Τρίτη, Νοεμβρίου 11, 2008

Αυλικές συνελεύσεις

Εχετε πάει ποτέ σε συνέλευση κατοίκων πολυκατοικίας; Εχετε δεί ποτέ τη Σαπφώ Νοταρά να ωρύεται "εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα"? Συνώνυμα και τα δύο. Στο δεύτερο κατουριέστε στα γέλια, στο πρώτο πλακώνεσθε στις καρπαζιές.

Με καλέσανε σε γενική συνέλευση απο το παλιό μου σπίτι που ζούσα με τη μαμά μου, μία ακριβοθωρούσα συνέλευση που ήταν να γίνει απο πέυσι αλλά άργησε γιατί ερχόταν (η συνέλευση) απο τη Τήνο με τα γόνατα. Ως τώρα ποτέ δεν είχα παρευρεθεί σε τέτοιου είδους cocktail parties, τα άφηνα για άλλους πιο "ξεσκολισμένους" απο εμένα. Δυστυχώς όμως η μέρα της βάπτισης είχε ορισθεί. Δεν γλύτωνα με τίποτα.

Ετσι τη περασμένη Δευτέρα, σηκώθηκα και πήγα. Ο διαχειριστής της εκεί πολυκατοικίας είπε να μαζευτούμε στην είσοδο. Μέγα λάθος. Και η αρένα της Βερόνα να ήταν η είσοδος, πάλι χαμός θα γινόταν. Συνάντηση 15 ατόμων σε ένα χώρο μιά σταλιά, χωρίς μία καρέκλα να καθίσουμε, τα σκαλιά δεν έπαιζαν είχαν κόθρα απάνω τους. Για να μπορέσουμε όλοι να βλέπουμε, βάλαμε τους ψηλούς πλάτη-τοίχο και τις πινέζες στη μέση.

Συζητήθηκαν τα κάτωθι σοβαρότατα θέματα και κρατήθηκαν και σε πρακτικά:

Πρώτο θέμα η καθαριότης. Θλιβερά κουνούσαν τα κεφάλια τους για τη κατάσταση, με απόγνωση εξιστόρησαν το γεγονός ότι η καθαρίστρια δεν έρχεται πιά να ξεβρωμίζει γιατί δεν την πληρώνουν. Ανήκουστο! Πώς τολμάει η Σβελτάνα Πι(χ2)λοβα να μην έρχεται να προσκυνήσει τζάμπα στον Οίκο του Κυρίου (κου Γιώργου, κου Νίκου, κου Τάκη). Κάτι έπρεπε να γίνει. Τελικά αποφάσισαν εκ περιτροπής οι νοικοκυρές των διαμερισμάτων να σφουγγαρίζουν και τις σκάλες. Συμφώνησα μετά χαράς. Τι με νοιάζει εμένα, δεν μένω εκεί!

Δεύτερο θέμα ο κήπος. Που όταν είχε χτισθεί η πολυκατοικία (πρίν 20 έτη) υπήρχε και ήταν πολύχρωμος και λουλουδιαστός. Στη πορεία όμως τα λουλούδια μαράθηκαν, τα δέντρα ψώριασαν, το γκαζόν φαγώθηκε απο τα μυρμήγκια και το χώμα έπεσε. Ύπήρχε ένας κηπουρός που ερχόταν, όταν όμως και εκείνος σταμάτησε να πληρώνεται, έπαψε ο γάϊδαρος να έρχεται, με αποτέλεσμα ο κήπος να τερματισθεί σαν οντότητα και να μεταλλαχθεί σε ...ξεράδι.

Η αγωνία του διαχειριστή ήταν "που θα βρούμε έτοιμο κήπο". Να τον βρούμε, να του πούμε έλα εδώ παιδί μου σε μάς που είμαστε σένιοι και ωραίοι, έτσι θα αποκτήσουμε άκοπα και ανέξοδα πάντα, τζάμπα χλωρίδα. Λύση δεν δόθηκε εδώ, θα κάνουν λεει μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές που θα δημοσιευθεί στην Ναυτεμπορική!.

Τρίτο θέμα, οι λογαριασμοί. Ο διαχειριστής βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσεως (η φήμη ότι έτσι είναι απο κούνια..παίζει), απειλεί με μηνύσεις όλους που δεν του δίνουν τα κοινόχρηστα στο χέρι αλλά τα καταθέτουμε σε τραπεζικό λογαριασμό. Θέλει να τον καταργήσει γιατί είναι οργανο του Σατανά, γιατί είναι δύσκολο με το βιβλιάριο να τρέχει, να κάθεται στις ουρές για μία ενημέρωση (τα ΑΤΜ είναι και ΑΤιΜα εργαλεία του Διαβόλου). Ενώ στο χέρι είναι όλα πολύ καλύτερα. Μας γράφει και μία απόδειξη επι τόπου..και τέλος. Οσο για εκεινους που μένουν μακριά ας κάνουν ταξείδια για το μερίδιό τους, αν μένω στη Κρήτη, να έρχομαι 1 φορά το μήνα για να πληρώσω τα 20 ευρώ που μου αναλογούν.
Μήπως θα ήταν καλύτερα να αρχίσει να γράφει και με καλέμι σκαλίζοντας τα μηνύματα στα μάρμαρα της πολυκατοικίας;

Και τέλος..η διαχείριση. Δεν μπορεί άλλο κουράστηκε να κυνηγάει τους λογαριασμούς της τραπέζης . Να αναλάβει άλλος. Με γερά πόδια και ακριβές αερόσολες για την ορθοστασία.

"Ελάτε να υπογράψετε τα πρακτικά της σεπτής αυτής συνέλευσης...εδώ βάλτε το όνομά σας.."
"Τι να υπογράψω" του λέω, "δεν γράφει το χαρτί τίποτα, άδειο είναι. Που είναι τα πρακτικά;"
"Μα φυσικά και δεν γράφει τίποτα, θα τα συμπληρώσουμε ΑΥΡΙΟ τα πρακτικά. Τα γράφει με στυλό η κόρη μου που είναι καλλιγράφος ξέρετε. Υπογράψτε λοιπόν"

"Δεν είσαι με τα καλά σου που θα βάλω το όνομά μου σε άσπρο χαρτί, γκαβός παπάς σε βάφτισε"..

Και γίνεται ένας τρικούβερτος καυγάς. Φώναζα για τουλάχιστον μισή ώρα.

Μετά δεν μπορούσα να πώ λέξη. Είχα πάθει αφωνία.

Γι αυτό σας λέω, ΜΑΚΡΥΑ απο συνελεύσεις, τους διαχειριστές πλακώστε τους στις φάπες ΠΡΙΝ τις συνελεύσεις και μην υπογράφετε τίποτα.

14 σχόλια:

ELvA είπε...

Eλα βρε Μαρινα! Σε πολυ.. τριτικοσμικη συνελευση ετυχε να πας! Οχι οτι το επιπεδο ειναι ιδιαιτερα υψηλο σε αλλες, αλλα πρωτη φορα ακουω να ζητανε απο ατομα να υπογραψουν σε αδειο χαρτι πρακτικων! Δεν φταιει ο διαχειριστης,για εμενα, τα μυαλα των υπολοιπων που ειναι;

Σοφία είπε...

Είχα πάει κι εγώ παλιά σε κάτι συνελεύσεις στην πολυκατοικία που έμενα και ήταν μια χαρά. Μάλλον έπεσες στην περίπτωση (αλλά τι περίπτωση)!! Ο Θεός να σου δίνει δύναμη να τα βγάζεις πέρα...

Marina είπε...

elva, τον διαχειριστή αυτόν τον ξέρω 20 χρόνια. Πρώτη φορά παρουσιάζει την ιδέα των πρακτικών. Την ιδέα λέω, γιατί στη πράξη ποτέ δεν έχουμε δεί τίποτα γραμμένο. Απλά ήθελε να μαζέψει υπογραφές για να φύγει απο τη διαχείριση.

Σοφία. Στη πολυκατοικία αυτή η μάνα μου ήταν διαχειρίστρια χ΄ρόνια μέχρι που πέθανε. Ποτέ δεν είχε προκύψει το παραμικρό, όλα πήγαιναν ρολόι. Οταν ανέλαβε αυτός..κατέρρευσε το σύμπαν.

http://despoinasdecoupage.blogspot.com είπε...

Εσυ επαθες αφωνια απο τον καυγα... Αλλα εγω κραταω ακομα το στομαχι μου απο τα γελια, με τον τροπο που τα γραφεις.

Σε φιλω.

KitsosMitsos είπε...

Οι περιγραφές είναι τρομερές. Βέβαια αναπολώ την παλιά πολυκατοικία μου όπου μας μάζευε ο διαχειριστής σπίτι του και κερνούσε ουισκάκια και λοιπά. Ωραία περνούσαμε!
Καλησπέρα

Ανώνυμος είπε...

Εγω πάντως σπίτι μου δεν τους βάζω τους κάφρους.... Την Παρασκευή θα τους μαζέψω (ναι στην πυλωτή να παγώσουν), θα τους αναλύσω τι έκανα (εργένης, ολομόναχος, άσχετος-μέχρι πριν- με τη διαχείριση) και αφού πληρώσουν τα κοινόχρηστα -που ναι, τα έβαλα απ' την τσέπη μου!!!- θα τους παραδόσω την πολυκατοικία μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της....Διαφωνείς;

Marina είπε...

Ξυπόλητη, χαίρομαι που σε έκανα να γελάσεις, μόνο για γέλια δεν ήταν η συνέλευση αυτή των αγροίκων. Να μη πληρώνουν τη καθαρίστρια και τον κηπουρό και να θέλουν οι ένοικοι να ανασκουμπώνονται να καλλιεργούν φυτά που αγόρασε ο καθένας μόνος του, να έχεις το σπίτι σου και να θέλουν να πλένεις και τα σκαλιά της εισόδου, να μην συντηρούν τίποτα, να έχουν φάει το αποθεματικό και να καταργούν τον τραπεζικό λογαριασμό, ώστε όλοι να τους τα δίνουν στο χέρι.. τη σήμερον ημέρα με τα ΑΤΜ και το e-banking!!! Μου βάλανε και χέρι ότι χρωστάω 1 έτους αποθεματικό, ενώ το έχω πληρώσει με αποδείξεις τραπέζης. Δεν μπορείς να διαννοείθείς ΠΟΣΟ θύμωσα!

Kitsomitso, αυτά τα ωραία τα έκανε η μάνα μου που τους καλούσε στο σπίτι μας και τους έβγαζε και γλυκά. Ακόμη και οι πιο γάϊδαροι, φερνόντουσαν καλά, πληρώνανε και δεν ενοχλούσαν.

Ιωάννη. Αυτές είναι επιλογές σου. Μία καλή σωστή συμπεριφορά απο μέρους της διαχείρισης πάντα μετράει. ΟΧΙ όμως ο διαχειριστής να τα βάζει απο τη τσέπη του, αυτό ποτέ. Απο κοινού αποφασίζονται τα πράγματα που αφορούν όλους.

Unknown είπε...

Το ερώτημα είναι: Άνθρωποι που δεν είναι διατεθημένοι να ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους για μια συγκέντρωση μέσα σε αυτό, είναι αικανοί να επικοινωνήσουν;

Κλειστές πόρτες, κλειστές καρδιές, κλειστά μυαλά. Πολυκατοικίες σύγχρονης πόλης.

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ 15,20 ATOMA MEΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ, ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΘΕΛΕΙΣ ΚΟΣΜΟ.ΟΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
ΠΟΛΥΚ/ΚΙΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡ/OYΣ ΧΩΡΟΥΣ,ΑΠΟΘΗΚΕΣ & ΥΠΟΓΕΙΑ
ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ!ΕΜΕΙΣ ΕΚΕΙ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ
ΣΕ ΜΙΑ -XTRA ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΚΛΠ ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ, ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΚΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΡΩΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΥΡΙΛΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΟΥ! ΛΙΓΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΛΕΙ, ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ;ΚΑΙ
ΟΤΑΝ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ
ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΙΘΕΣΤΕ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΞΥΠΝΟ,ΟΧΙ, ΑΔΙΚΟ ΕΧΩ;
Τζιμης Χ.

An-Lu είπε...

Ωχχχχ! Καλή τύχη! Εγώ μιά χρονιά έκανα διαχείριση στην πολυκατοικία και τους το έβγαλα από τη μύτη!!!! Τώρα που δε μένω κιόλας, σιγά και μην με ξαναενοχλήσουν ;-)

patsiouri είπε...

Πω πω Χριστέ...
Ο δικός μας είναι ένας πωρωμένος που από τότε που ανέλαβε κάνει όλο επισκευές!
Τα πάντα όμως!!
Έρχονται κάτι κοινόχρηστα τρελλά και έχουμε απελπιστεί όλοι!

Η αδερφή μου τον πέτυχε προχτές νυχτιάτικα να βάφει άσπρες τις γλάστρες...μη ρωτάτε γιατί!

Και όχι, δεν είναι γέρος που ξύνεται, δουλεύει σα σκυλί και έχει και μωρό παιδί...

Ανώνυμος είπε...

@patsiouri
Eimai o diaxeiristis sou!
Vre yia sas skotwnomai kai exw kai mwro pou den to vlepw yia na vapsw tis glastres aspres kai na ftiaksw kai to kazanaki tou kathe mlka ekei pera.Exete kai parapono?
Vre ti aharista plasmata yparxoyn sti polykatoikia afti! Den ntrepeste! Tha sas afxisw ta koinoxrista kai den tha to parete kai eidisi, exypnoi! Mathete na ektimate kai ligo osous kanoun hamalodouleies sti xwra afti!Ante, ante

Marina είπε...

@patsioyri, ΑΥΤΟΝ τον διαχειριστή σου ΤΟΝ ΘΕΛΩ. Κάπως έτσι ήταν και η μάνα μου, όλο επισκευές έκανε. Κάτι ήξερε η γυναίκα και τα έκανε όσο προλάβαινε γιατί μετά που πέθανε...κοντεύει να πέσει το κτίριο. Τίποτα δεν κάνουν, ούτε τους λαμπτήρες στην είσοδο δεν αλλάζουν, προτιμάνε να κυκλοφορούν με φακό!. Τις προάλλες πλημμύρισε το υπόγειο, το νερό ανέβαινε και εκείνοι τσακωνόντουσαν για το ποιό συνεργείο δεν θα τους πάρει λεφτά, αν δώσει ο διαχειριστής τον κώλ...ενέχυρο!.

phlou...flis είπε...

Αναγκαίο κακό. Πόσοι θυμούνται τους παλιούς θυρωρούς; Πάντως και εταιρείες που δήθεν αναλαμβάνουν διαχείριση και λοιπά, τζίφος. Απάτη. Μόνο είσπραξη κοινοχρήστων