Σάββατο, Μαρτίου 28, 2009

Παρενέργειες...μιάς ασπιρίνης

Τη περασμένη εβδομάδα η πεθερά μου είχε ένα σοβαρό ατύχημα στο αεροδρόμιο του Ελ. Βενιζέλου - καθ'οδόν για 5ημερο ταξίδι σε Πορτογαλλία. Εχασε τις αισθήσεις της, γλίστρισε στο σκαλοπατάκι του πούλμαν, έπεσε ανάσκελα και χτύπησε στο κεφάλι. Αιμόφυρτη μεταφέρθηκε σε Αθηναϊκό Νοσοκομείο. Αίμα έτρεχε απο τα αυτιά της...οι γιατροί τα χρειάστηκαν. Κάποια στιγμή τα κατάφεραν και σταμάτησαν την αιμορραγία, η γυναίκα συνήλθε παρόλλα τα κατάγματα (2 στο κρανίο, ραγίσματα στον ώμο+ πλευρά, μώλωπες κλπ). Μετά βεβαιως ρώτησαν "τι φάρμακα παίρνει" για να κανονίσουν τη πορεία της αναρρωσης της. ΦΡΙΚΑΡΕ ο γιατρός (ήμουνα μπροστα και τον είδα) όταν ο πεθερός είπε ότι παίρνει μία ασπιρίνη την ημέρα εδώ και πολλά χρόνια, για προληπτικούς λόγους μαζί με τα Χ αλλα. Δεν είπε τίποτα όμως..εκανε την αναφορά του.
Και μετά μας έπιασε ο υπεύθυνος και μας έκανε διάλεξη για την ασπιρίνη, για τα υπέρ και τα κατά. Και ένα απο τα κατά ήταν το γεγονός ότι αραιώνει το αίμα, στη συγκεκριμμένη περίπτωση η αιμορραγία που δημιουργήθηκε θα μπορούσε να επιφέρει πολύ άσχημα αποτελέσματα, να χάσει ο ασθενής πάρα πολύ αίμα, να πέσουν οι αιματολογικοί δείκτες- υπο άλλες συνθήκες, ακόμη και θάνατο. Μας είπε πολλά που δεν τα θυμάμαι όλα τώρα, αυτό που θυμάμαι όμως είναι ότι την ασπιρίνη την παίρνουν πολλοί απο το σόϊ μας, ο πεθερός μου εδώ και πολλά χρόνια παίρνει, ο άντρας μου παίρνει (όχι καθημερινά- αλλά παίρνει), η μάνα μου έπαιρνε. Ηταν τότε κάτι σαν πανάκεια. "Μία ασπιρίνη την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα", λέγανε τότε.
Και τώρα η πάλαι ποτέ πανάκεια..αποκτάει άλλο νόημα. "Να ρωτάτε το γιατρό πρίν παίρνετε τα φάρμακα" λένε. "Μα ο γιατρός είχε πεί τότε, να παίρνει η γυναίκα ασπιρίνες, που λόγω των όποιων προβλημάτων είχε, μόνο καλό θα της έκαναν" αλλά και πάλι η γνωμάτευση ξεγλυστράει.."ναί αλλά όχι για πάντα"..και τελικά ο ασθενής μένει μετέωρος
τι να παίρνει
πόσο να παίρνει
για πόσο καιρό να τα παίρνει
και όταν /αν γίνει κάτι έκτακτο
τότε τί;
Μήπως θα ήταν καλύτερα να μην έπαιρνε τίποτα για προληπτικούς λόγους..ν'αφηνε τη βάρκα της υγείας της στο κύμα, ό,τι βρέξει να κατεβάσει..;
....................................
Σοκαρίστηκα πολύ όταν είδα το πλημμυρισμένο πλήν ξερό αίμα επάνω της, (αυτιά-μάγουλα-λαιμός-εντάξει τη καθαρίσαμε αλλά η πρώτη εντύπωση είναι που μετράει)..και βέβαια τώρα που έχουν περάσει οι μέρες και είναι καλύτερα, έχει πέσει ο αιματοκρίτης πολύ, τώρα αρχίζει η αγωγή αίματος, να τα σίδηρα, να οι αναλύσεις..
Δίκοπο μαχαίρι απεδείχθει η ασπιρινούλα.

19 σχόλια:

Sotiris K. είπε...

Πρώτα πρώτα περαστικά στη γυναίκα.
Να γίνει γρήγορα καλά και να ... περνάει καλά.
Μετά το θέμα των φαρμάκων και των "φαρμάκων".
Τεράστιο το θέμα.
Ναι, φυσικά έχει αυτές τις δυσάρεστες συνέπειες η κατανάλωση ασπιρίνης, ξέρεις όμως αν την έχει γλυτώσει από κάποια θρόμβωση ή κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα;
Η κατανάλωση "ουσιών", -γιατί στην προκειμένη περίπτωση η ασπιρίνη δεν χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο- πάντα ήταν και παραμένει μια σκοτεινή, αλλά και προκλητική ιστορία. Μήπως δεν λένε ότι η κατανάλωση ερυθρού οίνου κάνει καλό; Μήπως δεν συστήνουν κατανάλωση αντιοξειδωτικών;
Μήπως οι γιατροί δεν συστήνουν κατανάλωση αντικαταθλιπτικών; Μήπως.. Μήπως.. Μήπως..

Πού αρχίζει και πού το τελειώνει το θέμα; Σχεδόν πουθενά.
Πάντα υπήρχε και θα υπάρχει.

Στους χρόνους μας δε, ακόμα περισσότερα, αφού τα "φάρμακα" και οι "ουσίες", είναι πλέον εμπορεύματα και επομένως οι γιατροί πωλητές τους, έχουν κάθε λόγο να προωθούν αυτά από τα οποία παίρνουν προμήθεια, έναντι των άλλων!!!
(Πώς αλλιώς θα εξασφαλίσουν παχυλούς μισθούς και σημαντικές συμμετοχές σε "συνέδρια")

Κοντολογίς.
Κράτα τα περαστικά για την πεθερά σου και .. δώσε της ένα φιλί από εμένα!
Καλημέρα

υγ.
Όχι δεν παίρνω τίποτα συστηματικά.
(Δηλαδή σχεδόν ούτε και σπάνια :) )

€lisavet είπε...

Τα φάρμακα είναι φαρμάκια, όπως και να το κάνουμε. Αγανακτώ με τους γιατρούς που τα δίνουν αφειδώς. Αλλά τώρα για την πεθερά σου, τι να πω, δεν έχω τις γνώσεις, περαστικά εύχομαι και γρήγορη ανάρρωση!

Sophia Kollia είπε...

Περαστικά, και γρήγορα να πάει στο ταξίδι της! Πω πω η καημένη στα καλά του καθουμένου! Νομίζω ότι όταν έχεις καρδιά στο συστήνουν οι γιατροί.
Και πάλι περαστικά και καλό Σ/Κ

Meropi είπε...

Μαρίνα μου,
εύχομαι περαστικά στην πεθερά σου. Απ' ότι ξέρω την ασπιρίνη οι γιατροί την προτείνουν σε όσους έχουν πρόβλημα με το κυκλοφοριακό, όχι σε όλους σωρηδόν. Κι αυτή η ασπιρίνη να είναι παιδική (πολύ μικρή δόση). Μήπως η πεθερά σου έπαιρνε την κανονική για ενήλικες???
Καλό σου απόγευμα

Maria Tzirita είπε...

Την ασπιρίνη τη συστήνουν σε όσους έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους, προς αποφυγή εμφράγματος. Ή σε κάποιους άλλους που έχουν πρόβλημα με την πήξη του αίματος, γιατί όντως το αραιώνει. Αλλά έτσι, στα ξεκούδουνα, επειδή κάπου το ακούσαμε, είναι απαγορευτικό να πίνουμε φάρμακα, έστω κι αν φαίνονται αθώα! Ευτυχώς που η γυναίκα δεν έπαθε κάτι πιο σοβαρό και δυστυχώς που έχασε την εκδρομή της βέβαια... Φιλιά Μαρίνα μου!

kiki είπε...

Ο πεθερός μου, ο οποιος έπαιρνε καθημερινά λόγω εμφράγματος, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με γαστροραγία, χαμηλό σίδηρο και αιματοκρίτη, επειδή κατά λάθος έπαιρνε διπλή δοση. Αυτή την κουβέντα την κάνουμε συνέχεια τελευταία. Αντί για ασπιρινη λοιπόν, κόκκινο κρασάκι καλύτερα. Η ασπιρίνη πρέπει να λαμβάνεται, λένε οι καρδιολόγοι, μόνο από άτομα που τους έχει δοθεί τέτοια οδηγία. Όχι χωρίς λόγο και χωρίς οδηγίες.

Marina είπε...

Sotiri K, τις απόψεις σου για τα φάρμακα και τους γιατρούς τις ασπάζομαι..Βέβαια, εχω παρατηρήσει, ότι οι άνω των 70 ηλικιωνένοι,έχουν μία σχεδόν ερωτική σχέση με τα φάρμακα, τα λατρεύουν, τα παίρνουν και χωρίς άμεσο πρόβλημα. Ο πατέρας της πεθεράς μου πέθανε απο υπερβολική κατανάλωση χαπιών, κατάπινε ό,τι φάρμακα είχε στο ντουλαπάκι του για να μη τα πετάξει!!! Του χάλασαν κι αυτά το αίμα και πέθανε! Οχι δεν ήταν ζουρλός, ανήκε σε εκείνη τη γενιά.. Η μάνα μου μάσαγε τα Βάλιουμ σαν να ήταν τσίκλες τίποτα δεν πάθαινε, η δε αδελφή της η κα Π, ενώ έχει θεραπευτεί απο το στομάχι της συνεχίζει και παίρνει τα φάρμακα που έπαιρνε..απο συνήθεια, μήπως και τη ξαναπονέσει κλπ. Οσες φορές προσπάθησα να της τα κόψω απέτυχα.
Αντίστοιχα η δική μας γενιά δεν είμαστε επιρρεπείς, δεν παίρνουμε φάρμακα σχεδόν ποτέ και αν πάρουμε είναι επειδή το είπε γιατρός.

Elisavet, πολλά απο αυτά όντως μπορεί να γίνουνε φαρμάκια. Την ασπιρίνη της την είχαν δώσει γιατροί παλιά, να την παίρνει για αποφυγή εμφράγματος ή και εγκεφαλικού. Γιατρός της ε΄΄ιπε να την παίρνει, τότε θεωρούσαν ότι ήταν πανάκεια! Τώρα βέβαια έχουν αναθεωρήσει. Κανείς δεν ξέρει τι να κάνει έτσι όπως γίναμε.

Sofia, ευχαριστούμε για τα περαστικά. Το είχαν παρακάνει τα πεθερικά με τις δραστηριότητες δεν καθόντουσαν καθόλου ήσυχα, κουραζόντουσαν πολύ, δεν πρόσεχαν τους εαυτους τους καθολου. Ηδη ο πεθερός είχε λιποθυμήσει 2 φορές απο υπερκόπωση, τώρα έπεσε η πεθερά..απλά δεν καταλαβαίνουν ότι ναί μεν στα μυαλά είναι 20 ετών, το σώμα όμως..όχι.

Meropi, ευχαριστώ για τα περαστικά. Την ασπιρίνη της την είχε προτείνει γιατρός για το κυκλοφοριακό της, πρήζονταν τα πόδια της κλπ..Σαλοσπίρ έπαιρνε γιατί είχε και κολίτιδα. Τώρα έφυγαν όλα απο το παράθυρο.

KitsosMitsos είπε...

Φάρμακα είναι, δεν είναι πανάκεια. Καλό είναι οτιδήποτε παίρνουμε να ρωτάμε τους γιατρούς για να αποφεύγουμε καταστάσεις σαν και αυτές.
Εδώ ακόμη και το νερό μπορεί να πειράξει, πόσο μάλλον ένα φάρμακο!
Καλημέρα.

fvasileiou είπε...

Τρομερό!
Κι εγώ -όπως και όλοι μας, φαντάζομαι- είχα ακούσει/έχω πειστεί για τις ευεργετικές συνέπειες της ασπιρίνης. Την συστήνουν όλοι οι γιατροί, ειδικά αν έχεις περάσει μια ηλικία και μετά. Αλλά, προφανώς, υπάρχουν και παρενέργειες, τόσο σπάνιες, που ο γιατρός φρίκαρε. Όπως φρίκαρα κι εγώ.

Περαστικά ας είναι...

Ανώνυμος είπε...

....και η 'αχρηστη' πληροφορια της εβδομαδας: εαν η ασπιρινη ειχε ανακαλυφθει χτες το πρωι και ζητουσε να παρει ΑΔΕΙΑ για να κυκλοφορησει σα παυσιπονο ή φαρμακο, δε θα την επαιρνε ποτε, διοτι δεν πληροι τις προδιαγραφες!
Ψαξτε μονοι σας και δειτε ΠΟΤΕ κυκλοφορησε η ασπιρινη.....

phlou...flis είπε...

Μάλλον ο γιατρός ...ανήκε σε άλλη φαρμακευτική εταιρεία (ο kitsosmitsos θα ξέρει ίσως). κατά τα άλλα τυχερή η πεθερά αλλά τυχερότερη κι εσύ που ζει η πεθερά. Αφου δεν έπαθε τώρα κάτι. ε δεν πεθαίνει ποτέ. Μήπως την λένε Ελπίδα; :-)

Unknown είπε...

Για πρόληψη πράττουμε (γυμναστική, φυσική ζωή, απομάκρυνση από βεβαρυμμένες ατμόσφαιρες - βλέπε "σύγχρονος τρόπος ζωής"). Φάρμακα, βιταμίνες και όλα τα συναφή σκευάσματα τα λαμβάνουμε μόνο για θεραπεία.
Τα υπόλοιπα είναι μάρκετινγκ

Estrella is little miss Greeky είπε...

Περαστικά της, να γίνει γρήγορα καλά της εύχομαι. Το ήξερα αυτό για την ασπιρίνι. Δεν έχεις ακούσει για τις δύσκολες μέρες της γυναίκας και την ασπιρίνι??? Εμένα το αμόρε, παίρνει 4 διαφορετικά χάπια την ημέρα λόγω κάποιας νόσου, τα 2 μάλιστα θα τα παίρνει για μια ζωή. Για να δούμε...τί θα τραβήξουμε, μακάρι να μην τα τραβήξουμε!

An-Lu είπε...

Περαστικά και μη χειρότερα darling...

Σοφία είπε...

Πρώτα απ' όλα, εύχομαι περαστικά! Φαντάζομαι ότι πήρατε όλοι μεγάλη λαχτάρα...

Ασπιρίνες παίρνω πολύ σπάνια, για δύο λόγους: πρώτον γιατί πολλοί γιατροί εδώ και χρόνια μου έχουν πει ξανά και ξανά "αν χρειαστεί, πάρε ένα ντεπόν, όχι ασπιρίνη" και μου έχει μείνει, και δεύτερον γιατί θυμάμαι από τότε που είμασταν στο σχολείο και παίρναμε φάρμακα για τους πόνους της περιόδου, μας έλεγαν όχι ασπιρίνη γιατί αραιώνει το αίμα και αιμοραγείς περισσότερο. Το περιστατικό αυτό το επιβεβαιώνει.

Σωστός και ο KitsosMitsos που επισημαίνει ότι τα πάντα μπορούν να κάνουν κακό όταν τα καταναλώνεις σε μεγάλες ποσότητες, ακόμα και το νερό!

george είπε...

Καλά σοβαρά μιλάς; Εγώ μικρός είχα αλλεργία στη παιδική ασπιρίνη. Και ουδέποτε έχω πάρει κανονική ασπιρίνη.

Ναι, είναι πολύ δυνατο φάρμακο. Το ίδιο και το Ponstan. Ο αδερφός της μητέρας μου είχε πρόβλημα στο συκώτι εξαιτίας συχνής χρήσης του Ponstan. 15 ημέρες στο νοσοκομείο έκατσε.

Καλύτερα Depon αναβράζον αλλά και αυτό πολύ αραιά και που.

Περαστικά στη πεθερά σου. Ας ελπίσουμε ότι θα σταματήσει αυτή τη συνήθεια.

patsiouri είπε...

Είμαι κατά των φρμάκων και πρέπει να φτάσω στο αμήν για να ζητήσω βοήθεια.
Μόνο mesulid χρησιμοποιούσα κάποτε συστηματικά για τους φοβερούς πόνους της περιόδου.
Τίποτα άλλο.
Ασπιρίνη παίρνω μια φορά στα πέντε χρόνια, προτιμώ το ντεπον κι'αυτόόχι πολύ συχνά.
Την κακομοίρα...
Μήπως όντως της είχε συστήσει την παιδική???
Είναι too much μια ασπιρίνη την ημέρα...

http://despoinasdecoupage.blogspot.com είπε...

Κοίτα να δεις τι έπαθε η γυναίκα ... Άκου λέει έπαιρνε ασπιρίνη προληπτικά ...
Ευτυχώς είναι καλύτερα τώρα.

Εμένα πάντως, δεν ξέρω πως και γιατί, η ασπιρίνη με πειράζει. όσες φορές στο παρελθόν πήρα για τον πονοκέφαλο, μου έφερνε δυσφορία και μου τράνταζε το στομάχι.

Μαρίνα μου... σε φιλώ.

Meropi είπε...

Καλημέρα. Έβαλα το αρνί ή μάλλον το κατσίκι στο φούρνο (όχι θα κάτσω να σκάσω) και περνώ από τους φίλους μου για ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
Χίλιες ευχές λοιπόν από μένα Μαρίνα μου