Πέμπτη, Νοεμβρίου 06, 2008

Δημόσιες εμπειρίες!

Χθές χρειάστηκε να πάω στο τοπικό ΚΕΠ για να υποβάλλω έγγραφα για ανανέωση διπλώματος οδήγησης. Είχα όλα τα χαρτιά μαζί μου, τις αιτήσεις, φωτοτυπίες, φωτογραφίες κλπ..υπολόγιζα να τελειώσω στο τσάκα-τσάκα. Χμμ! Θα τελείωνα αν οι υπάλληλοι στο ΚΕΠ δεν ήσαν ακόμη μόνιμοι, τότε η εξυπηρετικότητά τους θα έλαμπε και θα φώτιζε τον ουρανό της σκοτοδίνης του δημοσίου, το έχω ξαναγράψει. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι υπάλληλοι είχαν μονιμοποιηθεί και μπεί στο λούκι του "ωχ αδελφισμού και του ξυναρχιδισμού".

Ο μοναδικός υπάλληλος που ήταν ελεύθερος και στη θέση του και δεν
α) μιλούσε στο τηλέφωνο
β) μιλούσε με τσούρμο νεαρών δεσποινίδων πίσω απο το πάγκο
γ) έτρωγε κάτι απο μία σακούλα
δ) έλειπε,
μου έκανε νόημα να με εξυπηρετήσει.
Του εξήγησα τι ήθελα, πήρε τα έντυπα και με βρήκε και στο ΠιΣι του, απο την προηγούμενη φορά. Αρχιζε λοιπόν να τσεκάρει τα στοιχεία, όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο, ημερομηνία γεννήσεως...ωππππ! λάθος εδώ.
"Εχετε γράψει ότι είσθε γεννημένη τη 18 Σεπτεμβρίου, ενώ στην αίτησή σας γράφετε ότι γεννηθήκατε τη 18 Απριλίου. " Μένω κάγκελλο.
"Τι εννοείτε;" τον ρωτάω.
"Εννοώ ότι στη καρτέλλα του κομπιούτερ μου, είσθε της 18/9."
"Α!! Εχει περαστεί λάθος, να το διορθώσετε, "του λέω.
"Δεν γίνετε να το διορθώσω, μου λέει, θέλω πιστοποιητικό γεννήσεως". Αρχισαν να φορτώνω νεύρα εκεί.
"Ορίστε η ταυτότητά μου γράφει πότε γεννήθηκα" του λέω.
"Εχετε φωτοτυπία να μου δώσετε της ταυτότητας που πιστοποιεί την αλλαγή ημερομηνίας;". Ετυχε να έχω, του τη δίνω. Διορθώνει το κομπιούτερ (αλλά δεν κάνει save όπως απεδείχθει) και πετάει τη φωτοτυπία.
"Γιατί την πετάτε; τον ρωτάω "αμα δεν τη θέλετε δώστε τη μου πίσω".
"Δεν μπορώ να σας τη δώσω είναι τεκμήριο.¨"
"Μα το πετάξατε το "τεκμήριο" του λέω" Μία φωτοτυπία είναι απαραίτητη για την υπηρεσία" μου λέει, "να τη δώ απλώς". "Μετά δεν τη χρειάζομαι πιά, πρέπει να πεταχτεί"
"Ζωντόβολο" είπα απο μέσα μου μη καταλαβαίνοντας τι γίνεται..δεν έδωσα και συνέχεια..άντε να τελειώνω.
Επιανε τα πιστοποιητικά που είχα και τα διάβαζε με το δάχτυλο απο κάτω, ψιθυρίζοντας τις λέξεις όπως τα παιδιά του Δημοτικού. Θα έπεσα σε κανέναν δυσλεκτικό, σκέφτηκα, όχι όμως μια χαρά ήταν..απλά καθυστερούσε..σαν να περίμενε κάτι..όπως απεδείχθει τη συνάδελφο να τελειώσει τη τυρόπιττα που έτρωγε περίμενε και να αναλάβει τη δουλειά της.

¨Αυτά τα ηλεκτρονικά δεν τα καταλαβαίνω βρε Μαριώ μου, πάρτα εσύ και δώσε μου τον κύριο Μετανάστη που έχεις."

Ετσι ανταλλαχθήκαμε. Η κοπέλλα (που δεν είχε μονομοποιηθεί ακόμη) πέρασε σωστά τα στοιχεία μου, πήρε τα χαρτιά μου, μου έδωσε προσωρινό δίπλωμα και μου εξήγησε πότε πρέπει να ξανάρθω. Ο άλλος όμως είχε στήσει κουβέντα με τον μετανάστη που ήθελε να γράψει στο ΙΚΑ τις ΤΡΕΙΣ του συζύγους ..και να του κάνει νοήματα για τη τύχη του να έχει 3 γυναίκες,
και να του κλείνει το μάτι..πονηρούλη, παρτουζίκο μου εσύ,
να κάνει χειρονομίες του τύπου "τύχη βουνό" που την έχεις κλπ!!!
και ο αφρικανός μετανάστης να μη καταλαβαίνει τόσο που στο τέλος του είπε αυστηρά στ' αγγλικά "are you telling me something?" νομίζοντας ότι του κολλάει κιόλας..

Τι γέλιο θέε μου!. Ξέχασα τη μλακία του σαν υπάλληλο και ξεράθηκα. Ο άμοιρος ο μετανάστης βέβαια θα πρέπει να θεώρησε ότι είχε πέσει σε χώρα τρελλών..που πέρα απο την κοροϊδία του κάνουν και ανήθικες προτάσεις.. Να είσασταν απο καμμιά μεριά να τον βλέπατε πόσο θαύμαζε "τη τύχη" του Αφρικανού, ναααα! οι ματάρες του τόοοοσες!

Ακόμη γελάω

18 σχόλια:

phlou...flis είπε...

γενικά υπάρχει εξυπηρέτηση στα ΚΕΠ. Ισως έπεσες στον συγκεκριμένο υπάλληλο

ELvA είπε...

Μαρινα, επειδη αυτα λιγο-πολυ συμβαινουν σχεδον σε ολες τις Ελληνικες Δ.Υ, ας ευχηθουμε τουλαχιστον το επιπεδο των Δ.υπαλληλων
ν ανεβει τα επομενα χρονια,
αν και κατι τετοιο δεν το θεωρω καθολου ευκολο.Οσο
για την απαξιωτικη συμπεριφορα τους απεναντι
στους μεταναστες και τους
ξενους που θεωρουνται οτι καταγονται απο
'υποδεεστερες' ως προς την
Ελλαδα χωρες, τι να πεις; Ντροπη τους!Τολμανε μαλιστα
μερικοι ξυπνιοι να κανουν και πλακα, επειδη καποιοι ξενοι εχουν διαφορετικη κουλτουρα και εθιμα! Το ποιοι ειναι για γελια,
νομιζω, οτι ειναι ξεκαθαρο
και δεν πιστευω οτι κατι αναλογο θα συνεβαινε σε καμμια αλλη χωρα, ουτε στην
Ευρωπη, ουτε πουθενα αλλου!

Aspa είπε...

Τι γέλιο! Ενθουσιάστηκε ο υπάλληλος με την τύχη του Αφρικανού ε; Ας μεταναστεύσει κι αυτός στην Αφρική να βρει την τύχη του, να γλιτώσεις κι εσύ από την ταλαιπωρία την επόμενη φορά που θα ξαναπάς στο ΚΕΠ!

Tanila είπε...

Kai μετά απορείς γιατί σε περίμενα διαφορετική.
Κάτι τέτοια γράφεις και σε φαντάζομαι εσχατόγρια... όπως "ανανέωση διπλώματος".

Unknown είπε...

Φυσικά το ότι φταίει ο άνθρωπος και όχι το δημόσιο, το ξεπερνάμε για μία ακόμα και κατηγορούμε το δεύτερο και τη μονιμότητα.
Όχι τίποτε άλλο αλλά πρέπει να βρούμε τρόπο να το κατατροπώσουμε το έρμο. Έτσι προστάζουν οι καιροί.

Marina είπε...

phlou..flis, δεν έχω ΚΑΝΕΝΑ παράπονο απο τα ΚΕΠ λειτουργούν μιά χαρά. Δεν έχω τύχει ποτέ να πάω και να μην εξυπηρετηθώ Σχολίασα απλά τον μοναδικό μόνιμο υπάλληλο εκεί..και την ασχετοσύνη του!

elva, το επίπεδο ήταν φοβερό. Δεν είχε ιδέα πόσο συντηρητικοί είναι οι Μουσουλμάνοι, στα μάτια τους εμείς οι Χριστιανοί είμαστε ανήθικοι. Απλά το νού του κάλυψαν οι δικές του προσδοκίες..τι θα έκανε αν!. Πάντως το Δημόσιο γενικά συμπεριφέρεται πολυ απαξιωτικά στους μετανάστες. Ευτυχώς όχι παντού..αλλά έχει τύχει ν' ακούσω πολύ περιφρονητικές συμπεριφορές.

aspa, ναί, σώθηκε άμα μεταναστεύσει στην Αφρική, τη κρεβατομουρμούρα απο τις 3 γυναίκες του όμως, δεν την υπολόγισε!

tanila, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως ακούγονται. Εχω πρόβλημα με την όραση και το δίπλωμα οδήγησης είναι τριετίας
Ακου "εσχατόγρια"!!! Αμα σε πετύχω..θα σε μαδήσω με την ησυχία μου. Σημειώνω τον όρο, πάντως. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ!

Darthiir, όπως είπα και πιο πάνω, δεν έχω κανένα παράπονο απο τη συγκεκριμμένη υπηρεσία. Απλά ο υπάλληλος εκείνος ήταν..γκάου!

Crazy Tourists είπε...

Τι να σχολιάσω...Άμα είσαι απ'έξω αστείο φαίνεται! Αλλά άμα είσαι εκεί σου ανάβουν τα λαμπάκια! Και επειδή όλοι έχουμε λουστεί κάτι τέτοια...και μη χειρότερα!!!

Tanila είπε...

Καταρράκτη;
:-Ρ

Marina είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Marina είπε...

crazy tourist, είναι τραγικό το συμβάν, μη κυττάς που το έγραψα σαν αστειάκι. Είναι πολύ χαμηλού επιπέδου ορισμένοι άνθρωποι, το λιγώτερο που θα μπορούσε να κάνει ο συγκεκριμμένος είναι να το σχολιάσει ΑΦΟΥ είχε φύγει ο μετανάστης.

Tanila, εσύ βλέπω δεν το βάζεις κάτω.λοιπόν μανδάμ..έχω ανισομετρωπία (http://en.wikipedia.org/wiki/Anisometropia)η οποία φέρνει κάποιες δυσκολίες στην οδήγηση, ιδιαίτερα άμα οι δρόμοι δεν φωτίζονται καλά.

Ανώνυμος είπε...

Στο συγκεκριμένο ΚΕΠ (γειτόνισσα), δεν είχα ανάλογη είναι η αλήθεια εμπειρία, με έχει εντυπωσιάσει όμως η ανάπτυξη της γραφειοκρατίας!!!
Παράδειγμα για τη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, χρειάζεται να περάσεις από δυο υπαλλήλους.

Και όμως το ΚΕΠ, φτιάχτηκε για διευκολύνει τους πολίτες και να απλοποιήσει τις διαδικασίες.

Σκέφτομαι ότι βεβαίως "ψάρι βρωμάει από το κεφάλι", αλλά είναι αρκετές οι φορές που η "ουρά" βρωμάει περισσότερο!!!

Heliotypon είπε...

Εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγο να έχεις τρεις γυναίκες και να διαλέγεις κάθε μέρα ποιά θα σε συντροφέψει στο κρεβάτι, ή να κάνεις διάφορους συνδυασμούς! Τα φανταζόταν αυτά το ανθρωπάκι και πού να συγκεντρωθεί... 'Ισως να περίμενε ότι ο αλλοδαπός θα μπορούσε να τον καλέσει για ...βοήθεια στο κουμαντάρισμα των τριών γυναικών!

Ανώνυμος είπε...

Geliotypon

Mipos eisai esy o KEP typos kai mas douleveis olous? Vlepw megali
prothymia stous pollous epikrevatious syndyasmous!H lyssa pou exoun kapoioi faneronei megali peina.

Logistics

Marina είπε...

Sotiri, όταν τα ΚΕΠ δημιουργήθηκαν επί Μπένου, είχε αγαλλιάσει η καρδιά μας, επιτέλους το κράτος έσκυβε στον πολίτη και τον διευκόλυνε να ξεπεράσει το τέρας του Δημοσίου και της γραφειοκρατίας. Τότε ήταν το κάτι άλλο Τώρα..Κατ' αρχήν εκεί μέσα είναι σμήνος ανθρώπων, για 1 δουλειά θέλεις 3, ένας περνάει τα στοιχεία, ο άλλος βγάζει φωτοτυπίες και ο τρίτος είναι στην είσοδο να πληροφορεί και να δίνει έντυπα.. Εν τούτοις λέω πάλι καλά που υπάρχουν και τα ΚΕΠ, μας καθυστερούν αλλά γλυτώνουμε πολλά

Heliotypon, το να έχεις 3 συζύγους στον μουσουλμανικό κόσμο δεν έχει να συγκριθεί ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ με τις αντιλήψεις περί συζύγων στο δικό μας κόσμο. Μπορεί να παντρεύτηκε μία και μετά να πήρε για σύζυγο και τη χήρα του αδελφού του..για να μη λιμοκτονήσει κλπ. Πάντως η πολυγαμία είναι πολύ διαδεδομένη στους εκτός χριστιανισμού κόσμους.

KitsosMitsos είπε...

Το καλό είναι ότι στο τέλος έφυγες με χαμόγελο... Κάτι είναι και αυτό.

patsiouri είπε...

Γκρρρρ...σ'αυτήν ειδικά εδώ τη χώρα, η θέσπιση της πολυγαμίας θα ήταν πλέον το λιγότερο που θα μ'ενοχλούσε!
Και ναι, είναι κοινώς αποδεκτό πως οι συμβσιούχοι εργάζονται με πολύ περισσότερο ζήλο από κάποιους μόνιμους...
Μερικές φορές βέβαια δε φταίνε τόσο αυτοί που καθυστερούν΄, όσο η γραφειοκρατία από μόνη της.
Για παράδειγμα, μου έχει τύχει υπάλληλος που απολογείται και έχει πεθάνει μαζί μου στο γέλιο για τα έγγραφα που ζητάνε για κάτι πάρα πολύ απλό...

"ζαχαρούλα.." είπε...

έχω καθημερινή και πικρή εμπειρία από δημόσιες υπηρεσίες!!!!!

καλημέρες!!!

Σοφία είπε...

Εμένα πάντως μου άρεσε το τεκμήριο που κατέληξε στα σκουπίδια!!