Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2005

Σαν βγείς στον πηγαιμό για Εφορία..



Σήμερα το πρωϊ είχα δουλειά στην Εφορία. Επρεπε να πάω να ζητήσω ένα αντίγραφο μιάς ειδικής δήλωσης φόρου που είχα κάνει πρίν 3 χρόνια, σχετικά με τον θάνατο της μητέρας μου. Με λίγα λόγια θέλω μία θεωρημένη φωτοτυπία.

Εξω απο το γραφείο που έπρεπε να πάω είχε μία ουρά 20 ατόμων, άλλοι ήσαν όρθιοι, αλλοι είχαν στριμωχθεί σε ένα καναπεδάκι.
Στο γραφείο αυτό, στο οποίο εργάζονται 7 γυναίκες, μπαίνουμε μέσα ένας-ένας γιατί αμα μαζεύεται κόσμος νευριάζουν, μας βάζουν τις φωνές και μας πετάνε έξω με τη δικαιολογία "ότι δεν μπορούν να δουλεύουν με εμάς πάνω απο το κεφάλι τους - γιατί τις πνίγουμε" (τώρα πώς εγώ που επί σειρά ετών δούλευα με 50 νοματαίους πάνω απο το κεφάλι μου, δίπλα, πίσω, σε απόσταση αναπνοής, ο ένας να ζητάει το τούτο του, η άλλη το κείνο της, όλοι βιαζόντουσαν , τότε ήταν αλλιώς, εγώ ήμουνα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο Δημόσιο είναι προφανώς μη-μου-άπτου, τρομάζουν εύκολα και μετά έχουν ψυχοσωματικά προβλήματα . Επίσης παλιά που η ουρά έμπαινε στα γραφεία μέσα οι κυρίες αυτές δεν βιαζόντουσαν καθόλου να εξυπηρετήσουν τα χέρια που τους έθρεφαν - δηλαδή εμάς - και είχανε 2 μέτρα γλώσσα για όποιον παραπονιόταν) .
Ερχεται η σειρά μου μπαίνω μέσα με το καπέλλο στο χέρι σαν να μπαίνω σε εκκλησία. (Γιατί αν μπείς μέσα στην Εφορία σαν κανονικός άνθρωπος ή με τουπέ, τσαντίζονται και κάνουν 1001 κόλπα για να μη γίνει η δουλειά σου, αν είσαι δε και νευριασμένος...εκεί πιά, είναι ικανές να σε σκοτώσουν, σε βρίζουν πατόκορφα και σε πετάνε έξω, ενώ αν πάς γονυπετής - ένα μπουκαλάκι γάλα να αγοράσω στο παιδάκι μου καλή μου κυρία - ελπίζεις κάτι να γίνει).
Ρωτάω την υπάλληλο αν σε αυτή την υπηρεσία θα μου βγάλουν αντίγραφο του συγκεκριμμένου εγγράφου. Και γίνεται ο εξής διάλογος.

_ Γιατί το θέλετε το χαρτί?
- Μα σας είπα ότι έχασα το πρωτότυπό που μου είχατε δώσει και το θέλω για το φάκελλό μου
- Σιγουρα θέλετε το συγκεκριμμένο, δεν έχει νόημα το τι θα το κάνετε..
- Σας είπα και πάλι, έχασα το πρωτότυπο και είπα μήπως η εφορία μου δώσει αντίγραφο

Εκείνη το βιολί της, τι το θέλω το χαρτί. (Χριστιανή μου, τι σε νοιάζει τι το θέλω το χαρτί, για να το φάω θέλω, κατσίκα είμαι χαρτιά τρώω) μου ήρθε να της πώ αλλά βεβαίως δεν το είπα.
Αρχισε να αγριεύει και να λέει
- "Δεν θα σου δώσουμε κανένα χαρτί αν δεν μας πείτε τι το θέλετε, γιατί κάτι κρύβετε εδώ.".

Αρχισα να πονηρεύομαι.

- Της εξήγησα ότι τίποτα δεν κρύβω απλά ο λογιστής μου μου είπε ότι πρέπει να έχω αυτό το χαρτί.
- "Ετσι μπράβο κοπέλλα μου, πές το πιά μας έσκασες! (????) ότι ο λογιστής σου το ζήτησε και όχι ότι σου ήρθε έτσι απο τον ουρανό να μας κουράσεις για το τίποτα!!! "
Και βλέποντας μάλλον τα γουρλωμένα μου μάτια, συνέχισε ότι πολλοί έρχονται και τους ζητάνε διάφορα μόνο και μόνο για "να τρώνε την ώρα των Δημοσίων Υπαλλήλων" ενώ στην πραγματικότητα δεν τα χρειάζονται αυτά που ζητάνε, ενώ αν ρώταγαν κάποιο νομικό πρόσωπο ή λογιστές θα ζήταγαν το σωστό έγγραφο και όλοι θα ήταν μιά χαρά..
Μου έκανε και χάρη δηλαδή.

Μόνο που δεν εξυπηρετήθηκα γιατί πρέπει πρώτα να υπογράψω μία υπεύθυνη δήλωση ότι είμαι εγώ η ίδια που ζητάω το χαρτί και να το πιστοποιήσει αυτό ένα ΚΕΠ και μετά να κάνω αίτηση που θα την πρωτοκολλήσω και να ξανακάτσω στην ουρά των 20+ ατόμων ώσπου να έρθει η σειρά μου για να περάσω, να πάρουν τα χαρτιά μου, να ψάξουν στο κομπιούτερ να δούν αν ο φάκελλος που ζητάω έχει περαστεί στη μνήμη και να μου δώσουν την εκτύπωση αφού τη σφραγίσει η μεγάλη διευθύντρια του ορόφου, (άλλο γραφείο, άλλη ουρά).
Αν όμως το έγγραφό μου είναι της πρό Internet εποχής της Εφορίας (άλλο το Internet της Ελλάδος και άλλο το Intetnet της Εφορίας) τότε θα είναι καταχωρημένος ο φάκελλος στα κατάστοιχα της Εφορίας, οπότε θα πρέπει να βρεθεί και όχι απο τις χαριτόβρυτες αυτές κυρίες που είναι ντυμένες στην τρίχα με άψογο μανικιούρ, σιγά μη μαδήσουν και το μανόν, άλλοι νεοδιορισμένοι ποντικοί θα πάνε στα κελλάρια να βρούν το φάκελλο, "οπότε κυρία μου θα σας δώσουμε ένα χαρτάκι να περάσετε σε 10 μέρες" (τόσο θέλουν οι ποντικοί να κατέβουν στα κελάρια) να το πάρετε" (και να περιμένετε σε άλλη ουρά 20+ ατόμων) . ¨
ΟΜΩΣ
λέει η προϊσταμένη (που ώς τώρα δεν είχε πεί κίχ, μόνο κάπνιζε) να έχετε υπόψη σας ότι αν δεν βρεθεί ηλεκτρονικά, ούτε και στο αρχείο, ίσως να έχει πάει ολόκληρος ο φάκελλος στο Υποθηκοφυλακείο οπότε θα το αναζητήσετε εκεί..
- Καλά εσείς μέσω του Η/Υ δεν μπορείτε να δείτε αν όντως έχει πάει Υποθηκοφυλακείο για να μην χάνω χρόνο?
- Βεβαίως και μπορούμε , λέει ο Φωτεινός Παντογνώστης του εν λόγω τμήματος αλλά αυτό θα σημαίνει νέα αίτηση και περισσότερες μέρες αναμονή (λόγω του πήγαιν' έλα προφανώς των ηλεκτρονικών αιτήσεων..). Καλύτερα για σας θα ήταν να πάτε κατευθείαν στο Υποθηκοφυλακείο απο την αρχή και αν δεν έχει πάει εκεί, έρχεσθε και απο εδώ..
Και με ξαπόστειλε.
Φαίνεται ότι δεν είχα αρκετά αξιολύπητο ύφος..

20 σχόλια:

x είπε...

καλά σου είπαν οι συνάνθρωποι στην εφορία γιατί ως γνωστόν χιλιάδες, εκατομμύρια πολίτες σπαταλούν τον ελεύθερο χρόνο τους και συρρέουν καθημερινά στις εφορίες για πλάκα και για να τη σπάσουν στους υπαλλήλους, αντί να πιούνε καφέ με τους φίλους τους ή να κάνουν άλλα λιγότερο ευχάριστα πράγματα.

Markos είπε...

Μήπως θα ήταν καλό να στείλεις ένα e-mail στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών, για όλα τα παραπάνω, για να πληροφορηθούν και αυτοί εκεί πόσο τόπο πιάνουν τα σεμινάρια τα οποία υποχρεωτκά παρακολουθούν οι υπάλληλοι των ΔΟΥ;
Όσο για το σχόλιο σου για τους δημοσίους υπαλλήλους γενικά, επέτρεψέ μου να διαφωνήσω.
Δεν είναι πρόβλημα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, του δημόσιου ή του ιδιωτικού χαρακτήρα μιας υπηρεσίας.
Είναι θέμα "Γραφειοκρατίας".
Όπου αναπτύσσεται αυτή, αναφύονται και τα ανάλογα προβλήματα.
Έχεις πάει να εξυπηρετηθείς, από μια Ασφαλιστική Εταιρία για παράδειγμα;
Πόσο διαφέρει η λειτουργία της από όσα περιγράφεις;

Depsorama είπε...

Jesus Christ Superstar!
Πάντως γέλασα ρε Μαρινάκι, να' σαι καλά! Χαρά στο κουράγιο σου όμως...
Τώρα, γραφειοκρατία υπάρχει παντού και στο τιμημένο εξωτερικό.
Κουτοπονηριά όμως, ε; Προνόμιο του ελληνικού και κάθε τριτοκοσμικού λαού μόνο.

Marina είπε...

Marko, εγώ δεν το διατύπωσα σωστά περί Δημοσίου, εννοώντας την γραφειοκρατία της Εφορίας και μόνο γιατί σε άλλες Δημόσιες υπηρεσίες μιά χαρά λειτουργούν όλα..στην συγκεκριμμένη όμως υπηρεσία της Εφορίας κάθε φορά γίνετε πρόβλημα.. Παλιά ήταν πολύ χειρότερα, τώρα τουλάχιστον ακούν το θέμα μας και μας ξαποστέλνουν ευγενικά εις άλλα..
Να δώ πόσες φορές θα χρειαστεί να πάω για μία επικυρωμένη φωτοτυπία..

Unknown είπε...

Να σου πώ.. εσύ φταίς που δεν τους είπες τί το θες το χαρτί, νταξ;;;;;
Ε;
Άντε τώρα... μην τα πάρω εδώ μέσα...

Να σου πώ, γιατί δεν ζητάς από το ΚΕΠ να κάνει όλη την διαδικασία α τελειώνεις;

Ο Φοβερός είπε...

Kala e!
DIabasa to blig kai mou irthe na petakso ton forito sta moutra kapiou :)
Pragmatika mou tin spane sto dimosio - kati tetia exo kai ego edo me to Human Resources.
Me rotane "ti to thes?" - einai anagki na tous peis? An einai to dikaioma sou na exeis antitipo tote oles oi erotisis einai perites :-)

Juanita La Quejica είπε...

Γιατί ξύνεις πληγές; Είπα να μην ασχοληθώ για λίγες μέρες, αλλά τελικά οι υπόλοιποι τα έκαναν μαντάρα και υποτίθεται ότι θα λύσει το θέμα ένας πανίβλαξ δικηγόρος που έχει δημιουργήσει όλο το μπλέξιμο εξ αρχής. Με τη βοήθεια των πάντα απρόθυμων και κακοδιάθετων εφοριακών.
Κουράγιο Μαρίνα, η μόνη λύση είναι να πηγαίνεις και να κλαίγεσαι. Μία στις εκατό μπορεί και να πιάσει και να κάνεις τη δουλειά σου με την πρώτη προσπάθεια!

τσέλιγκας είπε...

Πάρε και κανένα ντενεκέ με λάδι μαζί σου την επόμενη φορά...
Για να τους λούσεις βεβαιώς βεβαίως...

Unknown είπε...

Βενζίνη είναι καλύτερη... ειδικά άμα καπνίζουν...

Νicola Beerman είπε...

Το ατιμο το δημοσιο σε κανει τεμπελη σιγα σιγα.Ολοι του τυπου αυτου οι υπαληλοι γιναν ετσι προοδευτικα.Παρομοια φαση περασα και εγω ,αν και δεν ειμαι ακριβως στο δημοσιο.Προσεχως θα σας γραψω και blogaκι για να καταλαβετε.Εννοω οτι δεν γουσταρω να δουλευω κι οχι οτι ειμαι αγενης,κουτοπονηρος ή οτιδεν εξυπηρετω τους αλλους.

Unknown είπε...

Ξέρεις κάποιον που γουστάρει δηλαδή;;;;

Marina είπε...

Darthiir, δεν πρόκειται να καθίσω να τους εξηγήσω τι το θέλω το χαρτί γιατί ξέρω γιατί ρωτάνε. Ρωτάνε για να με ξαποστείλλουν σε άλλο τμήμα. Το ΚΕΠ ήταν το πρώτο που ρώτησα για το θέμα μου, αλλά δεν γίνεται, εκεί λές και δεν είναι δημόσιο, άλλοι άνθρωποι απο άλλη γή, ευχάριστοι, γρήγοροι, αποτελεσματικοί..καμμία σχέση με την Εφορία.

Πρέπει να βλέπατε τι τράβηξα όταν κατέθεσα τη δήλωση φόρου κληρονομίας της μητέρας μου (που δεν είχε τίποτα να δηλώσει, αλλά έπρεπε η σωρός της να κάνει δήλωση). Για εξάσκηση με βάζανε να μετατρέπω τα Ευρώ σε δρχ και τις δρχ σε ευρώ, αυτό έγινε 5 φορές μέχρις ότου έβαλα τις φωνές. Τότε πετάχτηκε μιά και μου είπε μή φωνάζετε γιατί θα σας βγάλω έξω και τότε με το που είπα ότι θα φωνάξω τη τηλεόραση για το τι τραβάνε στα χέρια σας όσοι αρνούνται να σας κάνουν "δωράκι", τελείωσαν όλα ως δια μαγείας.. Μέχρι και συγνώμη ζητήσανε ότι αυτή που με είχε πρήξει, ήταν καινούργια, έκανε λάθος, ήταν απο άλλο τμήμα..
Δωράκι όμως δεν έδωσα.

Unknown είπε...

θέλουν πίσσα και πούπουλα... ;)

Unknown είπε...

Aυτή σίγουρα κάτι παίρνει. Δεν εξηγείται αλλοιώς....

Marina είπε...

Επειδή όμως ΚΑΘΕ φορά που πάω στην συγκεκριμμένη εφορία, τσακώνομαι γιατί κάθε φορά πέφτω σε Ηομο Νεαρντετάλιους..μήπως έχω σοβαρό πρόβλημα γιατρέ μου?
Εναν μπλογκο γιατρό χρειάζομαι βρε παιδιά'α'α'α'α'α!!

Unknown είπε...

A Μαρίνα μου άμα κάθε φορά τσακώνεσαι τότε ίσως και να έχεις εσύ το πρόβλημα...

Μα καλά βρε παιδί μου όντως έχεις πρόβλημα άμα πηγαίνεις τόσο συχνάσ την εφορία... ούτε εφοριακός να ήσουν δηλαδή :p

Marina είπε...

Η δουλειά μου είναι αγαπητέ Καμηλιέρη, να ανακατεύομαι με το δημόσιο!

Unknown είπε...

Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρών οι κότες...
Όποιος ανακατεύεται με το δημόσιο......

alombar42 είπε...

Αν οι εφορίες είχαν επίπεδο Ηομο Νεαρντετάλιους κάτι θα γινόταν. Υπολογίζω οτι ο μέσος Δημόσιος Υπάλληλος δύσκολα ξεπερνάει το IQ ενός μύκητα (άντε, ενός καρότου).
Δεν είναι τυχαίο που έχει γεμίσει αναξιοπαθείς και καρεκλοκένταυρους.
Οι εξαιρέσεις (ευτυχώς υπάρχουν) απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Προσφυγές παντού και Συνήγορος του Πολίτη.

Marina είπε...

Τελικά έγινε η δουλειά μου. Εβαλα μέσον και ψάξανε τον υπολογιστή (βάστηξε 2 λεπτά)βρήκαν τη δήλωση να κάάάάάθεται σε ένα ράφι στο δίπλα γραφείο, τη βγάλανε απο το φάκελλο και πήγα σήμερα την πήρα...κατέβηκα στο ισόγειο έβγαλα τις φωτοτυπίες μου..ανέβηκα επάνω..χαιρετηθήκαμε με τον μεσάζοντα..και έφυγα..

Παρολλο ΄΄ομως που εξυπηρετήθηκα, θυμώνω που πρέπει να πέσει μέσον για να κάνουν τη δουλειά τους...δουλειά 3 λεπτών...