Τετάρτη, Αυγούστου 10, 2005

Κοπάδια οι τουρίστες μου σπάν τα νεύρα


Τον Αύγουστο μένω Αθήνα γιατί η πόλη αδειάζει και είναι παράδεισος.
Παράδεισος να οδηγείς το πρωϊ, παράδεισος το κέντρο της Αθήνας για περίπατο. Ησυχία απόλυτη, οι παραλίες άδειες, χαρά Θεού.
Δεν πάω πιά διακοπές τον Αύγουστο γιατί
Ολοι οι Αθηναίοι φεύγουν πατείς με πατώς σε πρός όλες τις κατευθύνσεις λές και τους έχουν βάλει πίσσα και πούπουλα.
Οχι βέβαια γιατί κάνει ζέστη, τον ίδιο καιρό έχει και τον Ιούλιο. Φεύγουν γιατί τώρα "πρέπει να φύγουν", σαν τα κοπάδια των προβάτων που ακολουθούν τις εντολές του κριαριού, φεύγουν όλοι γιατί πρέπει να κάνουνε μπανάκια, να δείξουν τις κορμάρες τους που έχτισαν με 1000 κόπους στα γυμναστήρια, να κάνουνε τρελλίτσες (για τις οποίες θα καυχώνται αργότερα), να μαυρίσουν (και στα σημεία που δεν τα βλέπει ποτέ ο ήλιος. Υπάρχει όμως επ ' αυτού και θεία δίκη, γιατί σε μερικές περιπτώσεις πρώτα τσουρουφλίζονται, μετά ξεπετσώνονται, μετά πάνε στους γιατρούς και στο τέλος μαυρίζουν αφού αλλάξουν από άσπρο σε ρόζ, σε κόκκινο, σε μώβ και στο ποθητό μαύρο) και τον υπόλοιπο κόσμο να τσαντίσουν.
Και τις μέρες που έχουν κλείσει εισιτήρια για φευγιό χαλάνε τα καράβια, ακυρώνονται πτήσεις, άπειρες καθυστερήσεις, έρχονται τα ΜΜΕ και νάαα τα παράπονα.
Κάθε χρόνο τα ίδια..βαρεθήκαμε να τα βλέπουμε. Ολο το χρόνο έχουν οι πλοιοκτήτες να κάνουν σέρβις στα σαπιοκάραβά τους και να τα έχουν έτοιμα για τις ορδές των τουριστών, για να μην χαλάνε, να μην καθυστερούνε..τι στο διάλο βλάκες είναι? Δεν θέλουνε να βγάζουνε έξτρα λεφτουδάκια? Γιατί χαλάνε τα καράβια τις ημέρες των μεγάλων εξόδων και όχι τις άλλες μέρες? Και μη που πείτε ότι φταίνε πάντα τα μπωφόρ...μη χέσω! Κάτι άλλο γίνεται, κάτι πολύ στραβό.
Κουτσά-στραβά φτάνουνε στον προορισμό τους. Και τι κάνουν εκεί? Απλά βγάζουν τον χειρότερο εαυτό τους, δηλαδή φέρονται σαν
Δεν σέβονται τους ντόπιους, τους βρίζουν, τους θεωρούν καράβλαχους. Μέρα νύχτα χαλάνε τον κόσμο είτε φωνάζοντας, είτε μαρσάροντας τα μηχανάκια, "ήρθαμε βρέεεε να μας χαίρεστε". Ασε δε την κατανάλωση νερού. Καλά τώρα τους ήρθε η όρεξη να αποθέσουν λίγη βρώμα εκεί που ανήκει? Το νερό σε ορισμένα νησιά θεωρείται ακριβό και πολύτιμο. Και τι κάνουνε οι πίθηκοι? Το αφήνουνε να τρέχει ή χειρότερα κάνουνε αφρόλουτρα...και να τα νερά και τα σαπούνια, να βουλώνουνε οι αποχετεύσεις..να τραβάνε τα μαλλιά τους οι ξενοδόχοι. Στο τέλος βγάζουν τον χειρότερο εαυτό τους στα μπάρ και στα ξενυχτάδικα, γίνονται πίττα μέχρι αναισθησίας, ξεβρακώνονται, πηδιούνται στους δρόμους (πέρυσι στη Ρόδο νομίζω), λές και έχουμε όρεξη να βλέπουμε εμείς και τα παιδιά μας τζάμπα τσόντες.
Και όταν τελικά καταλήξουνε στη θάλασσα μήπως όλα τα άλγη τελειώνουν εκεί? Μήπως το κρύο νερό τους ηρεμεί και τους καθησυχάζει? Ναι! Πώς. Φροντίζουν όλοι να κατουρήσουν μέσα στα ρηχά, καθώς στέκονται όρθιοι, τάχα μου, τάχα μου πώς δοκιμάζουν αν είναι κρύα η θάλασσα!... Αν κατουρήσουμε όλοι βρέ ζώα, η θάλασσα θα γίνει βόθρος, και η ονειρεμένη παραλία θα μετονομαστεί σε Ψυττάλεια..βόδια.
Και βέβαια υπάρχουν παράπονα ότι "χάλασε" το τοπίο, δεν είναι όπως παλιά...πώς έχει μαζευτεί κόσμος, κάθε καρυδιάς καρύδι, πώς είναι βρώμικα, ακριβά, τα φαγητά δεν τρώγονται, οι καφέδες πανάκριβοι, ο κάθε βρωμάει λάδι καρύδας ενώ κάθεται και ξερογλείφεται δίπλα σε θεσπέσιες υπάρξεις, τι σκουπίδια έχει η παραλία ... πώς χάλασε έτσι βρε παιδιά?
Πώς να είναι το δόλιο το τοπίο πρίν το λερώσετε κύριοι και κυρίες Αυγουστιάτικοι?

7 σχόλια:

. είπε...

όπως θα λεγε και μια αγαπητή φιγούρα : "είναι τρελοι αυτοί οι Έλληνες"

Markos είπε...

..... μα τον Τουτάντη !!!

mistounou είπε...

Εμπειρία με Αυγουστιάτικους δεν έχω. Πρώτη φορά πάω διακοπές φέτος κι ελπίζω να μην δω κανέναν μπροστά μου ή έστω να μην μεταλλαχθώ εγώ σε αυτήν φάρα...

CGP είπε...

Το καλύτερο μέρος γιά διακοπές τον Αύγουστο είναι η Αθήνα. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Οσο γιά την επαρχία, είναι θορυβώδης, χωρίς υποδομές και με πολλά τρωκτικά που περιμένουν μέσα σε 4 εβδομάδες να αφαιμάξουν τους τουρίστες και οι τουρίστες από την άλλη πλευρά δείχνουν τον χειρότερο εαυτό τους. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι μαύρα η ασπρα και δεν είναι όλοι οι ντόπιοι τρωκτικά ουτε όλοι οι τουρίστες κάφροι, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να περπατήσπουμε γιά να γίνουμε καλοί συμπολίτες. Δυστυχώς....

Unknown είπε...

τα μάθατε προσφέρονται τσάμπα πακέτα διακοπών από ποιον; Μα φυσικά από Ρομίλντα και Δημητρούλα... Πού μα φυσικά στον τροπικό Πειραιά... αν και μη αυγουστιάτικος για πρώτη φορά αναγκαστικά φεύγω για διακοπές Αύγουστο... αν και η Αθήνα τον Αύγουστο είναι αγαπημένη μου... φοβάμαι τι θα αντικρύσω... ελπίζω να αποφύγω όλους τους Αυγουστιάτικους... Μεταδίδετε η ασθένεια;;;Είναι κολλητικό;;;Θα μεταμορφωθώ σε αυγουστιάτικο και γω;;; αυτός είναι ο χειρότερος μου εφιάλτης... ξυπνήστε με... ;)

TziNtziras είπε...

καλησπερα,
καλα τα λες...

αλλα εχω ενα προβληματισμο... τελικα κανεις δεν ειναι σαν Αυτους που λες, ολοι ειμαστε σαν τους Αλλους που δεν κανουμε απ' αυτα, αλλα ο κοσμος ειναι γεματος απο Αυτους...
ελπιζω να μην σας μπερδεψα :)

Marina είπε...

Ολοι μας είμαστε λίγο από όλα και "Αυτοί" και λιγο "Αλλοι"..

Και δεν τα κάνουμε αυτά μόνο τον Αύγουστο, αλλά όλο το καλοκαίρι..