείς που πέταγαν το μπαλάκι της δικής τους ανεπάρκειας σε όποιον το'πιανε, οι συνδικαλισταράδες της εκπαίδευσης με χυδαίο τσαμπουκά ψευτόμαγκα και την κασέτα να παίζει τα σουξέ τους των τελευταίων 20 ετών και οι δημοσιογράφοι με το ακουστικό στ' αυτί να ακούνε τα ratings και να χαίρονται, κάνοντας παράλληλα και τη δουλειά της αστυνομίας και μάλιστα με perfect timing: Το grand finale να συμπίπττει επιδέξια και θριαμβευτικά με το τέλος της σεζόν για να διατηρηθεί όλο το χειμώνα το ενδιαφέρον αμείωτο... Λοιπόν ποιός είπε οτι δεν υπάρχουν θεσμοί? Υπάρχει η τηλεόραση, που λειτουργεί πάνω στους νόμους της αγοράς (καλά κάνει). Τα βολέψαμε όλα, βρήκαμε και θεσμό, βρήκαμε από σπόντα και την ηθική του 21ου αιώνα: Είναι ο νόμος της αγοράς. Όσο για τα ξεπεσμένα Ελληνικά σχολεία του 2006, αυτά υπάρχουν εκεί μόνο για να μην αδειάζει ο τόπος!